Şimdi Ara

Madem eylemsizlik diye bir kuvvet yok...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
5
Favori
1.174
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Fizikte eylemsizlik diye bir prensip olduğunu ama cisimlere etkiyen eylemsizlik kuvveti diye bir kuvvet olmadığını biliyorum. Ve dinamik sorularını da eylemsizlik kullanmadan çözebiliyorum. Yalnız şu tip örneklerde veya "Otobüs ileri yönde hareket edince otobüsün içinde bir miktar geriye gitmemiz" örneğinde aklıma takılan bir şey var: başta dururken harekete başlayınca bir miktar geriye gidiyoruz.

Evet dıştaki bir gözlemciye göre biz de otobüsün ivmesiyle ilerliyoruz ama içeride geriye gittik sonuçta. Eylemsizlik diye bir kuvvet gösteremiyorsak baştaki geride kalma hareketine sebep olan kuvvet nedir?

Otobüs aniden hızlanınca cisimle otobüs arasında bir anlığına ivme farkı oluşuyor herhalde diye düşündüm ama o zaman bu cisim neden hareket boyunca tekrar denge durumuna gelemiyor? Sonuçta son durumda ivmeleri eşit ve aynı yönlü olmak zorunda.

Madem eylemsizlik diye bir kuvvet yok...

• Güzel soru. Emniyet kemerinin önemini de ön plana çıkaralım böylece :)

Şimdi, kafan neden öne doğru gidiyor bakalım. Senin referans sisteminden inceleyelim.

Araba fren yaparak sana göre geriye doğru ivmeleniyor. Emniyet kemerin takılı değilse, geriye doğru ivmelenen araba, koltuğa temas ettiğin yerden, yani kalçalarından ve baldırlarından seni geriye doğru kendisiyle birlikte çekecek. Çünkü koltukla senin aranda sürtünme kuvveti var. Burada ağırlık merkezinin göbek ya da göğüs hizanda olduğunu düşünürsek bu kuvvet sana, ağırlık merkezine göre bir tork uygulayacak. Geriye doğru ulan bu kuvvet, seni ağırlık merkezin etrafında çevirme eğiliminde olacak. Bu da kafanın öne doğru dönmesine sebep olacak.

Burada seni bütün ve esnemez bir kütle (rigid body) olarak düşündük. Şimdi daha ince yaklaşalım olaya.

Kafanı ayrı gövdeni ayrı düşünüyorum. Çünkü kafan gövdene göre hareket edebilir. Bükülmez bir çubuk değiliz biz. Gövden etki eden sürtünme kuvvetiyle geriye doğru ivmelendi. Araba zaten geriye doğru ivmelenmişti. Kafan peki? kafan önde kaldı. Gövden geriye gitti, araba geriye gitti. Kafan da arabana iç paneli çarptı. Olay budur!

Emniyet kemeri takmakta ciddi yarar var :D
    Şimdi şöyle temelden başlayalım.

İki tane cisim var, başlangıçta yan yana birbirlerine göre duruyorlar. Birisi A diğeri de B olsun. B sen ol hatta. Uzay boşluğunda bu ikisi de duruyor. Sonra A'ya bir kuvvet etki ediyor ve ivmeleniyor. B üzerinde bir kuvvet hisseder miydi? Peki ne oldu? B geride kaldı A ilerledi gitti. B'yi ilgilendiren bir şey var mı? Yok! Yani B'nin üzerinde bir kuvvet yok.

Şimdi gelelim senin örneğine.

Otobüs ve sen varsın. İkiniz de yere göre aynı hızla gidiyorsunuz, yani birbirinize göre duruyorsunuz. Üstteki örnekteki gibi. Sonra otobüs birden fren yapıyor. Yani sana göre durgun olan otobüs, yine sana göre geriye doğru ivmeleniyor. Sen hala kendine göre olduğun yerde dururken otobüs geriye doğru ivmelenmiş oluyor. Bu arada otobüsün ayaklarına uygulayacağı sürtünme kuvvetini bir anlık ihmal edelim. Senin üzerinde bir kuvvet var mı bu durumda? İvmelenen otobüs. Senin üzerinde net bir kuvvet yok. Öne gitme dediğin şey aslında bu. Otobüsün sana göre geriye gitmesi.

Burada bizim yanılgılarımız ortaya çıkıyor. İnsan beyni bir adaptasyona sahip. Oturduğu yeri referans alma eğiliminde oluyor. Mesela bu sayede bir gemide giderken rahatça kahve içebiliyoruz. Ya da yürüyen merdivende ilerlerken rahatlıkla telefondan bir şeyler okuyabiliyoruz.

Otobüs geriye doğru ivmelenince referansımız o olduğu için ileri gittiğimizi sanıyoruz. Hatta bizi bir kuvvetin ittiği hissettiğimizi söylüyoruz. Peki üzerimizde böyle bir kuvvet var mı? Hayır! Aslında biz sabit hızla devam etme eğilimindeyiz. Otobüs ivmelenen. Tabi daha sonra otobüse tutunduğumuz için biz de otobüsle birlikte yavaşlıyoruz. İşte burada üzerimizde net bir kuvvet oluyor. Bu da geriye doğru bir kuvvet. Zaten biz de geriye doğru ivmeleniyoruz. İleriye doğru etki eden bir kuvvet yok.

Şekilde verdiğin örnekte kamyon ivmeleniyor. İçinde asılı olan cisim de ivmeleniyor. Üzerinde iki kuvvet var. Biri ipin uyguladığı kuvvet diğeri de ağırlık. Bu ikisinin bileşkesi sağa doğru. Çünkü zaten burada net kuvvet olmalı. Cisim ivmeleniyor. Cismi sola doğru çeken bir kuvvet yok. Aksine cismin üzerinde iki kuvvet var ve bunların bileşkesi sağa doğru.

Olay bundan ibaret.
  • eylemsizlik diye bir kuvvet var.hatta kütle çekim kuvveti evrenin genişlemesinden doğan bir merkezkaç kuvveti diye bir hipotez attım ortaya.

change my mind.
  • Topu iple çekiyorsun ya

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Eylemsizlik diye bir kuvvet vardır . Ben hissediyorum .

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Hocam konuya burada veya instagramda açıklık getirebilir misiniz "eylemsizlik kuvveti diye bir şey yok" meselesinde hep aklıma takılan bir nokta ve sanırım kimsenin de pek fikri yok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam benim de aklıma bu tür sorulardan çok geliyor ama ne yazık ki ülkemizde fiziği gerçekten anlayan hoca ve öğrenci sayısı çok az. Ülkemizde fizik eğitimi tamamen sınava yönelik.

Bekir Avşar'da derece yapan bir arkadaş, yabancı dil bildiğini ve yabancı bir youtube kanalından fizik videoları izleyerek kendini geliştirdiğini, Türk kanalların ise daha çok sınava yönelik olduğunu söyledi. Yani problem biz de olmayabilir.

Ertan Sinan Şahin aldım, mantığını anlayayım diye ama gerçekten anlayamıyorum Ertan hocayı da. Kendimizi geliştireceğiz ama nasıl olacak bilmiyorum. Ama bu sürecin çok sancılı olacağını biliyorum

• hocam sizi bilmem ama ertan hocanın bana emeği çoktur.hiç fizik bilgim yokkten onun gibi bir hoca sayesinde aşağı yukarı iyi netler yapabilmiştim.neyse konuyu dağıtmayalım sorunun cevabını ben de merak ettim up.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Böyle bir otomobil yok mu?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: 098321

hocam sizi bilmem ama ertan hocanın bana emeği çoktur.hiç fizik bilgim yokkten onun gibi bir hoca sayesinde aşağı yukarı iyi netler yapabilmiştim.neyse konuyu dağıtmayalım sorunun cevabını ben de merak ettim up.
    Hocam dediğim gibi ben anlayamıyorum. Sorun ben de olabilir.

Kaç net yaptınız Ertan Hoca sayesinde?

• 9

• quote:

Orijinalden alıntı: 098321

9
    Bana göre bayağı iyiymiş, o zaman Ertan hocanın dediği her cümleyi canla başla anlamaya çalışmaktqm başka çarem yok

• dediklerini dikkatli dinle
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-FC547EB8D

Hocam benim de aklıma bu tür sorulardan çok geliyor ama ne yazık ki ülkemizde fiziği gerçekten anlayan hoca ve öğrenci sayısı çok az. Ülkemizde fizik eğitimi tamamen sınava yönelik.

Bekir Avşar'da derece yapan bir arkadaş, yabancı dil bildiğini ve yabancı bir youtube kanalından fizik videoları izleyerek kendini geliştirdiğini, Türk kanalların ise daha çok sınava yönelik olduğunu söyledi. Yani problem biz de olmayabilir.

Ertan Sinan Şahin aldım, mantığını anlayayım diye ama gerçekten anlayamıyorum Ertan hocayı da. Kendimizi geliştireceğiz ama nasıl olacak bilmiyorum. Ama bu sürecin çok sancılı olacağını biliyorum
    Kesinlikle aklına böyle sorular takılıyorsa Ertan hoca en iyi alternatif bence de, sabret olacaktır
  • quote:

Orijinalden alıntı: arthurdent42

Kesinlikle aklına böyle sorular takılıyorsa Ertan hoca en iyi alternatif bence de, sabret olacaktır

Alıntıları Göster
    Hocam önyargım oluştu fizik adına, korkuyorum.Ama dediğin gibi sabredeceğim, deniyeceğim. Ama bir bilsen kaç haftadır sabrediyorum, yılıyorum artık.

• Şimdi şöyle temelden başlayalım.

İki tane cisim var, başlangıçta yan yana birbirlerine göre duruyorlar. Birisi A diğeri de B olsun. B sen ol hatta. Uzay boşluğunda bu ikisi de duruyor. Sonra A'ya bir kuvvet etki ediyor ve ivmeleniyor. B üzerinde bir kuvvet hisseder miydi? Peki ne oldu? B geride kaldı A ilerledi gitti. B'yi ilgilendiren bir şey var mı? Yok! Yani B'nin üzerinde bir kuvvet yok.

Şimdi gelelim senin örneğine.

Otobüs ve sen varsın. İkiniz de yere göre aynı hızla gidiyorsunuz, yani birbirinize göre duruyorsunuz. Üstteki örnekteki gibi. Sonra otobüs birden fren yapıyor. Yani sana göre durgun olan otobüs, yine sana göre geriye doğru ivmeleniyor. Sen hala kendine göre olduğun yerde dururken otobüs geriye doğru ivmelenmiş oluyor. Bu arada otobüsün ayaklarına uygulayacağı sürtünme kuvvetini bir anlık ihmal edelim. Senin üzerinde bir kuvvet var mı bu durumda? İvmelenen otobüs. Senin üzerinde net bir kuvvet yok. Öne gitme dediğin şey aslında bu. Otobüsün sana göre geriye gitmesi.

Burada bizim yanılgılarımız ortaya çıkıyor. İnsan beyni bir adaptasyona sahip. Oturduğu yeri referans alma eğiliminde oluyor. Mesela bu sayede bir gemide giderken rahatça kahve içebiliyoruz. Ya da yürüyen merdivende ilerlerken rahatlıkla telefondan bir şeyler okuyabiliyoruz.

Otobüs geriye doğru ivmelenince referansımız o olduğu için ileri gittiğimizi sanıyoruz. Hatta bizi bir kuvvetin ittiği hissettiğimizi söylüyoruz. Peki üzerimizde böyle bir kuvvet var mı? Hayır! Aslında biz sabit hızla devam etme eğilimindeyiz. Otobüs ivmelenen. Tabi daha sonra otobüse tutunduğumuz için biz de otobüsle birlikte yavaşlıyoruz. İşte burada üzerimizde net bir kuvvet oluyor. Bu da geriye doğru bir kuvvet. Zaten biz de geriye doğru ivmeleniyoruz. İleriye doğru etki eden bir kuvvet yok.

Şekilde verdiğin örnekte kamyon ivmeleniyor. İçinde asılı olan cisim de ivmeleniyor. Üzerinde iki kuvvet var. Biri ipin uyguladığı kuvvet diğeri de ağırlık. Bu ikisinin bileşkesi sağa doğru. Çünkü zaten burada net kuvvet olmalı. Cisim ivmeleniyor. Cismi sola doğru çeken bir kuvvet yok. Aksine cismin üzerinde iki kuvvet var ve bunların bileşkesi sağa doğru.

Olay bundan ibaret.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ertansinansahin -- 29 Kasım 2019; 1:13:19 >

• ertansinansahin kullanıcısına yanıt
    Hocam açıklamanız gayet güzel lakin kafamda gene bir soru oluştu peki kuvvet oluşmuyorsa, ani frenlerde öne doğru düşme eğiliminde oluyoruz yere göre torkumuz değişmiyor mu? Veya trafikte ani frende kafayı arabanın ön paneline vuruyoruz?Yani öne doğru bir tork oluşuyor gibi yoksa arabadan ileride kaldığımız için mi böyle oluyor

• Rose 15 R kullanıcısına yanıt
    Güzel soru. Emniyet kemerinin önemini de ön plana çıkaralım böylece :)

Şimdi, kafan neden öne doğru gidiyor bakalım. Senin referans sisteminden inceleyelim.

Araba fren yaparak sana göre geriye doğru ivmeleniyor. Emniyet kemerin takılı değilse, geriye doğru ivmelenen araba, koltuğa temas ettiğin yerden, yani kalçalarından ve baldırlarından seni geriye doğru kendisiyle birlikte çekecek. Çünkü koltukla senin aranda sürtünme kuvveti var. Burada ağırlık merkezinin göbek ya da göğüs hizanda olduğunu düşünürsek bu kuvvet sana, ağırlık merkezine göre bir tork uygulayacak. Geriye doğru ulan bu kuvvet, seni ağırlık merkezin etrafında çevirme eğiliminde olacak. Bu da kafanın öne doğru dönmesine sebep olacak.

Burada seni bütün ve esnemez bir kütle (rigid body) olarak düşündük. Şimdi daha ince yaklaşalım olaya.

Kafanı ayrı gövdeni ayrı düşünüyorum. Çünkü kafan gövdene göre hareket edebilir. Bükülmez bir çubuk değiliz biz. Gövden etki eden sürtünme kuvvetiyle geriye doğru ivmelendi. Araba zaten geriye doğru ivmelenmişti. Kafan peki? kafan önde kaldı. Gövden geriye gitti, araba geriye gitti. Kafan da arabana iç paneli çarptı. Olay budur!

Emniyet kemeri takmakta ciddi yarar var :D

Çok teşekkürler hocam anladım. Kolay gelsin size

Hocam elinize saglik , oyle bi acikladiniz ki butun videolarinizi alasim geldi

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.