2021 TYT'de 107.75 (5-(0-1-1-0)-1/1-(1-0-0)), AYT'de 77.5 (0-1-1-0) net yaparak Y-SAY puan türünde 16. oldum (sonuç belgeme deneme günlüğümden ulaşabilirsiniz). Bu konuda nasıl çalıştığımı anlatmaya ve birtakım tavsiyeler vermeye çalışacağım, aynı zamanda sorularınızı cevaplayacağım. Önemli not: Yaptığım şeylerin bende işe yaramış olması sizde işe yarayacağının garantisi değildir. Bunları yapıp başarısız olanlar olabilir, bunları yapmadan başarılı olanlar da olabilir. Dolayısıyla yazdıklarımı değişmez doğrular, yapılması elzem şeyler gibi kabul etmek çok sağlıklı olmayacaktır. Özellikle temeliniz sağlam değilse benim yaptıklarımı yapmanız size muhtemelen faydadan çok zarar verecektir. -- Lisede genel olarak yaptıklarım -- 9-10. sınıf: Genel olarak sınavdan sınava ders çalıştım, bu yüzden bazı konuları geçiştirdim ve 11-12. sınıflarda tekrar öğrenmem gerekti. Hiçbir şekilde YKS odaklı çalışmadım ve bu sınıflarda çalışılması gerekmediğini düşünüyorum (Yanlış anlaşılmasın, demeye çalıştığım şey derslere çalışın lakin bu çalışma YKS odaklı olmasın). Bu yıllarda dersler haricinde bilgisayar olimpiyatı ve genel olarak programlamayla falan ilgilendim ve bilgisayar mühendisliği okumak istediğimi düşünüyordum. 11. sınıf: Dershaneye yazıldım. Haftalık TYT denemeleri oluyordu, onlara katıldım, genelde 80-90 net arası yapıyordum. Biraz daha YKS odaklı çalışmaya başladım ama olimpiyatı bırakmadım. Bir miktar soru bankası çözdüm. Sene ortasında zaten okullar kapandı. Ayrıca bu yıl içinde matematik okumak istediğime karar verdim. 11->12 yaz: Birkaç TYT soru bankası bitirdim, bunun sonucunda 100 üstü netleri görmeye başladım. Ayrıca yavaştan 12. sınıf konularını öğrenmeye başladım. 12. sınıf MSÜ öncesi: Dershanedeki ve okuldaki denemelere girdim, konularda nedense yavaşladım. 12. sınıf MSÜ sonrası: Neredeyse her gün deneme çözdüm, günlükten görebileceğiniz biçimde. Ayrıca MSÜ'den sonraki bütün denemeleri iki ÖSYM kalemini çift taraflı açarak çözdüm ve bu alışmak adına kesinlikle tavsiye ettiğim bir şey. Mayıs ortası gibi konuları tam anlamıyla bitirdim, bence bu çok geç, geç bittiği için birçok branş denemesine başlayamadım veya bitiremedim. -- Çeşitli konular -- Bu bölümde merak edebileceğiniz çeşitli şeylere değineceğim. Sınav çözme sırası: Sınavda bence alışık olduğunuz çözüş sıranızı değiştirmediğiniz sürece nasıl çözdüğünüz çok önemli değil. Çeşitli sıralar deneyerek kendinize uygun olanı bulabilirsiniz. Ben TYT için sırayla geometri, sonra matın kalanını sondan başa doğru, fen, sosyal, Türkçe diye çözüyordum. AYT için yine geometri, matın kalanı sondan başa, fen kitapçık sırasına göre. Sınav anı: - TYT: Geometri çok zordu, 20 dakikada sonuna gelmiştim ve 4 boşum vardı. Yine de çözüş sıramı değiştirmedim. 60-65 dakika gibi bir sürede mat bitti. Kalanını da standart şekilde çözdüm. Son 5-6 dakika kala bitti, kalan sürede geometrideki boşlarıma baktım, 3'ünü doğru yaptım, diğeri boş kaldı. - AYT: İlk çözdüğüm soruyu yapamadım (şekilli trigonometri sorusu), geometriyi 40-50 dakika gibi bir sürede bitirdim ve 2 soruyu daha boş bıraktım. Matın kalanıyla beraber toplam 110-120 dakika sürdü, 4 boş ile. Feni boşlarıma dönebilmek için aceleyle çözdüm, 20 dakika kala boşlara döndüm, hepsini çözebildim, 2-3 dakika kala sınav bitmişti. Hangi sorularım yanlış: TYT: - 5 tane paragraf sorusu, hangileri hatırlamıyorum - Coğrafyadaki kütle hareketli soru, bilmediğim için 2 şık arasından sallamıştım. - Bilim felsefesi sorusu - Captchalı kombinasyon sorusu, galiba optiğe yanlış kodladım :( - Dokuzgenli soruyu boş bıraktım - Yüzey gerilimi sorusu, doğrudan yanlışa çevirdim AYT: - Uydu sorusu - Titrasyon sorusu, aceleyle çözerken gözümden kaçmış. Beklenti: Sınav sonrası Discord'da gördüyseniz ilk 100 gelmesine sürpriz olarak bakıyordum. Hedef: Hep ilk 1000 garantilemeye yönelik çalıştım çünkü ilk 1000'den temel bilim yazınca 4000 lira burs alınıyor (2205). 2205 ile ilk 100 bursunun beraber alınabildiğini sınavdan sonra öğrendim, önceden haberim olsa ilk 100 garantilemeye çalışırdım ancak sonucumda çok bir değişiklik olmazdı. Tercihlerim: Sırayla Koç, Bilkent, Boğaziçi Matematik. Hızlı çözmek hakkında: Sınavı erken bitirince ek puan almıyorsunuz. Ben çok hızlı çözmüyordum, onun yerine biraz yavaş çözüp cevaplarımın doğruluğundan emin oluyordum. Olimpiyat hakkında: Olimpiyatın bana katkıları şu şekilde sayılabilir: Ara sınıflarda düzenli çalışmam gereken bir şey olmuş oldu, bu yüzden sınav senemde ilk kez bir sınava çalışıyor olmadım. Programlamayla ilgilendim, bunun sonucunda çeşitli üniversitelerin bilgisayar mühendisliği müfredatlarına baktım ve hiç bana göre olmadığını fark ettim; olimpiyat olmasa bilinçsiz bir şekilde bilgisayar mühendisliği okuyup sonrasında yaptığım işten nefret ederdim. Ayrıca olimpiyat konusu olduğu için çok sağlam bir PKOB temelim oldu. Konu anlatımı izlemek: Hiçbir konuyu YT'den öğrenmedim o yüzden hangi kanal iyidir kötüdür hiçbir fikrim yok, kanal önerisi yapamayacağım. Çıkmış soruları çözmek: Ben sınavdan önceki hafta salı, çarşamba, perşembe sırayla 2018, 2019, 2020 TYT-AYT çözmüştüm. Zaten soruların aynılarını veya benzerlerini çözdüğünüz kaynaklarda görmüş olacaksınız o yüzden ne zaman çözdüğünüz çok da önemli değil. Günde kaç saat çalışılmalı, kaç soru çözülmeli: Nefret ettiğim saçma soru. Bir cevabı yok. Harcadığınız sürenin ve çözdüğünüz soruların niteliğine ve sizin düzeyinize bağlı. Planlama: Bir sürü plan yaptım, hiçbirine de uyamadım, aklıma ne eserse onu çalıştım. Buna istisna olarak her gün deneme çözdüğüm dönem yatmadan önce bir sonraki gün çözeceğim denemeyi masaya koyuyordum. TYT akşamı: Ben organik ve bitki tekrarı yapmıştım. Siz de kendinize güvenmediğiniz konuları tekrar edebilirsiniz. Sınav senesi telefon ve/veya internet kullanımı: Ben kısıtlamadım. Kısıtlasam belki daha çok çalışırdım ama bu sonucumun daha iyi olmasını sağlamazdı. Faydalı bulduğum bazı kaynaklar: - http://www.biyolojiportali.com/ - Ümit Can Evleksiz'in YT kanalı (beni yorumlarda Test Test kullanıcı adıyla görmüş olabilirsiniz) - Tolga Bilgin'in YT kanalı Matematik çalışmak: Bu sınav x kaynağı çözülüp y kanalı izlenip başarılı olunacak bir sınav değildi. Konuların özümsenmesi gerekiyordu. Konuları özümseme işini de x kaynağını çözüp y kanalını izleyerek yapamazsınız. Bence verilen bütün kuralların ve teoremlerin üzerine aklınızda hiçbir soru işareti kalmayana kadar düşünmeli, hipotez=>hüküm formatındaki teoremlerde hipotezi nasıl değiştirirseniz nasıl sorunlar çıkacağını irdelemeli ve karşı örnekler aramalısınız. Teoremleri kendiniz ispatlamaya çalışabilirsiniz, ancak burada dikkat etmeniz gereken bir şey, ispatları kesinlikle ezberlememektir. İspatı ezberlerseniz bunun kuralın kendisini ezberlemekten çok bir farkı olmaz. Bir konuda zorlayıcı soru yazabileceğinizi düşünüyorsanız, o konudan soru çözerken kendi kendinize "şöyle sorsalardı eleyici olabilirdi" gibi şeyler söylüyorsanız muhtemelen o konuyu özümsemişsinizdir. Ben bunları sınav için değil matematiğe ilgim olduğu için yapmıştım çünkü bu zorlukta bir sınav beklemiyordum, sınavın böyle olması benim için büyük bir şans oldu. -- Çözdüğüm soru bankaları ve branş denemeleri -- TYT Türkçe: Dil bilgisi: Neredeyse hiçbir şey çözmedim. Paragraf: Birkaç Türkçe soru bankasının paragraf kısımlarıyla birkaç paragraf kitabı. ALES-DGS-KPSS çıkmış soruları haricindekiler çok katkı sağlamadığı için yazma gereği duymuyorum. Denemeler: - Başat: Bu yayını çok göreceksiniz, evde buldum, bitsin diye çözdüm. Türkçesi kabul edilebilir olan tek denemesiydi herhalde, kalanı genel olarak çok kötüydü. Uzak durabilirsiniz. - Toprak: İlk 6 denemeyi çözdüm, güzel denebilir bence. TYT Sosyal: Tarih: Hiçbir şey çözmedim. Coğrafya: Karekök 50x5 branş denemesi. Konu öğrenmek için aldım ve biraz öğrendim galiba. İçinde benim sene içinde çözdüğüm tüm denemelerin toplamından daha fazla basınç merkezi sorusu vardı. Konuları biliyorsanız elzem değil. Felsefe: Hiçbir şey çözmedim. DKAB: Hiçbir şey çözmedim. TYT Mat: Soru bankaları: Temeliniz iyiyse çok soru bankası çözmek gerekli değil. - 345: Güzel bir kitap. - Acil: Elzem değil, ben çok sevmemiştim. - Apotemi: Uzak durabilirsiniz. Günde 2 test çözerek bile kayda değer bir miktar vaktimi yiyordu. Bitsin diye çözdüm (sırf bitsin diye kaynak çözmek keşke yapmasaymışım dediğim bir şey, bu yüzden hem konular gecikti hem de güzel denemeleri bitiremedim. Beğenmediğiniz kaynakları bırakabilirsiniz.). Denemeler: - Başat: Korkunç. Hatalı sorusu çok, çözümleri yok, soruların Türkçesi kötü. Uzak durun. - Orijinal: Haddinden fazla zor, bazı soruların Türkçesi kötü. Başka bilindik yayın kalmadıysa çözülebilir ancak. - Endemik: İlk 4 denemeyi çözdüm. Bu yılki sınavdan çok daha kolay ancak sorular düzgün ve çözmesi çok zevkliydi. İlk deneme olarak çözebilirsiniz. - 345: İyi yayınları sona bırakmamın ve denemelere geç başlamamın kurbanı, çöz(e)medim :( TYT Fen: Fizik: Soru bankaları: - 345: Güzel bir kitap. Çok güzel soruları vardı. - Nihat Bilgin: Bitirmedim. Çözdüğüm kısımları güzeldi. Denemeler: - Bilgi Sarmal 40x7: Beğendim, tekrar amaçlı çözülebilir. Kimya: Soru bankaları: Hepsi birbirine benziyor zaten. - Palme: Güzel - Orbital: Bitirmedim, bir kaynaktan fazlasına çok ihtiyaç yok bence. Denemeler: - Bilgi Sarmal 40x7: Yarısını çözdüm. Boş zamanlarınızda tekrar yapmak için falan çözülebilir. Biyoloji: Soru bankaları: - Palme: Güzeldi. TYT genel fen denemeleri: - Başat: Uzak durun. - 345: İlk 7 veya 8 denemeyi çözdüm. Biyolojisinin biraz garip olması haricinde güzeldi. AYT Mat: Soru bankaları ve fasiküller: Hatırlayamadıklarım olabilir. - Limit 11. sınıf SB: Dershane vermişti (bu Limit'in bütün yayınları için geçerli). Galiba çözümleri yoktu, varsa da benim haberim yok. Çok gerekli değil, ayrıca fonksiyon uygulamaları ve denklem-eşitsizlik konularından çok fazla soru olduğunu hatırlıyorum. - Çap 11. sınıf fasikülleri: Konuları öğrenmek için güzel. Burada araya gireceğim. Hiçbir soru bankasını bitirmemiş olmam soru bankası çözmenin gerekli olmadığı anlamına gelmiyor. Ben canlı ders ve dershane vasıtasıyla her konudan çok fazla sayıda soru gördüm, denemelerde de fazla yanlışım çıkmadığı için ("düzgün" hiçbir denemede 35 netten az yaptığımı hatırlamıyorum) SB çözme ihtiyacı hissetmedim. Bir veya birkaç SB çözmek gerekebilir, özellikle temeliniz çok iyi değilse. - Apotemi Trigonometri: Güzel - Apotemi Limit: Güzel - Apotemi Türev: Bitirmedim, çözdüğüm kısımlar güzeldi ancak çok zamanımı alıyordu. - 345 SB: Klasik soruları atlayarak 5 test falan çözdüm, soruları beğendim, daha erken başlamış olsam muhtemelen bitirirdim. - Karekök SB: Logaritma-dizi ve ilk 2 konuyu çözdüm. Tek kaynak çözecek olsam muhtemelen bu olurdu. - Acil SB: Trigonometri ve log-dizi kısımlarını çözdüm, trigonometride çok zorlandığımı hatırlıyorum. Denemeler: - Başat: Uzak durun. - Bilgi Sarmal: Bir süre sonra aynı soruları tekrar tekrar çözüyormuş gibi hissediyorsunuz, onun dışında çözülebilir. - 345: 1,9,10. denemeleri çözdüm, beğendim. - 3D: Sadece 9 ve 10. denemeleri çözdüm, basım hataları haricinde çok güzeldi, keşke hepsini çözseymişim dedim. Geometri (TYT-AYT karışık): - Acil SB: Analitik geometri haricindeki kısımları çözdüm. Zordu ama galiba yeni basımlarda kolaylaştırmışlar (?). - Nitelik SB: Az sayıda soru var (yaklaşık 600) ama çözümleri arkasında ve birkaç hatalı olduğundan şüphelendiğim soru haricinde güzeldi. - Karekök AYT SB: Çemberin yarısına kadar çözdüm. Çok zaman aldığı için bıraktım. AYT Fizik: Soru bankaları ve fasiküller: - Limit 11. sınıf SB: Çok kötü değildi, çok iyi de değildi. Çözümleri olmayan kaynakları çok sevmiyorum soruyu çözemeyince hocaya götürmek gerektiği için. - Palme 11. sınıf SB: İçinde birkaç tane çok güzel soru olduğunu hatırlıyorum. - Nihat Bilgin 11. sınıf SB: Güzeldi, her konunun sonunda çıkmış sorular olması özellikle hoşuma gitmişti. - Çap Elektromanyetizma fasikülü: İhtiyaç anında formüllere bakabilmek için aldım, sorulara çok bakmadım. - 345 SB: Çembersel ve BHH kısmını çözdüm, güzeldi. - Bilgi Sarmal SB: Çembersel-BHH, Baştan torka kadar ve modern fizik kısımlarını çözdüm. Güzeldi. - MF Kazanım SB: Piyasada olmayan kitap. Bazı yollardan temin ettim, başlarını çözdüm. Hem sorular hem çözümler çok güzeldi ama geç başladığım için bitiremedim. - Apotemi Modern Fizik fasikülü: Adı modern fizik olsa da 12. sınıfın tüm konularını içeriyor. Bazı yerlerde müfredat dışına çıkmış ama ben beğenmiştim. Denemeler: - Bilgi Sarmal: Beğendim - Apotemi: İlk 10 denemeyi çözdüm, arada müfredat dışına çıksa da güzeldi. AYT Kimya: Soru bankaları ve fasiküller: - Limit 11. sınıf SB: Limit'in diğer kitapları gibi. - Palme 11. sınıf SB: Güzeldi - Bilgi Sarmal SB: Sadece elektrokimya kısmını çözdüm. Galiba bütün kimya soru bankaları birbirine benziyor. Herhangi birini çözmeniz yeterli olabilir. - Orbital SB: Organiğin başlarını çözdüm. - Palme SB: Elektrokimyayla ilk konuları çözdüm. - Çap 12. sınıf fasikülleri: Konu tekrarı için kullandım. Denemeler: - Bilgi Sarmal: Yarısını çözdüm, beğendim. AYT Biyoloji: Soru bankaları ve fasiküller: - Limit 11. sınıf SB: Bazı konularda olması gerektiğinden fazla soru olduğunu hatırlıyorum. - Palme 11. sınıf SB: Güzeldi - Hız ve Renk SB: Sadece enerji dönüşümleri ve bitki kısmını çözdüm, güzeldi. - Çap Sistemler fasikülü: Sistemler tekrarı için kullandım. Bazı yerlerde müfredatın dışına çıksa da güzel. - Apotemi Modern Biyoloji fasikülü: Enerji dönüşümleri ve bitki kısmını konuları tekrar etmek için kullandım, yine arada müfredat dışına çıkıyor ama beğendim. - Çap Bitki fasikülü: Konu tekrarı için kullandım, soruları çözmedim. Denemeler: - Bilgi Sarmal: Yarısını çözdüm, beğendim. Genel AYT Fen Denemeleri: - Başat: Uzak durun - Ens: Forumda övüldüğü için almıştım, çok kötü değildi, ilk deneme olarak çözülmesinde bir sorun görmüyorum. -- Fizik: Çok da zor olmamasına rağmen 4-5 yanlışları görmüştüm dikkat hatalarından dolayı. -- Kimya: Orta düzey sorular vardı. -- Biyoloji: Çok zor, 13 sorunun 9'una emin değilim işareti attığımı hatırlıyorum bir denemede. Zaman zaman müfredatın dışına çıkıyor.- - 345: 1,8,9,10. denemeleri çözdüm, biyolojinin biraz garip olması hariç beğendim. - 3D: 8,9,10. denemeleri çözdüm, beğendim. -- Fizik: Beklediğimden kolaydı -- Kimya: Çok zordu ve zaman alıyordu. -- Biyoloji: Fizik gibi beklediğimden kolaydı. -- Çözdüğüm genel denemeler -- TYT: Paraf 3'lü: Kurumsallar hariç ilk çözdüğüm genel denemeydi. Ortalama bir deneme. Paraf'ın matematiği garip oluyor. Sınav 5'li: Kolay bir deneme, ben beğenmemiştim. Krallar Karması: İçinde aşırı kolay denemeler vardı ama çözülebilir bence. Elit Karma: Matematiğinde saçma sorular var, erken çözülebilir Apotemi 3'lü: Çok zorlandım. 3D 5'li: Türkçesi biraz saçma, kalanı güzel. Rasyonel 6'lı: Güzel bir deneme. 345 6'lı: Sözel kısımları garip, onun dışında güzel. AYT: Kurumsallar harici genel deneme çözmedim, mat denemeleriyle genel fen denemelerini birleştirdim. Önemli not (tekrar): Benim çözdüğüm kaynaklar çözülmesi elzem kaynaklar değil, çözmediğim kaynaklar da kötü olmak zorunda değil. Çözmeyi çok isteyip zaman bulamadığım bir ton kaynak var. Özel teşekkür: don freecss, değerli geri bildirimleri için. |
matci_ Tavsiye Konusu ve Soru-cevap (Y-SAY 016)
-
-
-- Soru-cevap --
Burada sizin sorduğunuz sorular cevaplanacak.
S:Tebrikler hocam tekrarlarınızı nasıl yapmıştınız?
C:Yazıda da göreceğiniz gibi birkaç konu için fasiküllerle tekrar yaptım. Diğer dersler ve konular için denemeler yeterli oldu, bir konuda yanlışım çıkarsa veya eksik hissedersem o konuya herhangi bir yerden hızlıca göz gezdiriyordum.
S:Koç’u seçme sebebin neydi ve ilerisi için bir planın var mı
C:Artık klişeleşmiş olan imkanlar, az kişi olması sayılabilir. İlerisi için planım doktora yapıp akademide ilerlemek.
S:günlük paragraf çözme işi sizce yararlı mı yapıyor muydunuz ?
C:Bir süre yaptım, sonra bıraktım çünkü elimdeki paragraf kitapları bitmişti. Çok gerekli olduğunu düşünmüyorum ama benim dediğimi dikkate almayabilirsiniz çünkü 5 tane paragraf yanlışım var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matci_ -- 28 Ağustos 2021; 15:9:49 > -
Tebrikler tekrardan
Faydalı konu, up.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Adam adam yukarı 🔝
tebrikler
-
Test Test, yorumunu gördüm Üce kanalında. Bazı gerzekler sana laf atmıştı :D...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
süper sonuç,süper konu🥳
tekrardan tebrikler:)
🆙
Makine adam Tebrikler
Oku hocam yazıyı..
f* akademi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Sonunda beklenen konu forumun bana göre GOAT'ı tebrikler hocam.
.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-71515C0E2 -- 25 Ekim 2021; 23:20:21 > -
Rez yerimizi alalım
Kitap konusunun önemli olmadığını ve konunun özümsenmesinin ne kadar önemli olduğunu söylediğin için teşekkür ederim.
1)Karekök 2019 ve 3d var bu ikisini bitirdikten sonra denemelere mi geçmeliyim TYT mat adına? Yoksa ne zaman gecmeliyim konuları iyice öğrendiğimde mi?(gerçi o kadar konu yok tytde ve basit konular). 2 soru bankası dışında gereksiz değil mi?
2)Bu sıralar netlerini hatırlıyor musun? Net karşılaştırmayı sevmem ama seninle karşılaştırmak isterim 70 80 geliyor bu aralar.
3)Mesela riemann toplamını direkt google'a yazıp araştırmam doğru bir hareket mi konuyu öğrenirken yoksa kullandığın belli kaynaklar var mıydı?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-10D90CAD3 -- 27 Ağustos 2021; 23:41:24 >
Beklenen konu gelmis tebrikler basariniz icin hocam
Tebrikler hocam.
Tebrikler hocam tekrarlarınızı nasıl yapmıştınız?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
Killing Road gel öp bakiyim abinin elini
|
Oku hocam yazıyı..
|
Benzer içerikler
- yazılım mühendisliği uzaktan eğitim var mı
- biyotik yayınları zorluk derecesi
- görsel iletişim tasarımı işsiz kalır mı
- marmara ybs
- doktorlar haftada kaç gün çalışır
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X