Tam bir fethullahçı, tarikatçı gibi konuşmuş tipik 25 yıllık AKP ezberi. Eğitimle ilgili söylediği tek şey yok. Tek bildikleri şey imam hatip bir de 20 yıl önceki türban. Eğitim deyince akıllarına bu ikisi dışında birşey gelmiyor. Ha birde çocuklara tecavüz eden pedofili sapıklarla birlikte güya eğitim protokolleri yapıyor bunu da gerine gerine söylüyorlar. Vallahi şunların iktidarında çocuk yapıp bunların okullarına gönderen insanların cesaretine hayranım. Umarım bunların protokol yaptıkları pedofili tarikatlar o okullara gitmiyor sadece imam hatiplere gidiyordur. Zaten imam hatibe çocuğunu gönderene de ben birşey demem < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'den Skandal Laiklik açıklaması (5. sayfa)
-
-
Kültürün emperyalizme dönüşmesi ciddi bir meseledir. Direkt olarak senin kimliğini değiştirir, kültürünü dümdüz eder. Batı da kültürünü film, dizi müzik vs ile yayıyor ama şöyle bir şey var. Batı ülkeleri ürünü sana dayatmıyor. Ürünü tüketmeme şansın var. Bir diğer mevzu da Batı'nın yaptığı ya da sebep olduğu şey kabak gibi ortadadır. Ama Arap kültürü öyle değil. Din kisvesi altında servis edilir, sinsice yapılır bu. Din de dogmatiktir kutsaldır, tartışamazsın hemen kafir damgasını yersin, dışlanırsın, din düşmanı ilan edilirsin. Yani tamam aga ama konuştuğun dilin yarısı neden Arapça dediğinde ses kesilir. Kültür mültür bir şeyler sıkarlar. Batı'dan gelen sözcükleri örnek gösterirler. Lan hadi bilim ve teknolojiyi vs geçtik dersin ulan isimlerimiz neden Arap ismi. Türkiye'deki TC vatandaşlarının ezici çocuğunluğunun ismi neden Arap ismi dersin cevap alamazsın. Batı özentisi, Batı kültürü diyenler burada süt dökmüş kediye döner. Kültür alışverişi böyle bir şey değildir, tek taraflı değildir. Tek taraflıysa bu açık açık kültür erozyonudur.
Ek açıklama yapayım. Batı'dan gelen sözcüklerin Türkçe'de karşılığı varsa bu gelen sözcüklere karşıyım. Uyduruk, çakma çıkma sözcüklere karşıyım. Fransızca'dan çakma sözcüklere karşıyım. Arapça gibi dilimizin omurgası haline gelmiş olmasalar da onlar da epey yer kaplıyor. Ama en azında "tamam" derken Fransızca kullanmıyoruz. "Tamam" sözcüğü Arapça'dır mesela. Selam, merhaba, bunlar hep Arapça. Bak terim filan demiyorum ha iletişimde kullandığın en temel en basit sözcükler için Arapça kullanıyoruz. Saçmalığa bakar mısın?
-
Durum öyle değil ki. Şimd burası bir forum sitesi ama ciddi şeyler yazıp objektif de konuşmak lazım. Türklerin Anadoluda varlık göstermeye başlamasıyla beraber olan devirde egemen güç araplardı daha doğrusu egemen kültür sanat bilim dili arapça idi tabi bunun yanında farsçanın edebiyatını unutmamak lazım. Ayrıca türklerin yerleşik hayatı olmadığı için bir çok kelime yönünden de dilleri eksikti. Dolayısıyla araplarla iranlılarla tanışırken doğal olarak dillerinden kelime aldık. almak zorundaydık. böyle olmasaydı türkçe diye bir dil şu anki haliyle nasıl olurdu soru işaretidir. bunu ortaya koymamız lazım.
isim mevzusuna gelince şöyle bir örnek vereyim anadoluda yaşayan mesela ermeniler müslüman olunca ilk iş ismini değiştirir. bu bir işarettir. türklerin de islama geçince ismini değiştirmesi işarettir.
tek taraf kısmına gelince türklerden iranlılara, araplara geçmiş sayısız kelime ya da kültürel öge vardır ancak kabul etmeliyiz ki iki kültür karşı karşıya gelince bir taraf diğerine göre bazı yönlerden eksik kalırsa tabiki ondan daha çok etkilenir. bu da doğal bir süreçtir.
bugün insanlar çocuklarına değişik değişik isimler veriyor bunlar içinde ingilizce isimler de var. emin ol böyle devam ederse bir yüzyıl sonra avrupai isimler egemen olur. mesela adam soruyor çocuğum avrupaya göçerse onun türk olduğu (yabancı olduğu) belli olmayacak bir isim bulmalıyım. mesele bu. çok derin bir mevzu bu. yaşamak için uyum sağlamak zorundasın.
bazen tarihin akışı içinde kabul etmesen de kabul etmen gereken şeyler vardır. türklerin müslüman olması da böyledir. bu tarihi bir gereklilikti. türkler müslüman olmasa ya araplar tarafından yağmaya uğrayıp eriyecekti ya da hrsitiyan olup yunan medeniyeti - ortodoks milletler arasında eriyip gidecekti. zaten bunun olmuş halleri de var.
özet olarak şunu diyorum geçmişle kavga etmeye kültürümüzle savaş açmaya gerek yok. geleceğe bakalım
-
yani ne yapalım hristiyan mı olalım. yoksa ata binip kımız mı içelim olması gereken nedir?
-
kulislerde bu sözde bakanın sözlerinin erdoğan'ı da ciddi rahatsız ettiği konuşuluyor. biliyorsunuz akp son zamanlarda atatürk ile de arayı düzeltti
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ry4n -- 17 Kasım 2024; 20:10:55 > -
kabine değişecekti zaten bu da vardı listede ön almış olabilir
-
Öncelikle ben müslüman değilim bunu yazayım.
Sonrasında tüm türkiye hakkında bir fikrin var mı acaba? yani nerede yaşıyorsun bilmiyorum ama tüm türkiyeyi göz önüne al. bir dekarşı olduğun şeyler o kadar çok ve karmaşık ki seni de anlıyorum.
Tarikat ve cemaatlerin olmaması gerekiyor bunda ben de senin gibi düşünüyorum ancak türkiyenin tamamını göz önüne alırsan eğer bunun mümkün olamayacağını görürsün. yıllar, yüzyıllar hatta bin yıllar boyunca gelen birlikte yaşam kültürü ve sosya hayatta birlik olma anlayışı var. dolayısıyla tarikat ve cemaatler sadece dini değil aynı zamanda sosyal yapılar. bunları bir araya getiren din değil. bunlar zaten bir araya geliyor ama din sadece bir şemsiye. demokrasinin olmadığı devirlerde bir anlamda şimdiki siyasi partiler gibi. sen bunlara karşı çıkarak bir yere varamazsın mesela bence olması gereken şey tüm tarikat ve cemaatleeri kayıt altına alıp gelir ve giderlerinin takip edilip vergilendirilmesi. ancak bu şekilde bu yapılar bozulabilir. paraların yedirilmesi kısmı da siyasi bir sorun halk razı sonuçta ne yapabilirsin ki.
ha bir de şu var. türkiyede ekonomik kriz var bundan kurtulmak için ya avrupanın ya da arapların ya da ikisinin sana dayattıklarını kabul etmek zorundasın.
-
Bu arada okulların ve tuvaletlerin temizliği konusunda ne yapıldı?
O konuda konuşmuş mu?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bazı yazdığın şeyler gerçeklerden uzak olmuş veya çarpıtılmış. Tamam Ermeni Müslüman olunca isim değiştirmiş de nüfusun kaçta kaçı Ermeni ki? Günümüzde bu kadar çok Arap ismine sahip olmamızın sebebi bununla açıklanamaz. Günümüzde bu bahsettiğin durum yaşanmıyor ki. Yani kaç kişi kaç yabancı azınlık Müslüman değilken Müslüman olup isim olarak Arap ismi takıyor kendine? Bundan bahsetmiyorum. Günümüzde bak günümüzde Ermeni filan değil direkt bir Türk ya da kendine Türk diye TC vatandaşı çocuğuna Arap ismi koyuyor. Bu öyle 3-5 kesimle olan bir şey değil. Ülkenin ezici çoğunluğu diyorum bak dikkat et. Bazı isimlerin Arap ismi olduğunu bile bilmiyoruz mesela. Araplarla muhabbet edince içlerine girince anlıyorsun o ha bu isim de mi Arap ismi diyorsun. Ben ara ara böyle şok oluyorum. Lan diyorum bunu da mı aldık, bu ismi de mi aldık. Hiç mi isim, sözcük bulamadık filan. Neyse
Şimdi şöyle bir şey var. Sen 1 sözcükler alırsın 1 sözcük verirsin. Bu kültürel alışveriştir bu tamam. Ama sen 100 alıp 1 veriyorsan bu kültürel alışveriş değil, bu kültürel mandacılıktır, emperyalizmdir. Tam olarak olan da budur.
Abi bak anlamadığınız şey şu tamam Türklerden de garip garip isimler Batı isimler koyan vardır ama böyle ezici bir çoğunlukta göremezsin. Onlar azınlıktadır ve azınlık olarak kalacaktır. Çünkü gariptir, yabancıdır, eğretidir, özenti işidir. Küçük bir topluluktur. Ya da yabancı gelin, yabancı damat olayları vardır onda da çift isim filan olur yani. Türkiye'de Ali'yi, Ahmet'i, Hüseyin'i, Ayşe'yi, Fatma'yı vs gördüğün kadar yabancı isim göremezsin. Alex, John, Max filan göremezsin bunların izdüşümü olarak diyorum. Çünkü sebepleri farklıdır sana daha önce de anlattım din üzerinden transit geçirilen bir Arap kültürü var. Arap kültürünün bu kadar etkin ve ezici üstünlüğe sahip olmasının sebebi dindir. Yoksa evet İran'dan da bir şeyler almışız, Batı'dan da bir şeyler almışız ama Arap kültürünün etkin olması başka bir şey, başka bir seviyede. Bak insanlar çocuklarına nasıl isim koyuyor mesela örnek vereyim sana: Muhammet olsun diyor ya da Hüseyin olsun diyor, Müslüman ismi diyor. Bak düşünceye bak, o ismi koymazsa Müslüman olmaz, Müslümanlığı sakatlanır ille de Arap ismi olmalı. Böyle çok var. Ya da bu isimleri Türk ismi sanan Türklük'le Müslümanlığı aynı şey sanan kitle var onlar da böyle hatta düşünmeden bu isimleri koyuyorlar. Bir de Arapça"daki sözcüklerlerden türeyen enteresan garip garip isimler var bunlar da ayrı bir inceleme konusu.
Türklerin Müslüman olması Müslümanlık'la tanışması "özgür irade" ya da "meraktan" olmadı kı? Yağmayla, savaşla, katliamla oldu bu. Türkler dur bakalım şu din nasılmış ya, ne güzelmiş. Dur şuna geçem de Araplaşam demedi ki. Bu iş kanla, dayatmayla, zorbalıkla, kılıçla oldu. Sonrasında Arap asimilasyonu (evet bu da yabancı sözcük) başladı, yıllarca yüzyıllarca. Aslında bu engellenebilirdi ama işte işin içine din girdi mi akan sular durur. Ya tabii ki tarihi değiştiremeyiz de ben sadece insanların gözardı ettiği, görmezden geldiği ya da fark etmediği bir gerçeklikten bahsediyorum. Bakın böyle bir şey var Araplaştık diyorum. Varsayımsal konuşmanın anlamı yok. Yani tarih şöyle olsa şöyle olurdu demenşn anlamı yok, çünkü olmadı yani. Ha olsa o zaman da aynı bilinçte bir insan olarak bu sefer de bunu dile getirirdim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Öyle değil. Ermeniler Müslüman değil din değiştiriyor Müslüman oluyir. Türkler de değilken İslama geçince işim değiştiriyor işte aynı şey sonra devam edegeliyor. Çünkü Müslüman olduğunu kanitlamalari gerekiyor. Sonra kültür oluyor bu böyle.
Alıp verme işi söyle oluyor. Mesela sen doktorsun ben de doktorum. Dışarıda sohbet ediyoruz. Nasıl konuşuruz. Latince ağırlıklı konuşuruz neden çünkü bilgili olduğumuzu kültürlü olduğumuzu kanıtlamak isteriz. Hem birbirimize hem çevreye. Sonra eskiyi düşün. İki kalem tutmuş mürekkep yalamış insan neyi konuşacak. Tabii ki dinden konuşacak. Dinin temeli de Arapça o zaman konuşmanın içinde bol bol Arapça olacak. Bu da dile girmiş olacak. Arap biri neden Türkçe kelime kullansın ki. Şimdiye bakalım mesela İngilizce kelime kullanmak İngilizce makale taramak önemli o zaman ikimiz diyelim ki seçkin kesimdeyiz o zaman konuşurken İngilizce tabirler kullanırız zaman geçtikçe bu yerleşir. Ki günümüzde de olan budur. Mecburidir.
Dediğin şey biz araplastik demekse doğru evet bu doğru. Ben yanlış anladım o halde. Ana fikir buysa doğru. Ben şunda ısrar ettim. Bu araplasma mecburiyetti oldu. Müslüman oluşumuz da dediğin gibi irade ile olmadı. İslam zaten araplasmayi mecbur kılıyor doğru
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
ADD'den laikliği hedef alan Bakan Yusuf Tekin hakkında suç duyurusu
halk tvADD'den Bakan Yusuf Tekin hakkında suç duyurusuhttps://halktv.com.tr/gundem/addden-bakan-yusuf-tekin-hakkinda-suc-duyurusu-889661h -
Merakımdan soruyorum Laikliği hedef alan cümle neresi acaba ?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X