Merhaba youtube da Mert Kuşkapan videosunda gördüğüm kadarıyla mikrotik ile 2 adet WAN ISP bağlantısını birleştirip multi bağlantıda birleşmiş hızı alıyor. Bende şuanda superonline fiber(cat) ve türknet vdsl var. Türknet router köprü moduna alıp pppoe bilgisini mikrotikte girince internet geldi. Superonline direk cat giriş olduğu için cihaza bağladım ve ondan da internet alınıyor. Ben bu Mert kuşkapanın birleştirme işini bir türlü bulamadım. Kendiside videoda anlatıyor şöyle yaptık ettik diyede hiçbir ayar veya detay yok. Bunu mikrotik cihazından anlayan yapabilen biri varsa yardımlarını bekliyorum. Teşekkürler Mikrotik Hap Ac2 mevcut cihaz |
Mikrotik İki Wan Birleştirme
-
-
Burda bu işin çözümü zor bulunur gibi ama hayırlısı;
Kendiniz kurcalayarak çözersiniz bir şekilde, işin en zor kısımlarını zaten halletmişsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=JERhBW0MA6s
-
izlemediğim video kalmadı. PPPoe ile olmadı şimdi operatör modemlerini taktım. 1.port superonline 2.port türknet şeklinde oldu. Birde böyle deniyeceğim. Olmadı basıcam openwrt onla yapacağım ama elbet yapacağım .Teşekkürler
-
Sorunda başardım. Birazda destek aldım. Öncelikle sabit ip olmadığı için operatörlerin modemleri takmak zorunda kaldım. Modemlerde DMZ açıp mikrotik ipsine yönlendirdim. Mikrotik te dhcp olarak çalışyor. Yani PPPoe bağlantı senaryosu için sabit ip şart. Şuan resimde olduğu üzere hızlarım çift oldu. 100+100(95+95 geliyor) download 10+7 de upload gelmekte
-
Selamlar, bir iki bilgi vereyim :
Download tarafında, multiconnection destekleyen yerlerde birleşik hızı alırsınız (torent, speedtest siteleri vesaire gibi) ancak çoklu bağlantı desteklemeyen web sitelerinde, bağlantı hangi hattınıza denk geldiyse o hattın hızını alırsınız.
Upload tarafında ise genellikle çoğu yerde çoklu bağlantı desteği yoktur.
Bir de bankacılık siteleri (ve belki bazı alışveriş siteleri, forumlar da olabilir) gibi sitelerde sık sık sitelerden log-out olma sorunu yaşayabilirsiniz. Bunları bir firewall kuralı yazarak tek bağlantı üzerine yönlendirmeniz gerekebilir.
-
Mikrotik başlı başına ayrı bir dünya. Adamların aynı Cisco gibi kendi sertifika MTCNA programları var mesela öyle düşünün.
İlk mesajda bahsettiğini videoyu bilmiyorum fakat load balancing için internette bir dünya rehber bulursunuz. Tabii Türkçe kaynak çok sınırlı maalesef ona katılıyorum. Bu alanda İngilizce şart.
Eğer MikroTik'te yeniyseniz size tavsiyem YouTube'da "The Network Berg" kanalı olur. Bu arkadaşın load balancing de dahil bir çok konuda eğitim videosu vardır. Sizin yaptığınız kurulum DMZ vs. biraz sıkıntılı geliyor kulağa. Load balancing için daha elegant yöntemler mevcut.
https://www.youtube.com/results?search_query=the+network+berg+load+balancing
-
Evet upload amacım yüksekti. Evde bir nas kurulumu yapıyorum ve bunu bazı hizmet verdiğim yerlere açacağımdan dolayı altyapım en fazla fiberde 20mbit vdsl de 8 mbit veriyor operatörler. Bende iki bağlantıyı alıp teke çevirip birleştirip hızı arttırmak istedim. Buarada evet bankalar ve kullandığım muhasebe programı izin vermiyor ve sürekli çıkış atıyorlar. Onun için şuanda bazı iplere erişimi tek wan üzerine yönlendirmeye çalışıyorum fakat hala çözemedim
-
Ben mikrotik tarafını bilmiyorum ama geçmişte pek çok farklı cihazda simetrik/asimetrik, multiwan load balance ve failover konfigürasyonlar kullanmış biri olarak, sizin yazdığınız "Öncelikle sabit ip olmadığı için operatörlerin modemleri takmak zorunda kaldım" cümlesi kafama takıldı.
Normal şartlarda böyle bir zorunluluk olmaması lazım.
Bu tip cihazlarda iki tip load balance olur.
Birincisi : Round robin denen, ve routera gelen her bir bağlantı isteğini sıra ile wan'lara dağıtan
İkincisi : Sticky connection denen ve her bir istemciyi bir wan'a atadıktan sonra, zamanaşımına uğrayana kadar o wan üzerinden devam ettiren.
Sizin temel amacınız upload hızını arttırmak ise, örneğin 1 dosyayı Onedrive'a yüklemeye başladığınızda, hala sadece tek bir hattınızın upload hızını kullanırsınız.
Ama aynı anda 10 dosya yüklerseniz (ya da aynı anda 4 bilgisayardan uplaod yaparsanız) bunların bir kısmı bir wan'a bir kısmı da diğer wan'a dağılabilir ve toplam upload kapasiteniz artmış olur.
Umarım sistemin mantığını anlatabilmişimdir.
Bu tip yapılar, içerideki kullanıcı sayısının çok olduğu yerlerde (bağlantılar rastlantısal olarak multi wan'a daha verimli dağıldığı için) daha efektif çalışır. bkz:büyük sayılar kanunu
Siz bir youtube içerik üretcisi iseniz, canlı yayın yaparken ya da video yüklerken, ya da ne bileyim VPN ile merkez ofise bağlandığınızda, hala tek bir hattın upload kapasitesini kullanıyor olursunuz.
-
Hocam öncelikle teşekkürler. Durum şu dışarıda bir yada birkaç kişi nasa bağlanıp dosya attığında hızı arttırmak önceliğimdi. yani ben downloadda zaten keenetic router ile multipath ile download hızını birleşmesi gördüm. Ama malesef sadece download da oldu. O yüzden mikrotik gördüm ve bu kurulumu yaptım. Şuan sistem bankalar ve benim muhasebe programında bu yapı çalışmıyor. Sürekli atıyorlar.(1 2 banka hariç) Yapım şu iki isp modemden hatlar mikrotik cihaz giriyor onun 5.portundan keenetic routera wan portundan girip eve dağılıyor. Öyle çok fazla firewall bilgim yok. Şuan bankalar ve muhasebe için cihazı kurcalıyorum. Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
-
Hocam mikrotik'i bilmiyorum.
Ben kullandığım yapılarda, yaptığımı anlatayım size fikir versin.
Zaten ayrı ayrı 2 tane wan gateway'imiz var.
Buna ek olarak firewall üzerinde
A : 1 tane daha gateway oluşturuyorum (wan1+wan2 load balance şeklinde)
B : 1 tane daha gateway oluşturuyorum (wan1 ve wan2 failover alacak şekilde. Yani wan1 çalıştığı müddetçe wan1'den akıyor trafik, wan1 de sorun varsa wan2'den)
1-Multiwan'da problem yaratan siteleri, domianleri, ip'leri bir "alias" altında liste yapıp, bu yöne giden trafiği bir firewall kurali ile B gatewayine yönlendiriyorum, böylece trafik wan1 üzerinde akıyor.
2-Gerekiyorsa multiwan'da problem yaratan servisleri de B gatewayine yönlendirebilirsiniz.
3-Gerekiyorsa bazı clientlerı da komple B gatewayine yönlendirebilirsiniz.
Sadece 1. maddeyi yapmak çoğu sorununuzu çözer 2 ve 3'e gerek olmaz pek.
Bahsettiğiniz NAS'a nasıl bağlandığınızı bilmiyorum, VPN yapıp bağlanıyorsanız zaten loadblance'ın tek kullanıcıda faydasını görmezsiniz.
Keenetic'i şimdi biraz kurcaladım, Keenetic üzerinde loadbalance için bir connection yapılabiliyor, ve bunun kullanımını da Connection priorities / Policiy bindings altında ayarlayabiliyorsunuz. Ama bunu sadece "client" bazında yapabiliyor. Yukarıda 1.madede yazdığım şeyi yapamıyorsunuz ki bu durumda da sizin işinizi görmez.
-
Hocam öncelikle ilginiz için tekrar teşekkürler. Keenetic multipathle download birleştiriyor evet ama upload yapamıyor. Benimde istediğim 1.ci seçenek yapı böyle kalsın bazı tek ip isteyen sitelere tek wana yönlendirmek ama hala tam çözemedim. Mikrotik ilk defa kullanıyorum -
Şu videoda adres listesi oluşturma var.
Buradaki listeleri firewall kuralı yazarken kullanabileceğiniz bir seçenek vardır diye düşünüyorum :)
TKSJayoutubeLearn MikroTik RouterOs Tutorial Series (english) This tutorial will show you how to resolve domain name (URL) to IP address automatically for use in your mangle or firewall rules. This feature is very useful but most persons are not aware it. Mikrotik supported devices RB951Ui-2nD,hAP RB3011UIAS-RM RB2011UiAS-2HnD-IN RB750Gr2 hEX,RB750Gr3 RB2011iLS-IN CRS109-8G-1S-2HnD-IN hAP lite hAP ac mAP wAP RB951Ui-2HnD RB951G-2HnD RB2011UiAS-2HnD-IN RB941-2nD-TC RB2011iL-RM RB2011UiAS-IN RB2011UiAS-RM RB1100AHx4 CCR1009-7G-1C-PC CCR1009-7G-1C-1S+PC LDF 5 SXTsq Lite5 DISC Lite5 SXT Lite2 SXTsq 5 ac LHG 2 Groove 52 LHG 5 LHG XL 2 LHG HP5 SXT 2 LHG OmniTIK 5 BaseBox wAP 60G,SEXTANT G OmniTIK 5 mANTBox QRT DynaDishhttps://www.youtube.com/watch?v=3tXVmzAAJoQ -
adresler ekliyorum ondan sıkıntı yok. Firewall da şu porttan gir çık yapmada sıkıntım var. Forward seçeneğini deniyeceğim şimdi.
-
Hocam dediğiniz mantık şeklinde cihazıda biraz kavrayarak çözdüm. Firwall sekmesinden adress liste siteleri direk ekleyip. sonra mangle sekmesinden mark routing oluşturup to_WAN! yapıp siteyi listeden seçince muhasebe programı luca ve bilgisayarda banka internet şubeleri açıldı. PC de hiç sorun yok şuan açılıyor atmıyor bankalar. Ama mobil uygulamada malesef aynı sorun var. Bankaların mobil. sube. gibi alan adlarını ekledim ama nafile olmadı. Acaba apple servisleri ile çalıştıkları için apple o servis adresinide mi eklemem gerek?
-
Hocam bence apple servisi değil de, mobil uygulamanın bağlandığı tüm domainleri tespit etmeniz gerekecek.
Muhtemelen uygulama, birden fazla adrese bağlanıyordur.
Ama nasıl yapılacağını bilmiyorum.
-
bunu tespit etmenin bir yolu varmı ? valla aklıma gelen domainlerini ekliyorum ama nafile. Bilgisayarda açılıyor sorunsuz ama mobilde oturup kapatıyor banka
-
-
Çok teşekkürler. Ben cihazı söktüm ve keenetic döndüm. Artık uğraşacak vaktim kalmadı. Çok fazla şeyde sıkıntı çıkarmaya başladı. Bende söktüm satacağım. Satılmazsada open wrt atar bakarım -
hocam sizdeki Mikrotik cihaza pfsense yüklemek mümkünse, bir de onu deneyin derim.
yükleme sonrası konfigürasyonda elimden geldiğince yardımcı olurum.
-
Mikrotik Güzel şey ama işte Türkiye de çok fazla kaynak bulunmuyor youtube den baktığın gördüğün kadarı ile varsa sormak istediğiniz bir şey bilgimin yettiğince bende cevaplayabilirim.
Benzer içerikler
- zte zxhn h298a
- huawei hg255s
- vodafone h300s modem
- iptv izlemek için modem ayarları
- zte h3600
- modem resetleme
- firmware nedir
- modem wps nedir
- jitter nedir
- router ne işe yarar
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X