Şimdi Ara

metal dedektörü ! (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.219
Cevap
5
Favori
559.797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • jantemirkan arkadaşım yazıyı düzeltmeye çalıştım umarım olmuştur.

Bu sinyaller tahminimce her yerde aynı kalması lazım. Sadece birbirine çok benzeyen metaller karışabilir belki. Ama ben en kısa zamanda daha ayrıntılı bir test yapıp sonuçları buraya yazarım

Clone pı yi ben daha önceden yapmadığımdan hakkında pek fazla bilgiye sahip değilim. Ama elimde onunla ilgili bazı dosyalar var umarım iş görür.

http://www.hemenpaylas.com/download/1045388/Yeni_Klasor.rar.html

**** yerine hemen paylas

Sonucu merakla bekliyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uykusuz. -- 24 Haziran 2006; 16:29:22 >

• elbombacı arkadaşım düzeltme olmuş sagol.ayrıca gönderdigin dosyalar bende var yinede sagol
    ben senden clone pı devresinin kondansator degerlerini senin anladıgın şekilde buraya yazmanı
    rica ediyorum.pf,nf,mf cinsinden.ilgin için sagol.kolay gelsin.
  • Merhaba

jantemirkan arkadaşım C6 dan emin değilim. Umarım böyledir.

C1..................2200uF
    C2..................100nF
    C3..................100nF
    C4..................27pF
    C5..................27pF
    C6..................2.2nF (2.2uF ?)
    C9..................100nF
    C11................220uF
    C20................470nF
    C21................470nF
    C22................470nF
    C23................100nF
    C25................100nF
    C26................220uF
    C27................100nF
    C28................220uF

Saygılar
  • Merhaba arkadaşlar ben hammerhead devresini yaptım ama bi türlü çalıştıramadım
    voltajları Ölçüyorum ama 7805 de voltaj farklı çıkıyor yapan arkadaşlar böyle bi sorunla
    karşılaştımı acaba şemada herhangi bi sorun varmı.Yardımcı olursanız sevinirim.
    Teşekkürler.SAYGILARIMLA
    Ben metal kılıf 7805 kullandım bağlantıları buna göre yaptım aşağıdakı semada
    gösterdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thenorthstar -- 25 Haziran 2006; 11:24:46 >
  • slm.

Devrede kullanılan regulator entegrelerinin tamamı TO-90 kılıfında. Yani BC transisitör kılıfında. Siz TO-220 kılıflı yani mosfet kılıflı olanını kullanmışsınız. Bu bi defa doğru değil. Bunun amperi diğerinin on katı yüksek. Devrenin orjinal elemanı neyse onu kullanmak lazım. Gerçi her ne kadar çok çok bir risk oluşturmasada buna gerek yok....
    Voltaj çoğaltıcı 7660 entegresinde bir sorun olabilir. C3, D1 ve D2'nin çalışıp çalışmadığını kontrol et. Kutuplar yanlış bağlanmış olmasın. Mutlaka BC kılıflı 7805 kullanın. Bunlardada bir sorun yoksa C11'i devreden çıkart devreyi öyle çalıştır. Yalnız bi dakka unutmadan, şayet dediğiniz yerden 12 v. çıkış aldıysanız muhtemelen bir yerleri yakmış olabilirsiniz. Buradan opamplara ve entegrelere sabit gerilim gidiyor. Besleme ünitesi sağlam olsa bile bozuk eleman yüzünden devre yine çalışmaz. Öncelikle bozuk eleman olup olmadığını bi araştırın. Devrede 14 tane jumper atlaması var. Buralarda bir sorun olmasın. Ayrıca yaptığın devrenin yakın plan alttan ve üstten çekilmiş fotoğrafını buradan verebilirsen iyi olur. Ne yaptığını bir görürüz. Oradan birşeyler söylemeye çalışırız. Nasıl bir bobin kullandın onuda bildir. Tüm bunlara rağmen yinede sorunu çözemezsen bordu bana gönder.

En iyi dileklerimle....

mhunter@mynet.com

• Teşekkür ederim arkadaşlar ilginiz için.Bobin olarak 0.4mm lik izoleli bakır tel den 25 cm capında ekranlı bir daire yaptım.voltaj olçümlerini yapmadan önde sadece Voltaj çoğaltıcı 7660 entegresini taktım diğer enteğreleri takmadım (resinde gözüküyor) ve enteğre soketlerinden ve regülatör çıkışlarından voltajları ölçmeye çalıştım ama yine 12v ölçtüm.tüm bu sorunları hallettikten sonra osiloscopta pdf deki belirtilen yerlerdeki sinyal eğrilerinin aynısını almam gerekiyor değilmi tam bir kaliprasyon için.

ÜSTTEN:

http://img45.imageshack.us/img45/9104/dscf18190zw.jpg

ALTTAN:

http://img490.imageshack.us/img490/9523/dscf18167oe.jpg
    yaptıklarım bunlar dostum umarım olmuştur.

SAYGILARIMLA

• slm.

valla dostum bu değerlendirmelerimi bir abin olarak yazıcam. Lütfen bana kırılma ve iyi niyetimden emin ol.
    ......................................
    Herşeyden önce işçiliğini hiç beğenmedim. Estetiğin sıfır...
    Lehimlerin argacık burgacık olmuş. Birbirine çok yakın lehimlerin var. Bu durumda kısa devreli yerlerin, hatalı bağlantıların olması çok muhtemel. Açıkcası ben yaptığın bu devreye hiç güvenemiyorum. Belki cihazın dış görünüşünü kutu, pot yerleşimi, yazılar vs. iskeletini yaparken ufak-tefek acemilikler ve estetik kayıpları hoşgörülebilir. Ama elektronik devre ise acemiliği hiç affetmez. Burada ustalığını konuşturucaksın. Bununla birlikte ilerde daha iyi işçiliği olan devreler çıkaracağına ben eminim. Tabiatıyla 'bizimkini beğenmiyorsan birde senin marifetini görelim' diyenler olabilir. Ben hammerhead ile ilgili 15-20 fotografla foruma girmeyi düşünüyorum. Halen çalışmalarım sürmekte. Belki bir sayfayı kapatıcam. Sözün kısası benim durumum sizinkinden biraz farklı. Herneyse....
    .........................................
    Yoğun işlerim dolayısıyla çok dikkatli incelemedim ama ilk bakışta görebildiğim kadarıyla devren hakkında şunları söyleyebilirim.

Jumper atlamalarına dikkat et dedim, devrende jumper bağlantısı yapılmamış yerler var.100 omluk potun yanındaki jumperi bağlamamışsın. HC221 entegresinin dolu ayağından biri lehimlenmemiş, öte yandan entegrelerin ayakları boşta olsa, doluda olsa lehimlemek gerekir bundan bişey kaybetmezsin.C10 ve C27'nin durumu belirsiz. Orada iki kondansatör var. Sende bir tane var, fotoğraftan anlayabildiğim kadarıyla 47mikroluğu koymuşsun 1000 mikroluk yok. Autotrack bağlantısını yapmamışsın.Hoparlör ,besleme ve bobin bağlantın hiç yok.buralardaki pedlere havyayı dokundurmamişsın. Mosfetin sağındaki ve üstündeki atlama olacak yerlerin birine direnç bağlamışsın öbürünün ise hiç bağlantısı yok. Dikkat edersn dünkü yazımda ilk önce jumper atlamalarında bir sorun olmasın dedim. Regulator entegreleri büyük kılıflı, küçük olacak. Bu devrenini çalışmaması gayet normal. Çalışsa bir anormallik olurdu zaten. Dahada dikkatli incelesem belki daha neler çıkacak. Herneyse zaten vaktim az, sözü uzatmadan, sen dediğim şekilde yeni bir borda devreyi tekrar yap. Bu şekilde müdahale edersen işi dahada berbat edebilirsin.

..... Başarılar......

En iyi dileklerimle..........

mhunter@mynet.com

• quote:

Orjinalden alıntı: elbombaci

Merhaba

jantemirkan arkadaşım C6 dan emin değilim. Umarım böyledir.

C1..................2200uF
    C2..................100nF
    C3..................100nF
    C4..................27pF
    C5..................27pF
    C6..................2.2nF (2.2uF ?)
    C9..................100nF
    C11................220uF
    C20................470nF
    C21................470nF
    C22................470nF
    C23................100nF
    C25................100nF
    C26................220uF
    C27................100nF
    C28................220uF

Saygılar

elbombacı arkadaşım tamda benim emin olmadıgım C6 idi bende onu 2.2 nf olarak algıladım.zaten
    sana sormamdaki amacım senin nasıl algılayacagındı.böylelikle hemfikir olduk.ilgin ve alakan için
    sagol.çalışmalarında başarılar dilerim.

• slm.
    Dünkü yazımda aceleden olsa gerek yazını tam okuyamadan devreni kontrol ettim.Ben bütün elemanları, entegreleride yerleştirildiği halde o şekilde bir hata oluşuyor zannıyla genel bir yorum yaptım. Hatta bobin hoparlör bağlantısının yapılmadığınada değinmiştim.oysaki durum biraz farklıymış. ama dün söylediklerimin tamamı yine geçerlidir. Siz sadece besleme ünitesini yapıp buradan ölçüm denemek istediğiniz anlaşılıyor. şu halde şöyle bir yol denenebilir.
    .....................................
    şayet 7805 şase almazsa girilen voltu olduğu gibi çıkartır dostum. şase bağlantısının olması gerekir. aksi takdirde engelleme yapamaz. bağlantıların kontrol edilmesi gerekir, bu şekilde denenirse bir sorun olmayacağını düşünüyorum.

En iyi dileklerimle......

mhunter@mynet.com
  • beyler herkese selam şuan hiç siteyi takip edemiyorum bir ara iceleyeceğim bu forumu
    master hunter kardeşim ben gittimde sen mi geldin _? :) senden alırım gelişmeleri
    mehtap =37
    herkese başarılar
  • Merhaba dostum.yorumların için öncelikle teşekkür ederim,kızacak veya kırılacak bir durum yok,sen sadece yorumlarını yazmışın bende saygı duyarım."bin bilsende bir bilene sor" demişler burda fikir ve görüşlerden yararlanmak için burdayız.evet ben öncelikle besleme kısmını denemek istedim şemadaki gibi voltaj çıkışlarını alabiliyormuyum diye ama alamadım gönderdiğim resimde metal kılıf var haklısın ama resmi gönderdikten sonra BC transistor tipi 7805 taktım ama hala aynı voltaj var 12v :( baskıdevresinide iyice inceledim kısa devre yok ve baskı devresini indirdiğim pdf ten çıkarttım.Benim anlamadığım 78L05 in 2 nolu bacana şase gelmesi gerekmiyormu dikkat ederseniz 2 nolu bacana direk bataryadan 12v geliyor ve şase almıyor,ama 79L05 te herhangi bi sorun yok ordan normal -5v alıyorum ama 78L05 ten alamıyorum.Besleme kısmını devreden ayırdığım halde çıkıştan 12v okuyorum.
    Yorumların için Teşekkür ederim dostum.

SAYGILARIMLA

kutupyildizi38@hotmail.com

• canım kardeşim ismail cepten mesaj attım ama almadın inan özledim seni yakışıklı mehmet :)
  • arkadaşlar goldscan4 yapan bi ağabeyim var çalışmadı diyor ayrıca onun lamzemeride varmış erzuruma yolunuz düşerse beklerim mail atarsanız tlf numaramı ulaştırırım size allaha emanet olunuz
  • canım kardeşlerim
    inanın bende sizler gibi devreler üzerinde çalışmayı çok arzuluyorum fakat ÖYLE BİR YERDEYİM Kİ....
    evet entegre bile bulamıyorum..ama olsun sizlerin çalışmalarını takip etmekte zevk veriyor bana ALLAHl zihin açıklığı versin babacanlar her daim destekçinizim....
  • slm.

Bak, yeni yeni farkediyorum 7805'i ters bağlamışsın yahu... Üzmeyin artık şu ihtiyarı yav. O kadar acayip devren varki nereye baksan bi tuhaflık gözüme çarpıyo. Aynı devre bende çalışıyorda sende niye çalışmıyor.
    Mutlaka ya ters bağlantın var, ya lehimsiz, ya şu, ya bu... Bu kadarcık şeyleri aşabilmeniz gerekli. Acemilik olurda bu kadarına pes doğrusu.... Hem bu acemilikle gidilirse orayı halletsen başka yerde kesinlikle sorun verirsin. Öyle gözüküyoki daha beni çok üzeceksin. İstersen daha basit devrelerle işe başla böylelikle el becerin bir parça gelişir. Teorik bilgi herşey demek değildir. sadece ilk basamaktır. Bi defa bu bordu gözüm görmesin. yeni bir borda temiz işçilikle doğru bağlantılarla yeniden besleme katını yap. Tekrar görelim. Hala daha olmuyorsa ya sende bir sorun var demektir ya da bende....

En iyi dileklerimle......

mhunter@mynet.com

• Merhaba....

Eyüp ersan Sülün ve Muzaffer ASLAN yazdığı 'Herkes için Elektronik'
    isimli kitabın 203. sayfasında her iki kılıflı regülator entegresinin ayak bağlantılarının aynı olduğu gösteriyor. Burada her iki kılıflı 7805 entegresini cephe vaziyetinde tutulduğunda soldan birinci ayak giriş, ikinci ayak şase, üçüncü ayak çıkış olarak gösteriliyor. Ben buradan hareketle ayak bağlantılarının aynı olduğu düşüncesiyle (kendimde büyük kılıflı olanı hiç kullanmadığımdan) ters bağlantı olduğunu söyledim. Oysa Ömer Ercan'ın yazdığı 'Analog Elektronik' isimli kitapta ise büyük kılıflı olanın ayak bağlantıları aynı olmakla birlikte küçük kılıflı olanın giriş ve çıkış uçlarının yerlerinin ters olduğu gözüküyor. Yani bu iki kaynak küçük kılıflı olanın ayak bağlantılarını farklı gösteriyor. Dolayısıyla elinde ikinci kitap olan bir kişi büyük olanı küçük olanının tam zıttı istikametinde devreye takması lazımki çalışsın. Burada bir bilgi hatası varsa bu benden kaynaklanmıyor. Şu kadar var ki aynı yere küçük kılıflı olanıda bu şekilde takıldıysa sorun yaşanır. Herneyse ..Şimdi bendeki çalışan hammerhead devresinin besleme katındaki ve entegre ayaklarındaki voltaj değerlerini bir taraftan ölçücem ve bir taraftanda canlı canlı birebir buraya yazıcam. Ve artık bu konuyu kapatıcam....

Devreye uygulanan gerilim: 12,7 Volt

Ölçü aletinin eksi probunu beslemenin eksi ucuna, probun artı ucunu 7805'in girişine dokundurulduğunda ölçülen voltaj: +25 Volt
    7805'in çıkışına dokundurulduğunda ölçülen voltaj: +18.3 Volt
    7905'in(IC3) girişine dokunduğunda ölçülen voltaj: 12,7 Volt
    7905'in çıkışına dokunduğunda ölçülen voltaj: 8,2 Volt
    (Aynı değerler IC4 içinde geçerlidir.)
    7660'ın 2.ayak çıkış voltajı: +6,5 Volt

Ölçü aletinin eksi probunu besleminin artı ucuna, probun artı ucunu
    7805'in girişine dokundurulduğunda ölçülen voltaj: 11,4 Volt
    7805'in çıkışına dokundurulduğunda ölçülen voltaj: +5 Volt
    7905'in girişine dokundurulduğunda ölçülen voltaj: -12,7 Volt
    7905'in çıkışına dokundurulduğunda ölçülen voltaj: -5 Volt
    7660'ın 2. ayağındaki voltaj: -6,5 Volt
    7660'ın 5. ayağındaki voltaj: -12.7 Volt
    7660'ın 6. ayağındaki voltaj: -4.7 Volt
    7660'ın 7. ayağındaki voltaj: -2.5 Volt
    4066'nın 14. ayağındaki voltaj: +5 Volt
    4066'nın 7. ayağındaki voltaj: -5 Volt
    TL072'nin 8. ayağındaki voltaj: +5 Volt
    TLO72'nin 4. ayağındaki voltaj: -5 Volt
    D1,D2 ve C3'ün birleşim yerindeki voltajı: +5.7 Volt
    D2 nin katot voltajı: 11,4 volt
    D1'in anot voltajı: 0 Volt
    .....................................................

İllede hammerheade kafayı taktıysan sana maliyetine çalışan bir bord gönderebilirim.

• Dostum öncelikle bilgilerin için teşekkürler.Bugün sınavım vardı (KPSS) pek uğraşamadım ama yarın bunları tek tek ölçecem inşallah.Umarım bana kızmamışındır seni fazla yorduğum için.Teşekkür ederim

SAYGILARIMLA

kutupyildizi38@hotmail.com
  • Herkese merhaba.

Sayın Masater Hunter çok teşekkür ediyorum sana. Forumumuz sayende gittikçe zenginleşiyor. Çalışmalarında başarılar dilerim.

Arkadaşlar bu aralar çok yoğun uğraştığımdan foruma pek takılamıyorum. Dikkatim dağılmasın diye çalıştığım bilgisayarda interneti kesiyorum. Nemi yapıyorum derseniz kendi cihazımı tasarlıyorum. Yazılım olayında henüz yeni olduğumdan biraz zorlanıyorum ama çok şükür şimdilik herşey yolunda. Yüzümün akıyla cihazı bitirebilirsem cihaz hakkında neyi neye dayanarak yaptığım hakkında uzun uzadıya konuşabiliriz. İnşallah çok yakında buralardayım.

Birkaç resim...

Herkese çalışmalarında başarılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uykusuz. -- 24 Aralık 2006; 19:40:50 >

• arkadaşlar forumu devamlı takip ediyorum ve çalışmalarınızı çok başarılı buluyorum. Bende her elektronikçi gibi metal dedektörü yapmıştım. ama benimki basit bir devreydi. BFO tek bobinli bir devre yapmıştım. ama bakıyorumda sizin yaptığınız devreler daha komplex devreler.ülkemizde dedektör yapan bir firmaya ziyaretçi olarak gitmiştim. adamlar çift bobinli sistemler yapıyorlar. Pİ sistemler bildiğim kadarıyla tek bobinle çalışan devreler. acaba diyorum Pİ çalışan bir devreyi çift bobinle modifiye etsek yani bir bobinle sinyali gönderip diğer bobinlede dış dünyadan gelen cevabı dinlesek sizce nasıl olur. verimde bir artış meydana gelirmi. ayrıca bobin uçlarındaki gerilimi arttırsak derinliğide arttırabilirmiyiz. hepinize kolay gelsin. çalışmalarınızın devamını dilerim. forumu takip etmeye devam edeceğim. BAŞARILAR...
  • yaw abicim rakam vermesydin iyiydi yaa napıcan alanı seversen ya
    aman bide bena kızıpta forma döşenme agam aglarım sonra valla
    yaw abi bişey diycem --arıyom arıyom bişey bulamadım ya napıcaz ya bataya çabuk bitiyo yaw..
    bi hal caresi agam...

taraftara selam yola devam
    EN BÜYÜK FENERRRRR
  • 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.