Hiç bir üretici firma motor hacmi farklı olup aynı teknolojiyle üretilen bir motordan aynı gücü çıkarmak istemez.Yukarıda ki örnekte olduğu gibi zaten küçük hacimden aynı gücü alan firma vergilendirme,emisyon,yakıt tüketimi ve ağırlık gibi v.s. kıstaslardan dolayı küçük hacimde en verimli ve dayanıklı motorları üretmek isterler. Daha üst segment araçlarda (spor versiyonu üretilenler hariç) kullanılmak ve geliştirilmek üzere yine aynı mantıkla motorları üretirler. (Zira 2.0 şuan ki çoğu spor araçta 200+ üstü şeklinde) Konuyu örneklerle çeşitlendirebilirsek daha renklenir.
Motor hacmi önemli değildir, tork/beygirgücü/devir grafiğine bakarak motorları kıyaslamak lazım... Her iki motorun karakteristiğini gösteren aşağıdaki gibi bir grafikle motorları karşılaştırmak çok daha doğru olur.
quote:
Orijinalden alıntı: M.Modeon
quote:
Orijinalden alıntı: 1 HiT u DowN
tüm konuyu okumadım belki sorulmuştur ama ben yinede sorayım, peki şimdi mesela aynı araç herşeyi aynı şanzıman aynı, biri 1.4 motor diğeri 2.0 motor ikiside 160 beygir, performans farkı olur mu?
Performans farkı vardır.Oda sn SLVR61'in belirttiği şekil de motorun teknolojik durumuna göre değişir. Mesela güç alımı turbo beslemeli ve kompresör teknolojili araçlara göre daha zor olan ama yüksek devir çevirip daha düşük torku olan atmosferik motorla aynı gücü kolayca sağlayan aşırı beslemeli turbo motor araç arasında aynı gücü üretmesine karşın fazla tork avantajı ve düşük devir çeviren motor arasında her ne kadar güç eşit olsa da performans farkı olacaktır. Şimdi şöyle bir soru olabilir yine aynı model ve kasa motor hacmi bakımından farklı olup aynı teknolojiyle eşit güç sunan araçların performansı ne olur?
1.4 160 hp 200 Nm tork üreten bir araç ile 2.0 160 hp güç üreten bir aracın motor hacminden ötürü torku fazla olacak ve performansta yüksek hacimli araba daha iyi değerlere sahip olacaktır.
SLVR61, M.Modeon anladım teşekkür ederim
quote:
Orijinalden alıntı: Esco54
"Horsepower is how fast you hit the wall, while torque is how deep you go through it."
quote:
Orijinalden alıntı: One Shot One Kill
quote:
Orijinalden alıntı: topaz42
Otomobil yarışçısı birini düşünün. Yarışacağı pist kısa ise (mesela 1 km), bu adamın yapacağı en akıllıca iş düşük hacimli, yüksek beygirli araba kullanmaktır. Yine yarışacağı pist uzun ise (mesela 10 km), o zaman da yüksek hacimli düşük beygirli arabayı tercih etmesi doğrudur.
Ben yazılanlardan bunu anladım. Arabanın diesel veya benzinli olduğuna takılmayın.
Bu örnek ile bu işin içinde çıkılmaz.Ben size şöyle bir örnek vereyim belki o zaman olay biraz netleşebilir.
1500 kg aralığında 2 araç var bu iki aracında vites oranları ve çekiş sistemi(AWD RWD FWD)tamamen aynı.Motorun konumlandırmasıda ortada olsun.Bu araçlardan biri 6000cc V8 500 hp 550nm tork diğerinde ise 4000cc V8 500 hp 550 nm tork olsun.Yani sadece hacim farkı var.Ağrlıklar güç vs hepsi aynı. Motor hacmi yüksek olan araç bu durumda daha avantajlı.Özellikle yüksek hızlarda 160 kmden sonra motor hacmi büyük olan araç daha çabuk hızlanacaktır.Son hızı etkileyen birkaç faktör var misal Mercedes SLS ile Ferrari 458 i karışlatıralım.Mercedeste daha büyük hacim motor var ama son hızı 458 den daha düşük.Yani sadece motor ile bunu düşünemeyiz son hızı hızlanmayı etkileyen çok faktör var aerodinamikten tutun aktarma organlarına vites oranlarına kadar herşey bu işi etkiler.Yakıtım tüketimi içinde ksein birşey konuşmak zor RX8 i bilirsiniz bir tanıdğımda vardı şehiriçinide sakin kullanmada bile 100 km de 17lt nin altına düşmediğini söyledi bu araç 1.3 motor diye geçiyor birde.
Tork-beygir gücü eğrisi ikisinin de aynı ise hacim arası hızlanma değerleri farketmez.Düşük devirde de yüksek devirde de yüksek hızda da hızlanmaları aynıdır.Sadece maksimum tork ve maksimum beygir gücü eşit olan motorlar için konuşmuyorum farkındaysanız.Tamamen güç-tork eğrisi birbirinin aynı ise bu durum geçerli.
Konuda konuşulurken motor her devirde sabit tork ve güç üretiyormuş gibi konuşuluyor da..
Konu resmen çorba olmuş.
Araçların verilen motor güçleri motorların sürekli ürettiği güçler değil sadece tek bir devirde ürettiği maksimum güçlerdir. Peak değer olarakta bilinir.
Aynı güç değeri verilmiş iki motorun karşılaştırılması için motor güç eğrilerine bakmak lazımdır. Güç eğsini altında daha fazla alan barındıran motor hacim farkı gözetmeksizin diğerinden daha güçlüdür diyebiliriz.
Tabi motorları bu kadar ince detaya kadar karşılaştırıp, yürür aksamı, şanzıman oranlarını, kasa ağırlıklarını kaba taslak aynı tutmak dipsiz kuyudan taş beğenmeğe benzer.
CC kavramı zaten hacim birimidir. Motor içi mekanik aksam önemlidir. ( Tork, HP... ) 1950 yılında da 5000 CC'ye sahip otomobiller, kamyonlar vardı. Ancak ürettiği kuvvet ve güç sınırlıydı.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme