Şimdi Ara

metal dedektörü ! (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.219
Cevap
5
Favori
559.797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

quote:

Orjinalden alıntı: paflagonya80

master hunter arkadaş çalışmalarınız gerçekten güzel olmuş,benim başıma bir sorun geldi daha önceki yazınızda gerilim artınca derinlik artar yazmışınız bende devreme 24 volta yakın bir gerilim uyguladım derinlik artar düşüncesiyle ama makinam çöktü.acaba yanlış bir bilgilendirmemi var.makinamın nereleri bzoulmuş olabilişr devremi istediğim gibi bir türlü çalıştıramıyorum.
    lütfen yardımcı olun

Devrenin tüm beslemesini 24 volta çıkarmamalıydınız. Sadece bobini süren transistörün beslemesini arttırmalısınız. Yani şu mantık:

metal dedektörü !

quote:

Orjinalden alıntı: dedektor devreleri

Arkadaşlar foruma yeni katıldım ve çok fazla forumlara katılmadığım için acemiliğimi affedersiniz.Metal dedektör devreleriyle ilgileniyorum.Benim profesyonel bir metal dedektörö yapmak için yeterli ekipmanım yok.Yaklaşık 7 yıllık elektronik deneyimim var:incelediğim kadaruıyla benim yapabileceğim dedektorler pals sistemiyle çalışan dedektorler eğer elinizde bu şekilde şemalar varsa dört gözle bunları paylaşmanızı bekliyorum .Bende elimden geldiince bulduğum şemaları sizlerle paylaşacağım şimdiden teşekkurler.

Foruma hoş geldin. Birinci sayfada deltapulse adlı pals sistem çalışan bir şema var. Gayet güzel çalışıyor. 40 cm başlıkla 1 ytl yi havada 40 cm den algılıyor. Yapmanızı tavsiye ederim. Bir de bu adresteki şemaları inceleyebilirsiniz:
    http://www.thunting.com/cgi-bin/geotech/pages/common/index.pl?page=metdet&file=projects.dat

Kolay gelsin, İyi geceler...

• Herkese selam...

Yani paflagonya80 arkadaşım şu yaptığını beğeniyormusun yav..? Bu affedilmez hatalarınız yüzünden birgünde beni göçertirsiniz ama dur bakalım ne zaman.... Bir süre önce bana gönderdiğiniz mailde Q11'in ısınma sorununu çözemediğinizden yerine 3055 takabilir miyim diye bana sormuştun. olmaz dediysekte dinletemedik daha sonra hoparlörü ve ses potunu yaktığınızı yazmıştınız.
    Nihayet devreyi komple çökerttiniz..... elinize sağlık.....
    Hem sonra daha devreyi adam gibi çalıştırmadan ne cesaretle 24 volt veriyorsunuz. Yani şu satırları yazarken bile beynim zonkluyor bi tuhaf oluyorum. Yani anlamıyorum arkadaşlar ben delta pulseyi ve hammerheadi ilk yaptığımda çalıştırdım. Günlerce uğraşıp bu devreleri çalıştıramayanlar var. Yav bendemi bir sorun var, sizdemi bişey var anlayamadım gitti. İşin içinden çıkamıyorsanız mutlaka bilgi ve tecrübe eksikliğiniz var demektir. Yeteri kadar deneyiminiz yoksa karışık devrelerin yapımına şimdilik girmeyin. Basit devrelerden işe başlayın. Merdivenleri adım adım çıkın. Merdivenleri iki-üç basamak atlayarak çıkıyım derseniz kolunuzu bacağınızı kırabilirsiniz. Mesela bir arkadaşımın delta pulse ile ilgili sorununu üç aydır çözemedim ona yanıyorum. Devamlı mesajlaşıyoruz. Kendisine böyle olacak gibi değil bari çalışan bir devre gönderiyim dedim onuda gurur meselesi yaptı kabul etmiyor.
    .........................
    Arkadaşlar, hepinizin bildiği gibi elektronik işi pratiğe yönelik bir uğraşıdır. Dolayısıyla bizim sanal alemden yapacağımız yardımlar kabataslak bir yorumdan öteye gidemez. Devrenizi görmediğimiz için yorum yaparken bizimde yanılma payımız olabilir. Çünkü sizin anlattığınız minval üzere yorum yapıyoruz.
    Arızalı bir televizyonunuzu veya herhangi bir elektronik makinanızı tamircisine götürüp 'şöyle oldu, böyle oldu' diye anlattığınız zaman doğal olarak 'getirin cihazınızı bakalım' der. Bizim böyle bir şansımız olmadığı için yapacağımız teknik yardımlar size sadece bir fikir verebilir. Yani biz 'arıza şudur, budur' diye kesin olarak birşey söyleyemeyiz. Şu kadar varki, devrenin çalışma mantığından hareketle ancak 'şurası arızalı olabilir, burada sorun olabilir' gibi ihtimalli birşeyler konuşabiliriz. Ve bence doğru olanı da budur. Öyle oluyor ki hiç ummadığımız bir yerdende devre arıza verebiliyor. Sorunlu cihazınız masamın üzerinde olmadıktan sonra benim devreniz hakkında kesin bir kanıya varabilmem mümkün değildir. Bunun böyle olduğunu siz de biliyorsunuz.Yani işin büyüğü yine size kalıyor. Başarınız yeterli bilgi ve tecrübe donanımınızla doğru orantılıdır. Kendinizi geliştirmek zorundasınız. Bu konunun anlaşıldığını umuyorum. Herneyse... şimdi senin sorununa dönelim.
    .............................
    Güzel kardeşim gerilimi yükseltince derinliğin artacağını düşündüm diyorsun, peki bu yüksek gerilimle devrenin besleme katı ve çıkış katı ne hale gelir diye niçin düşünmüyorsun? entegrelerim ne olur diye hiç aklına gelmedi mi? Ortalığı çorbaya çevirdikten sonra 'arıza nerede olabilir' diyorsun.
    Her yerde, her katta bozuk eleman bulman mümkün.Kısaca ya devreyi yeniden yap, ya da her kattaki aktif elemanları bazı katlardaki pasif elemanlarıda ölç arızalı olanları değiştir. Mesela HC221'ler tetikleme girişini doğrudan pozitif beslemeden alıyorlar. Muhtemelen gitmişlerdir.
    Çıkış entegresi büyük ihtimalle gitmiştir, regülatör entegreleri hakeza.. çıkış transistörleri..
    e geriye ne kaldı dostum yav..?
    ................................
    Hem sonra bırakın dedektör devresini herhangi bir elektronik cihaza dahi normal çalışma geriliminin iki katı bir gerilim uygularsanız mutlaka bir yerleri bozarsınız. Bu gibi şeyler elektroniğin basit kurallarıdır.
    ...............................
    Daha önce verdiğim bilgide hata yok. Yüksek gerilimde çalışan mesela 24 voltluk, 36 voltluk bir dedektör tasarlanabilir. Bu mümkün.Ama devrenin bütün katlarının ve bütün elemanlarının dizaynı ve değeri bu yüksek gerilime mukavemetli olmak şartıyla mümkündür. Yani devrenin tüm tasarımının bu gerilime göre yapılması gerekir. Veya elbombacı dostumun grafikte gösterdiği gibi daha pratik bir yolda denenebilir. Ben bu konuyu böyle anlıyorum.
    Ama gel gelelim hammarheadin, delta pulse ve xr-71'in yapısı yani devre tasarımı 12 Voltluk gerilime göre dizayn edilmiştir. Bu devrelerin doğrudan girişine 24 voltluk gerilim tatbik ederseniz başta kendinizi üzersiniz, daha sonrada benim başımı ağrıtırsınız. Bu gibi devrelerde derinlik için en kolay yöntem akımı artırmaktır. Akımı artırmanın yollarıda bellidir.
    ..............................
    Hammerheadin normal devresi boşta 50-60mA civarı bir akım çekiyor. Ben bunu boşta 260mA, ses maximumdayken 310mA'e çıkardım.Ve isteyenlerede bu şekilde veriyorum. Devrede gerekli revizyonu yapıp 62,5 cm çaplı başlıkla 260cm'den metali algılattığımda devrenin çektiği akımı ölçmek için analog ölçü aletimin en büyük amper değerine getirip ölçmeme rağmen neredeyse skalanın ibresi kırılacaktı, dijital ölçü aletiyle akımı ölçtüğümde ekran 822mA'i gösteriyordu. Ama ben devrenin gerilimini değiştirmemiştim. Baktım mosfet ve güç direnci ısınıyor büyükçe bir soğutucu dahi beş para etmiyor devreyi eski haline getirdim. Bu rekor derinliği gördükten sonra diğer dedektör devrelerinden vazgeçtim. Vazgeçmemin başka nedenleride var.
    Aslına bakılırsa hammerheadin basit bir devresi var. Yaw televizyon devresi mi yapıyorsunuz sankide bu kadar kasılıyorsunuz. Elin oğlu uzay mekiği tasarlıyor, yapıyor, gönderiyor. Biz daha 10cmx10cm'lik bir bordu olan devrenin içinden çıkamıyoruz yahu. Elin oğlu devre şemasını vermiş, yakışıklı bir pcbsini vermiş, onbeş sayfada açıklamasını vermiş, bize düşen sadece elemanları tablaya monte etmek... onuda ah bir becerebilsek....
    Nerde kaldı devre tasarlamak, pcb oluşturmak, vesaire vesaire yani.... Bak yine kan basıncım yükseldi......
    Sözün özü mutlaka kendimizi geliştirmek zorundayız. Bu tecrübesizlikle, becerisizlikle hiçbir yere varamayız. Aslında bir takım şeyleri bana veya diğer arkadaşlarıma danışarak birçok şeyi bedavadan elde ediyorsunuz. Bu durum ilk görünüşte faydalı gibi olsada aslına bakılırsa birçok yönüyle zararlıdır. En başta zararı sizedir. Devamlı kafanızın çalışması lazımken bunu yapmıyorsunuz. Bizzat sizin beyninizin bir şeyler üretmesi lazım. Anlatabiliyorum değil mi? Herşeyi hazır bulmanız sizin yaratıcı düşüncenizi köreltir, sizi cesaretsizleştirir, kendinize güveninizi kaybedersiniz. Zamanla en basit şeyleri bile yardım almadan yapamaz hale gelirsiniz. Bu sularda tek başınıza yüzmeyi öğrenin artık.
    Elbette işin içinden çıkamadığınız yerleri soracaksınız. Ama 12 voltla çalışan bir dedektör devresine ben gücünü artıracam diye 24 volt uygulamak nerede görülmüş yav? Ne biçim elektronikçisiniz yav. Madem elektronikten az çok anlıyorsunuz bu gibi saçmalıkları aşın artık. Mesela ben bilgisayarda pcb çıkarma işinden fazla anlamam. Ama gittim proteus&Ares ile ilgili üç tane kitap aldım, programın kendisini temin ettim. Kitapların tamamını okudum. Şimdi bilgisayarın başında her gün bir saat kadar pratik yaparak teori ile pratiği birleştirmeye çalışıyorum. Ben bu işi biliyorum tamam bitti artık yok. Devamlı ileriye....
    .......................
    Bununla birlikte forumda konunun uzmanı arkadaşlarda yok değil. Öyle arkadaşlar varki neredeyse gözü yumuk devre yaparlar. Yaptıkları devrenin ciğerini bilirler. Onlar her zaman için istisna.... Zaten buradan bir teselli buluyorum. Bu arkadaşlarımı takdir ediyorum, sizede örnek gösteriyorum. Bu arkadaşlarıma sözüm yok.....
    ...............................
    Paflagonya80 arkadaşım.... Bak bu yazı benim tam birbuçuk saatimi aldı. Onca işimi bırakıp birbuçuk saat seninle uğraşıyorum. Şöylemi yazıyım, böylemi yazıyım derken vakit alıyor. Devremi çalıştırdım diye bir mesajın gelmedikten sonra hakkımı helal etmem haberin olsun. Ne yapıp yapıp devreni çalıştaracaksın o kadar... Baktın beceremiyorsun zorlama, başka devrelere bak.
    .............................
    Ama tüm bu olumsuzluklara rağmen ne olursa olsun yine de amatör arkadaşlarımı seviyorum. Siz bizi araştırmaya sevkediyorsunuz, bu sayede bizlerde bişeyler öğreniyoruz.
    Neyse bu kadar muhabbet yeter, şimdi herkes çalışma masalarının başına... Bizim en büyük düşmanımız tembelliktir.......
    Daha çok işimiz var..............

En iyi dileklerimle...........

mhunter@mynet.com

• Bu arada MASTER HUNTER üstadım senin masa baya bir düzenliymiş. Bu da benden bir görüntü (gülmeyin heeeee)
     metal dedektörü !
  • selam arkadaşlar çalışmalarınızda başarılar.uzun süre işkerden takip edemedim bu aralar yoğun çalışıyordum.bende delta pulse dedektör baskı devresini gördüm yapmayı düşünüyorum hata varmı onu sorayım dedim.yardımcı olursanız sevinirim.
  • bugün delta pulseyi biraz inceledim toprak çıkışıda verilmemiş.biraz daha inceleyeceğim.
  • Merhaba..

Delta Pulse sorunsuz ve güzel bir cihaz. Yanlız 555 entegresinin 2 ve 6 nolu ayakları birleştirilmesi gerekiyorken pcb de bu bağlantı yapılmamış. Bu durumu dikkate aldıktan sonra devrede hiç bir sorun yok. Çok güzel çalışıyor.
  • teşekkür ederim arkadaşım.bende yapmayı düşünüyorum ancak simetrik besleme olmasından dolayı problem yaşanıyormu?nasıl bir besleme ile sonuç veriyor?
  • Siz bakmayın şemada -12 volt yazdığına. Orada 12 voltluk pilin - ucu denmek istenmiş. Yani Devrenin beslemesi simetrik değil.. Direkt olarak 12 volt veriliyor.

+12 ile +E aynı.

-12 , 12Voltluk pilin - ucu.

-E ise -12Voltun yaklaşık 1,2 volt eksiği (iki diyot gerilimi)
  • sagol arkadaşım ben ozaman kolları sıvayayım vede başlayayım.yardımlarından dolayı teşekkür ederim.çalışmalarınızı takip ediyorum gerçekten çok güzel.
  • Teşekkür ederim kolay gelsin
  • quote:

elbombacıyla siz kastamonulusunuz, ikinizde dedektörle ilgileniyosunuz,ikinizde işiş uzmanısınız,ikinizde bu forumda yazıyorsunuz bu kadar tesadüf bana tuhaf geldi.akrabamısınız yoksa

slm.
    sözünü ettiğiniz benzerlikler doğrusu bana gurur veriyor. Buradaki Kastamonulu hemşerilerimle akrabalığım filan yok. Hemşeriliğin yanısıra samimi bir dostluğumuz var o kadar.... Ben bu durumdan memnunum ve devam etmesinide isterim. İsmailde aramıza katıldığında sen asıl o zaman bak şenliğe o da Kastamonulu.....
    ........................
    Sen şimdi voltu amperi frekansı mrekansı bırakta şemaya göre devreyi bir yap ve çalıştır. Gerisini ondan sonra bakarız.....
    Görüşme konusunda ısrar ediyorsunuz, sizi kırmıycam. Bugün yarın sizi arayabilirim.

En iyi dileklerimle....................

mhunter@mynet.com

• ARKADAŞLAR BİRİ BANA SÖYLAYEBİLİRMİ PALS SİSTEMLİ BİR DEDEKTÖRÜN SİZCE DERİNLEMESİNE ALGILAMA GÜCÜ NEYE GÖRE DEĞİŞİR MESELA BİZ BU BOBİNE 50 AMPER AKIM VERİRSEK DAHAMI DERİNDEN ALACAK YOKSA PALS SÜRESİYLEMİ ALAKALI.
  • PI Dedektörler Hakkında:

metal dedektörü !
  • arkadaşlar aranıza yeni katıldım.yani burayı yeni keşfettim. kaç zamandır ki ugraşıyorum şöyle güzel bir dedektör yapmaya burada yazmış olduklarınızın tamamını okudum ve içlerinden bazıları gerçekten güzel. ismail surek arkadaşımın vermiş oldugu devreyi yapmaya karar verdim ama siz bu devreler hakkında ne dersiniz birde1 U1 74HC1231 U10 ATmega8 atmega90smega8_dıl
    1 U2 TL074
    1 U3 MC34063A
    1 U4 LF356
    1 U5 LF398
    1 U6 NE555
    1 U7 79L05/SIP
    1 U8 78L05/SIP
    1 U9 7805/SIP
    1 U12 LM2576/TO bu paçaları ve çogu parçanın çip olması nedeniyle nasıl temin edecegimi düşünüyorum.yorumlarınız için teşekkür ederim [link=http://http://www.pulsediscriminator.com/index_files/project_eng.htm
    http://www.pulsediscriminator.com/index_files/sch_eng.htm
    http://www.pulsediscriminator.com/index_files/Page1366.htm
    http://www.pulsediscriminator.com/index_files/pcb_eng.htm
    http://www.pulsediscriminator.com/index_files/demosoft.htm]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destan.3 -- 22 Temmuz 2006; 12:33:34 >

• Selam.

Foruma hoş geldin. Acaba nerede oturuyorsunuz? Eğer istanbulda iseniz kadıköy-karaköy taraflarında büyük olasılıkla bulabiilirsiniz.
  • hosbulduk malesef böyle bir şansım yok burası elektıronik parça açısından mahrumiyet bölgesi denilebilir
  • İstanbulda kargo ile parça gönderen malzemeciler var. Ben tam olarak hatırlayamıyorum. Forumda bi ara konuşulmuştu bu konu. Hem forumda bir arama yapın hemde de googleden bir araştırın. Bu elektronikçiler işinizi görebilir.
  • elbombacı kardeşim sana benim için bu blgiyi bulduğun için teşekkur ederim .BEN ŞU ANA KADAR BİR SÜRÜ ELEKTRONİK DEVREYLE UĞRAŞTIM BENCE YAPACAĞIMIZ DEVRENİN ÇALIŞMA PİRENSİBİNİ ANLAMADAN BAŞARILI OLABİLECEĞİMİZİ SANMITORUM.EZBERDEN DEVRE YAPMAK OKADAR DA AKIL KARI BİRŞEY DEĞİL.EĞER BÖYLE BAŞARILI OLUNSAYDI HERKEZ HİÇ BİLGİSİ OLMADAN ELEKTRONİK DEVRE YAPABİLİRDİ.
  • AŞAĞIDA
  • ARKADAŞLAR BAZI ŞEMALAR GÖNDERMEK İSTİYORUM AMA BAŞARILI OLAMADIM NASIL GÖNDEREBİLİRİM .ŞEMALARIN ÇOĞUNU PAINTTE ÇİZDİM.
  • 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.