bilgisayarımın 5. yılını doldurması nedeniyle tablet mi bilgisayar mı, falandı filandı derken yeni bir cihaz arayışındayım. bilgisayarla yaptığım işleri sıralayacak olursak;
- internette gezinmek - resimlerimi düzenlemek için photoshop, - müzikleri düzenlemek için mp3tag, - swf yapmak için ufak video programları, - haftada max. 2 kez kullandığım ofis programları, - oyun oynamak(tı). (fazla oyun oynayan birisi olmadığım için ve yeni oyunları da bilgisayarımın açmadığı için artık yaklaşık 2 yıldır oyun da oynamıyorum)
artık oyun oynamak biraz da çocuksu geldiği için oyun kısmını bir kenara bırakıyorum. ama diğer yapacağım işlemler illaki gerekli.
şuan elimde korsan XP ile birlikte orijinal win. vista, win.7 ve win.8 işletim sistemine sahibim. xp ve vista malum artık kullanan yok. win. 8 ise ilk kullandığım andan beri nefret ediyorum. şuan standart düzeyde win.7 kullanıcısıyım diyebilirim.
teknomarketlerdeki bilgisayarları incelediğimde hiçbiri işletim sistemsiz bir bilgisayar satmamakta. şuan yeni bir bilgisayar almış olsam ilk işim format atıp win. 8 yerine win.7 kurmak olur. bunun anlamı da (yuvarlak hesap) 200 lira kullanmayacağım bir işletim sistemine paramın gidecek olması. ayriyeten yanına virüs korkusu sebebiyle her sene alacağım antivirüs programlarını saymak istemiyorum.
her neyse sonunda alacağım ürünü belirledim sayılır. şuan fikrimden vazgeçmezsem macbook pro alacağım. cihazın apple center'da 2,999 fiyatı. bazı teknomarketlerde daha ucuza bulmama rağmen diğer firmaların zamanında distribütör firmalar aracığılıyla ürün getirdikleri için teknik servis konusunda sıkıntı yaşayabilirim.(*) %8 eğitim indirimi ve %4 nakit indirimiyle cihaz 2,650 liraya geliyor. şuan işlemcisi yeterli gözüküyor ama ram'ini ve harddisk'ini yükseltmeyi düşünüyorum. yükselttiğim zaman ise fiyatı 3,170 lira olacak.
yükseltmeyi ilk başta yapabilirim ama sonrası için de yapabilirim düşüncesiyle retina modellerine yönelmedim. bildiğim kadarıyla retina ekranlı modellerde hiçbir şekilde yükseltme yapamıyoruz. olduğu gibi kullanmamız gerekiyor.
yalnız çevremde mac kullanan kimse yok diyebilirim. o yüzden aklıma takılan bir kaç sorun var. hemen sıralayayım.
- işlemcisi yeterli olacak mı ? yükseltmeli miyim? (2,5 GHz Çift Çekirdekli Intel Core i5 yerine 2,9 GHz Çift Çekirdekli Intel Core i7) (fiyatı 390 TL)
- ram yeterli olacak mı ? şuan ki bilgisayarımda da 4 gb ram var bana yeterli ama windows'daki ram kullanımı ile os x'deki ram kullanımı aynı mı ? yükseltmeli miyim? (4 GB 1600 MHz DDR3 SDRAM yerine 8 GB 1600 MHz DDR3 SDRAM) (fiyatı 260 TL)
birde oradayken aklıma sormak gelmedi. size sorayım. cihazdaki bluetooth sadece apple ürünleriyle mi çalışıyor? note 2 kullanıyorum. bluetoothla cihazı bilgisayara bağlayabilir miyim ?
ayrıca haziranda okullar kapanıyor ve yeni mac ürünleri sanırım haziranda çıkıyor. ürünü alırken hem kampanya hem de yeni modelleri görmek için haziranı beklemeli miyim ?
(*) çünkü geçen hafta bi arkadaşımın bimeks'ten alınan iphone 5''de üst tuş sorunundan dolayı telefonu değişimine gittiğimizde "yurtdışından alınan cihazlardaki aynı problem için size mi gelmeliyiz" bir soru yönelttiğimde " biz sadece türkiye'de satılan ürünlerden sorumluyuz. amerika kıtası ve arabistan'dan alınan ürünlere hiçbir şekilde ücretsiz işlem yapmıyoruz. böyle bir sorunla karşılaşanlar ürünü aldıkları ülkedeki apple store'dan yararlanacaklar. yoksa herkes biraz ucuz diye yurtdışından ürün alsın, garantisi için burayı kullansın dersek eğer türkiye'den alışveriş yapan müşterilerimizin hakkını yemiş oluruz. ayrıca normalde bu işlemi diğer marketlerden alınan ürünler içinde uygulamamız gerekiyor ama ilk şubemizi açtığımız için bir kereye mahsus olmak üzere böyle bir işlem gerçekleştiriyoruz. eğer iphone 5 dağıtımından önce mağazamızı açsaydık şuan sadece mağazadan satılan ürünlere bakmamız gerekecekti. diğer teknomarketten alınan ürünler satın alındıkları mağazaya teslim edilecekti yani doğrudan bize gelmeyecekti." dediler.
Bu istediginiz butun feature'lar Macbook Pro'da var ama resolution'a takarsaniz, daha iyi bir gpu mac almayi oneririm. Ayrica Mac'in iwork'u free oldu OS X Mavericks ciktigindan beri. Bluetooh ozelligi her cihaz'da calisiyor, sadece Apple urunlerine karsi bir sey degil. Bluetooth' ile cihazi baglamak derken eger pair yapacaksaniz ya da file transmission buyuk ihtimal olacaktir. Ayrica Apple'in ogrencilere 200 $'lik bir indirimi var, eger bu Turkiye'de gecerliyse ve ogrenciyseniz isinize yariyabillir. Macintosh'lar genelde upgrade ediliyor Haziran'da WWDC event'i oldugu icin ama illa upgrade olacak diye bir sey yok her urun. Macbook Pro'lar zaten upgrade edildi ama belki daha upgrade edebilirler.