Şimdi Ara

Matematik okuyup yazılıma kayarım diyenler: (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
6
Favori
26.408
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
30 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Valla hocam tek tük iyi üniversitede seçmeli derslerden dolayı bu tip bir imkan var ama geri kalan %95'lik üniversitenin matematik bölümü için durum sizin de dediğiniz şekilde. Zaten bizim üniversitelerdeki bilgisayar mühendisliği müfredatı bile güncel değilken neyine güvenip matematik yazıyorlar onu anlamış değilim. Hani matematikçi olacağım deseler eyvallah ama ben Anadolu'da matematik okuyup yazılımcı olacağım demekte ne bileyim çok kafasız adam işi ağır olacak ama.

• Yazılımcı olmak istiyorsanız matematik okumayın, gayet mantıklı bir tavsiye. Kesinlikle de doğru bilgisayar mühendisliği ya da yazılım vari bir bölüm yazın amacınız yazılımcı olmaksa.

Ama odtü boun gibi yerlerde temel bilim okursanız (ve akademi istiyorsanız) yurtdışı şansınız mühendisliklerden çok çok daha az demek tamamen yanlış. Benim tanıdığım hemen hemen her Odtü Matematik mezunu (akademide devam eden) ya şuan yurtdışında yaşıyor ya da bir süre yaşayıp geri geldi (mühendislikler için daha az yurtdışı var benim gördüğüm kadarıyla). Ve ortalaması düzgün olan hemen hemen her mezun da (eğer türkiyede özel sektörde çalışmaya başlamamışsa) yurt dışına gidiyor.

Bir de stokastik süreçler; öğrenme (misal yapay zeka), simulasyon ya da olasılık gerektiren herhangi bir alanla uğraşıyorsanız karşılaşacağınız bir şey. Kombinatorik ise en azından graf teori olarak mutlaka karşınıza çıkacak. Yani demeye getirdiğim yazılımcı olmak için belki derin matematik bilgisine ihtiyacınız yok ama biraz daha derin, biraz daha bilgisayar bilimi gerektiren, bir alanda çalışacaksanız ağır denilecek matematik konularıyla cebelleşmeniz gerekiyor. Yazılımcı olmak için matematik okumak bence pek zekice bir hareket değil ama matematik mezunu olup yapay zeka vb. alanlarda çalışan fazlaca insan var.

Yine de böyle bir yola girişecekseniz bence ilk tercihiniz Odtü Boun yerine Vakıfları değerlendirmek olabilir çok çok daha esnek yandal/çap programları var ve yine çok çok çok daha az rekabet var bu programlar için. Belki değerlendirmek gereken ikinci şey bölüm hocalarının ve mezunlarının geçmişleri, (sadece teorik matematik mi çalışmışlar?, ceng'e veya diğer alanlara yönelebilmiş mezunlar var mı?), üçüncü şey ise seçmeli dersleri en kadar esnek (diğer bölümlerden ders alınıyor mu, zorunlu dersleri ne kadar teorik matematik odaklı, uygulamalı seçmeliler var mı? vb.). Gerçi bunlardan en önemlisi bence İngilizce bir bölüm olması.

Odtü, Boun gibi okullarda matematik okuyup diğer alanlara yönelmiş azımsanamayacak sayıda mezun var. Bu insanlarla iletişime geçmeden bence bu yola girişmeyin.

Ayrıca eklemek isterim ki Odtü'de her bölüm insanı intiharın eşiğine getiriyor, temel bilime özel bir şey değil.

Edit: Ayrıca bence İstatistik bölümü bu amaç için çok daha ideal bir bölüm. Ve gerçekten kodlama da öğreniyorsunuz okurken ayrıca gerçekten dünya iş marketinde ceng mezunlarından daha bile değerliler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tats -- 12 Temmuz 2021; 15:57:19 >

• White Death kullanıcısına yanıt

hocam mat okuyup kaymak ayrı çap yapmak ayrı bence

• Tats T kullanıcısına yanıt
    Hocam yazdıklarında haklısın. Bir arkadaşla da aynı tartışmayı yaptık. Ben matematik okunmaz demiyorum. Sadece yazılım yapacak biri için matematik okumak doğru seçenek değil diyorum. Ayrıca top üniversitelerle hiçbir derdim yok. Benim derdim 300-400 bin yapanın matematik oku yazılım yap diye yönlendirilmesi. Gidecek İstinye, Nişantaşı gibi bir yere matematik yazacak 4 sene sonra yollarda izmarit toplayacak.
  • neden hep ben N kullanıcısına yanıt
    Kardeşim çok sağolasın senin sayende milattan kalma konuları tekrar tekrar okuyorum çok zevkli oluyor
  • Vioman kullanıcısına yanıt
    hocam odtü istatistik in ders programına baktım da, sadece C programlamaya giriş görebildim. Sizce ML için yeterli olur mu? ya da seçmeli derslerle takviye edilebilir mi
  • eruhaben kullanıcısına yanıt

C ve C++ ancak uygulanan modelin daha hızlı çalışması için python dan dönüştürme yapılırken kullanılabilir. Genelde python kullanılır az miktarda da R. ML DL için fazla programlama bilmeye gerek yok ama data structures, algorithms, database derslerini almakta fayda var(bunlar için okula da pek gerek yok youtube'da MIT veriyor bu dersleri). Benim önerim oradaki hocalarla iletişime geçmek. Daha önce böyle işlere giren öğrenciler olduysa onlara yönlendirebilirler.

• quote:

Orijinalden alıntı: eruhaben

hocam odtü istatistik in ders programına baktım da, sadece C programlamaya giriş görebildim. Sizce ML için yeterli olur mu? ya da seçmeli derslerle takviye edilebilir mi

Hocam odtü istatistik öğrencisi olarak düzeltme yapayım, C dersi kalktı python görüyoruz.

• salla gitsin güzel insan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-DD61D2951 -- 15 Temmuz 2021; 1:18:9 >
  • Toujours Pur kullanıcısına yanıt
    hocam haklısınız kusura bakmayın, lisansüstü ders programına bakmışım ahsdjg
  • Toujours Pur kullanıcısına yanıt

biz c++ görüyorduk

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.