Şimdi Ara

Matematik icat mıdır keşif midir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.056
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yıllarca herkes tarafından tartışılan bir konu sizin fikriniz nedir?

• Bence keşiftir. Çünkü evrendeki kurallatda matematiksel çizgilere sahiptir. Diye biliyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eypenseypen

Bence keşiftir. Çünkü evrendeki kurallatda matematiksel çizgilere sahiptir. Diye biliyorum.

Başka örnekler de verebilir misiniz keşife ?
  • Icattir.

Sonucta tutarliligi yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Thomassee

Icattir.

Sonucta tutarliligi yok.
    karınca yuvasına ayakta iken yukarıdan bak

uçakta iken yukarıdan aşağıya bak

orantısal benzerlik ilginçtir.

Matematiği bir zemin olarak kabul edebiliriz yani zaten olan bir şey dolayısıyla keşiftir diyebiliriz, zira bu zeminin içeriğinden birşeyler çekip çıkarıyoruz yani keşfediyoruz.

güzel bir konu
  • Illa bu soruya cevap vermek gerekiyorsa;
    Matematikte bazı kabuller yaparsın, bunları icat, yani türkçe buluş olarak adlandırabiliriz.
    Kabullerden yola çıkarak elde edilen denklikler ise, yapılan kabuller ile ortaya konan okyanusta ada bulmak gibi birer keşiftir.

Örnek, Öklid geometrisi bir kabuldur, buna buluş dersek onun üzerindeki üçgen eşitliklerini bulmak keşif oluyor.
  • Ben matematiği bir araç , bir dil olarak görüyorum. Bu sayede doğayı anlayıp ve anlatmak için matematik dilini kullanıyorum. Yani matematik dilini icat ediyorum gibi geliyor lakin altın oran , arıların peteklerini altıgen yapması vs.. Bunlar da kafamı karıştırıyor.
  • Kesiftir cunku zaten var olan bir kavrama isim verip onu genisletiyosun mesela ucgen bir cismi gorup o cismin ozelliklerini arastırmak
  • quote:

Orijinalden alıntı: Da Vinci was here

Kesiftir cunku zaten var olan bir kavrama isim verip onu genisletiyosun mesela ucgen bir cismi gorup o cismin ozelliklerini arastırmak

üçgen bir cisim doğa da nerede vardır?
  • quote:

Orijinalden alıntı: thewood

quote:

Kesiftir cunku zaten var olan bir kavrama isim verip onu genisletiyosun mesela ucgen bir cismi gorup o cismin ozelliklerini arastırmak

Ne bileyim o donem insanlarının yaptıkları seyler arasında ücgen şekli olan bisey olabilir mesela ok ve mızrak ucları
  • quote:

quote:

üçgen bir cisim olmasına gerek yok, üç nokta varsa üçgen de vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

quote:

quote:

üçgen bir cisim olmasına gerek yok, üç nokta varsa üçgen de vardır.

Alıntıları Göster
    neyse ne ama bulanların nasıl bir kafa yapısında olduklarını merak ediyorum..

• quote:

Orijinalden alıntı: halikarnasss

neyse ne ama bulanların nasıl bir kafa yapısında olduklarını merak ediyorum..

Alıntıları Göster
    bence ne keşif ne icat. Sadece anlamak için kafasından birşeyler bulmak. Hatta matematik değilde başka bir şey olsaydı ona da eyvallah diyecektik.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C93BC3667

bence ne keşif ne icat. Sadece anlamak için kafasından birşeyler bulmak. Hatta matematik değilde başka bir şey olsaydı ona da eyvallah diyecektik.

Alıntıları Göster
    Keşiftir,Matematik tarihte defalarca kez değişmiştir,örnek olarak Gödelin yeni formülü keşfetmesi,bu tür örnekler tarihte mevcut,eğer icat demiş olsaydık matematigin bir sınırları olması gerekirdi,yani evrende matematiksel bir yapı olmasaydı matematikle sonuclara ulaşamazdık,icat dedigimiz zaman,sadece bizim evreni anlamak icin icat ettigimiz bir dil dememiz gerekir,ancak evrende matematiksel bir yapı olmasaydı matematik bu boyutlara gelemezdi.

Konuyu dahada genişe vurursak,bence evrende icat diye birşey yoktur,biz her yapıda evrenin bize verdigi materyalleri kullanırız,veyahut bir materyalle başka bir materyalli birleştirir ondan farklı bir sonuç alırız,ama icat ettigimiz şey sadece fikrimizdir,geri kalan herşeyi keşfederiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Interludium -- 26 Aralık 2013; 3:22:26 >

• Bence kesifdir.Çünkü matematik evrenseldir.Var olan birşeyi açığa cikarmaktir.doğru yada yanlısı sayılarda aramaktir
  • quote:

Orijinalden alıntı: 2jz1993

Bence kesifdir.Çünkü matematik evrenseldir.Var olan birşeyi açığa cikarmaktir.doğru yada yanlısı sayılarda aramaktir
    İcattır. Bence Matematik bir kabuldür, var olanı ortaya çıkarmak değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ForBetterDays

İcattır. Bence Matematik bir kabuldür, var olanı ortaya çıkarmak değil.

Alıntıları Göster
    bencede keşiftir
  • quote:

Orijinalden alıntı: eneoxkeskin

bencede keşiftir

Alıntıları Göster
    Bence de keşiftir.Evrenimiz içindeki gök cisimlerinin hareketi ve oluşumları matematikseldir.İnsanlar da zamanla bunları gözlemleyip sayılara dökmüş ve bu doğrultuda matematik kuralları oluşturmuşlardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alberto Ascari

Bence de keşiftir.Evrenimiz içindeki gök cisimlerinin hareketi ve oluşumları matematikseldir.İnsanlar da zamanla bunları gözlemleyip sayılara dökmüş ve bu doğrultuda matematik kuralları oluşturmuşlardır.

Alıntıları Göster
    keşiftir
  • hayatın her anında olabiliri olduğu için bir keşiftir icat başka bir tanım
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.