Şimdi Ara

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek (16. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.424
Cevap
71
Favori
67.813
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Eğer akrilik boyalarınız yüzeyi kapatmıyorsa-tutunmuyorsa inceltmeden kullanın. Su damlası gibi oluyor, akıyor demişsiniz, muhtemelen boyayı çok incelttiğiniz için öyle oluyor. Ben genelde hiç inceltme yapmıyorum, ta ki boya iyice koyulaşıp fırça ile sürülemez hale gelene kadar, incelteceğim zaman da akrilik boya tineri ile inceltiyorum. Boyalarda su kullanmayın.

Yine olmazsa daha fazla boya ile daha kalın bir katman şeklinde boyamayı deneyin. Hatta boyayı parçanın üzerine büyük damlalar halinde atıp fırça ile damlayı hafif hafif yüzeye yayın, başta kalın bir katman halinde olan boya kuruyunca parçanın hatlarının şeklini alır. Fotoğraflardan anladığım kadarı ile boya ince kalmış, yüzeyi kapatamamış, bu durumda bir kat boya daha yapabilirsiniz üzerine, kuruduktan sonra bir kat daha, ta ki yüzeyi kapatana kadar.

Yine olmuyorsa parçaları boyamadan önce bir de astar atarak üzerine boya deneyin, şu ürünü tavsiye ederim : Tamiya Gri Astar

Plastiğin üzerine bir kat bu astarı atıp kuruduktan sonra boya çok daha rahat tutunuyor.

Ben yaptığım modellerde gövde hariç tüm parçalarda çoğunlukla astar kullanıyorum, altta astar olunca boya daha kolay kapatıyor, daha düzgün oluyor. Bittiği için konuda en son yaptığım Porsche GT1 modelinde astar kullanamadım, biraz daha kalın bir katman şeklinde yaptım boyayı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 10 Şubat 2015; 21:37:51 >

• Porsche'lerden devam edelim, sıradaki konuğumuz :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

• @ rst78 söylediklerinize göre gerekli malzemeleri alıp ikinci maketime geçtim. bu sefer ilkine göre daha iyi iş çıktı gibi. teşekkür ederim. yine eksik yada hatalı olan yerler gözünüze çarparsa düzeltmek için bilgi verirseniz sevinirim.

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçekModel Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçekModel Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçekModel Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçekModel Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

• İkinci deneme gayet güzel olmuş, tebrikler

Motor kapağının üzerindeki krom çizgi ve tavandaki kahverengi boya biraz taşma yapmış, bir de bazı camların kenarlarından hafif yapıştırıcı taşıp camı donuklaştırmış sanırım ama onlar zor detaylar, zamanla ustalaşacağınız şeyler. Kaputtaki aslında bayağı düz bir hat, orayı şimdi bile düzeltmeniz mümkün aslında;

Fotoğrafta işaretlediğim gibi boyanın taşan kısımlarını da içine alacak şekilde bölgeyi maket bıçağı ile düz bir şekilde çok sert bastırmadan çizin (bıçağı kaydırmamaya dikkat ederek düz çizmeniz lazım), sonra iki çizik arasını boydan boya boyayla doldurarak kapatın (bir önceki sayfadaki Porsche'nin arka kanadının ucundaki düz siyah kısmı boyadığım gibi, fotoğraflardan bakabilirsiniz). Dümdüz olur.

Örnek fotoğrafları buraya da koyayım :

Bıçak ile attığım çizikler :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Boya aşaması :

Bittiğinde :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 12 Şubat 2015; 11:30:50 >

• Burada kalmıştık, 911 GT2

Kutu içeriği, yine parça sayısı az, yeni başlayacaklar için uygun olan bir model :

Aracın alt tarafı ile işe başladık, arka taraf bitti sayılır :

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

Rollcage :

Bu akşam devam edeceğiz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 16 Şubat 2015; 14:06:24 >

• Devam ediyoruz, arka amortisörleri taktık :

Ön takım da hazır, ön süspansiyon sistemi Mac Pherson imiş, alttan tek salıncaklı, amortisör ise direkt olarak aksona bağlı :

Motor bölümünde egzoslar ve turbolar yerini alıyor :

Fren disklerini de takıyoruz ve aracın alt kısmı bitiyor :

Kabin ve kaporta parçaları kaldı, dün akşam kabini de neredeyse bitirdim sayılır, az bir iş kaldı. Kolay bir model olduğu için biraz hızlı ilerliyor.

• Kabinin işi bitti, kapı içlerini de hazırlıyoruz :

Gövdenin boyası kurudu, camların siyah çerçevelerini de boyuyoruz, bir iki küçük aksaklık dışında fena olmadı.

Camları da taktıktan sonra gövdenin işi bitiyor, birleştirip alttaki siyah marşpiyerleri yapıştırıyoruz :

Lastikler ve jantlar da hazır :

Farları ve stop lambalarını da halledip modeli bitiriyoruz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 19 Şubat 2015; 9:49:03 >

• 1995 Porsche 911 GT2

Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek Model Otomobil Koleksiyonu ve yapımı, 1/24 ölçek

930, 959, ardından GT1 ve GT2... Porsche filomuz genişliyor Stokta filoya katılmayı bekleyen GT3, Carrera RS ve Carrera GT kaldı.

GT2 de güzel bir modeldi, altını çektiğim fotoğrafa dikkat ederseniz tekerlerin kamber, toe açılarına kadar gerçeği yansıtmaya çalışmış Tamiya

Bu modelde kullanılan renkler :

TS26 Pure White (Önerilen diğer gövde renkleri ; Sarı - Mavi)
    XF1 Flat Black
    X2 White
    X5 Green * (Olmasa da olur)
    X7 Red
    XF16 Flat Aluminium
    X18 Semi Gloss Black
    X26 Clear Red
    X27 Clear Orange
    X31 Titanium Gold
    XF56 Metallic Grey
    Revell #99 Aluminium Metallic

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 19 Şubat 2015; 14:50:24 >

• Bu kadar Porsche yeter, sıradaki :

Jaguar E-Type, Revell marka kit yine şaşırtmadı, kalite rezalet :

Parçaların çapaklarını, kusurlarını düzeltmek bayağı bir uğraştıracak gibi.

• Elinize sağlık, insanın canı çekiyor ister istemez

Bütün parçalar yapıştırılıyor mu acaba? Yoksa geçmeli kısımlarda var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sédat

Elinize sağlık, insanın canı çekiyor ister istemez

Yapıştırılıyor, geçmeli kitler de var fakat onlar çok daha az parçalı ve basit, çocuklar için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: rst78

quote:

Elinize sağlık, insanın canı çekiyor ister istemez

Yapıştırılıyor, geçmeli kitler de var fakat onlar çok daha az parçalı ve basit, çocuklar için.

Uğraştırıcı oluyor o zaman (:
    Su bazlı boya kullanıyorsunuz sanırım. Boyama esnasında ortamda boya kokusu oluyor mu acaba?
    Bende ufaktan ufaktan başlayıp modelleri kullanarak stop motion hazırlamayı düşünüyorum.

• Devam edelim, yavaş yavaş ilerliyoruz. Parçaların durumu gerçekten rezalet. Maket bıçağı ile sağını solunu düzelteceğim diye her birinde 5-10 dk uğraşıyorum. Bol bol çapak, fazlalık, pürüz; plastik ve döküm kalitesi gördüğüm en kötü kitlerden. Parçaları birbirine uydurana kadar imanınız gevriyor, yeni başlayanlar için kesinlikle tavsiye etmeyeceğim bir model, yeni başlayacaklar uzunca bir süre Revell marka kitlerden uzak dursun, büyük hayal kırıklıklarına uğrayabilirler

Uzun uğraşlar sonucu motorun işi bitti :

Yine uzun uğraşlar sonucu arka süspansiyon da bitti :

Gövde parçalarını da birbirine uyduruyorum, ağzını burnunu düzeltiyorum diye bir ton uğraştıktan sonra boyaya hazır, kullanacağım renk British Green :

Boyayı dün akşam attım, kurumaya bıraktım :

• quote:

Uğraştırıcı oluyor o zaman (:
    Su bazlı boya kullanıyorsunuz sanırım. Boyama esnasında ortamda boya kokusu oluyor mu acaba?
    Bende ufaktan ufaktan başlayıp modelleri kullanarak stop motion hazırlamayı düşünüyorum.

Evet spreyler haricinde kullandığım boyalar akrilik, su bazlı o nedenle koku olmuyor.

Sprey boyada koku var, o nedenle camı açarak camın önünde yapıyorum, dışarıya doğru püskürterek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 25 Şubat 2015; 9:14:28 >
  • Maketinizi yaparken camının yapıştırılmasını gösterebilir misiniz? Ben yaparken hep leke oluyor ve zamanla düşüyor. hatta MICRO KRISTAL CLEAR ürününü aldım onunla yapıştırıyorum ama istediğim sonucu alamıyorum. camı kaportaya nasıl yapıştırıyorsunuz? :) teşekkür ederim....
  • quote:

Orijinalden alıntı: gucluturkoz

Maketinizi yaparken camının yapıştırılmasını gösterebilir misiniz? Ben yaparken hep leke oluyor ve zamanla düşüyor. hatta MICRO KRISTAL CLEAR ürününü aldım onunla yapıştırıyorum ama istediğim sonucu alamıyorum. camı kaportaya nasıl yapıştırıyorsunuz? :) teşekkür ederim....

Camı yerine yerleştirdikten sonra içeriden camın kenarlarından yapıştırıcı sürüyorum, dış tarafa taşmayacak kadar. Kuruduktan sonra kuruyan yerlerin üzerine bir kat daha sürüyorum sağlamlaştırmak için.

Önceleri Tamiya'nın ekstra inceltilmiş yapıştırıcısını kullanıyordum, fırça ile uygulanabiliyor. İnce olduğu için fırçayla kenardan sadece dokundurmanız yeterli, tüm yapıştırma yüzeyine kendiliğinden yayılıp sağlam yapıştırıyor fakat dışarı taşarsa iz bırakıyor, kazalar yaşanabiliyor. Şu şekilde az yapıştırıcı ile kenarlardan hafif sürtmek lazım. Dediğim gibi aralara kendiliğinden sızıp yapıştırıyor güzel şekilde :

Son zamanlarda ise Revell'in donduğunda şeffaflaşan yapıştırıcısını kullanıyorum, taşsa da kolay kolay iz bırakmıyor, o da sağlam yapıştırıyor.

Camlara gelince tekrar fotoğraflar koyarım yapıştırma aşamalarından

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 17 Mart 2015; 1:38:51 >

• Gerçekten iyi kolelsiyon yapmışsınız heralde sadece şunlar derken bayağı koleksiyon yaptınız 1 senede. Tebrikler bende yapmak isterimde boya işini yapamam. Hazır boyanmış benim birleştireceğim modeller varmı? Ferrari 458 italia lazım boyamak isterdimde öğrenciyim pahalı olduklarından riske girmek istemedim.

• Bu iki videodaki renk gerçekliğini nasıl sağlıyabalirim?

Özellikle açık-saydam renklerde sıkıntı yaşıyorum astar kullanıyorum.

Scania R730 Imperial Blue

https://www.youtube.com/watch?v=Ox8wrgPNud8

Scania R730 Imperial Red

https://www.youtube.com/watch?v=k7YHxpvbZi4

• quote:

Orijinalden alıntı: mek38

Bu iki videodaki renk gerçekliğini nasıl sağlıyabalirim?

Özellikle açık-saydam renklerde sıkıntı yaşıyorum astar kullanıyorum.

Scania R730 Imperial Blue

https://www.youtube.com/watch?v=Ox8wrgPNud8

Scania R730 Imperial Red

https://www.youtube.com/watch?v=k7YHxpvbZi4

Saydam parçalarda (stop lambaları vs.) astar kullanmayın.

Gövde kaporta parçalarında astar kullanmayın, sprey boyayı ince katmanlar halinde 4-5 kat şeklinde uygulayın.

Diğer küçük parçalarda fırça ile yapılan boyanın da daha parlak olmasını isterseniz tek kat değil de, onu da çok ince bir kaç kat şeklinde uygulayın. Çok ince bir kat, kuruduktan sonra üzerine yine çok ince bir kat boya şeklinde, ta ki kapatana kadar. Sabır gerektiriyor, ben genelde parçayı kapatacak kalınlıkta tek kat şeklinde boyayıp geçiyorum, üşengecim

Ha bir de temiz montaj çok önemli. Mümkün mertebe çok parmaklamadan ellemeden birleştirmek lazım Çünkü cildinizdeki yağ-ter vs. boyayı donuklaştırıyor çok temas ederseniz. Eller sürekli temiz olmalı, özellikle kaportaya yaptığımız sprey boya çok fazla ellerseniz parlaklığını kaybediyor. Kaporta parçaları ile uğraşırken ellerimi yıkıyorum sürekli, iz bırakmamak için.

Aslında kaporta kısmının boyası kuruduktan sonra üzerine clear coat dedikleri, şeffaf vernik misali bir kat daha atmak lazım, bu durumları önlemek için. Sonra onun da üzerine model cilaları, wax denen ürünler var, bez ile uygulanan, onlarla uzun uzun yedire yedire cilalamak lazım. En iyi sonuç böyle alınıyor, ama yine üşeniyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rst78 -- 4 Mart 2015; 14:21:04 >

• Jaguar E Type'a devam edelim, ağır ilerliyor. Revell marka kitin kalitesinin berbatlığından dolayı montaj esnasında saçmalık derecesinde uğraştırıyor, parçaları birbirine uydurmak eziyet.

Kaportanın boyası kurudu :

Alt taraf da bitti sayılır :

Kabin ve ön tarafa da başladım :

Ön taraftaki şasi elemanları, parçaları kese biçe birbirine uydurana kadar göbeğim çatladı :

Bu akşam ön süspansiyonu bitireceğim, motoru yerine takacağım, kapı içleriyle falan uğraşacağım, bir kaç güne bitiririz.

• 
Sayfa: önceki 1415161718
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.