Şimdi Ara

Macbook'uma virüs bulaştı.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
5
Favori
37.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar olay nasıl gerçekleşti tam olarak bilemiyorum güvenilmeyen birkaç kaynaktan veri indirmemle başladı ya da en azından ben öyle tahmin ediyorum.
    Sorunum safari ve diğer tarayıcılarda önüne geçilemeyen reklam (google da başta çıkan google kaynaklı olmayan linkler, twitter, apple gibi sitelerde alışılmadık reklamlar, sık sık yeni bi linke tıkladığımda açılan pencereler.)

Tabiki bu durumu gerek yabancı gerek Türkçe kaynaklardan araştırdım ama tam bi çözüm bulamadım.
    Safariye 3 tane extensions yükledim **** vs. önceleri biraz işe yaradılar ama şu an çokta işe yaramıyorlar.

Ayrıca reklam dışında başka hiç bir sorunum yok ve sistemimi recovery yapma gibi bi şansım da bulunmuyor şuanlık.

Bu işten nasıl kurtulabiliriz bilen var mı?

Bu arada fotoğrafta atıyorum belki ipucu olur:

Macbook'uma virüs bulaştı. Macbook'uma virüs bulaştı.

• Macbooka virüsümsü şeyler bulaşır. Mesela bir virüs bulaşıp keychain'e erişip şifreleri alamaz. Yada sistem dosyalarını bozmaya kalkamaz. Ha bunu deneyen virüsler var. Ama osX'te bu virüs komik hale geliyor. Sebebleri;

-registry diye merkezi bir ayar dosyası olmadığı için
    -Unix tabanlı olduğu için sistem/ kullanıcı ayıracı var
    -Dışardan driver filan kurmak neredeyse yok gibi olduğu için(sistem dosyası sistemde olur. Uygulama dosyası uygulamalarda olur. Virüs gelse bile uygulama klasöründen dışarı çıkamaz.)

Bir oyun indirdik, oyun ilaçlı. Ve ilaçlı oyunlarda virüs %100. Bu oyun uygulamalar klasöründe olduğu için. Bu virüs uygulamalar klasöründen dışarı çıkamaz. Çıkmaya yeltenirse, Zırt pırt kullanıcıya "izin ver" diye uyarı atar. Kullanıcıda kıllanır bir süre sonra ne oluyor diye. Sonra osx tekrar başladığında, o oturumda tüm verdiğin izinler sıfırlanır.

Windowsta böyle değil. Driver dosyası şeklinde bir virüs direk sistem klasörlerine yerleşir. Ve driver dosyası her çalıştığında aktif olur.( Bir kere izin vermen yeterli.) Sonra Registry'e kayıt eklemek için bir tane izin alır. Sonra o registry duman edebilir. Eee bir ilaçlı bir program/oyun kurduğunda illaki sizden izin istiyor. ve sonrasında arka planda birsürü yerlere yerleşiyor. Ve yeniden başlattığınızda registry'i okuduğu için windows artık virüslü oluyor. Ve tek silahınız antivirüsler olyyor...

MAC OSX de sadece safari üzerinden bişeyler bulaşabilir. Ama ondada eklentiyi kaldırırsınız yada safariyi resetlersiniz. sorun çözülür.

mac osx'e virüs yazmak imkansız değildir. İmkansız olan o virüsü hep aktif tutmaktır. virüs geliştiricileri bunu bildiği için yazmazlar. Yazdıklarının karşılığını alamazlar. Windowsta ise basit bir keylogger ile adamın adına kredi bile çekebilirsin:P

güvende olun dostlar... OS X kullanın (Çok mu reklam koktum? )
  • Bunun birgun olacagini bekliyordum. Artik huzur icinde olebilirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: casper5556

Bunun birgun olacagini bekliyordum. Artik huzur icinde olebilirim.

Neyi kastettiniz tam olarak anlayamadım?
    Eğer virüs bulaşma konusuysa mac os a virüs bulaşmaz diye birşey yok sadece windowsa göre çok daha az kaynaktan ve çok daha az zarar verici şekilde bulaşır ki dediğim gibi bana bulaşan virüs sadece safaride reklamların çıkmasını sağlıyor başka hiç bir olumsuzluğunu göremedim.
    Tabiki bu da can sıkıcı bi olay çözümü için uğraşmaktayım.
  • Ana sayfanini zirt pirt degismesi gibi bir olay da var mi ? Can sikici bir dyrum umarim cozersiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: eyoruk

Ana sayfanini zirt pirt degismesi gibi bir olay da var mi ? Can sikici bir dyrum umarim cozersiniz

Yok hayır öyle bi durum yok.
    Dün apple canlı sohbetten durumu anlattım. Beni teknik kısma yönlendirdiler.
    Eğer burdan çözüm bulamazsam aynı zamanda randevu almaya çalışıyorum.
    Randevu alabilirsem apple store okulumun yolu üstünde oraya gidip halletmeye çalışcam çözüm üretilirse buraya da yazarım.

• virus filan degil... Virusumsu bir eklenti kurmussunuz. O eklentiyi kaldirin sorun gider.. Bu tarz seyler genelde java tabanli programlarin kurulum esnasinda xxx eklentiyi kurucam diyor. Tabi windows aliskanligi. Lisans ekraninda direk YES ve NEXT tuslarina odaklandigimiz icin bu tarz seyleri kendi kendimize kuruyoruz.

BU KESINLIKLE VIRUS DEGILDIR. Virusler sizin isteginizle bulasmazlar.. bir programin icerisindedirler. MEsela abc diye bir programin. Siz onu calistirdiginizda virus bulasir. Mac OS'lerde bu tarz uygulamalar, kurulum aninda sistem dosyalariyla kesinlikle oynamaya hakki yoktur. kullaniciya "Baaak bu program sistem dosyalarina erismek istiyor. Buna izin veriyorsan sifreni gir" diyerek onay istiyor. Ve sizde o uygulamanin zararli oldugunu anliyorsun(tabi bazen durum degisiyor. MEsela ben Apache-php-mysql kullaniyorum. Orada Apache her calismak istediginde benden onay istiyor. Cunku her seferinde bu onayi almasi lazim.)
    Bu onay alma olayi virus icinde gecerlidir. Sistem dosyalarina erismesi icin her calistirildiginda senden sifre sorarak onayini almak zorunda kaliyor. Dolayisiyla izini belli ediyor. Bu amacla sendeki virus degil. Safariye bir program kurarken eklenti kurmussun. O sorun yapiyor.

Once eklentiyi kaldir. Sonra Menuden Safari->REset Safari dediginizde sistemdeki tum cookieler temizlenir. Tertemiz safari ile baslarsiniz...

Duzenleme: Reset safari yaparsaniz. Safaride yeni tab actiginizda en cok takip ettigniz siteler gider. Ayrica cookieler gittigi icin Forumlara filan tekrar login olmaniz gerekmektedir. Safaride daha once yazdiginiz sifreler silinmiyor. Sadece tekrar login olmaniz gerekiyor. Eger safariye kaydet demisseniz daha once otomatik olarak formu dolduruyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedehakan -- 20 Eylül 2014; 22:46:47 >

• quote:

Orijinalden alıntı: dedehakan

virus filan degil... Virusumsu bir eklenti kurmussunuz. O eklentiyi kaldirin sorun gider.. Bu tarz seyler genelde java tabanli programlarin kurulum esnasinda xxx eklentiyi kurucam diyor. Tabi windows aliskanligi. Lisans ekraninda direk YES ve NEXT tuslarina odaklandigimiz icin bu tarz seyleri kendi kendimize kuruyoruz.

BU KESINLIKLE VIRUS DEGILDIR. Virusler sizin isteginizle bulasmazlar.. bir programin icerisindedirler. MEsela abc diye bir programin. Siz onu calistirdiginizda virus bulasir. Mac OS'lerde bu tarz uygulamalar, kurulum aninda sistem dosyalariyla kesinlikle oynamaya hakki yoktur. kullaniciya "Baaak bu program sistem dosyalarina erismek istiyor. Buna izin veriyorsan sifreni gir" diyerek onay istiyor. Ve sizde o uygulamanin zararli oldugunu anliyorsun(tabi bazen durum degisiyor. MEsela ben Apache-php-mysql kullaniyorum. Orada Apache her calismak istediginde benden onay istiyor. Cunku her seferinde bu onayi almasi lazim.)
    Bu onay alma olayi virus icinde gecerlidir. Sistem dosyalarina erismesi icin her calistirildiginda senden sifre sorarak onayini almak zorunda kaliyor. Dolayisiyla izini belli ediyor. Bu amacla sendeki virus degil. Safariye bir program kurarken eklenti kurmussun. O sorun yapiyor.

Once eklentiyi kaldir. Sonra Menuden Safari->REset Safari dediginizde sistemdeki tum cookieler temizlenir. Tertemiz safari ile baslarsiniz...

Duzenleme: Reset safari yaparsaniz. Safaride yeni tab actiginizda en cok takip ettigniz siteler gider. Ayrica cookieler gittigi icin Forumlara filan tekrar login olmaniz gerekmektedir. Safaride daha once yazdiginiz sifreler silinmiyor. Sadece tekrar login olmaniz gerekiyor. Eger safariye kaydet demisseniz daha once otomatik olarak formu dolduruyor...

Öncelikle güzel bi açıklama yapmışsınız.
    Ben de sizin yazdıklarınızı görmeden önceki yaptığım araştırmayla buna benzer birşey okudum ingilizce bi forum sitesinden.
    Şu an sizin yazdıklarınızın da yardımıyla dediklerinizi yaptım ve sorunum çözüldü tamamen.
    Teşekkür ediyorum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Klipsi Ca kullanıcısına yanıt
    onemli degil dostum. MActe virus bulassa bile her calistiginda sizden izin almak zorunda... Dolayisiyla bulastiginda bile kendini belli eder. Mac OS'de antivirus gibi yazilimlara ihtiyaciniz yoktur. Sadece Disk utilityden(Turkcesi Disk IZlencesi) Izinleri onar yapmaniz yeterli.(2haftada bir yapmaniz yeterli) birde yeni yazilim kurarken Direk NEXT ve YES demeden once tick atilan yer var mi varsa biraz dikkat etmeniz. Bu kadar. Iyi Pazarlar.
  • Yanlışınız var ama, bu bir virüs değil. Mac OS X'te virüs yoktur fakat malware vardır ama o da çok az sayıda.
  • adwcleaner yükle. Sorunun büyük ölçüde hallolacaktır. Mac için var mı program bilmiyorum ama
  • Banada bulasti. Royal search zannedersem, hem ana sayfada arama motoru royal search oldu hemde her yerde reklamlari cikmaya basladi. Cok igrenc bir durum bulasmayan bilemez diger arkadaslarin dedigi kadar basit degil insan cilgina donuyor. Sansa avast yukledim ve sildi. Avast yukleyin hemen siliyor. Bende avastin bunlari silemeyecegini dusunmustum ama sasirtici sekilde ise yaradi.

• safariyi nasıl resetliyorum, tarihçe sil değil sadece sanırım ?
  • onder.t O kullanıcısına yanıt
    Malware'de bir virüs türüdür. OS X'te virüs vardır ama virüsü geliştirecek çok kişi yoktur. Hiçbir hacker veya virüs yayımcıları Mac'te virüs yapmaz. Çünkü Mac'te bunları temizlemek çok kolaydır ve Mac kullanan kişi sayısı azdır.
  • Xreos2 kullanıcısına yanıt
    Macbooka virüsümsü şeyler bulaşır. Mesela bir virüs bulaşıp keychain'e erişip şifreleri alamaz. Yada sistem dosyalarını bozmaya kalkamaz. Ha bunu deneyen virüsler var. Ama osX'te bu virüs komik hale geliyor. Sebebleri;

-registry diye merkezi bir ayar dosyası olmadığı için
    -Unix tabanlı olduğu için sistem/ kullanıcı ayıracı var
    -Dışardan driver filan kurmak neredeyse yok gibi olduğu için(sistem dosyası sistemde olur. Uygulama dosyası uygulamalarda olur. Virüs gelse bile uygulama klasöründen dışarı çıkamaz.)

Bir oyun indirdik, oyun ilaçlı. Ve ilaçlı oyunlarda virüs %100. Bu oyun uygulamalar klasöründe olduğu için. Bu virüs uygulamalar klasöründen dışarı çıkamaz. Çıkmaya yeltenirse, Zırt pırt kullanıcıya "izin ver" diye uyarı atar. Kullanıcıda kıllanır bir süre sonra ne oluyor diye. Sonra osx tekrar başladığında, o oturumda tüm verdiğin izinler sıfırlanır.

Windowsta böyle değil. Driver dosyası şeklinde bir virüs direk sistem klasörlerine yerleşir. Ve driver dosyası her çalıştığında aktif olur.( Bir kere izin vermen yeterli.) Sonra Registry'e kayıt eklemek için bir tane izin alır. Sonra o registry duman edebilir. Eee bir ilaçlı bir program/oyun kurduğunda illaki sizden izin istiyor. ve sonrasında arka planda birsürü yerlere yerleşiyor. Ve yeniden başlattığınızda registry'i okuduğu için windows artık virüslü oluyor. Ve tek silahınız antivirüsler olyyor...

MAC OSX de sadece safari üzerinden bişeyler bulaşabilir. Ama ondada eklentiyi kaldırırsınız yada safariyi resetlersiniz. sorun çözülür.

mac osx'e virüs yazmak imkansız değildir. İmkansız olan o virüsü hep aktif tutmaktır. virüs geliştiricileri bunu bildiği için yazmazlar. Yazdıklarının karşılığını alamazlar. Windowsta ise basit bir keylogger ile adamın adına kredi bile çekebilirsin:P

güvende olun dostlar... OS X kullanın (Çok mu reklam koktum? )

• Arkadaşlar merhaba
    Evde mac book air kullanıyorum, flaş bellek üzerinde çalışıyorum, iş yerine geldiğimde masaüstü windows ta flaşı taktığımda silik görünümlü ne olduğu belirsiz garip klasörler karşıma çıkıyor. Siliyorum ama her defasında tekrarlıyor. Acaba mac book'a virüs bulaşmış olabilir mi ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fatosbebek

Arkadaşlar merhaba
    Evde mac book air kullanıyorum, flaş bellek üzerinde çalışıyorum, iş yerine geldiğimde masaüstü windows ta flaşı taktığımda silik görünümlü ne olduğu belirsiz garip klasörler karşıma çıkıyor. Siliyorum ama her defasında tekrarlıyor. Acaba mac book'a virüs bulaşmış olabilir mi ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim.

.DS_Store ve MACOS_X tarzi klasorler veya dosyalar ise bunlar virius degil mac sisteminden gelen dosyalar silmenize gerek yok.
  • fseventsd, spotlight, trashes isimli klasörler. mac de görünmüyor fakat diğer pc den görünüyor. ayrıca flaşımdaki pdf lerin de kopyalarını oluşturuyor.
  • Şu son günlerde tehdit olan maillere gelen farklı uzantılı virüsler var Bilen vardır.
    OS X sistemleri de tehdit ediyor mu ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fatosbebek

fseventsd, spotlight, trashes isimli klasörler. mac de görünmüyor fakat diğer pc den görünüyor. ayrıca flaşımdaki pdf lerin de kopyalarını oluşturuyor.

bunun virüs olduğunu sanmıyorum. Mac'de yaşayacağınız en büyük sorun spam yemek olabilir, o da cleanmymac gibi saçma bir program kurarsanız

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dedehakan D kullanıcısına yanıt
    kusura bakmayin hic anlamiyorum bu islerden eklenti nasil siliniyo
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.