Şimdi Ara

Milletvekili seçimleri ve bir öneri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye'de her zaman belli mevsimlerde belli konular tartışılıyor. Şimdi mevsimi geldi Cumhurbaşkanlığı tartışılıyor. Sonra milletvekili seçimleri gelecek o konu tartışılacak. Ama sanki tartışanlar çözüm için değil de tartışmak için tartışıyormuş gibi geliyor bana.

Şimdi milletvekili seçimlerini ele alalım. Madem bu adamlar milletvekili olarak seçiliyorlar. O halde niye biz partilere oy veriyoruz. Direk adaylara verelim. Her parti listesinde adaylarının isimleri olsun. Biz istediğimiz partiden istediğimiz adama oy verelim. Mesela ben A partisinin üç adayını B partisinin iki adayını beğeniyorum. O halde niçin sevdiğim üç adam için belki de nefret ettiğim iki adama daha oy vermek durumunda kalıyorum. Tek tek adaylara oy versem daha adil bir seçim olmaz mı? Hem böylelikle eş durumundan kardeş durumundan aday gösterilenler de seçilmemiş olur. Diğer taraftan seçimden sonra parti değiştiren milletvekili töhmet altında kalmaz "vatandaş bana oy verdi partiye değil" diyebilir.Hem bu sistemde bağımsız milletvekili adaylarının şansı da artar. Ben 14 milletvekili seçen bir ilde bir partinin 12 adayını seçip diğer taraftan aynı partinin diğer iki adayından daha faydalı, daha dürüst, daha çalışkan v.s... gördüğüm 2 bağımsız adaya da oy verebilirim. Madem ki halkın kendi kendini yönettiğinden falan bahsediyoruz adil olan bu değil mi?

Ayrıca böyle bir sistemde partilerin 14 kontenjanı olan ilden 14 adaydan fazla aday gösterme imkanı da olabilir. İlden seçilecek milletvekili sayısının 2 katı aday gösterebilir falan gibi bir düzenleme olabilir. Böylelikle vay efendim falanca şahıs lidere yalakalık yaptı da birinci sıradan aday oldu gibi dedikodular da ortadan kalkar.

Kaldı ki kanaat-i acizanem 10-15 sene falan sonra teknolojik imkanlar da kullanılarak hayati konulardaki kanunların direk halk oyuna başvurularak çıkarılmalıdır. Ve bunun alt yapısı da şimdiden oluşturulmalıdır. Madem demokrasi diyoruz o halde halkı ne kadar faal olarak bu konuda söz sahibi yaparsak o kadar iyi olur.

• Bende böle düşünüyorum ama daha çok erken ama altyapı hazırlanmalı dediğin gibi

Hatta öle olmalıki herşeyde hal oku istenmeli

Mesala mahallenin yolu onarılcak olsa bile benim oyum olması lazım

Yada aynı şekilde otobus durakları için 7 yer belirlensin her mahallede herkez seçsin

Mesala bu vapur olayı war istanbullular için mesala bu hoş bir uygulama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drahte 1905 -- 7 Haziran 2006; 16:44:31 >
  • Biz böyle düşünüyoruz ama böyle bir şeyin olabilmesi için meclisten kanun çıkması lazım ama onu çıkaracak olanların pek işine gelmez böyle bir durum. Öyle olunca demokratik ülkemiz de daha çok bekleriz demokrasiyi gibi geliyor bana. Ama yine de fikilerimizi dile getirmemiz lazım.
  • o zaman parti bütünlüğü diye birşey kalmaz. herkes kendi reklamını yapar
  • bu tartışmaların yeri en azından sonuç almak için siyasi partilerdir. oralarda fikirlerinizi ifade edebilirsiniz
  • Parti bütünlüğü halkın istediği insanları seçme özgürlüğünden daha mı önemli? Kaldı ki parti bütünlüğüne falan bir şey olmaz. Parti bütün milletvekillerinin söz sahibi olduğu bir kurum olur lider şakşakçılarının değil.

Siyasal partilerde fikirlerimizi ifade etmediğimizi nereden çıkardın ybagiran. Fikrin yoksa bari fikrini söyleyene karışma. Kaldıki böyle bir değişiklik bugün siyasi partilerde faal olarak görev alanların işine gelmez.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.