Şimdi Ara

LYS- Edebiyat Çalışma Rehberi (Kişiseldir.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
6
Favori
1.025
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, geçen sene forumdan çıkmazdım şuan üniversiteliyim ve hazırlık okuyorum. Arada uğruyorum buraya forum eskisi gibi değil ne yazık ki, benim zamanımda herkes birbirine yardımcı olamaya çalışırdı, üniversiteye yerleşmiş arkadaşlar da yardım konuları açardı. Ben de özel mesajdan bir arkadaşıma yazdığım mesajı sizle paylaşmak istiyorum. Belki birilerine faydam dokunur diye. Umarım faydalı olur. Herkese başarılar!

-----------------------------

Hocam şimdi ben sana kendi çalışma sistemimi anlatayım. Beğenirsen uygularsın, ben şahsen faydasını gördüm. Dediğim gibi en kolay 2 soruyu (Kutadgu Bilig'i soran soru mesela, diğeri de çok kolay bir soruydu da onu hatırlayamadım) heyecandan yanlış yapmama rağmen 48 net yapmışım.

- şimdiden çok detaylı bir yazı olacağını söyleyeyim hocam 😂

kullandığım kaynaklar:
    fem k.anlatımlı (beyaz kitap), fem s.b (beyaz kitap), altın anahtar s.b*, fen bilimleri s.b*(yıldız serisi), cumhuriyet edb. yayın denizi k.anlatımlı kitabı*, fem denge denemeleri, limit el kitabı*

(yıldız koyduklarım benim için en iyileriydi)

-ben ygs'ye kadar divan edb.'a kadar gelmiştim ama ygsden sonra baştan başlayarak gittim tabii önceliğim cumhuriyet edebiyatı idi. çünkü cumhuriyet çok geniş ve hiç altyapım yoktu öncekilere az çok hakimdim zaten.

-bu kitapları kolaydan zora sıraladığımda tabii en kolay olan fem k.anlatımlıdan çalışıyordum, üstüne hemen bu kitabın içinde 3-4 çok kolay test oluyordu zaten onları çözüyordum. > sonraki aşama > limit el kitabı (bu kitap benim için çok önemliydi!) önce fem k.a'dan çalıştım 3-4 kek test çözdüm limit'e geldim. fosforlu kalemimi alıp detaylı şekilde bir de burdan çalıştım. daha sonra küçük bir defterim vardı benim ona özet geçiyordum. bir alt başlık daha yapayım.

-bu defteri nasıl tutuyordum?
    hocam şimdi diyelim ki, divan edb. çalışıyorum. önce defterime "dönem özellikleri" ni 2 kitaptan sentezlediğim kendi(!) cümlelerimle özet şeklinde deftere yazıyordum. (çok uzun olmamasına dikkat et, yoksa kitaba dönüşüyor :D) sonra "nazım biçimleri" vs. kısa cümlelerle yine özet geçiyordum. en son, "yazar - eser " kısmına gelince yine 2 kitaptan yazarların en önemli eserlerini türleri ile birlikte yazıyordum. (mesela bir yazarın 20 eseri vardır ama 2 kitaba baktığımda kesişenler en önemlileri belki 5 tanedir, ben bu 5i yazıyordum. diğerleri denemelerde çıkabilir tabii ama öncelik genele vakıf olmak şimdilik.) bu şekilde bütün dönemlerin özetini sanki bir kitapçık hazırlar gibi hazırlıyordum.*bir de bir dönemden başka döneme geçerken 1-2 sayfa boş bırak, sonradan eklemeler yaparsın buralara. *soru çözerken faydalarını göreceksin.

-konu anlatımını genel olarak bu şekilde yapıyordum.

-şimdi gelelim en önemli kısma, edebiyat bence kısa sürede öğrenilecekse, çok soru çözerek (yaptığın yanlışları not düşerek) öğreniliyor.

soru bankalarımdan en kolayı fem s.b (beyaz) dan başlıyordum. her dönemden ortalama 5-15 test oluyordu, gerçekten kolay sorular ama ben çözüyordum. bilmediklerimi de önce soru bankasının üstüne daha sonra da *o özet kitapçık dedim ya, orada boş bıraktığım yerlere ekliyordum*
    ilk kitabı çözdük, gelelim 2. soru bankasına benim 2.soru bankam fen bilimleri yıldız serisi idi. soru sayısı diğer s.b larına göre az denilebilir ama gerçekten çook kaliteli sorular vardı. ben 2. olarak bu kitabı çözdüm ama siz en sona genel tekrar için bu kitabı kullanabilirsiniz, belki daha faydalı olur.

-bu şekilde cumhuriyete kadar konu anlatım + soru bankası çözerek geldim. cumhuriyete ekstra bir kaynak daha aldım. yayın denizi'nin cumhuriyet dönemi k.a lı kitabı vardı. ben çok sevmiştim. fem k.a + limit el kitabı + bu kitapla birlikte özet kitabıma notlar alarak konuları hallettim. cumhuriyet gerçekten zor ve uzun bir dönem. bu yüzden sık sık tekrar ve mesela şiir bittiğinde o kısımla ilgili soru çözmelisin ki pekişsin. cumhuriyette her şeyi bitirip sorulara öyle geçeyim şeklinde yapma bence. cumhuriyet dönemini bölerek ilerlemeni tavsiye ederim.

-bu aralar 3. s.b olarak Altın Anahtar s.b nı aldım. en baştan çözmeye başladım hem önceki konuların tekrarı oluyordu hem de cumhuriyet için bölümlere ayrılmıştı, o kısımları da çözüyordum. cumhuriyet edebiyatını tam olarak 1.5-2 hafta önce falan bitirdim yani panik yapmaya gerek yok, iyi öğrenmek ve tekrar önemli. millet 1 ay önceden bitirdim diyecek. kulağınızı onlara kapatın.

-konular bitti, bundan sonra ne yaptım?

dersanede denemeler oluyordu zaten onlara giriyordum, sonrasında da Denge Denemelerini aldım ve hepsini bitirmesem de 10 tanesini falan çözmüştüm. yine bilmediklerim çıkınca o özet kitapçığımdaki boşluklara renkli kalemlerle yazıyordum ve tekrar yapıyordum. soru çözerken yanında benim dediğim gibi bir kitapçık tutarsan çok faydalı olur.

-bir diğer önemli bir konu var, (uzun zaman geçtiği için her şeyi net bir şekilde hatırlayamıyorum) ESER ÖZETLERİ gerçekten önemliydi. onu da soru çözerek + özel çalışma yaparak halledebilirsin.

- kişisel olarak edebiyat çalışmak bana zevkli geliyordu ve ders çalışırken önümde bilgisayarım açık dururdu ve ekşisözlük, wikipedia, youtube dan yararlanırdım. yazarların hayatını araştırıp eserleri ile bağlantı kurunca o eserler zaten istesen de aklından çıkmıyor. edebiyata ezber diyenler var ama bence bağlantı kurmasını bilen insan için ezber değil tıpkı bir dil öğrenmek gibi bir şey. sıkıldığımda youtube'da trt okul'un youtube kanalına girip oradan yazarlarla ilgili kısa belgeselleri izlerdim. hem hayat görüşlerini öğrenirdim hem de kafa dağıtmış olurdum. (şahsen son zamanlarda hayat görüşleri içeren sorular çok çıkıyor, ezber sorularından çok böyle sorular zorluyor herkesi).

benim çalışma şeklim böyleydi. beğendiğiniz kısımları kendinize uygulayabilirsiniz. 2 ay kalmış sanırım sınava, bence edebiyatı hakkıyla çalışırsanız çok rahat yaparsınız.

yardımcı olabileceğim bir şey olursa yazabilirsiniz tekrardan. başarılar! :)

---------------------------------

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Up yaparsanız sevinirim, ilgili arkadaşlara faydası olacaktır

• Sus bee

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mehmet demirkol 123

Sus bee

İşte buuuu!! Size yakışan cevap!

ne diyim ki, insanlık edip böyle bir konu açıyoruz, yazdığınız cevaba bakın.

• eline sağlık
  • IMMORTALTRK kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim. başarılar!

• Takılıyordum be hocam , fen bilimleri sb Nasıl sizce

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    biyoloji ve coğrafya sorunsalı
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Mehmet demirkol 123 kullanıcısına yanıt
    öyle olsun bakalım şahsen çok beğendiğim bir soru bankasıydı. çok özgün soruları vardı, kesinlikle tavsiye ederim. son bir genel tekrar için efsane olurdu herhalde, çok kalın bir kitap değildi.

• Tamamdır mayısın sonlarında çözeyim o zaman Saol

rica ederim mehmet demirkol 123

• Çok teşekkür ederim vakit ayırdığınız için.

• Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler

• The Remedy T kullanıcısına yanıt
    rica ederim hocam, başarılar...

• teşekkürler, size de başarılar...

• Eline sağlık, çok faydalı.

• gerçekten güzel net yapmışsınız türkçe için ekstradan ne yaptınız haftada 2-3 deneme çözülmeli mi türkçe adına ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: esra14s

gerçekten güzel net yapmışsınız türkçe için ekstradan ne yaptınız haftada 2-3 deneme çözülmeli mi türkçe adına ?

öncelikle teşekkür ederim. umarım daha iyilerini sizler yaparsınız, Türkçe için ygs'den sonra hiçbir şey yapmadım. geçen sene şanslıydık biz çünkü türkçe kısmı gerçekten kolaydı. byüzden bir şey yapmana gerek yok diyemem, bence deneme çözersen Türkçe'yi de hatırlamış ve hızlanmış olursun. haftada 2-3 deneme Türkçe için faydalı olabilir bence de. kolay gelsin...

• Freo F kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim. başarılar...

Burda adam faydalı olmaya calisiyo ama senin gibi terliksilere iyilik ne gezer umarim hayatin boyunca basarisiz olursun.

Bu arada guzel konu teşekkürler

• Hebel hubel hebele

2 satırı okumaktan aciz olup duyar kasmayın la şurda

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.