Selam arkadaşlar. Evimdeki akvaryuma POWER LE ile bir armatür yapmak istiyorum. Tabiiki sizlerinde yardım ve desteğini alarak. Hem yapmışken herşeyi elimden geldiğince kendim üretmek hemde zevkli vakit geçirmek için biraz uğraşmayı planlıyorum. (Birazda uygun olsun diye tabii) Şimdi sizlerden yardım almak istediğim konuya gelelim. Yapacağım armatür yaklaşık 60 adet 1w lık ledden oluşacak. bunların sürücüsünüde kendim yaparak ayrıca dim leme özelliğide olsun istiyorum. Örnek devrelerde gördüğüm kadarı ile bu iş için en uygun MBI 6650 kullanmak. Araştırdığımda azçok anlıyorum ne yapılmak istendiği neler gerekli olduğunu çözüyorum fakat hesaplama işleri ile aram son derece bozuk :( Bu sebeple birileri şu şu malzemeler şöyle bağlanmalı demeden elim kolum bağlanıyor. Aslında elektronik bilgim yok fakat çocukluktan gelme bir el yatkınlığı var. birazda araştırınca güzel şeyler çıkartabiliyorum ortaya ama elektronik bilgim olmadığından biryerden sonra yardım almadan ilerleyemiyorum. Sizlerden istediğim tam olarak.
Kullanacağım malzeme (Kesin olarak bildiklerim) 1- 60 adet 1W 3,2V 350mA Power led 2- Arduino uno (Ledleri dimlemedekullanılacak) 3- MBI 6650 (Adedi sizin cevaplara göre belirlenecek)
Sorular
1- MBI 6650 ile bu ledlerden en fazla kaç adet sürebilirim_? (Sağlıklı bir şekilde) 2- Bunun yanında gerekli malzemeler neler_? (direnç kondansatör vs...) 3- Bağlantı şeması nasıl olmalı ve baskı devre şeması nasıl olmalı_?
Sizlerden tek istediğim sakın hazıra konmak gibi br düşüncemin olmadığı. 1 haftadır araştırıyorum ve en az 100 site 400 den fazla konu okudum örnekleri inceledim fakat direnci şuna göre hesaplayın dediklerinde takılıp kalıyorum.
Yardım ve cevaplar için herkeze şimdiden çok teşekkür ederim.
60W Led biraz fazla değil mi akvaryum için?Yoksa oda boyutunda bir akvaryumun mu var? 5 tane led fazlasıyla yeter normal bir akvaryumun varsa.
1) mbi6650 max 40V giriş ve 1.2A akım veriyor. 12 seri 3.2V'luk led 38V ediyor.3 paralel 350mA led de 1.05A.12*3= 36 led sürebilirsin.Ancak tolerans , güvenlik vs 30'u geçmemekte fayda var.Ama dediğim gibi 5 led bile yeterli olur bence.Mesela Philips Living Colors diye bir ürün var.1W'lık 4 tane led kullanıyor , oldukça iyi bir ışıklandırması var.60 led neler yapar düşün artık
2) Entegrenin katalog bilgilerinde devre şeması ve değerlerinin seçilmesi konusunda yazılar mevcut.Sadece dimmer için Arduino'ya gerek yok , 555 entegresini kullanan PWM çözümleri de mevcut.
3) Şema katalogda mevcut.Power led'leri harici olarak bir aluminyum soğutucuya bağlaman gerekir
60 adet power led akvaryum için bence de çok fazla. 1W power ledler markasına göre 50 ile 100 lumen arasında değişiyor. 60 adet led kullanırsanız 3000-6000 lumen arası ışık şiddeti elde edersiniz. Bildiğim kadarıyla 32 W'lık simit fluoresan lambalar 1200 lumen gücünde. 60 adet power led kullanırsanız en az 2-3 adet fluoresan lamba kullanmış gibi olursunuz. Bir fluoresan lambanın 20 m2 odayı rahat aydınlattığını varsayarak ihtiyacınız olan ışık şiddetine göre led kullanmanız mantıklı olur sanırım.
Cevaplar için çok teşekkür ederim. Konu deniz akvaryumu canlılar mercan olunca malesef işler biraz degişiyor. Şuanda da akvaryumda 6*24w T5 filo mevcut. Besledigim mercan biraz ışık seven bir canlı. 60x1w led de şimdilik olacak. İleride ihtiyaca gore 72 ye cikarta bilirim. Adriuno kullanmamdaki sebep diger ayaklara yine kendim bir iki motor devresi baglayacak olmam. Bu arada sizlerin bu entegreyi kullan daha verimli daha saglıklı daha az ısınır diye önerebileceginiz bir entegre mevcut mu. Pwn destegi olma kaydı ile. Birde mbi6650 nin kataloguna baktim ama dedigim gibi pek bana yakın olmayan terimler var. Yani alsam kaçledi nasil ve hangi yardımcı elemanlar ile kullanmqm gerek çözemiyorum. Kullanacagim led de 1w 3,4v 140lümen 10000 kelvin.