Şimdi Ara

metal dedektörü ! (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.219
Cevap
5
Favori
559.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    manyetometre konusuna gelirsek incelediğim kadarıyla çok basit devrelesi olan bir cihaz 2-3 tane basit tip entegre 10-15 tane direnç vs. den oluşuyor.yerkürenin manyetik alanın metal üzerinde bir takım değişimlerini algıladığı savıyla yola çıkılıyor.bu cihazların bobin yapımı oldukça zor. derinliğininide fazla olacağını sanmıyorum. uğraşmaya değecek kadar ilgimi çekmedi.bir tür bfo tipi bir cihaz.
    buna benzer bir cihazın bilgileri şu linkte var. pi sistemlerden şaşmamak lazım...en azından şimdilik..

http://tartemizer.tripod.com/goruntulu.htm

• elbombacı arkadaşım delta palsta iki tane led var bunların fonksiyonunu anlayamadım. ne işe yarıyor bu ledler.?
  • ben bu ledleri yaptığım devreye takmadım. şemadan gördüğüm kadarıyla vd17 ledi power ledi. cihaz açık olduğu ürece yanıyor. vd16 ise düşük gerilim gösterge ledi. pilde zayıflama olduğu zaman belirtsin diye koymuşlar adamlar. bi nevi süs

yaptığım devrenin resmi aşağıda. bunu elle çizdim tam bir gün uğraşmıştım. yapalı 7-8 ay falan oluyor ...

• elbombacı arkadaşım delta palsa nasıl bir bobin kullandın.biraz detay verebilirmisin o derinliği nasıl bir bobinle elde ettin birde xr71le bütün parçaları ve devre mantığı aynı korkunç benzerlik var. gerçi pi sistemler üç aşşa beş yukarı aynı mantıkla çalışıyor.kullanılacak malzemelerde belli.ama ben 71 in ciddi bir üstünlüğünü göremiyorum. belki delta pals daha iyi. bu işe sen ne diyosun....?
    herkese selam...
  • çok soru soruyorum ama palsta ve 71de tr3,tr4... gibi nokta bağlantılar var bunların ne fonksiyonu oluyor.
    yukardaki meselenin özüne gelirsek thunting.comdaki aban gooday xr71in pcbsini 100 Amerikan dolarına satıyor.istiyosan sana da gönderiyim dedi. sonra elbombacının verdiği şemalarda palsın devresini gördüm
    ve biraz inceleyince baktımki xr71'le aynı. elin adamına az kalsın 100 doları kaptırıyodum. gerçi birinci sayfada da palsın şeması var ama o zaman farkedememiştim.xr 71 ve pals için alacağım malzeme listesini yazdım baktım parçalar aynı.dolayısıyla telaşım birazda oradan geliyor.71in adı çıkmış sadece.palsın pcbsi hazır elimizde varken ve diğeriyle aynıyken niye 71le uğraşılsınki.onun için ismail kardeşim gel bu devreyi
    çıkartalım.bu arada sen tosyada ne işle uğraşıyosun dükanınmı filanmı var...
  • selam..

evet doğru söylüyosun master hunter. xr71 ile deltap arasında gerçekten benzerlik var. fakat İSMAİL SUREK arkadaşımızın dediği gibi kullanılan yarıiletkenlerin karakteristlikleri çok farkı. birisinde TL062 diğerinde TL072 kullanılmış. TL072 diğerinden daha hızlı. ve düşük gürültülü ve buna benzer farklı özellikleri var. transistöler de xr71 de daha özel.... mesela BC184L veya BC214L isimlerindeki "L" harfi bu transisstörlerin özel amaçlı transistör olduğunu belirtiyor.....şemalardaki Tr1, Tr2,...... gibi noktalar cihazın normal çalışıp çalışmadığını anlayabilmemiz için ölçüm alacağımız noktalar. bide mesela deltap ta ikitane Tr5 var. yani bunlar PCB de birbiri ile birleştirilecek demek oluyor.

bobin işine gelince hiç sorma gitsin... deltapta bisürü bobin denedim. bizim mutfaktan bi tencere buldum. çapı yaklaşık 30cm.. bunun etrafına 0,8mm kalınlığında bobinle 30 tur attım. bu bobini devreye bağladığımda bobini süren mosfet, bobinin iç direncinin normalden daha küçük olmasından dolayı aşırı derecede ısınmaya başladı. bende biraz besleme gerilimini düşürdüm. bu haldeyken benim pc kasasının kapağını 1-1,5metreden algıladı. yaklaştırdığımcisim demir ve biraz da paslı olursa bu mesafe ciddi bi şekilde artıyor. daha sonra 1m ye 1 m büyüklüğünde 50 tur kare şeklinde bobin sardım ve bu kez normal beslemegeriliminde çalıştırdım cihazı. (bu arada cihazı çalıştırırken pc monütöründen veya tv den uzak tutun renkler birbirine giriyor) fakat pek fazla fark etmedi.

NOT NOT NOT!!!! deltapın pcb sinde bi sakatlık var. D8 (ne555) numaralı entegrenin 2 ile 6. ayağı birleştirilmesi gerekiyorken açık şemada belirtmiş fakat pcb de bağlantı yok!!!

arkadaşlar belirli bir süre foruma sık sık uğrayamıcam. fakat fırsat buldukça konuyu takip etmeye çalışırım. bu işin peşini bırakmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uykusuz. -- 9 Ocak 2006 16:00:07 >

• herkese selam
    elbombacı arkadaşımında izah ettiği gibi malzemeerin karakteristlikleri çok önemli
    BC 212 BC213 transistörleri ile BC214 transistörleri aynı ama tek fark BC214 te Gürültü olayı filitre edilmiştir
    BC 183 içinde _BC 184 arasında da böyle bir bağıntı var
    Tl062 ile TL072 de de bu durum aynı
    yanlız elbombacı ve diğer arkadaşların bu konuda dikkatini çekmek isterim
    EĞER BC214 ve ya BC184 transistörlerini kullanacak olursalar sonundaki L harfi (BC214L) şeklinde ise sadece elemanın ayak yapısı değişiyor
    Yani Baz uucu ortada değil yanda.
    Benim de gördüğüm kadarı ile dedektör devrelerinde hep BC 214 e ve BC 184 e rastladım
    bu arada bende puls induction taraftarıyım DELTA PULSE yerine XR71 ile uğraşmak daha mantıklı geliyor
    elimizde sadece XR 71 in tek yönlü PCBsi yok o işi bir halletsem hemen başlıyacağım
    arkadaşlar size bir sorum var
    bir önceki yazımda verdiğim linkte bulunan devrelere baktınız mı bu konu hakkındaki görüşleriniz neler_?
    Master hunter senin soruna da cevap vereyim
    Tosyada şu an çanak anten felan takıyorum uydu işiyle uğraşıyorum
    Tosya Yeşil Kardeşler elektronikteyim
    Okul bitti sanırım mayısta askere gideceğim
    herkese iyi çalışmalar

isurek_2006@hotmail.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismail surek -- 6 Ocak 2006 11:37:25 >

• valla arkadaşlar sizin görüşlerininzede bişey diyemiyorum.olabilir.haklılık payınız vardır. tl062 ile tl072 nin
    iç yapısı aynı. her ikiside çift kat fet girişli opamp.tamamı tl072de olabilir.ama dediğiniz farklılıklar zannımca çok ciddi bir artı sağlamıyor.devrenin kalbi 4538 ve 556 enteğresidir.ama dediğim gibi sizde haklısınız.denemek lazım.teorik olarak çok fazla bişey denilemiyor.denemek lazım.siz 71'i yapın bende palsa uğraşıyım verileri bi karşılaştıralım olmazmı dostlarım.elbombacı arkadaşımın verdiği teknik bilgiler için
    teşekkür ediyorum.
    ismail kardeşimin dediği siteye girdim şemaları inceledim.devreler genellikle birbirinin farklı versiyonları hemen hemen birbirinin aynı.oldum olası dijital ekranlara ısınamadım.tabir caizse bi antipatim var.
    belki inanmayacaksınız ama ölçmeleri bile dijital ölçü aletleri yapamıyorum.gözüm skalalara analoglara alışmış.bir türlü dijitalleri göstergeleri sevemedim.hem pil gücü düştüğü zaman yanlış değer veriyorlar.
    onun için dijital ekranlı dedektörlerle hiç uğraşmak istemiyorum.ekranda rakamla okuyacağımı skalada okumak bana daha hoş gelitor.birde dijital dedektörlerle analog dedektörlerin ana yapısında bir farklılık yok. analoglarla sadece estetik farkı var başka bişey yok. tabi bunlar benim kişisel düşüncelerim.
    bu arada elbombacı kardeşim uzun bi süre ayrılacaksan bu kabul edilemez.

• bana kalırsa sen takmışsın kafayı delta pulsa
    ama sana bir tavsiyem var
    madem ki yapacaksın bu devreyi TL062 in yerine ent.soketi koy
    bu devreyi çalıştırdıktan sonra TL062yi çıarıp TL072 yi takıp durumu tekrar deneyelim
    aynı işlemi BC transistörlerine de uygulayalım ne kadar farkediyormuş bunu görelim.
    nede olsa malzeme yapıları birbirine banziyor. belki bu sayede derinlik artar
    ama sana birşey sorcağım neden delta pulse _?
    Bu arada LCD ekranlı dedektörlerden konuyu açıyım .
    ben bu konuda biraz kararsızım AT entegre serisinden hiç program yapan oldumu_?
    bunu yapmak PİC programı yapmakla aynı mı_?
    Master Hunter sana başka bir tavsiye daha vereyim Bandidoll max denen makineyi yapalım
    bu makineden verimli sonuçlar alınıyor ben karar verdim aynı anda XR ve bandidoyu yapacağım
    sanırım bu arada pulse dedektörede kafa yormak gerek.
    elimizde bandidonun pcbsi yok dersen bunu ben veriyorum
    herkese iyi çalışmalar.

isurek_2006@hotmail.com

• quote:

Orjinalden alıntı: elbombaci

bu arada zamanotesi arkadaşım ben bu tür devrelerin bek verimli çalışmadığını okumuştum. istersen alttaki adreste bi yazı var bir gözat

http://tartemizer.tripod.com/cubuk.htm

o yazıyı bende okumuştum ama orada biraz desteksiz atıyolar gibi geldi bana daha sonra pek çok yerde magnetometer yada resistivitymeter gibi devreler hakkında pek çok yazı okudum. işin temel dokumanını vermişler ama sensörleri hakkında yeterli bilgi bulamadım yada acemiliğimden olsa gerek anlamadım. ama anladığım bişey var bu cihazllar tek başına bi anlam ifade etmiyor uygun sensör ve programlarla diğer araçlarıyla birlikte verimli sonuç alınıyormuş. kullanım alanına göre sensör yapılıyormuş. örneğin uçaklarda başka sensör denizde başka toprak için başka sensör kullanılıyor. toprakta sismik araştırma yapılacaksa başka metal araması yapılacaksa başka sensör kullanılıyormuş. sanırım işin devre kısmının ötesinde başka teknolojilerde yatıyor ben işin bu kısmına biraz kafa yormaya çalışıyorum ama bilgi eksikliği anlalamı zorlaştırıyor. burada bu işin ustaları var sanırım onlarda biraz daha bu cihazların üstünde durularsa pekte basit cihazlar olmadığını daha iyi görürler. ayrıca gelişmiş bir cihaz yapma konusunda daha verimli olmamıza yardımcı olurlar.
    diğer dedektör tipleri ile birlikte kullanılabilir. aynı yerde birden farklı cihazla inceleme yapmayı düşünmek sanırım pekte yanlış sayılmaz. belki daha fazla zaman harcanır ama yanılma payı azalır en azından.

• yav ismail kardeşim sende böyle güzel devreler varda niye bizim haberimiz olmuyor
    pcbsinin olması ise büyük avantaj.şu pcb derdi varya tabir caizse yıldırdı beni resmen. yalnız verdiğin şekilde çok istifade edilemez.entegrelerin numaralrı yok.devre şemasını görmemiz lazım. senin yerinde olsaydım şimdiye kadar bunu yapardım. biz onumu bunumu yapalım derken atı alan üsküdarı geçiyo.şemasını görmem lazım.birazda teknik bilgi lazım.ancak ozaman devreye bi not verebilirim.
    (bu arada senin ne diyeceğinide duyar gibiyim. 'adam devreyi bulduda bunuyor' senin Tosya tabiriyle...)
    .....
    ......
    dediğim gibi hangi dedektör sistemi olursa olsun çalışma mantığı ve kullanılan malzemeler hemen hemen aynı.çünkü mantığı belli. pi sistemlerdede tabir caizse emme basma tulumba gibi çalışıyor.bunlara portatif bir radar gözüylede bakabiliriz. ben askerde redeye-stingercıydım uçaksavar füzesi bunlar. bunlardada bir radar sistemi var.bizim pi dedektörlerle temel mantığı aynı.gönderilen dalga yansıyan dalga yani.
    pi sistemlerin en büyük avantajı çok büyük boyutta bobin kullanmaya imkan vermesidir.yani 2 m2'lik bir bobini herhangi bir pi sistemde çok rahat kullanılabilir.
    ....
    ....
    ben palsa taktım zamanotesi arkadaşımda menyetometrelere taktı .takan takana maşallah..
    şaka...şaka... bişeyler ortaya konulsunda neye takarsanız takın arkadaşlar.
    yalnız yabancı dedektör forumlarında daha kaliteli bir bilgi alışverişi var. adamlar birbirine kit gönderiyor.
    yığınca birbirlerine şema paylaşıyorlar.birbirlerine hertürlü teknik destek sağlıyorlar.ne biliyim.
    bildiğim kadarıyla türkçe dedektör forumu bizden başka yok.olsada çok cılız kıymeti yok.ama maalesef biz daha o kaliteyi yakalayamadık.gerçi elbombacı kardeşim kaliteyi devamlı yükseltiyor.ismailde öyle.....
    gönül isterki burada bu işle ciddi ilgilenenler ayda üç ayda bir bir yerlerde toplansak birebir bilgi alışverişi yapsak.hem tanışmış oluruz.ne biliyim güzel olur diye düşünüyorum.elbombacı kastamonulu,ismail kastamonulu, bende kastamonuluyum.
    yav kastamonuluların kanında var arkadaşım bu iş bunun başka bir izahı olamaz yav....
    .....
    .....
    neyse ne diycektim. yazıyıda baya uzattık farkında olmadan. kusra kalmayın .
    herkese selam..

• bandido hakkında biraz araştırma yaptım.devre şemasına da inceledim.bu balans induksiyoın devre ve çift bobin kullanıyor.bobin ayarı toprak ayarı vesaire çekilmez valla.pi sistemlerin yegane avantajı tek bobin kullanması ve kolay yapmıdır. biraz aceleye geldi ama.neyse.......
    görüşmek üzere........
  • sözünü ettiginiz xr 71 detektörünü nerede satilir bu konuda yardinci olunuz
  • MASTER HUNTER arkadaşım sana bu konuda katılıyorum dediğin gibi bazı arkadaşlar doşında hep kastamonuluyuz.Ve hep takan takana diyoruzya...üçümüzde tabiri caizse takmışız puls induction makinelere
    bakın altta benim messenger adresim yer alıyor. aslında benim yabancı sitelerde gördüğüm forumlardada herkes yazısının altına mail adresini yazıyor.Sağolsun zamanötesi arkadaşım bu durumu farketmiş. bunu gibi bir başkada bu işle uğraşan ve bu formu takip edenbayram ustaylada tanıştım vs...Master hunter ve elbombacı bu şekilde sizinlede irtibata geçelim.
    ben asılında yerkesin yazısından sonra mail adresini yazmasını isterim.Özellikle bu forumda.
    herneyse ama Bayram usta dediğim şahıs bana bandidoII yap iyi sonuç alırsın dedi.
    ben bunu zaten yapacaktım ama elimde baskılı devre şeması yok diye bekledim. Sağolsun ondada varmış gönderdi bana.bende sizinle paylaştım.
    incelediğim kadarıyla bu makinenin osilatör kısmı güzel vede bunu yapmakla bişiy kaybetmem
    çümkü nu güne kadar 22 çeşit makine yaptım ama 3-4 ü hariç verimli sonuç yok.Bu 3-4ü dediğimde 1m yi geçmedi.Çalışırsa 1metrenin üstünde algılama yapacağına eminim
    bobin işine gelince evet gerçekten hassas ama spir sayısınında fazla olması bize iyi imkan veriyor. Konu toprak ayarına gelince işte o biraz sorun. sonuçta elimizde bir pot var .
    Birde diyorum ki zamanötesi adlı arkadaşıma biraz kulak versek nasıl olur_? Dediği gibi profesyonel bir magnetometre 40m ye yakın mesafeden algılaya biliyor ama o cihazların sorunuda bobin ve sensör.

Bu arada elbombacı arkadaşım bu forum sensiz olmaz. sık sık katılmanı rica ederim
    Tanışmak ve kaliteyi yükseltmek dileğiyle...

isurek_2006@hotmail.com

• olur ismailcim olur....aslan hemşerim benim.... zamanötesi arkadaş versin bir manyetometre şeması
    burada bizimle paylaşsın inceleyelim.yalnız şema biraz ciddi bir şema olsun profesyonel olsun.benim gördüklerim hoşuma gitmedi.birde diyelimki 40 metre aşağıda gömü var.pratik olarak bunu çıkartmak neredeyse imkansız.3-4 metrenin ötesi işimize yaramaz. (hoş daha böyle bir makinada yapamadıkya....)
    ama önemli değil varsa öyle 40 metreden algılayan şema görelim.nasıl bişeymiş.şemasını bekliyoruz...
    birde xr71'in daha adam gibi pcbsi dahi yok elimizde.ama diğeri hazır.anında görüntü yani...
    neyse bu konuda bi daha yazmıycam.söz....
    ....
    .....
    öte yandan atabeyli arkadaşım burada xr71le aynı(benim gözümde tabii)devreyi yapan arkadaşlar var.
    bizlerde yapabiliriz.ama elinde kullanıma hazır makinası olan varmı bilmiyorum.hangimizden alırsan al.tabi ellerinde varmı bilmiyorum.benim elimde şimdilik yok.
    netice alırsam isteyenlere veririz.e tabii biraz emek karşılığı olmak kaydıyla...
    sakın yabancı sitelerden filan alıyım deme.xr71'i satan yabancılar var bazılarınıda tanıyorum.tam takım 300-350eura fiyatlarında.ama ne gerek var sen yerli üretimden şaşma dostum.biraz bekle nolacak canım...
    elbombacı dostum buralardamısın yav...?pals hakkında başka diyeceğin varmıydı acaba? yine arada bi göz kırp yav...sen foruma gelmezsen bende gelmem ha...

mhunter@mynet.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MASTER HUNTER -- 8 Ocak 2006 13:27:23 >

• selam arkadaşlar

Bandido adlı makinenin şemasını merak edenler için buraya kolay bulabilecekleri bir link veriyorum

http://www.thunting.com/cgi-bin/geotech/pages/common/index.pl?page=metdet&file=/schematics/BandidoIIuMax/index.dat

bu arada türk malına iyi rağbet olacak sanırım
    müşteri çıkıyor ama ortada daha hala bir makine yok hahhaaahha
    arkadaşlar bu konuda biraz acele etmemiz gerek
    dediğin gibi atı alan üsküdarıda geçti trakyayıda geride bıraktı gidiyor....
    Master hunter arkadaşım sen o zaman delta pulse yapımına başla herhangi bir sorun ve ya ihtiyaç olursa destek veririm...
    bende baskılı devreyi ütüleyim hem bandido hemde pusdedektörü yapacağım bende bu arada
    çeşit makineler olsun ki sonucuna göre hangi makine daha iyi kendimiz görelim
    herkese başarılı çalışmalar

isurek_2006@hotmail.com

• selam arkadaşlar.

buyrun arkadaşlar xr71 in başka bir pcb si. hangisinde dahaaz hata varsa onu yaparsınız.

http://www.megaupload.com/?d=GM259W2B

bu arada arkadaşlar twin loop diye bir dedektör devresi var kesin görmüşsünüzdür. ben onuda yaptım ve deltap. ile aynı performansı aldım. bakın bikaç resim koydum. (twinloop' a baya bir özenmiştim. kastamonuya gidip geldi)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uykusuz. -- 23 Ocak 2006 19:01:41 >

• zooteknist2000 arkadaşım verdiğin linkleri indirdim. şuan inceliyorum. uğraştığın için sağol..
  • İlk zamanlarda gönderdiğim bir dosya dolayısıyla sürekli olarak çalışmalarınızdan haberdarım.Şevk ve azminize hayran oldum.
    Başta Elbombaci arkadaşım olmak üzre takip edenler, bu başlığı dünyanın en mükemmel ve geniş dedektör arşivi yaptınız,ellerinize sağlık.

Bayram bile sizi durduramadı Bu vesile ile sizlerin ve tüm forum arkadaşlarımın kurban bayramı mübarek olsun.
  • Saygıdeğer elbombaci arkadaşım seni, başarılı çalışmalar ve araştırmalarından dolayı kutlarım.Yaptığınız yardımlar sayesinde bilgilerimiz artıyor.Ben iki dedektör yaptım,fakat istediğim sonucu alamadım.Birincisiwww.metdet.ru adresindeki EIUAE-PI isimli dedektör,diğerihttp://fandy.front.ru/index.html adresindeki Clone PI adlı dedektör.Bu Clone PI dedektörün yazılımı ASM olarak verilmiş buradan geliştirme yapılarak ayrım özelliği kazandırılabilir belki,ben LCD ekranda görünen yazıları türkçeye çevirdim ama yazılımdan pek fazla anlamadığım için geliştiremedim.Anlayan bir arkadaş bu sorunu halledebilir zannedersem.Fakat şu ayrım işini bir türlü halledemedim.Yani altın yada değerli metal ayrımı yapan dedektör yapamadım.SNIFFER XR-71 devresinin ayrım özelliği varmıdır.Elimde parçaları var, yapmak istiyorum,biraz karmaşık ve çok ayar gerektiren bir devre zannedersem,sizin tecrübelerinizi bize lanse ederseniz,aktarırsanız sevinirim.Ben ayrım yaptığı ifade edilen,
    http://www.pulsediscriminator.com/index_files/soft_eng.htm adresindeki devrenin yazılımlı entegresini, satın almayı düşünüyorum,siz ne dersiniz almaya değer mi?Lütfen bana yardımcı olursan sevinirin ayrım yapan LCD ile yapılmış devre varsa gönderebilirmisin.Saygılarımla.
    sky76@mynet.com

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.