Merhaba arkadaşlar, ben bilgisayar programcılığı bölümünden yaklaşık 2012 senesinde 3.00 ortalama ile mezun oldum, o dönemlerde yazılımım az çok iyidi, biraz merakım vardı tabi ki ancak pek geliştirememekle birlikte bir kaç iş görüşmesi sonucunda beni tamamen aşağılamaları sonucunda (iş öğrenmek için bedava çalışmaya dahi razı olduğumu söylediğim halde) maalesef bu meslekten başka bir mesleğe (kamu) yöneldim. Sene oldu 2021 ve ben 28 yaşında biri olarak, DGS ile bilgisayar mühendisliği bölümünü kazandım. Şimdi soracağım sorular şudur; 1 - 28 yaşındaki bir kişi için yazılıma dönüş zor mudur? yapılabilir mi? çok mu geçtir? yoksa daha halen yolun başında mıyım x) 2- Sıfırdan başlıyorum gibi düşünerek, üniversiteye başlamadan önce ve devam ederken benim öğrenmem gereken sıra yolu, işimi kolaylaştırabilecek şeyler nelerdir? 3- Piyasa için ve dünya geneli için konuşacak olursak, hangi dili öğrenmeliyim,, nasıl bir yol izlemeliyim? yardım edici cevaplar verirseniz çok minnettar kalır, cümleten başarılar dilerim... |
Merhabar, yazılım için geç mi?
-
-
28 yaş yazılım işi için geç değil. 2012'de kritik bir yanlış yapmışsın. Özellikle IT alanında "bedava çalışmaya razıyım" söylemi ters teper. Onun yerine, bir konuyu örneğin Python Django'yu iyice öğrenip örnek de olsa bir proje bitirsen böyle yanlış yollara sapmazdın.
İşini kolaylaştıracak şey olarak Lisp öğrenmeni öneririm. Özellikle ABD'de üni okuyan yazılımcıların coğu Lisp öğreniyor ve o sayede yaygın kullanılan dil ve frameworklerde gerçekten uzmanlaşabiliyorlar. Ancak Türkiye'de Lisp adı dışında pek bilinmiyor.
Şu anda Python Türkiye'de de en önemli dillerden biri oldu. Şu anda çalıştığım firmada 2 formel dil C ve Python. Biraz inceleyince birçok projede Python kullanılmaya başlandığını görebilirsin. O yüzden Django Framework de öneme bindi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153
28 yaş yazılım işi için geç değil. 2012'de kritik bir yanlış yapmışsın. Özellikle IT alanında "bedava çalışmaya razıyım" söylemi ters teper. Onun yerine, bir konuyu örneğin Python Django'yu iyice öğrenip örnek de olsa bir proje bitirsen böyle yanlış yollara sapmazdın.
İşini kolaylaştıracak şey olarak Lisp öğrenmeni öneririm. Özellikle ABD'de üni okuyan yazılımcıların coğu Lisp öğreniyor ve o sayede yaygın kullanılan dil ve frameworklerde gerçekten uzmanlaşabiliyorlar. Ancak Türkiye'de Lisp adı dışında pek bilinmiyor.
Şu anda Python Türkiye'de de en önemli dillerden biri oldu. Şu anda çalıştığım firmada 2 formel dil C ve Python. Biraz inceleyince birçok projede Python kullanılmaya başlandığını görebilirsin. O yüzden Django Framework de öneme bindi.Eh üstad, yaş o zamanlar 20... yazılımda ilerlemek ve hiç bilmediğin bir durum olduğu için mecburen demek zorunda kaldık, zaten pekte sallamadılar maalesef üstüne ezdikleri ile kaldı :) üniversite zamanında maddi durum yetersizliğinden ve çalışmak zorunda kaldığımdan maalesef pek başka şeylerle ilgilenme zamanım olmadı.
Lisp'e baktım biraz ancak çok eski bir dil deniliyor. işime yarabilir mi yoksa Python dan mı yürüyeyim? ya da C# ile birlikte Javamı? ortalama ayrı ayrı açıklayabilirsen bu dilleri ne kadar sürede öğrenebilirim acaba? zor diller midir?
-
Lisp'i önerme nedenim, öteki tüm programlama dillerinin öncüsü olması dolayısıyla örneğin Python'da list comprehension denilen bir teknik vardır, Lisp ile o teknik daha 1960'larda kullanılıyormuş veya Java 'daki garbage collection, Ruby 'teki interaktif komut satırı, yine Java 'daki paket, C++ daki namespace sistemi, 1960'larda Lisp sisteminde kullanılıyormuş. 1980'lerde Yapay Zihin uygulamalarında da yalnızca Lisp kullanılmış cunku Prolog dışında daha uygun dil yokmuş. Dolayısıyla, Lisp'i öğrenmek başka şeylerin temelini kavramanı kolaylaşabilir. Bu konu üzerinde durmamın esas nedeni, Türkiye'de üniversiteler artı kimsenin Lisp'e değinmemesi. Sözün kısası, şu anda Lisp'e değinmesem önündeki 4 yıl boyunca kimse değinmeyecek ve hiç bilmeyecektin. ABD'deki üniversitelere özellikle en ünlü üniversitelerin Computer Science ders program içeriğini incelediğinde Lisp'i görebilirsin. ABD'de Lisp üzerine onlarca kaliteli belge yayınlanmışken Türkiye'de Türkçe basılmış bi tane göremezsin :)
Bu ön bilgiden sonra, Python 'dan yürümek daha iyi olabilir. Python 'u bayağı bir bilir ve bir de Django gibi web framework öğrenirsen ünide öğrenciyken iş bile bulabilirsin ancak bunu yetenekli biri olduğun ve yaşadığın kentin en azından bir Teknopark gibi olanak içerdiğini varsayarak da iletiyorum. C# ve Java biraz daha kapsamlıdır. Bu konuya sistemli yaklaşıyorsan, C# 'de Microsoft'un Java 'da Oracle'ın sertifikaları avantaj sağlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 5 Eylül 2021; 22:45:10 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Lisp'i önerme nedenim, öteki tüm programlama dillerinin öncüsü olması dolayısıyla örneğin Python'da list comprehension denilen bir teknik vardır, Lisp ile o teknik daha 1960'larda kullanılıyormuş veya Java 'daki garbage collection, Ruby 'teki interaktif komut satırı, yine Java 'daki paket, C++ daki namespace sistemi, 1960'larda Lisp sisteminde kullanılıyormuş. 1980'lerde Yapay Zihin uygulamalarında da yalnızca Lisp kullanılmış cunku Prolog dışında daha uygun dil yokmuş. Dolayısıyla, Lisp'i öğrenmek başka şeylerin temelini kavramanı kolaylaşabilir. Bu konu üzerinde durmamın esas nedeni, Türkiye'de üniversiteler artı kimsenin Lisp'e değinmemesi. Sözün kısası, şu anda Lisp'e değinmesem önündeki 4 yıl boyunca kimse değinmeyecek ve hiç bilmeyecektin. ABD'deki üniversitelere özellikle en ünlü üniversitelerin Computer Science ders program içeriğini incelediğinde Lisp'i görebilirsin. ABD'de Lisp üzerine onlarca kaliteli belge yayınlanmışken Türkiye'de Türkçe basılmış bi tane göremezsin :)
Bu ön bilgiden sonra, Python 'dan yürümek daha iyi olabilir. Python 'u bayağı bir bilir ve bir de Django gibi web framework öğrenirsen ünide öğrenciyken iş bile bulabilirsin ancak bunu yetenekli biri olduğun ve yaşadığın kentin en azından bir Teknopark gibi olanak içerdiğini varsayarak da iletiyorum. C# ve Java biraz daha kapsamlıdır. Bu konuya sistemli yaklaşıyorsan, C# 'de Microsoft'un Java 'da Oracle'ın sertifikaları avantaj sağlar.çok teşekkür ediyorum, gayet iyi anladım. yani aslında Lips'i öğrenirsem zaten her programlama dilinden bir şeyler kapmış oluyorum, aslında binevi çok iyi bir olay değil mi?
Python 'dan yürümek daha iyi gibi duruyor evet daha basit ve kullanıışlıymış. ne kadar sürede öğrenebilirim peki?
-
Aynen. Ancak o, Lisp öğrenmenin güzel etkilerinden yalnızca birisi. Lisp, algoritmaları kodla anlatırken veya bir problemi çözen algoritmayı tasarlayıp yazarken de kullanışlı oluyor. Lisp üzerine yazılmış en popüler belgelerde The Little Schemer 'ın giriş kısmında "bu belgenin amacı okuyucuya özyinelemeli (recursively) düşünmeyi öğretmektir" der. Dolayısıyla, Lisp öğrenirken sadece bir dil değil, bir düşünce şekli de öğrenmiş olursun ve o düşünce şeklini öğrendikten sonra öteki programlama dillerini öğrenmek cok daha kolaylaşır. Bu bakımdan Lisp öğrenmek son derece iyi bir olay.
Python 'u öğrenmek cok sürmez. Ancak iyi öğrenmek daha uzun sürebilir. Django gibi bir Framework'u öğrenmek daha da uzun sürebilir.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Aynen. Ancak o, Lisp öğrenmenin güzel etkilerinden yalnızca birisi. Lisp, algoritmaları kodla anlatırken veya bir problemi çözen algoritmayı tasarlayıp yazarken de kullanışlı oluyor. Lisp üzerine yazılmış en popüler belgelerde The Little Schemer 'ın giriş kısmında "bu belgenin amacı okuyucuya özyinelemeli (recursively) düşünmeyi öğretmektir" der. Dolayısıyla, Lisp öğrenirken sadece bir dil değil, bir düşünce şekli de öğrenmiş olursun ve o düşünce şeklini öğrendikten sonra öteki programlama dillerini öğrenmek cok daha kolaylaşır. Bu bakımdan Lisp öğrenmek son derece iyi bir olay.
Python 'u öğrenmek cok sürmez. Ancak iyi öğrenmek daha uzun sürebilir. Django gibi bir Framework'u öğrenmek daha da uzun sürebilir.çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok iyi yardımcı oldunuz Lips derslerine kısa zamanda başlayacağım. Umarım internette sağlıklı döküman bulabilirim bunlarla ilgili. Sağlıcakla kalın
-
28 yaşındasın, 2 yıl daha okuyup 4 yıllık diploma mı alacaksın? Bence bu kadar ara verdikten sonra sen 2 yılda mezun olamazsın, en az 1 yıl daha ekle. 31 yaşında mezun olup 21 yaşındaki mezunlarla rekabet edeceksin. Ben seni neden işe alayım? Bu diplomanın ve eğitimin sana çok şey katacağını düşünüyorsan, ki öyle olmalı, niye gelip bu forumda gelip "hangi dili öğrenmeliyim?" diye soruyorsun? Sana cevap veren o adamın bilgisayar müh. diploması mı var sanıyorsun? Yurtdışına bile çıkmamış, "C++ paketi" diyen adamın ABD'de Lisp öğretiyorlar, çok revaçta tavsiyesine inanacaksan niye okula gidiyorsun? Ha bir de şu var, 3 ve 4. sınıflar programlama üzerine hiç değil, bir sürü başka şeyler gösterecekler, ee?
Güya eğitimlisin, hala alaylılar gibi "yazılım için geç midir? yazılıma dönüş zor mudur?" diyorsun, diploma aldığın bölümün adı ne? yazılım mı? derslerde hocalar "evet, yazılım öğrenmeye başlıyoruz" mu dedi? yoksa bilgisayar programlama, yazılım geliştirme mi?
31 yaşında, mezun olabilirsen tabii, gireceğin ilk mülakatta gene alay ederlerse şaşırma.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
konu dışında, 31 yaşında senin ile aynı durumda olan vardı ytü kazanmış çalışıyor yani işe almışlar.
boş konumuş birileri, 40 yaşın üstündekileri dinleme diye bir söz vardır. 40a dayanmış adamı dinleme.
diploma ve yaş önemsiz yazılımda. 21 yaşında sanki elon musk hepsi. bugün daha hesap makinesi yapamayan mezunlar var, öyle dandik üniler de değil. tek yapman gereken, 23 yaşında mezun olan elemandan daha bilgili github projeleri ve tecrüben olman.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ShibLeg -- 5 Eylül 2021; 22:13:17 > -
quote:
Orijinalden alıntı: seyfi84
28 yaşındasın, 2 yıl daha okuyup 4 yıllık diploma mı alacaksın? Bence bu kadar ara verdikten sonra sen 2 yılda mezun olamazsın, en az 1 yıl daha ekle. 31 yaşında mezun olup 21 yaşındaki mezunlarla rekabet edeceksin. Ben seni neden işe alayım? Bu diplomanın ve eğitimin sana çok şey katacağını düşünüyorsan, ki öyle olmalı, niye gelip bu forumda gelip "hangi dili öğrenmeliyim?" diye soruyorsun? Sana cevap veren o adamın bilgisayar müh. diploması mı var sanıyorsun? Yurtdışına bile çıkmamış, "C++ paketi" diyen adamın ABD'de Lisp öğretiyorlar, çok revaçta tavsiyesine inanacaksan niye okula gidiyorsun? Ha bir de şu var, 3 ve 4. sınıflar programlama üzerine hiç değil, bir sürü başka şeyler gösterecekler, ee?
Güya eğitimlisin, hala alaylılar gibi "yazılım için geç midir? yazılıma dönüş zor mudur?" diyorsun, diploma aldığın bölümün adı ne? yazılım mı? derslerde hocalar "evet, yazılım öğrenmeye başlıyoruz" mu dedi? yoksa bilgisayar programlama, yazılım geliştirme mi?
31 yaşında, mezun olabilirsen tabii, gireceğin ilk mülakatta gene alay ederlerse şaşırma.neden bu kadar sert yaptığına anlam veremedim. herkesin fikrini sordum. yapamazsam yapamam ancak bu kadar ağır bir tavır ile yüzüme vurmana gerek olduğunu sanmıyorum. fikir beyan edeceksen daha tatlı bir dil ile söyleyebilirsin, ağır şekilde eleştirmene gerek yoktu, yine de teşekkür ederim değerli yorumun için, sağolasın
-
quote:
Orijinalden alıntı: ShibLegkonu dışında, 31 yaşında senin ile aynı durumda olan vardı ytü kazanmış çalışıyor yani işe almışlar.
boş konumuş birileri, 40 yaşın üstündekileri dinleme diye bir söz vardır. 40a dayanmış adamı dinleme.
diploma ve yaş önemsiz yazılımda. 21 yaşında sanki elon musk hepsi. bugün daha hesap makinesi yapamayan mezunlar var, öyle dandik üniler de değil. tek yapman gereken, 23 yaşında mezun olan elemandan daha bilgili github projeleri ve tecrüben olman.
teşekkür ederim, bir şekilde biraz daha fazla gayret ile umarım arayı kapatmaya çalışacağım. üstteki sözlerin için bir şey söyleyemiyorum ancak öyledir herhalde :)
-
Lisp konusuna oldukça yanlış yaklaşmışsın. Lisp bir programlama dili olmakla birlikte, problemleri en yalın kod ile anlatabilmek ve özyineleme (recursion) merceğinden bakıp çözümlemek demek. Nitekim o yüzden Stanford, MIT, Harvard gibi üni'lerin Computer Science bölümlerinde Lisp gösterilir ki insanlar problemlere etkin çözüm geliştirebilsinler diye.
Ancak buna değinmemin esas nedeni, Lisp gibi köklü birşeye Türkiye'de üniversiteler + kimsenin değinmemesi. Türkiye'deki bir üni'den Bilg Müh diplomam yok. Ancak olsaydı, büyük olasılıkla Lisp'i bilmiyor olurdum :)
"3 ve 4. sınıflarda bir sürü şeyler gösterecekler" demişsin. Okey, Lisp öğrenince tasarım desenlerini tanımayı da (pattern recognition) öğreniyorsun. Bu bağlamda 3. ve 4. yıllarda gösterilecek o şeyleri öğrenirken de yararı olur. Little Lisper (yeni adıyla Little Schemer) belgesinde "Lisp ile özyinelemeli programlar yazmak esasında desenleri tanımaktır" der.
Bu arada Almanya'da Bilg Müh diye bölüm yok, 3 yıllık Informatiker diye bölüm var ve 3.yılında öğretge (Arapça deyişiyle 'ders') yok, yalnızca pratik ve proje var. Dolayısıyla orada değindiğin 3. ve 4. sınıfta gösterilen şeyler Almanya'da yok, cunku gerek yok. Mühendislik diye büyüttügün şey Almanya'da özellikle bilgisayar alanında geçersiz ve Almanya Avrupa'nın patronu :)
Gitmeden: Mühendis sözcüğü Arapça :)
düzenleme: yazım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 6 Eylül 2021; 15:50:55 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
28 yas gec degil ancak gostermen gereken emek baya fazla olacak. Bilgisayar muhendisligi hazmetmesi vakit alan, dizayn ve gelistirme prensiplerine hakim olmak icin fazla ornek ve uygulamaya gereksinim duyulan bir alan. Sadece bir programlama dilini ogrenerek iyi bir yazilimci olamazsin. Bir koda baktiginda nerelerin yanlis gidebilecegini, nasil efektif hale getirecegini, performans etkilerini vb. algilaman gerekir.
Cok pratik yapman, cok okuman ve kendini guncel tutman lazim. Yazilim alaninda cok acik var su anda ancak zamanla denge bulunacaktir diye dusunuyorum. Ozellikle Asya ulkelerinde yetisen yazilimci sayisi cok cok fazla artik. Yani mezun olduktan bir sure sonra artik kolay kolay is bulamayabilecek bir hale gelebilir yazilim piyasasi.
Hangi programlama diliyle basladiginin cok bir onemi yok. Kisisel tercihim C++ olurdu. Fazla vakit alan ama buyuk resmi en iyi gosteren dil bana gore. Yasadigim ulkede universitelerde cogu zaman Java'yla baslandigini duyuyorum.
-
öğrenmenin yaşı yoktur
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X