Şimdi Ara

Mitoloji değil Gerçek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
1
Favori
1.709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 150 bin Haçlıya karşı 9 bin Osmanlı askeri

1600 yılında Avusturya'ya karşı ilerleyen Osmanlı ordusu Kanije kalesini ele geçirdi[1]. Kalenin komutanlığına Tiryaki Hasan Paşa getirildi. Kalede 9,000 civarında bir askeri kuvvete ek olarak cephane ve erzak bırakan Osmanlı ordusu geri çekildi. Bunu fırsat bilen Avusturyalılar, 9 Eylül 1601'de Kanije kalesi önlerine geldiler. Avusturyalılar gelir gelmez, kalenin dış çevreyle olan bağlantılarını kestiler.
    Kuşatmanın gelişmesi [değiştir]

Avusturya ordusu 150,000 kişi ve 47 büyük topa sahip idi. Orduda Avusturyalıların yanı sıra İtalya, İspanya, Malta ve Papalık askerleri de vardı. Osmanlı Ordusu ise 9,000 yeniçeri ve küçük çaplı 100 civarında topu vardı. Bunun da yanında, az miktarda cephane ve erzağı vardı. Ayrıca, Haçlı Ordusu kalenin tüm dış bağlantılarını kesmiş bulunuyordu. Hasan Paşa ilk başlarda sadece tüfek atışı yapttırdı.

Haçlı Ordusunun komutanı Arşidük II. Ferdinand Osmanlı ordusunun topu olmadığını düşünüp saldırıya geçti. Bu tuzağa düşen Haçlı Ordusu, Osmanlı ordusunun aniden bütün toplarının ateşlemesi sonucu ağır kayıp verdi.

Verdiği ağır kayıptan sonra Haçlı Ordusu, daha sert bir şekilde saldırmaya başladı. Bir süre sert saldırılara direnen Tiryaki Hasan Paşa, artık kalenin sadece silahlarla savunalamayacağını anladı. Bunun sonucunda, aklına düşmanın psikolojisini bozarak onları geri çekilmeye zorlamak fikri geldi. İlk iş olarak kalenin dışında ölen askerlerin ceplerine kurmaca mektuplar koydu. Bu mektuplarda yazdığına göre, kalenin uzunca bir süre daha direnebilecek erzağı ve cephanesi bulunuyor; ayrıca Belgrad yakınlarında bulunan padişah ordularının her an orada olabileceği yazıyordu.

Bu yalanları duyan Arşidük Ferdinand, zaten kale hala düşmediği için sinirliydi, telaşlandı ve küplere bindi. Bunun sonucunda, saldırıları daha sıklaştırdı ve sertleştirdi. Ayrıca, Hasan Paşa'nın kellesini getirecek askere, 40 köy bağışlayacağını söyledi. Saldırıların sertleştiğini ve sıklaştığını gören Tiryaki Hasan Paşa, yalan mektupların kendilerine zararlı olduğunu anladı. Ama aklına başka bir fikir geldi. Sürekli mehter marşı çaldırarak, sanki kalenin içinde sürekli şenlik yapılıyormuş gibi görünmekti bu fikir. Fikrini uygulamaya koyunca, Arşidük Ferdinand sinirinden delirdi. Her yerde avaz avaz bağırmaya başladı. Bütün askerlerini daha saldırgan yapmak için, onlara bağrıp durdu. Kanije Kalesi'nin illa ki düşmesini istiyordu.

Kuşatmanın 2. ayına yaklaşılırken, kaledeki cephane çok ciddi bir şekilde azalmış durumdaydı. Bu durum Tiryaki Hasan Paşa'yı kara kara düşündürüyordu. Aklına yapacak bir şey gelmemişti. Tam bu sırada, Yüzbaşı Ahmed Ağa imdadına yetişti. Gerekli maddeler temin edildiği takdirde, barut yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine, tüm gerekli maddeler temin edildi ve imalata başlandı.

Üretilen bu barut, 2-3 hafta kadar idare etti. ama bu barut da bitmek üzereydi. Erzaklar da artık ihtiyaçları karşılayamıyordu. Bir de sert kış geliyordu. Bu şekilde kalenin müdafaası imkânsızdı. Bu Tiryaki Hasan Paşa'yı umutsuz bir şekilde düşünmeye sevk etti. Ama aklına son bir çare geldi. O da olmazsa, bu kale düşecekti. Gece baskını (huruç) yapılacaktı. Orduya haber salındı ve gece baskını içn hazırlıklara başlandı düşmana fark ettirilmeksizin.

Kuşatmanın 73. gecesi yani 18 Kasım 1601'de, Hasan Paşa ve kurmayları dahil Osmanlı kuvvetleri Haçlılara gece baskınını düzenledi. Beklenen yardımın geldiğini sanan Arşidük Ferdinand az sayıdaki adamı ile kaçtı. Haçlı ordusu geride 47 büyük top, 14.000 tüfek, 60.000 çadır, 15.000 kazma kürek, binlerce erzak ve Ferdinand'ın altın tahtı ve otağı bıraktı.

Tiryaki Hasan Paşa'ya bu zaferi kazanınca beylerbeyi ünvanı verildi[2].
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Kanije_Savunmas%C4%B1

• 9000 askerle değil,etkili savaş taktikleriyle kazanılmış bir operasyon
  • güzel bir paylaşım
  • quote:

Orijinalden alıntı: ANDREI

9000 askerle değil,etkili savaş taktikleriyle kazanılmış bir operasyon

yani andrei bu kadarda muhalif olunmazki!

askerler orda tarla korkuluğu değildi herhalde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: combaba

quote:

Muhalefet değil hocam da cephe savaşında mümkün mü hiç böyle birşey.Her askerin 16 kişi öldürmesi gerekiyor
    Kötü birşey demedim ki hem,sonuçta başarı başarıdır.Kaldı ki benim içinde gurur kaynağıdır bu tarih fakat az da olsa dolu bir mesaj atayım dedim

• Sinema sektörümüz gelişmiş olsa malzeme çok ama doğru düzgün sermaye yok.
    Gurur duydum mekanları cennet olsun.
  • quote:

quote:

quote:

Muhalefet değil hocam da cephe savaşında mümkün mü hiç böyle birşey.Her askerin 16 kişi öldürmesi gerekiyor
    Kötü birşey demedim ki hem,sonuçta başarı başarıdır.Kaldı ki benim içinde gurur kaynağıdır bu tarih fakat az da olsa dolu bir mesaj atayım dedim

Kürşat olayını hatırlatırım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

• quote:

Orijinalden alıntı: LE10

Her insan övünmek ister.Ben tarihimle övünüyorum hatasıla doğrusuyla.Bügünlere ulaşmamıza katkısı olanlara Allah rahmet etsin.Bi konu açıyayımda şurada şöyle yenildik diye mi anlatayım ne istiyosun? anlamadım demek istediğini açıkcası.Katolik protestan mücadeklesini biliyorum ama sen kadar olmasa gerek!.Asırlarca yenilgi yüzü görmemiş bir imparatorlukla övünmiyecemde neyle övünecem.

Evet yenildiğimiz savaşlarda oldu plevne gibi kafkas cephesi gibi trablus gibi yemen gibi hatta savasamadan donan binlerce askerimizde oldu.Ama yenilgilerinde bile bir aslet bir şeref vardı kazanamasalar bile onlar düşmanlarının gönüllerini kazaqnmışlardı feth etmişlerdii.konusmanın seyrine bakarak anlıyorum ki sizlerde malesef oda yok

Bunlarda övünülecek hiç bir şey yok. 1600 de aldığımız Kanijeyi 1690 da kaybettik. Hem de çok büyük kayıplar vererek. 1526 Mohaç'ı herkes bilir ama 1687 Mohaç'ı kimse bilmez. Çünkü bizim tarihçilerimiz hep al gününde doğmuştur. Tarih övünmek için değil ders almak için öğrenilir. Her çıkışın bir de inişi vardır ve ikisini de birlikte vermek gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Harekât

quote:

quote:

quote:

Kürşat olayını hatırlatırım.

Efsaneler,destanlar ne zamandan beridir yaşanmış tarih olarak geçiyor.İyi bari Oğuz Kağan'ı hatırlatmamışsın

• Ama malesef bu devirde pazarlayamadığın olay gerçek görülmez.
    Bir Hollywood'umuz olsaydı bu tür kaç gerçek, hikaye-mitoloji görülmeyecekti. İstediğin kadar at tut sonra dünyaya.
    Oysa hala atıl kurtlar, malkoçoğlular, haremler sevişmeler ile muhattap kılınıyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WWF

Ama malesef bu devirde pazarlayamadığın olay gerçek görülmez.
    Bir Hollywood'umuz olsaydı bu tür kaç gerçek, hikaye-mitoloji görülmeyecekti. İstediğin kadar at tut sonra dünyaya.
    Oysa hala atıl kurtlar, malkoçoğlular, haremler sevişmeler ile muhattap kılınıyoruz.

Ne alakası var şimdi hocam Hollywood'la,pazarlamayla.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

Her insan övünmek ister.Ben tarihimle övünüyorum hatasıla doğrusuyla.Bügünlere ulaşmamıza katkısı olanlara Allah rahmet etsin.Bi konu açıyayımda şurada şöyle yenildik diye mi anlatayım ne istiyosun? anlamadım demek istediğini açıkcası.Katolik protestan mücadeklesini biliyorum ama sen kadar olmasa gerek!.Asırlarca yenilgi yüzü görmemiş bir imparatorlukla övünmiyecemde neyle övünecem.

Evet yenildiğimiz savaşlarda oldu plevne gibi kafkas cephesi gibi trablus gibi yemen gibi hatta savasamadan donan binlerce askerimizde oldu.Ama yenilgilerinde bile bir aslet bir şeref vardı kazanamasalar bile onlar düşmanlarının gönüllerini kazaqnmışlardı feth etmişlerdii.konusmanın seyrine bakarak anlıyorum ki sizlerde malesef oda yok

Bunlarda övünülecek hiç bir şey yok. 1600 de aldığımız Kanijeyi 1690 da kaybettik. Hem de çok büyük kayıplar vererek. 1526 Mohaç'ı herkes bilir ama 1687 Mohaç'ı kimse bilmez. Çünkü bizim tarihçilerimiz hep al gününde doğmuştur. Tarih övünmek için değil ders almak için öğrenilir. Her çıkışın bir de inişi vardır ve ikisini de birlikte vermek gerekir.

super bi yorum alkişliyorum

• Ben tarihimin her saniyesiyle övünürüm. İster zafer olsun, ister mağlubiyet, bu benim tarihimdir. Yukarıda arkadaşlar "aldık ama 90 yıl sonra kaybettik" diyerek bunun bir övünç kaynağı olmadığını iddia etmişler. Ben katılmıyorum. Bakın Türkiye Cumhuriyeti de 88 yıllıktır. Yarın öbür gün ülkemizin başına bir felaket gelse ve Türkiye tarihe gömülse, bundan 300 yıl sonra gelen yeni nesiller "Cumhuriyeti kurduk ama 88 yıl sonra yıkıldı" diyerek Türkiye ile övünmeyecekler mi yani? Bu tarihten ders çıkartmak değil, milleti tarihine küstürmektir. Tarihten ders çıkaralım derken, benliğimizi de kaybetmememiz gerekir diye düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: [SeXMacHine]

quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

quote:

super bi yorum alkişliyorum

Ama birisi olayı anlatmış. Az adamla düşman nasıl yenilmiş. Su uyur düşman uyumaz atasözü açıklanıyor olayda. İşte sana ders.

İkincide sebep yok. Ders yok. Emek yok.

Yorumu alkışlıyorsunda Kütahya da yenildik diye Büyük Taarruzu anmayalım mı?

Öğünülecek çok şey var burada. Yenildiğimizde de üzülecek çok şey var burada.

İşte biri o şeyleri eklemiş, diğeri eklememiş. Ayrıca sanki bu zaferden hoşlanmayanlar var gibi geldi bana.

• o arkadaş alkışlamaktan başka bi işe yaramıyor kannımca:)))
  • Nedense su Avrupaya dönük malum kesim Osmanlidan nefret ediyor. Malum parti malum kesim... Kim oldugunu nereden geldigini unutma OSMANLI TORUNU... (Sözüm meclisten disari)
  • quote:

Ben tarihimin her saniyesiyle övünürüm.

win win'in sermayesi buradan çünkü..

Öyle ya;

Yavuzla övünülmeden güneydoğu nasıl win win olurdu?
    Sokollu'dan nemalanmadan Kıbrıs, Tuğrul bey sömürülmeden batı Ermenistan nasıl win win yapılabilirdi?

Hele Fatih tam ballı lokma. En büyük komisyon fener Rum ekümenikliğinden gelecek çünkü.

Tarih sevgisinin nedenini biliyoruz. Acaba bunlar tarihin ihanetleri yazdığını da biliyorlar mı? Dünya ve Türkler var oldukça hiç te iyi anılmayacakları kesin.

• Sormak istediğim bir soru var zamanım yok gelecem.
  • quote:

Çünkü bizim tarihçilerimiz hep al gününde doğmuştur

Konudan bağımsız olarak belirtmek isterim ki maalesef Tarih bilimi adına yıllardır süregelen bu yanlış aynen devam etmektedir ki Tarih bilimin özelliklerinden biri olarak "tarafsızlığı" bize öğreten yine aynı hocalar olmuştur.Tüm bu kalıplardan bağımsız bize yıllarca gerçek tarih öğretmiş olan,çok değerli Dr. Murat Ergün hocamı da ayrıca saygı ile anıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ANDREI -- 12 Mayıs 2011; 7:39:46 >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.