Şuanda elektrik elektronik mühendisliğinde 1. Sınıfım Mikrodenetleyici ile nasıl proje oluşturabilirim Programlamasını nasıl öğrenebilirim Şuanda temel düzeyde c++ biliyorum Stm32 ile başlamak mantıklı mı PCB den önce breadboard üzerinde mi başlamalıyım < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
MİKRODENETLEYİCİ İLE PROJE GELİŞTİRMEYE NASIL BAŞLAYABİLİRİM
-
-
İlgilendiğiniz mcu aileleri için breadboard yerine hazır geliştirme kitleri var. Başlangıç için doğru bir tercih olacaktır.
Artık çoğu mcu smt kılıf yapısında olduğu için doğrudan chip halinde mcu yu breadbord da kullanamazsınız. Breadboard dan kastınız geliştirme kitine çeşitli donanımları bağlamak ise bu size kalmış hangisi kolayınıza geliyorsa o şekide kullanın.
STM32 iyi bir başlangıç olabilir.
Aşağıdaki tavsiyelerim mcu ailelerinden bağımsız tümü için geçerlidir.
+ Çalıştığınız platformun yeteneklerini, limitlerini kavramaya/öğrenmeye çalışın.
+ Resmi sitelerinde çeşitli datasheet, application note, referans manual gibi dokümanlar bulunur. Başlangıçta bunlar size karmaşık gelebilir ama pes etmezseniz çok faydasını görürsünüz.
+ Başlangıç olarak proje yerine, seçtiğiniz mcu donanımlarının nasıl kullanıldığına dair denemeler yapın.
- Basit input ve output işlemleri
- UART (seri haberleşeme)
- ADC
- Timerlar
- I2C
- SPI
- RTC
-... diğer çevrebirimleri
Sıralama değişken olabilir ama, ilk önce "blink led" uygulaması yaptıkdan sonra seri port dan pcye veri gönderme işlemini halledin. Bunun size diğer çevre birimleri ile uğraşırken yaptığınız işlem ile ilgili bazı durumları bilgisayardan takip etme imkanı sağlayacaktır.
-
Çok teşekkür ederim
Peki şunları da sorayım
Mesela Arduino ve stm32 arasında aşırı derece fark var mıdır
İkincisi PCB tasarımı için temel elektronik bilgisi yetrli mi olur yoksa daha fazlası mı gerekli
Teşekkür ederim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Arduino ve stm32 ailesi ( veya diğer mcu serileri Nordic, texas, renesans, microchip... vb) temelde bir birlerine benzerler ama geliştirme ortamı kütüphane desteği, dokümantasyon gibi konularda birbirlerinden ayrılıyorlar.
Arduino geliştime ortamı ile başlarsanız yukarıda saydığım platformlara geçtiğinizde bir bakıma kendinizi sudan çıkmış balık gibi hissedebilirsiniz. :)
PCB tasarımı için tabiki temel seviyede elektronik malzeme bilgisi, pcb tasarım ve üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Gereken bilgi seviyesi tasarlanacak devrenin yapısına ve özelliğine göre ciddi seviyelere çıkacaktır.
Yanıp sönen bir led devresi, cep telefonu anakartı, medikal elektro şok cihazı veya kablosuz modem vb. devreleri aynı kefeye koyamazsınız. Devrenin hitab ettiği sektör ve yaptığı işe göre bazı durumlarda spesifik konularda uzmanlaşmak gerekir.
-
ardunio ile başla daha zevklidir, cesaretini kırmaz, hızlı ilerlersin, imkan çok yerli kodlar fazladır, diyerinde çakılıp kalırsın cesaretini kırar
-
Arduino ya başlamıştım daha önce fakat sanki.hazır bir şeyi türlü kombinasyonlarla kullanıyorum gibi geliyor
Daha çok ciddi projelerde kullanabileceğim, beni kısıtlamayacak bişey istiyorum aslında
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X