Şimdi Ara

Monster Notebook BIOS Rehberi 'UEFI & Legacy' (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
568
Cevap
10
Favori
107.416
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: omur@fokusshop.com

quote:

Orijinalden alıntı: YoYoxP

Ömür bey benim kafamı karıştıran olay uefide işletim sistemini ssd'ye kurarken intel smart respons'da hdd'ye kurmamızı söylemişsiniz. Ayrıca birinde kurulum yaparken ahci modu seçmemiz gerekirken diğerinde raid modunu seçmemiz gerekiyormuş. Bu yüzden kafam karıştı ve sıfırdan sırayla adımları detaylı olarak yazmanızı rica ettim. Bilgisayarım geldiğinde windows 8 uefili şekilde kullanacağımı söylemiştim. Anlayacağınız birinde ahci birinde raid modu ve birinde ssd birinde hdd'ye kurma durumları kafamı allak bullak etti. Adımları en baştan sona doğru UEFI+IRS için detaylı şekilde paylaşırsanız çok güzel olur.

Sn. YoYoxP

SRT özelliği, mekanik disk içindeki sistemin SSD kapasitesiyle 64GB lik cache ön bellek kullanması demektir. Yani normalde mekanik diskinizin 16mb ön belleğinin SSD birimi ile artırarak normal SSD hızının 1/3'ü kadar hızlandırmaktır. Ayrıntılı bilgi için BURAYA tıklayınız.

SRT özelliği UEFI içinde kullanılmamaktadır. Çünkü RAID sisteminin aktif olması gerekir. RAID sistemi de Legacy modda kullanılabilir. Bunun için sırayla,

1.Boot özelliği Legacy aktif hale getirin
    2.Sata ayarı RAID'e getirin
    3.Herhangi bir RAID ayarı yapmadan sisteminizi mekanik diskinize kurun
    4.Sürücülerinizden IRST yükleyip, SRT özelliğini aktif hale getirin (kurulum oldukça basittir.)
    5.SRT özelliği maksimum 64GB ön bellekleme yapmaktadır. Bunun için 120GB bir diskin yarısını SRT için harcarsınız, diğer geri kalanını da program mekanik diskinize dahil edecektir.

Saygılarımla,

Şimdi oldu işte, ilk sorumda zaten ikisini aynı anda kullanabiliyormuyuz diye sormuştum. Madem ikisi birden olmuyor UEFI'yle devam o zaman. Smart response'a ihtiyaç olursa geçerim. İlginiz için teşekkürler. İyi çalışmalar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• araştırdığım bir kaç şey sonucunda win8 ile oynadığım bir kaç oyunda uyumsuzluk driver cart curt problemler olduğunu gördüm. bende Windows7 UEFI boot olayı var mı diye biraz araştırmaya koyuldum.
    bu link
    yukarıdaki linkte detaylı anlatım mevcut. USB hazırlamakla meşgulüm umarım olumlu sonuç alırım. windows 7 ile UEFI denemesi yaptınız mı ömür bey?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kavil

araştırdığım bir kaç şey sonucunda win8 ile oynadığım bir kaç oyunda uyumsuzluk driver cart curt problemler olduğunu gördüm. bende Windows7 UEFI boot olayı var mı diye biraz araştırmaya koyuldum.
    bu link
    yukarıdaki linkte detaylı anlatım mevcut. USB hazırlamakla meşgulüm umarım olumlu sonuç alırım. windows 7 ile UEFI denemesi yaptınız mı ömür bey?

Hocam pm attım bilginiz olsun
  • Windows 7 UEFI modunda yüklenmiyor uğraşmayın
    Ms win7 için bootefi*64 dosyası yayınlarsa olur

• quote:

Orijinalden alıntı: vavien1

Windows 7 UEFI modunda yüklenmiyor uğraşmayın
    Ms win7 için bootefi*64 dosyası yayınlarsa olur

bahsettigim linkte win7 kurulum dosyasi icinde boot klasoru olusturup icine bootx64.efi dosyasi kpnuyor. yurda gittigimde deniyecegim.

• quote:

quote:

Ms win7 için bootx64.efi dosyası yayınlarsa olur

bahsettigim linkte win7 kurulum dosyasi icinde boot klasoru olusturup icine bootx64.efi dosyasi kpnuyor. yurda gittigimde deniyecegim.

Dene ve gör ilk saniyede hata verip bu şekilde kalacaktır...

File: \windows\system32\boot\winload.efi
    Status: 0x000000f
    Info: The selected entry could not be loaded because the application is missing or corrupt.
  • Bu olay MS-16F11 icin gecerli mi?

Yoksa eski model diye ona bakan yok mu artik?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdorado -- 27 Mart 2013; 20:38:18 >
  • quote:

quote:

quote:

Info: The selected entry could not be loaded because the application is missing or corrupt.

dediğiniz gibi UEFI seçip USB yi first priorty ayarlayıp reset yaptım ve sonuç hüsran ekranın sağ alt köşesinde yarım yamalak bir uyarı geldi bahsettiğiniz hata kodlu yazıya benzer. acaba windowsun bootx64.efi dosyayını beklemeden bypass etmenin bir yolu mevcut mu? attığım linkte ve internetteki diğer bir çok kaynakta hep dosya adı değiştirerek bootx64.efi dosyası elde edilmiş.

• quote:

okulumun olanaklarından yeni haberdar oluyorum. itü sağolsun bir çok lisanslı yazılım sağlamış biz öğrencilerine win 8 de dahil buna. kendi sunucusundan iso çektim. bootable usb ye aktarmakla meşgulüm şu anda. neyse kurulum falan bittikten sonra benim tekrar bi format atmam falan gerekirse ben nasıl biosa geri döneceğim? malum UEFI ile bios kısmını direk atlamayacakmı makine bundan sonra?
  • quote:

quote:

okulumun olanaklarından yeni haberdar oluyorum. itü sağolsun bir çok lisanslı yazılım sağlamış biz öğrencilerine win 8 de dahil buna. kendi sunucusundan iso çektim. bootable usb ye aktarmakla meşgulüm şu anda. neyse kurulum falan bittikten sonra benim tekrar bi format atmam falan gerekirse ben nasıl biosa geri döneceğim? malum UEFI ile bios kısmını direk atlamayacakmı makine bundan sonra?

Bios'u hangi tuş açıyorsa onu unutma. Açma tuşuna basar basmaz sürekli ona bas. Girer herhalde :D

• quote:

quote:

quote:

quote:

dediğiniz gibi UEFI seçip USB yi first priorty ayarlayıp reset yaptım ve sonuç hüsran ekranın sağ alt köşesinde yarım yamalak bir uyarı geldi bahsettiğiniz hata kodlu yazıya benzer. acaba windowsun bootx64.efi dosyayını beklemeden bypass etmenin bir yolu mevcut mu? attığım linkte ve internetteki diğer bir çok kaynakta hep dosya adı değiştirerek bootx64.efi dosyası elde edilmiş.

monster üstünde deneyemedim ama samsungun bir modelindede ssd+hdd olan bir makinaya win7+uefi kurulumu yapmaya kalktım ve aynı hatayı aldım diye hatırlıyorum. bende sorunu çözmek için hdd yi çıkardım sadece ssd kaldı kurulumu ssdye yaptım daha sonra hddyi taktım ve olmuştu.

daha sonradan da arkadaşın monster geldiğinde de öyle bir problemle karşılaşmıştık o sıra yanımda tornavida olmadığı için hdd yi söküpte denemedim. onada normal kurulum yapmak zorunda kalmıştım. ama büyük ihtimal olacağına inanıyorum ama foss da çıkabilir =)

• bootable usbm ile sorunsuz bir şekilde lisanslı windows 8 pro 64 bit işletim sistemimi kurdum. ilk driverler dahi yüklenmeden önce aç kapa yaptığımda 8 saniye gibi inanılmaz bi sürede açıldı. ancak driverlar bir iki gerekli program ve battlefield 3 oyunu kurduktan sonra bu açılış süresi 18 saniyeye çıktı. ben 10-12 beklerken 18 oldukça büyük bir rakam ki daha pc dolmadı bile. doldukça yavaşlıyacaksa hiç UEFI falan filan uğraşmadan win7 legacy devam ederdim. tekrar format at program yükle zahmetime değmedi açıkcası.

umarım benim atladığım bir şey vardır ve bu 18 saniye o yüzden çoktur. var mı öneriniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: erdorado

Bu olay MS-16F11 icin gecerli mi?

Yoksa eski model diye ona bakan yok mu artik?

Özgür Bey, cevabınızı bekliyorum.
  • quote:

bootable usbm ile sorunsuz bir şekilde lisanslı windows 8 pro 64 bit işletim sistemimi kurdum. ilk driverler dahi yüklenmeden önce aç kapa yaptığımda 8 saniye gibi inanılmaz bi sürede açıldı. ancak driverlar bir iki gerekli program ve battlefield 3 oyunu kurduktan sonra bu açılış süresi 18 saniyeye çıktı. ben 10-12 beklerken 18 oldukça büyük bir rakam ki daha pc dolmadı bile. doldukça yavaşlıyacaksa hiç UEFI falan filan uğraşmadan win7 legacy devam ederdim. tekrar format at program yükle zahmetime değmedi açıkcası.

umarım benim atladığım bir şey vardır ve bu 18 saniye o yüzden çoktur. var mı öneriniz?

Bence çok uzun bir süre. Kardeşime dell inspiron 5520 aldım. i5 3210 işlemci,8gb 1600mhz ram ve Sandisk Extreme 240gb SSD ye win8 64bit Pro kurdum. Baya bir oyun kurdum, 100gb felan oyunla doldu ssd. Açılış süresi, power butonuna bastıktan sonra 4 snde masaüstü. Kurmuş olduğum oyunlar açılış süresinde hiç bir değişiklik yapmadı. Mekanik diskle bile 8-10sn de açılıyor. Gerçekten 18sn windows 8 için ve öyle bir konfigurasyon için kötü bir değer. Sorum şu SSD alignment doğru mu? bundan dolayı ssdler hız kaybına uğruyor.

Dün akşam arkadaşımın Lenovo Z360, i5-460m, 3gb ddr3 1066mhz, OCZ vertex4 128gb takıp uefi win8 64bit kurdum. O laptop 6 snde açıldı.

Edit: "ssd alignment check" diye aratırsan belki sorununa çözüm bulursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuSyQuM -- 28 Mart 2013; 11:48:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: SuSyQuM

quote:

bootable usbm ile sorunsuz bir şekilde lisanslı windows 8 pro 64 bit işletim sistemimi kurdum. ilk driverler dahi yüklenmeden önce aç kapa yaptığımda 8 saniye gibi inanılmaz bi sürede açıldı. ancak driverlar bir iki gerekli program ve battlefield 3 oyunu kurduktan sonra bu açılış süresi 18 saniyeye çıktı. ben 10-12 beklerken 18 oldukça büyük bir rakam ki daha pc dolmadı bile. doldukça yavaşlıyacaksa hiç UEFI falan filan uğraşmadan win7 legacy devam ederdim. tekrar format at program yükle zahmetime değmedi açıkcası.

Bence çok uzun bir süre. Kardeşime dell inspiron 5520 aldım. i5 3210 işlemci,8gb 1600mhz ram ve Sandisk Extreme 240gb SSD ye win8 64bit Pro kurdum. Baya bir oyun kurdum, 100gb felan oyunla doldu ssd. Açılış süresi, power butonuna bastıktan sonra 4 snde masaüstü. Kurmuş olduğum oyunlar açılış süresinde hiç bir değişiklik yapmadı. Mekanik diskle bile 8-10sn de açılıyor. Gerçekten 18sn windows 8 için ve öyle bir konfigurasyon için kötü bir değer. Sorum şu SSD alignment doğru mu? bundan dolayı ssdler hız kaybına uğruyor.

Dün akşam arkadaşımın Lenovo Z360, i5-460m, 3gb ddr3 1066mhz, OCZ vertex4 128gb takıp uefi win8 64bit kurdum. O laptop 6 snde açıldı.

Edit: "ssd alignment check" diye aratırsan belki sorununa çözüm bulursun.

bahsettiğiniz gibi araştırdım vepartition starting off set 4096 bölünebilme kuralına göre sorun çıkmadı ve 256 sonucunu verdi. AS SSD benchmarktada align gözüküyor. biostanda kontrol ettim sata kısmı AHCI olarak seçili. boot kısmındada UEFI boot seçili konumda. neden böyle saçma sapan bir sürede açıldığına akıl erdiremiyorum maalesef. sizin 4 saniye gerçekten inanılmaz bi süre. umarım erişebilmenin bir yolunu bulurum. bunca donanıma yazık oluyor gerçekten.
    atto disk sonucu hdtunedan daha yüksek çıktı. benchmark programından programına okuma yazma hızımı değişiyor nedir...
     Monster Notebook BIOS Rehberi 'UEFI & Legacy'

• @ Kavil
    Align problemi de yoksa, ne sıkıntısı olur incelemeden bir şey söylemek şu an için mümkün değil. Atto skorlarına bakarak ssd nin sata3 portunda takılı olduğu belli, ve hızda sıkıntı yok. böyle yavaş açılmasının altından başka bir neden olabilir, ki en büyük ihtimal, bios dan kaynaklı. Dell de power'e basınca, üstte dell logosu ve onun altında windows 8'in dönen küçük topları , 1-2 tur atıyor ve masaüstü. Sizin açılış işlemi nasıl gerçekleşiyor ? Monster logosu kaç saniye orda kalıyor ? Videoya kaydedip buraya koyma imkanınız var mı? Konunun ilk mesajındaki örnek video da ki gibi açılması gerekiyor, en azından denediklerim öyle açıldı.Birde diğer win8 kurmus arkadaslar kac dk da açıyor uefi bootla, belki sadece size özel bir durum değil, genel de böyle bir sıkıntı mevcut

Disk test programları farklı methodlar ile test ediyor. Ondan dolayı farklı skorlar elde etmeniz normal, kimisi sıkıştırılmış kimisi de sıkıştırılmamış data ile test ediyor. En şişkin skoları ise Atto benchmark programı ile yakalayabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuSyQuM -- 28 Mart 2013; 14:37:37 >

• quote:

@ Kavil
    Align problemi de yoksa, ne sıkıntısı olur incelemeden bir şey söylemek şu an için mümkün değil. Atto skorlarına bakarak ssd nin sata3 portunda takılı olduğu belli, ve hızda sıkıntı yok. böyle yavaş açılmasının altından başka bir neden olabilir, ki en büyük ihtimal, bios dan kaynaklı. Dell de power'e basınca, üstte dell logosu ve onun altında windows 8'in dönen küçük topları , 1-2 tur atıyor ve masaüstü. Sizin açılış işlemi nasıl gerçekleşiyor ? Monster logosu kaç saniye orda kalıyor ? Videoya kaydedip buraya koyma imkanınız var mı? Konunun ilk mesajındaki örnek video da ki gibi açılması gerekiyor, en azından denediklerim öyle açıldı.Birde diğer win8 kurmus arkadaslar kac dk da açıyor uefi bootla, belki sadece size özel bir durum değil, genel de böyle bir sıkıntı mevcut

Disk test programları farklı methodlar ile test ediyor. Ondan dolayı farklı skorlar elde etmeniz normal, kimisi sıkıştırılmış kimisi de sıkıştırılmamış data ile test ediyor. En şişkin skoları ise Atto benchmark programı ile yakalayabilirsiniz

gerçekten ne olduğunu anlamış değilim. beni yalancı çıkartmak için kaderin bi cilvesimi diyim ne diyim artık. videoyu koyuyorum aşağıya bu sefer 8 saniyede açıldı. ama 18 saniyede açıldığından da adım kadar eminim. çünkü kolumdaki saate bakarak 00 da verdiğim start 18 saniye sonra metro UI ye geldi. videosunu çekmeyi akıl etmemiştim ne yazık ki. eski elektronik aletlerdeki gibi ilk bi araç ısınsın derizya onun gibi mi bu yeni sistemde anlamadım ki ilk 1-2 açılış 18 saniye ondan sonraki shutdown yapıp 10-20 sn bekleyip tekrar verilen startlar 8-10 saniyede açıldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kavil -- 28 Mart 2013; 17:47:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: busterr

quote:

Orijinalden alıntı: deenna

quote:

Orijinalden alıntı: busterr

quote:

Orijinalden alıntı: baykus_reyis

GPU temperature: 82

GPU usage:97

FPS:50

MW3 ile denedim. Bu arada güncelleştirme yok

Hocam teşekkür ederim zaman ayırdığınız için, ama daha zorlayıcı bir oyunla denemeniz mümkün mü, bu sene çıkanlardan mesela elinizde varsa Far Cry 3, Crysis, Tomb Raider, AC3, Hitman vs, MW3'te benim Gpu kullanımı %40 larda dolayısıyla sıcaklık 55 ten yukarı çıkmıyor Doğru sıcaklık değeri için daha zorlayıcı bir oyun lazım anlycağın

sizin için crysis3 te sıcaklık değerlerini kontrol ettim.

Min 29
    Max 80

yaklaşık 3 aydır kullanıyorum ve en yüksek sıcaklık değerim 82 dereceydi.
    ekran kartı haricinde başka bir güncelleme yapmadım.

Deenna çok sağolun hocam bilgi için.

quote:

Ömür Bey görüyor musunuz 91 C'de yanlışlık var, benim notebook ısınmaya başladı yani, bunun fanla veya macunla da alakası yok fan devriyle alakası var anlaşıldığı üzere. Arkadaşların verdiği bilgilere göre tahminim o ki EC güncellemesinden sonra oldu bu. Acil bi fix'e ihtiyacım var bu fan devrini eskisi gibi 80'de son hızda döndürmek için..

hocam şimdi Tomb Raider oyununda denedim bütün ayarlar high-ultrada AA hariç.

gpu temp: max.91
    gpu usage: max 97
    fps 27

bu intel hd 4000 ile :D oyun otomatik seçmiyormuş tekrar denedim nvidia 670m ile

max gpu temp:83
    max cpu usage:87
    60 fps.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baykus_reyis -- 29 Mart 2013; 2:27:40 >

• Benim bios talebimle ilgilenebildiniz mi acaba?
  • quote:

quote:

@ Kavil

gerçekten ne olduğunu anlamış değilim. beni yalancı çıkartmak için kaderin bi cilvesimi diyim ne diyim artık. videoyu koyuyorum aşağıya bu sefer 8 saniyede açıldı. ama 18 saniyede açıldığından da adım kadar eminim. çünkü kolumdaki saate bakarak 00 da verdiğim start 18 saniye sonra metro UI ye geldi. videosunu çekmeyi akıl etmemiştim ne yazık ki. eski elektronik aletlerdeki gibi ilk bi araç ısınsın derizya onun gibi mi bu yeni sistemde anlamadım ki ilk 1-2 açılış 18 saniye ondan sonraki shutdown yapıp 10-20 sn bekleyip tekrar verilen startlar 8-10 saniyede açıldı.

bilgisayarı shutdown yapıp ardından 2-3 dakika bekleseniz bile bilgisayar normalden hızlı açılır. aslında hibernation teknolojisini içerdiği için sadece windows 8 de böyledir. hibernation teknolojisi ile ilgili makale linki tam bios süresini ölçmek için bu ayarı kapatmanız gerekir. (aslında çok güzel bir özellik ben hiç kapatmadım test için bile olsa )

• 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.