Şimdi Ara

Mavi ekran ve Reset ile karşılaşmadan nasıl en güvenli şekilde hız yükseltilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
498
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İnternette 7Ghz işlemci hızlarına çıkan işlemci videoları var. Benim bios'ta da 7Ghz hızlarına kadar seçenek var. İşlemcinin ısı algılayıcısı arada kilitlendiği için hep %100 fanda çalışıyor. Minimum 1C'yi gösteriyor. Maksimum 40C'yi. Kilitlenme sıcaklığı 90C. Isı algılayıcısında kilitlenme olmadığı zamanlarda akıllı fan ile 20C'ye kadar %0 60C'de kadar %100 çalışacak şekilde ayarlıydı. Biosta otomatik turbo modu hep açık şekilde 3900mhz hıza ulaşacak şekilde ayarlıydı. Ben 4100mhz hız olarak değiştirdim. Bir sorun olmadı. Burda 7Ghz'e kadar yolu var. Bu ayarı direk 7Ghz yapanları da izledim. Bu hız sadece tek çekirdek kullanınca 6 çekirdekten 4'ü kapatılınca ortaya çıkıyor. Tüm ayarlar otomatikte sadece turbo modu yükseltsem pc'de sorun olma olasığı ne kadardır?

İşlemci FX-6100 6 çekirdek.
    Kutusundan çıkan stok fanla çalışıyor.
    4800 rpm hızdan bu zamana kadar 4000 rpm hızı kaldı.
    1 kere soğutma başarısız olduğu için temizlendi.
    Hava kış olduğu için dereceler 1C'de Fareyi kımıldatsam hemen 10 dereceye çıkıyor. Sonra 20 derecelerde çalışıyor.
    Tek çekirdek yük altında 40C'yi 6 çekirdek yük altında 30C'de çalışıyor.
    Tek çekirdekte turbo modu ile hızlandığı için daha sıcak çalışıyor.

Bende tek çekirdek destekleyen 4.1Ghz ile de kasan bir oyun var. Oyun desteğinin Dx9 olmasından dolayı tek çekirdek işlemci kullanılıyor. 40 kişilik olarak oynamak istiyorum. 20 kişilik oynasam kasmıyacak ama ben 40 kişilik oynamak istiyorum. Turbo modu kademe kademe yükseltsem 0.5x=100mhz olarak yükseltme seçeneği var. Pc açılmama gibi sorun oluşur mu turbo modunda. Bios yedekli olduğu için pili çıkarsam unutmuyor ayarlarını. Tek unuttuğu saat oluyor. Yanlış bir ayar benim pc'yi kullanılmaz hale getirebilir. Turbo modu sadece tek çekirdek çalıştığında ve sadece tek çekirdeğe yük bindiğinde çalışıyor. Hiç yük yokken hız 1400mhz. 90C'de reset atıp ısı koruması var işlemcinin. Yinede zarar gelir mi? Hedef stok fanla çıkabildiğim hıza kadar çıkmak. İşlemci çalıştığı sürece bence sorun yok. Bundan önceki bilgisayarımda 5Ghz'e kadar seçenek vardı. 1mhz olarak artırılıyordu. Stok fanla 125C'de çalışıyordu. Kilitlenme sıcaklığı 128C'ydi. Reset atmıyordu ekran donuyordu. Kırmızı bir ekran bozulması vardı kilitlendiğinde. Eski anakart bir usb'den kısa devre sonucu yandı. Benim pc'de usb kısa devre koruması sayesinde o gün bozulmaktan kurtulmuştu. İşlemci tek bozan ısı mıdır? Azotla soğutanlar 7Ghz hız yapıyor. Ben stok fanla kaç Ghz yapabilirim? Bu soruların cevaplarını merak ediyorum.

Tüm testlerimi aşağıdaki adresten görebilirsiniz.
    1drv.ms
    Microsoft OneDrive - Access files anywhere. Create docs with free Office Online.
    https://1drv.ms/f/s!AtRC_Nakw7nciEETV4vg7bQCrJPn

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SADIK25000 -- 1 Aralık 2017; 14:1:32 >

• Overclock işi deneme yanılmaya dayalıdır. Değerleri makul oranlarda arttırıp düşürerek stabil olduğu ayarları bulmaya çalışırsınız. Kimse size ezbere olarak şu ayarları yap (düşük değerler hariç) diyemez. Günümüz anakart ve işlemcilerin aşırı voltaj, sıcaklık gibi korumaları olduğu için şansınızı çok zorlamazsanız (anakartı modlamak gibi) kolay kolay oc denemesi ile bozamazsınız. Yalnız iyi bir oc başarımı için, iyi seri bir işlemci, sağlam bir anakart (vrm ve soğutması başarılı), düzgün bir psu ve iyi bir soğutucuya ihtiyacınız var. Ayrıca 6100 mimari açıdan başarısız bir işlemci olduğu için yapacağınız oc muhtemeln sizi kurtarmayacaktır.

Oc işinde mavi ekran yemek ya da sistemin hiç açılmaması olağan şeylerdir. Siz sisteminiz stabil oluncaya kadar değerleri arttırıp düşürerek düzgün ayarları bulmaya çalışacaksınız. Ama ne kadar ekmek o kadar köfte işi burada da geçerli, dandik donanımla sağlam oc işini unutun. İşlemcinizi uzun süreler kullanmak istiyorsanız 70 dereceyi geçmeyecek şeklide yediği kadar oc yapmayı deneyin.

• Ben her gün 100mhz olarak arttırmayı deneyeyim. Çalıştığı değerleri buraya resim olarak paylaşayım. 70C'de tam performans çalışacak sıcaklığa kadar yükselteyim. İşlemciyi yükselttikçe tek çekirdek oyunda anlık fps düşmesi olduğunu fark ettim. 3300mhz'de fps sabit iken 3400mhz'de saniye 2 kez 4100mhz'de saniyede sayılamayacak kadar yavaşlatıp saymayı denemedim. Çok anlık fps düşüşleri oluyor. Oyunda ortalama fps hızlanması da oluyor. 3900mhz'de bir süre 10 fps ve altında beklerken 4100mhz'de direk 15 fps ile başlıyor. Oyunda kişiler öldükçe 300 fps'ye kadar çıkıyor. Şimdilik hedefim 30fps ile oyunun başlaması. Ortalama fps hızını yükseltirken anlık 0 fps düşüşleri de yükseliyor. Yani işlemcim normalden daha hızlı işlem yapabilmek için sanki molalar vererek çalışıyor. 6 çekirdek çalışma aralığı 1500mhz-3400mhz. Tek çekirdek çalışma aralığı ise 3400-4100mhz arasında. Bir istediğim hıza çıkıyor. Bir 3400mhz'e geri düşüyor.

• Turbo 4100mhz ile testleri tamamladım. Şimdi Turbo 4200mhz'i test edecem. Aşağıda Turbo 4100mhz ile ilgili sonuçların resimleri var. Bilgisayar sabahları ısıtmak yerine odayı daha da soğutuyor. Montla duruyorum odada. Üşümemek elde değil. Mevsim kış olduğu için dışarda sular buz tuttuğu için overclock işlerine gireyim dedim. Normalde fanları kapatıp yada 1000 devirde kasa sıcaklığı 55C'delerde işlemci 80C'de oda sıcaklığı normal oluyordu. Oda sıcaklığı normal olacak şekilde overclock ile ısınmayı planlıyorum. Bunun yanında oyun performansı da istiyorum.http://imageshack.com/a/img922/6036/gBlHP2.png

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SADIK25000 -- 29 Kasım 2017; 9:45:7 >
  • Turbo 4200mhz hız testlerimi de tamamladım. Saat 9 gibi teste başlayıp tamamlamak istiyordum. Hava o kadar soğuktu ki. Bilgisayar odasına giremedim. Dün montla yaparken bugün 12'den önce giremedim. Kışın başlarındayız. Hava -22 dereceleri görecek daha. Su birikintilerinde hep buz vardı. Hava durumuna göre dünden 3C sıcak olduğu yazmasına rağmen aşırı soğuk vardı. Pc açılışlarda ufak donmalar oluyor. Isı yüksek değil ama neden donuyor anlamış değilim. Fan %100 ayarlanmış olmasına rağmen oturum açılırken duruyor yada yavaşlıyor. Anlık tek çekirdeğe yüklenmekte kasmalar meydana geliyor. Kasmaların olduğu zamanlarda hep hard disk %100 olduğu zamanlara denk gelişi sorun hard diskten kaynaklanıyormuş gibi geliyor. Ani yükselen işlemci hızına bir türlü cevap veremediği sistem anlık kilitleniyor olabilir. Ben istediğim hızı seçerim bilgisayar benim için o hızda çalışmak için kendisini ayarlar. İşlemci voltajı için tehlikeli sınırlar var mıdır? 1.404V'da çalışıyor işlemci. Otomatik ayarda olsa bile tehlikeli sınırı aşabilir mi? Aşağıdaki linkten tüm testlerimi bulabilirsiniz.
    1drv.ms
    Microsoft OneDrive - Access files anywhere. Create docs with free Office Online.
    https://1drv.ms/f/s!AtRC_Nakw7nciEETV4vg7bQCrJPn

• 4300mhz testlerimi de tamamladım. Hava düne göre biraz sıcaktı. 4300mhz'te donmalar var bilgisayarda. Bir süre bilgisayarı kullanmayınca kullanmaya başlayınca fare azıcık hareket ediyor. Sonra 2 kez 1 saniye donuyor. Sonra sorunsuz çalışıyor pc. Boşta beklerken 1400mhz'de çalışırken bir anda kendini 4300mhz'e çıkarması ufak donmalar yaşatıyor. Şimdi sıra 4400mhz'de. Oynadığım oyunda minimum 15fps ortalama 20fps-90fps maksimum 120fps alıyorum. fps ortalamasını 60fps alacak şekilde hızlandırmayı düşünüyorum.
  • FSB hızını manuel 200 yapınca mavi ekranlardan kurtuldum. 4.6Ghz'da 1 gün stabil kaldım. Her gün 100mhz hız arttırarak yine devam edicem. Keşke biri bana eskiden FSB hızını 200'e sabitle deseydi. 7Ghz'e çıkma yolunda devam edicem. Yavaş yavaş. Acaba sabitlemem gereken değerler başka var mı? 50 saniyede Knight açmakta süper iş. FSB Auto'da olunca çarpanı arttırınca oda artıyormuş. O artınca ram hızı da artıyormuş. Böyle olunca Ram'dan yada sudan sebeplerden mavi ekran almamı sağlıyormuş. FSB 200 sorun sıfır. Sıcaklık 40C'de minimum 10C, maksimum 51C'de çalışıyor. Tek çekirdek rekorum cpuz'de 961 puan alıyor. Oyunda kaybolan nesneler var. Uzun süre açık kalan oyunda Knight oyundaki pazarlar kayboluyor. Hız arttırdıktan sonra böyle olmaya başladı. PC başından uzun süre ayrıldıktan sonra gelince ortaya çıkıyor hata. Birde oyunu ilk kez açmayı deneyince dosya eksik hatası veriyor. Ya HDD hıza ayak uyduramıyor. Yada işlemci hızlı olunca hard diski beklemiyor. Ramı hard disk yapınca sorun yok. Bu seferde ram azalıyor. Hard diskten okunan dosyalar nasıl olurda bulunamaz. Bulundu diyelim bir süre sonra kayıplara karışır. Oyunda fps hızı artışı süper Knightta çok insanın olmadığı yerleşim yerlerinde 85fps ile süper. En son 4.2Ghz'de 75fps idi. 4.6Ghz'de 85fps yaptı. 120fps olasaya kadar devam. Oyun tek çekirdek destekliyor. Csgo'da ana menüde 450fps oldu. 350fps'di 100fps arttı. Oyun içinde 150'den 180fps oldu.
    Özetlemek gerekirse çarpanı açık işlemcilerde önce FBS'yi en düşük değere sabitlemek sonra çarpanı yükseltmek gerekiyor. İçimden bir ses direk 7Ghz yap diyor. Bir kez yapmıştım. FBS Auto'dayken. Şimdi manuel 200mhz'de. Pc resetten açılmamıştı. En azından bios'a girip ayarı düzeltmiştim.

• Şimdilik 240FSBxoto olacak şekilde kullanıyorum. Hiç sorun yok. 240x16.5=3960mhz temel hız CPUZ puanı 4000. 240x19.5=4680mhz turbo hız CPUZ puanı 1000. Stabil olarak çalışıyor. 52C maksimum sıcaklık. 12C ısındı FSB'yi arttırınca. Çarpanları otodan alınca sistem reset yiyor sürekli. 500W PSU ile sınıra dayanmış gibi hissediyorum. Bundan sonraki yapmak istediğim ayar 300FSBXoto olucak. Güç kaynağı kaldırmaz gibi geliyor. Şimdilik böyle kalsın. Benim gibi 6100fx işlemcisi olanlar varsa her şey otodayken 1600MHZ'DE RAM takılıysa RAM'ın çarpanı bir düşürüp, FSB'yi 240 yaptık mı? 500W güç kaynağını unutmamak lazım. Direk anında csgo'da menüde 600fps üstü. oyun içinde 150-300fps değişen hızlar. Knightta 60fps moradon. girişte 90-120 fps arasında. Bios'u sıfırlamasını bilmeyen denemesin. :D 300fps gibi olduğu açılarda muhteşem performans sanki oyun yavaşlıyor yada ben hızlanıyorum. 300fps'ye alışınca 30fps'de oynayamaz oldum. Sanki fare yavaş kalıyor gibi sorun çıkıyor. 300fps kaldıran pc'de 30fps'de oynanmıyor. Bu sorun yazılımsal mı donanımsal mı çözemedim. 300fps'i geçen her oyunda 30fps'ye sabitleyince fare ve klavye yavaş kalıyor. Benim hareketimden sonra hareket ediyor. Grafikleri arttırınca sorun çözülüyor. Bu seferde sisteme yük bindirmiş oluyorum. Benim istediğim düşmanı en hızlı şekilde ondan önce görmek. :D

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.