Şimdi Ara

Mac Pro G5 e Sistem Yükleme konusunda yardım lütfen?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.866
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Daha önce hiç Mac e sistem yüklemeyi geçtim kullanma fırsatım bile olmadı. Bir şirketten çıkma Mac Pro G5 geçti elime ancak içinde hdd yok haliyle sistem de yok.
    İnternetten baktım denedim ne gördüysem ama hiçbir sonuca ulaşamadım malesef.
    Apple da telefonla destek vermiyo eski cihaz diye.
    Anladığım kadarıyla bu modellerde internetten sürüm yüklemek gibi bir şansım yok.
    Elimde Power Mac G5 diye iki cd den oluşan bir kurulum cd si de var. Ancak ben her halükarda yanıp soru işaretli dosyayı görüyorum

Option la açtım
    Comman R ile açtım ama hiçbir etkisi yok hala beyaz ekranda yanıp sönen dosya.
    Ne yapabilirim acaba var mıdır bi fikri bilgisi yorumu olan?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Pek anlayamadım, içinde hardisk olmayan bilgisayara sistem yüklemeye mi çalışıyorsun? Eğer öyle ise yanıp sönen soru işaretli ekran çıkması normal çünkü CD'deki yazılımın yükleneceği yeri (Diski) bulamıyor.
    Yok eğer hard disk alıp taktı isen onu da Mac'e göre formatlayıp takman gerekli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmldrs -- 16 Ağustos 2017; 1:26:18 >
  • 'İçinde hdd yok' tan kastım geri yükleme vesaire gibi bir şansımın olmadığını ifade etmekti.Elbette içine bir disk taktım
    ama MAC 'e göre formatlama işini tam olarak nasıl yapabilirim?

Bir arkadaşım FAT32 olması gerekli yoksa görmez dedi ancak FAT32 yapamadım bir türlü,diski silip bölüm oluşturmadan denedim ama yine aynı manzarayla karşılaştım.

(Kullandığım disk 640 GB üzerinde Apple logosu bulunan bir disk)
  • Ballota B kullanıcısına yanıt
    Mac OS yüklemek için diski MacOS Extended (Journaled) yada, kurulum medyası türkçe ise MacOS Genişletilmiş (Günlüklü) olarak biçimlendirmek gerek, bahsedilen FAT32 PC ve Mac arasında veri alış verişi için kullanılan Harici disk yada Usb belek için geçerli.
    Balangıçtaki yanıp sönen dosya sorunu için linke bak. https://support.apple.com/tr-tr/HT204323
    Normal olarak CD/DVD'den başlatınca kurmaya çalıştığın sürüm hangisi bimiyorum ama aşağıdaki gibi bir kurulum ekranı gelmesi gerek.

Mac için başlangıç tuş kombinasyonları linkte mevcut bir de onlar ile dene. https://support.apple.com/tr-tr/HT204904

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmldrs -- 17 Ağustos 2017; 15:12:46 >

• g5 artık youtube'da 720p video bile oynatmaz. amaç değerlendirmekse destekleyen linux dağıtımı yükleyerek basit işler için kullanılabilir. macos'u merak edenler için hackintosh şu an için daha iyi bir çözüm.

ayrıca bu videoyu izlemenizi tavsiye ederim:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi positroN -- 17 Ağustos 2017; 18:12:21 >
  • Videoyu çok beğendim teşekkürler;)

Yanlız bendeki G5 değil Pro olanı. 9 yıllık makine ama 16 gb ram var içinde. Hayatımı kurtarmasını beklemiyorum elbette ama hayata geçmesini istiyorum sadece.

Son mesajdan ve videodan anlaşılacağı üzere benden bu kadar diyorsun teşekkürler.

• Videoyu izledim şov yönü ağırlıklı ve olayı youtube 'a kilitlemiş. Fakat örneğin youtube'tan video seyredeceğim zaman bazen videoyu önce mp4 olarak indiriorum, sebebi videoyu birden fazla seyredeceğim için veya Android telefonuma koymak ( 3G'ye yüklenmemek) için ve bazen youtube videosunun telif veya başka sebepten kaldırılma ihtimali olması. O durumda videodaki G5 makina videoyu VLC playerde CPU'ya yüklense bile sorunsuz oynatabiliyor.

Fakat arkadaş G5 değil Pro demiş, o zaman işlemci Intel ve Pro'nun Quad Core 2.8Ghz modeli olmalı cunku 2008'de o vardı. Fakat o 2008 olmasına rağmen baya iyi cunku EFI mimarisi de 64bit. 2007'de çıkan bir önceki model olsaydı işlemci 64bit fakat EFI mimarisi 32bit vo yüzden OS X 10.7 üstü yüklenemezdi bu makinaya OS X 10.10 Yosemite ve OS X 10.11 El Capitan dahi yüklenebilir.

Fakat arkadaş başlangıçta ? çıkıo demiş, o Apple'ın bootable partition bulamadığı durumlarda çıkarttığı klasik işarettir. Cihaz 9 yıllık old için muhtemelen DVD okuyucusu çalışmıodur o yüzden Yosemite ISO olarak indirip harici bir harddisk'e ISO'dan tek imaj seklinde yazdırmalısın ve USB'den bağlayıp pro'yu öyle başlatmalısın, ekranda secenek olarak çıkmalıdır, gerisi standart OS X kurulum prosedürü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 18 Ağustos 2017; 12:52:46 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • benim bildiğim kadarıyla g serisi yani g3,g4,g5 vesaire sadece powerpc mimarili işlemcilerden oluşuyor. g5 pro diye bir modem bilmiyorum. internetten aradığımda da göremedim. mac pro olmasın arkadaşın bahsettiği? başlığa da mac pro g5 yazmış.

intel işlemci varsa denildiği gibi zaten. donanım destekliyorsa resmi desteğin de ötesine geçip son sürümü hackintosh gibi kurmak bile mümkün.
  • positroN P kullanıcısına yanıt
    Aynen, G5 Pro diye bir model yok. Konu sahibi '9 yıllık makina' diyor yine g5 olması imkansız cunku G5'lerin üretimi 2006'da sonlandı. 2008 model Mac Pro'lara OS X 10.11 El Capitan Hack'siz kurulabiliyor.

• İlk mesajımda da belirttiğim gibi MAC ler hakkında sıfıra yakın bilgi sahibiyim. Ama makina kesinlikle MAC Pro buna eminim.

G5 i yokmuş onu da öğrenmiş oldum;).

Bu şartlar altında Yosemite nin iso sunu indirip harici Hdd ye yüklemek ve oradan açmak vs bu işlemler için yine bir MAC e ihtiyacım var mı yoksa windows üzerinden yapabilir miyim?

Tahmin ettiğim gibi makina G5 değil. 16GB RAM diyorsun zaten G5 işlemcili makinalarda 16GB RAM pek duyulmuş birşey değil. Yosemite ISO'sunu bir harddisk'e Windows makina'da 'bootable' olarak yazdırmalısın, o şekilde bootable harddisk'i USB den bağlayıp Mac Pro açılışında Apple klavyedeki alt tuşuna basılı olarak açtığında USB harddisk ekrana seçilebilir boot cihazı olarak gelmeli, onu seçip devam edersen gerisi standart OSX kurulum prosedürü. Tüm bu işlemleri google'da bakarak yaparsan en net olur. Mac Pro nun DVD si sağlıklı ise ISO yu DVD-RW e yazdırıp kurmak daha pratik olabilir. Sonunçta 2008 model Mac Pro Yosemite 'i hacksiz sorunsuz destekliyor.

• Bu bilgiler ışığında biraz daha uğraşayım ben o halde. Teşekkürler ilginiz için.

• Son durumda Yosemite 10.10 adında bir ISO indirdim 5-6 gb civarı bir dosya.
    TransMac adında bir programla birlikte bootable flashdisk yaptım.
    Açılışta Option'a basarak başlatınca sonunda bir kurulum ekranı görmek nasip oldu. Hackintosh vs bişeyler yazıyor ,bir tıkla devam ediyorum ilerlemeye başlıyor ancak yarıda takılıyor.

Ben Hackintosh indirmek falan istememiştim ama öyleymiş acaba ondan mı takılıyo. Bir de benim indirdiğim dosya ISO ama TransMac DMG istedi benden.Sorun nerde tam bilemedim.

Mümkünse bana indirmem gereken doğru linki bulmam konusunda bir yardım etseniz.
  • Yosemite 'in 'old Intel PC' versiyonu da var standart Apple versiyonu da. Tahminen ilkini indirmiş olabilirsin ki ilk başta ben de yanlış ISO veya DMG'ler indirmiştim. Intel PC versiyonunun kurulum prosedürü standart dışıdır ve Mac'te sorun çıkarabilir. ISO veya DMG'yi bir Mac'te Disk İzlencesi ni kullanarak flash disk veya DVD'ye yazmak daha iyi. İlk başta yedekte Mac minim old için ben öyle yapmıştım.

Eğer DVD/USB disk oluşturmak için Mac bilgisayar yok ise, Windows üzerinden "TransMac" ile DVD yada USB oluşturabilirsin. Şu anda kullandığım Macbook için Lion Kurulum DVD'sini bu yöntem ile oluşturmuştum. Linkte programın nasıl kullanılacağı anlatılıyor. https://teknodestek.com.tr/windows-ortaminda-bootable-mac-os-x-flash-olusturma-ve-kurulumu/
  • cmldrs kullanıcısına yanıt
    Evet ben de TransMac ile yaptım flashdiski kurulum başladı ancak yarıda takıldı.indirdiğim iso Hakintosh olanlardanmış belki takılmasının sebebi odur bilemiyorum.

Şunu indir diyebileceğiniz bir link yok mudur? Yabancı olduğum bir yapı olduğu için hangisini indirmeliyim bilmiyorum.
  • Yosemite aramasında çıkan sonuçlar çok ceşitli. Bendeki en yüksek OSX sürümü M.Lion, onu sorarsan link veya anahtar kelime önerebilirim ancak Yosemite için öneremem cunku ne indirdim ne kurdum. Lion indirirken OSX tecrübem old halde bir iki indirişten sonra doğru versiyonu ancak bulabilmiştim.

Bendeki laptop lion'a kadar desteklediği için daha yüksek sürüm indirmedim, fakat yeğenimin Sierra destekli laptop'u için Sierra indirdim fakat yüklenmedi, sonuçta Internet üzerinden yükledim. Bildiğim kadarı ile (yanlış biliyor da olabilirim) Lion sonrası (hatta Lion da dahil olabilir) sürümler Internet üzerinden yüklemeyi destekliyor, en son Lion'u yüklerken yine Internet bağlantısı istemişti, Wireless'i açtım fakat yüklenmedi (Internete Bağlanılamıyor) hatası verdi, sonunda ethernet kablo ile bağlandım direk indirip yüklenmişti.
    Bence 2. mesajda gönderdiğim tuş kombinasyonlarını deneyerek Internet üzerinden yüklemeye çalış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cmldrs -- 20 Ağustos 2017; 21:11:50 >
  • Ben de sizler önerdiğiniz için Yosemite arıyorum.Söylediklerinizden anladığım kadarıyla bendeki cihazın desteklediği en güncel sürüm Yosemite 10.10 .

@revivo72

OS X 10.10 YOSEMite for old mac's intel bu dosyayı bulup indireyim mi dersiniz?

@cmldrs

Apple müşteri hizmetlerini aradım.2011 öncesi cihazlara telefonla destek yokmuş ve bunun sebebi de internetten yüklemeyi desteklememeleri sanırım.Bendeki cihaz da internetten yüklemeyi desteklemiyo öğrendiğim kadarıyla.Onu da denedim zaten :)
  • Yo senin makina nın desteklediğii en güncel sürüm Yosemite in bir sonraki versionu El Capitan cunku bak:http://www.everymac.com/systems/apple/mac_pro/specs/mac-pro-quad-core-2.8-2008-specs.html Fakat Yosemite i kurman daha isabetli olur.

Internet ten OS yüklemek senin makina için lüks kaçabilir. En iyisi önce ISO/DMG'yi indirip öyle kurmak. Doğru ISO/DMG için birşey diyemem cunku hiç Yosemite indirmedim, kurmadım. Görüldüğü gibi Torrentte birçok ISO var. Orada seçtiğim old Intel Mac's senin duruma uygun görünen bir öneri sadece, belki o olmaz başka ISO olur.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.