Şimdi Ara

M2 SSD Tavsiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi günler. Monster Tulpar T7 v.20.1 cihazımda 2 adet M.2 SSD PCIe 3.0 x4 ve bir adet sata portu var.
    Şu anda sata portuna Sandisk Ultra II 480 GB SSD takılı ve M.2 portlarından bir tanesinde ise 512GB SAMSUNG PM981 M.2 SSD PCIe 3.0 x4 (Okuma: 3000 MB/s - Yazma: 1800 MB/s) takılı.
    Alan sıkıntısı çektiğim için sisteme bir adet daha m.2 ssd eklemeyi düşünüyorum. Kafamda birkaç seçenek var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi Forumlar...

1) Mevcut m2 ssd yanına 512GB SAMSUNG PM981a M.2 SSD PCIe 3.0 x4 (Okuma: 3500 MB/s - Yazma: 2900 MB/s) takarak raid 0 ile kullanabilir miyim kullanabilirsem şuan takılı diskim performans düşürür diye tahmin ediyorum.

2)Mevcut m2 ssd yi değiştirip 2 adet 512 Samsung PM981a raid0 takmak ve performansı bir kademe daha arttırmak.

3)Tek 1tb m2 ssd kullanmak.

Sizlerden gelecek farklı ssd önerilerine de açığım. Samsung'un SM serileri öneriliyor ama bulamadım pek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 1 Eylül 2020; 21:21:40 >

• Güncel...
  • RAID 0 acayip gereksiz geldi bana. Özellikle alan sıkıntısı bahsinin üstüne. PC'yi ne amaçla kullanıyorsunuz?
  • Griffith kullanıcısına yanıt
    Visual studio, sql, ufak çaplı server ve işletim sistemleri test edip öğrenmek ve oyun amaçlı kullanıyorum. Raid 0 ile performansın yanında 1tb tek bir partition olarak kullanmayı düşünmüştüm. PM981a Samsung 512gb ssdler yaklaşık 700-800 arası satılıyor daha mantıklı bir öneriniz varsa bu bütçe seviyesi için farklı bir marka kullanıp raidden vazgeçebilirim. İyi forumlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 2 Eylül 2020; 1:27:42 >
  • TOZ07 kullanıcısına yanıt
    Aldığınız SSD'yi RAID 0 düzeninde kullanırsanız sistemin depolama kapasitesi artmaz. Şu an 1TB alanınız var. Yine 1TB olacak yani. Sisteminizde yüksek performanslı NVMe SSD varken ve alan sıkıntısı yaşıyorken RAID 0 anlamsız.

İlla sisteme SSD takmak istiyorsanız şu ürünü tavsiye ederim:
    akakce.com
    KINGSTON A2000 1TB NVMe SSD 2200/2000 (SA2000M8/1000G) | En Ucuzu Akakçe
    https://www.akakce.com/siparis/?p=772507224

Yerinizde olsam 5-6TB harici HDD alıp dosyalarımı düzenli olarak arşivlerdim. SSD'ye depolama yapmak bayağı lüks diye düşünüyorum.

• Griffith kullanıcısına yanıt
    Hocam raid 0 hakkında yanlışınız var 2 adet 500 gb disk raid modda 1 tb toplam alan verir. Çünkü veriyi paylaştırarak disklere yazar. Raid 1 de ise iki diske de aynı veri yazılarak yedekleme amacı güdülür. Bir veri 1 ve 2 numaralı diske aynen yazıldığı için alan değişmez.Siz büyük ihtimalle raid 1 ile karıştırdınız. Harici disk zaten kullanmaktayım şu an hdd üzerinde tutuyorum yedeklerimi. Linkini attığınız modeli yarın araştıracağım. Sabah mesaiye geç kalmayayım. İlk fırsatta cevap vereceğim. İyi geceler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 2 Eylül 2020; 2:17:37 >
    Geçen RAID 10 modunda ufak dandik bi sunucuyla uğraşmanın ve sarhoşluğun sonuçları maalesef.
  • Kullanılacak tüm NVMe disk'lerin hızı anakartın PCIe veriyolu hızıyla sınırlı olacak yani 32 Gb/s veriyolu olan anakartda teoride max 4000 MB, pratikte 3700-3800 MB civarı hızlara ulaşılabilir. Birden fazla NVMe takılırsa bunların biri %100 yük altındayken max hıza çıkabilir ancak iki disk aynı anda %100 yük altında çalışırsa veriyolu hızını bölüşürler.

NVMe'lerin 3000 MB civarı hızları aslında pratikte pek önemli değil çünkü bu hızlar sadece 1-2 GB ve üzeri büyük boyutlu dosyalar için geçerli, en çok kullanılan karışık boyuttaki dosyalarda NVMe'ler SSD'lerden ortalama 2 kat civarı hızlılar bu yüzden RAID'e gerek olduğunu sanmıyorum.
  • poko001 P kullanıcısına yanıt
    Hocam PCIe Gen3 x4 7.9gb/s total bant genişliğine sahip slot başı 3.9gb/s olarak ikiye bölünmüyor mu? İki adet takıp kullandığım zaman 7.9gb/s çalışması gerekmez mi tam yük durumunda.
    Edit: haklıymışsınız hocam CPU tarafına giden bağlantı 4x gittiği için performans konusu çok bi getirisi olmuyor. Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 2 Eylül 2020; 11:44:50 >
    Ricalar, konuya slot değil PCI lane açısından bakın iki disk takarsanız bunlar 32 Gb/s'yi bölüşecekler, hangisi aktifse o disk %100'üne kadarını kullanabilecek.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.