Şimdi Ara

Motor gücünün katlanarak iletilmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.157
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba,benim bildiğim kadarıyla motordaki tork önce 1,2,3,4,5 vs. ye geliyor.Orada katlanıyor ve sonra diferansiyele gelip bir daha katlanıyor.Diyelim ki aracın 1. vites oranı 4.Diferansiyel oranı da 3 olsun.Arabayı 1 e taktık.Tork 1. viteste 4 kat artacakken diferansiyel gücü düşürmeyecek mi?yoksa direk motorun torkux4x3 hesabı mı geçerli?

• 4x3 yani krank 12 tur dönerken tekerler 1 tur döner.
  • Disliler arasi oran neyse tork o oranda katlanir. Guc dedigimiz sey kayiplari saymazsak degismez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pek mühendisler uzun oranlı şanzıman i sadece yakıt tüketimi için mi kullanıyor. Çünkü kısa oranda daha fazla tork oluyor

• quote:

Orijinalden alıntı: Thor 61

Pek mühendisler uzun oranlı şanzıman i sadece yakıt tüketimi için mi kullanıyor. Çünkü kısa oranda daha fazla tork oluyor

O zaman da çıkış devri yükselmez. Hızı arttıramazsınız.
  • quote:

Pek mühendisler uzun oranlı şanzıman i sadece yakıt tüketimi için mi kullanıyor. Çünkü kısa oranda daha fazla tork oluyor

Herşey tork değildir.
    kısa oran demek daha az sürat, daha fazla vites değişimi, daha yüksek devir, daha fazla yakıt tüketimi, daha fazla aşınma, daha fazla ses, daha az konfor demektir.
  • Teşekkürler

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Araç hızını aldıktan sonra tork gereksinimi bayağı düştüğü için düşük devir yüksek hız hedeflemektedir.

• Normalde diferansiyel oranı vites oranlarından büyük oluyor.Benim demek istediğim ilk başta yazdığım gibi 1. vites oranı 4 olsa tork 3 oranlı diferansiyel e geldiğinde oran 4 ten 3 e düşeceği için tork kstlanması yerine düşmez mi? Hız da artar

• Yazım hatası katlanması diyecektim.

• Up

• quote:

Normalde diferansiyel oranı vites oranlarından büyük oluyor.Benim demek istediğim ilk başta yazdığım gibi 1. vites oranı 4 olsa tork 3 oranlı diferansiyel e geldiğinde oran 4 ten 3 e düşeceği için tork kstlanması yerine düşmez mi? Hız da artar

Diferansiyel oranını motor devri ile değil vites devri ile ele almak gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

quote:

Normalde diferansiyel oranı vites oranlarından büyük oluyor.Benim demek istediğim ilk başta yazdığım gibi 1. vites oranı 4 olsa tork 3 oranlı diferansiyel e geldiğinde oran 4 ten 3 e düşeceği için tork kstlanması yerine düşmez mi? Hız da artar

Diferansiyel oranını motor devri ile değil vites devri ile ele almak gerekir.

Teşekkürler

• Motor gücü, motorun üretebildiği torkun, devir sayısı ile çarpımıdır. Motor torku ile devir sayısı, dişli oranları vasıtası ile birbirine dönüştürülebilir. Şöyle ki ;

Tork = HP/RPM dir. (sabit katsayılar ihmal)

Motorun belirli bir devir sayısında üretebildiği güç, dişli oranları ile değiştirilemez. Sadece aktarmadan dolayı bir güç kaybı meydana gelir. (Manual şanzımanlı bir otomobilde aktarma güç kaybı yaklaşık %15'tir.)

Motor gücü, dişli oranı 4 olan 1. vites dişlisinde 4 katına çıkarılamaz. 1. vites dişlisinde motorun 120 Nm olan torku '4' olan çevrim oranı sayesinde 480 Nm civarına çıkarılır (kayıpları ihmal ediyorum) fakat torkun artmasından dolayı RPM azalır. 6000 olan motor devri 1500 devire düşer. Yani motor gücü değişmezken (kayıplar ihmal) tork*RPM eşitliğinde bir değişken artarken diğeri azaltılır.

Diferansiyelde ise aynı durum meydana gelir. '5' olan çevrim oranı sayesinde tork bir kez daha arttırılır. Bu sefer 480 Nm olan tork, 2400 Nm olur, fakat 1500 olan giriş devri, 300 devire düşürülür. Bu nedenle aracın en yavaş gittiği vites 1. vitestir.

Sonuç olarak başta 120 Nm, 6000 RPM olan giriş parametreleri , diferansiyel çıkış milinde toplam çevrim oranının 4*5=20 olmasından dolayı 2400 Nm ve 300 RPM 'e döndürülür. Fakat mekanik aktarmanın güç kaybı %15 civarı ise son çıkış milindeki tork, o oranda düşük olur. Dolayısı ile 100 HP olan maksimum motor gücü, 85 HP'ye düşer.

Dişli aktarmalarında eğer çevrim oranı 1'den büyük ise (3,22:1 ; 4,35:1 gibi..) tork arttırılıp RPM azaltılır, eğer 1'den küçük ise (0,8:1 ; 0,92:1 gibi.. ) tork azaltılır, RPM arttırılır. Aktarma kaybını ihmal edersek, iletilen güç değişmez.

Otomobillerde şanzımanda en büyük dişlilerden biri ve ya birkaçının çevrim oranı 1'den küçüktür.

Not : Değerlerin tamamı farazidir.

• Çok teşekkürler, bende güç derken torku kasdediyordum

• quote:

Orijinalden alıntı: LionTech16

Motor gücü, motorun üretebildiği torkun, devir sayısı ile çarpımıdır. Motor torku ile devir sayısı, dişli oranları vasıtası ile birbirine dönüştürülebilir. Şöyle ki ;

Tork = HP/RPM dir. (sabit katsayılar ihmal)

Motorun belirli bir devir sayısında üretebildiği güç, dişli oranları ile değiştirilemez. Sadece aktarmadan dolayı bir güç kaybı meydana gelir. (Manual şanzımanlı bir otomobilde aktarma güç kaybı yaklaşık %15'tir.)

Motor gücü, dişli oranı 4 olan 1. vites dişlisinde 4 katına çıkarılamaz. 1. vites dişlisinde motorun 120 Nm olan torku '4' olan çevrim oranı sayesinde 480 Nm civarına çıkarılır (kayıpları ihmal ediyorum) fakat torkun artmasından dolayı RPM azalır. 6000 olan motor devri 1500 devire düşer. Yani motor gücü değişmezken (kayıplar ihmal) tork*RPM eşitliğinde bir değişken artarken diğeri azaltılır.

Diferansiyelde ise aynı durum meydana gelir. '5' olan çevrim oranı sayesinde tork bir kez daha arttırılır. Bu sefer 480 Nm olan tork, 2400 Nm olur, fakat 1500 olan giriş devri, 300 devire düşürülür. Bu nedenle aracın en yavaş gittiği vites 1. vitestir.

Sonuç olarak başta 120 Nm, 6000 RPM olan giriş parametreleri , diferansiyel çıkış milinde toplam çevrim oranının 4*5=20 olmasından dolayı 2400 Nm ve 300 RPM 'e döndürülür. Fakat mekanik aktarmanın güç kaybı %15 civarı ise son çıkış milindeki tork, o oranda düşük olur. Dolayısı ile 100 HP olan maksimum motor gücü, 85 HP'ye düşer.

Dişli aktarmalarında eğer çevrim oranı 1'den büyük ise (3,22:1 ; 4,35:1 gibi..) tork arttırılıp RPM azaltılır, eğer 1'den küçük ise (0,8:1 ; 0,92:1 gibi.. ) tork azaltılır, RPM arttırılır. Aktarma kaybını ihmal edersek, iletilen güç değişmez.

Otomobillerde şanzımanda en büyük dişlilerden biri ve ya birkaçının çevrim oranı 1'den küçüktür.

Not : Değerlerin tamamı farazidir.

Diferansiyel oranı 1 vites oranından küçük olsaydı, yani 4 ten daha küçük olsa, mesela 2,5 olsa nasıl olurdu?

• O zaman da diferansiyel 4 kat yavaşlatılmış, 4 katta güçlenmiş (tork) hareketi 2,5 kere daha yavaşlatıp yine 2,5 kat güçlendirirdi.

Diferansiyel hareketi motordan değil viteste olan dişliden alır

Örnek 4000 devir çevirirken 4.0 oranlı 1.vitesten diferansiyele 1000 devir ulaşır.
    Diferansiyel 2.5 ise 1000 devri 2.5 e böler de şimdi ben hesaplayamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi goodorevil -- 28 Şubat 2013; 21:35:39 >
  • quote:

O zaman da diferansiyel 4 kat yavaşlatılmış, 4 katta güçlenmiş (tork) hareketi 2,5 kere daha yavaşlatıp yine 2,5 kat güçlendirirdi.

Örnek 4000 devir çevirirken 4.0 oranlı 1.vitesten diferansiyele 1000 devir ulaşır.

Teşekkürler

• quote:

O zaman da diferansiyel 4 kat yavaşlatılmış, 4 katta güçlenmiş (tork) hareketi 2,5 kere daha yavaşlatıp yine 2,5 kat güçlendirirdi.

Kusura bakmayın bu son sorum.Imkansız ama 1. vites oranı yine 4 olsa diferansiyel oranı 1 den küçük olsa bu seferde tork düşer hız artardı değil mi?

• Aynen öyle.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.