Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
302
Cevap
15
Favori
47.331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Krone

Mühendislik okuyacağınıza ya tıpla alakalı bir şey okuyun ya da hiç bu işlere girmeyin açın bir market bakkal en azından yıllarınızı heba etmemiş olursunuz. Ortalama bir mühendis = ara eleman oldu piyasada.

Alıntıları Göster
    Aynen öyle. Tıp dışında değer gören bir fakülte yoktur. Bu saatten sonra yaşadığı ülkeyi tanıyıp da mühendis olan adama şaşarım. Aklı olan gider mesleki eğitim falan alır. Bu ülkede mesleki eğitimi olan adamın 30 yaşında arabası da altında olur evi de.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dedefon

Bir çok mesajı sonuna kadar okumaya çalıştım ve sonuç gerçekten üzücü...

Çok iyi olmayan bir üniversiteden mezun mühendisim. Fakat, daha 4. sınıfın başında çalışmaya başladım. Mezun olmaya yakın, en iyi şirkete zıplamaya çalışayım dediğimde ise seçkin yerlere iş başvuruları yapmaya başladım 6 farklı büyük firmadan teklifler vardı ve ben en iyi olduğunu düşündüğüm bir bankaya başladım.

4 yıla ne mi sığdırdım?
    -Yaklaşık 15 ay yurt dışı tecrübesi, bu tecrübelerin tamamı maddi ihtiyaç gerektirmeyen tamamı erasmus gibi programlarla karşılandı.
    -Doya doya 19 ülke gezdim.
    -Stajlarımda güven verdiğim için direk projelere dahil olarak hem tecrübe edindim hem maddi birikim yaptım.
    -Dilimi geliştirdim.
    -Bir olaya tek bi açıdan değil, dünyanın baktığı gibi bakmayı öğrendim.
    -Kaybedenler klüplerinde takılmayıp, her şeyi biraz uğraşarak başarabileceğimi öğrendim.

Çok mu ders çalıştım? Hayır.
    Çok mu tecrübe edindim? Evet.

Olayın ana özü, hem hayat hem iş tecrübesi kazanabilmek. Şu an gelen tüm yeni adayların not ortalamalarına değil, hayat ortalamalarına bakıyoruz. Çünkü iş bir şekilde öğrenilir. Not ortalaması 3 olanda öğrenir, 2 olanda... Ama hayata bakış açısı, özgüven, hayat deneyimi... Bunlar size şirketinizin öğretemeyeceği şeylerdir. Diğer şeylerle ilgili kurumunuz gelişiminiz için her türlü eğitimi aldırır ve sizi destekler zaten...

Okuyan veya okumayı düşünen tüm arkadaşlara tavsilerim bunlar... Yeniden seçme şansım olsa, gene seçerdim bu alanı :)
    3 ve 4. yıllarımda part time çalıştım ve aynı zamanda devletten burs alarak yeni büyükşehir olabilmiş bir şehirde maddi olarak zar zor bitirebildim üniversiteyi. 2 yıldır mühendis olarak çalışıyorum. bırakın ülkeyi şehri, doya doya 19 ilçe gezemedim maddi ve izin gibi sebeplerden ötürü. siz maddi ihtiyaç gerektirmeden 19 ülkeyi "doya doya" nasıl gezebildiniz? sadece merak ettim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: -Batarang-

Geçen sanayiye aracı götürdüm ön 2 çamurluk takmak için el emeği olarak sanayice anlaşmış gibi herkes 200TL istiyor şeş kaza 100 liraya takanı buldum adam 1 saatte taktı.
    1 saatte 200 Lira kazanmak bu kadar kolay mı
    Sanayide kolay. Açın bakın bakalım 2017 yılında Türkiye'de resmi verilere göre en çok hangi meslek grubu kazanmış... O dolu faciası sayesinde tek bir göçük için 90 TL isteyen ustalar vardı. Tanıdığımız oto sanayi ustaları zamanında 3'er 5'er demenden daire almıştı. Sorsan hepsi ağlar ama...

Sanayide deli paralar dönüyor.
  • HayatınıYaşayamayanAdam kullanıcısına yanıt
    adamlar camilere bile tahammül edmiyor kendi vatandaşları harici insanlara yaptıklarına bir bak basına yarısı yansımıyor.
  • Elektrik mühendisinin, makine mühendisinin yeri şantiyedir arkadaşlar. Ar-ge neymiş? Türkiye teknoloji üreten bir ülke değil ki, ar-ge dediğin teknoloji üreten ve geliştiren firmalarda yapılır. Bizdeki sözüm ona argeler mevcut teknolojiyi bir iki tık ileri götürme çalışması yaparak maliyet düşürme, karlılık arttırma çalışması yapıyorlar. Şimdiye kadar hangi teknolojiye önderlik etmişiz? Yok. Bu biraz 3-5 çalışanı olan şirketin sahibinin kartvizitine Genel Müdür yada CEO yazdırması gibi birşey..

Demem o ki, mühendis dediğin kişi önce şantiyeden başlayacak, fabrikaymış, satış-pazarlamaymış, satın alma vs bunlar mühendis adamı duman eder, mahveder. Neden şantiye? Çünkü sahasıyla ilgili teknik bilgi ve deneyim kazanma, ürünleri tanıma, problem çözme, sistem kurma ve işletme, insan ilişkilerini geliştirme, insanlara iş yaptırma vs. bunlar sadece şantiyede olur. Ayrıca mühendislik bırakılmaz, çünkü mühendislik seni bırakmaz. Eğer iyi bir eğitim alıp mühendislik nosyonunu edindiyseniz, bünyeniz artık mühendis bünyesidir, isteseniz de içinizden kolay kolay söküp aramazsınız.

Şantiyede alanına vakıf olduktan sonra ister firma kur satış-pazarlama yap, ister üretim yapa bir tesis kur yedek parça, firmalara ara mamül vs üret, ister bir fabirkaya bakım-onrarım şefi-müdürü vs ol ama önce şantiyede mesleğini tecrübe et, detaylara vakıf ol.. Benim fikrim bu. Ben de 17 yıllık elektrik mühendisiyim. Bildiklerimin büyük kısmını şantiyede öğrendim.

• Bende bitirdim üniyi, atanmak yerine(atanabiliyorum bende puanlar çok düşük) kendi işimi yapmaya başladım. Gerçekten okuyan adama verilen değer çok düşük. Kendi işini yaptığında belki kazanacağın para belli olmuyor ama en azından kazanırken devletin verdiği en yüksek maaşın bile 2 katını kazanıyorsun. Çok pişmanım giden 5 yıla. Hatta hazırlanma falan derken 6-7 yıl. Tam bir yazık günah.

• quote:

Orijinalden alıntı: pelstina

Elektrik mühendisinin, makine mühendisinin yeri şantiyedir arkadaşlar. Ar-ge neymiş? Türkiye teknoloji üreten bir ülke değil ki, ar-ge dediğin teknoloji üreten ve geliştiren firmalarda yapılır. Bizdeki sözüm ona argeler mevcut teknolojiyi bir iki tık ileri götürme çalışması yaparak maliyet düşürme, karlılık arttırma çalışması yapıyorlar. Şimdiye kadar hangi teknolojiye önderlik etmişiz? Yok. Bu biraz 3-5 çalışanı olan şirketin sahibinin kartvizitine Genel Müdür yada CEO yazdırması gibi birşey..

Demem o ki, mühendis dediğin kişi önce şantiyeden başlayacak, fabrikaymış, satış-pazarlamaymış, satın alma vs bunlar mühendis adamı duman eder, mahveder. Neden şantiye? Çünkü sahasıyla ilgili teknik bilgi ve deneyim kazanma, ürünleri tanıma, problem çözme, sistem kurma ve işletme, insan ilişkilerini geliştirme, insanlara iş yaptırma vs. bunlar sadece şantiyede olur. Ayrıca mühendislik bırakılmaz, çünkü mühendislik seni bırakmaz. Eğer iyi bir eğitim alıp mühendislik nosyonunu edindiyseniz, bünyeniz artık mühendis bünyesidir, isteseniz de içinizden kolay kolay söküp aramazsınız.

Şantiyede alanına vakıf olduktan sonra ister firma kur satış-pazarlama yap, ister üretim yapa bir tesis kur yedek parça, firmalara ara mamül vs üret, ister bir fabirkaya bakım-onrarım şefi-müdürü vs ol ama önce şantiyede mesleğini tecrübe et, detaylara vakıf ol.. Benim fikrim bu. Ben de 17 yıllık elektrik mühendisiyim. Bildiklerimin büyük kısmını şantiyede öğrendim.
    kesinlikle... altına imzamı atarım.
    şantiye olmazsa olmazıdır bu mesleğin,

• Dedefon kullanıcısına yanıt
    Çok doğru yazmışsınız. Her şeyin özeti burada aslında. Bir mühendisin en büyük sermayesi, tabiri caizse altın bileziği, aklıdır. Bu akıl tecrübeyle gelişir sürekli. Bu tecrübe sadece işin teknik kısmı olmayıp, büyük çoğunluğu da hayattır. Bunlar okullarda öğrenilecek şeyler değil, yaşamanız lazım. Maaş konusuna başlangıçta çok takılmayın. İşler nasıl işliyor, insanlar nelere nasıl tepkiler veriyor, sahada problemler nasıl çözülüyor vs. bunlara odaklanın. Bir projenin nasıl aşamalandırıldığını kavramaya çalışın. Bunlar için hep emek sarf etmeniz lazım.

Son olarak işe başladığınız şirkette size bir şeyler katmak zorunda. Böyle değilse lütfen vakit harcamayın oralarda. Unutmayın, en kısa sürede en çok altın bileziği toplamamız lazım.
  • Bölümden bölüme fark ediyor sanırım. Benim yeğen bilgisayar mühendisi. 7 bin tl maaşı var. Yaşı daha 26. Misler gibi bi hayatı var.
  • capo di capi kullanıcısına yanıt
    Nerden mezun ?

• quote:

Orijinalden alıntı: MyWorldLife

Bu sektörün içindeki birisi olarak yazıyorum.

Ortaokul, Lise mezunu işçi CNC Operatörü bile, mühendis maaşını rahat ikiye katlar.

Şuan bizim şirkette mesela CNC Dikey işlem merkezi operatörü mesai ile ortalama 5500 tl almakta. (net 3.750 - 4)

Mühendislerde ise mesai olayı yok. Düz fix 3.000 tl maaş alıyor.
    Bende bilg muh mezunu olucam yaş 24 ama mutlu değilim bu yaştan sonra meslek öğrenilebilir mi ?

• furkan1zek kullanıcısına yanıt
    Lisans mezunu nasıl yurtdışında iş bulamıyor, hangi bilgiyle hangi vasıfla bunu söylüyorsunuz?

Benim şahsen tanıdığım; 3'ü Hollanda, 1'i İtalya, 1'i Norveç, 1'i Almanya, 1'i Katar olmak üzere 7 mühendis tecrübesiz ve yüksek lisans yapmadan yurtdışında işe başladı. Senelerdir de çalışıyorlar; tabi 5'i ülke değiştirdi ama Türkiye'ye dönen yok. Bilmeden atıp tutmayın; hayır anlamadığım o kadar kişi yorumunuzu beğenmiş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Riven Mı

Makina mühendisi yeni mezunum 5.5k ile başladım ama iş hayatı yoğun cidden :d
    nerden mezunsunuz ve hangi ilde calısıyorsunuz hocam
  • benim yigenim bilgisayar muhendisi .

12.000 lira aliyor. krallar gibi yasiyor.

amcamin kizi var elektrik muhendisi. 15.000 lira aliyor aylik. krallar gibi yasiyor ...

ulan amma atip duruyorsunuz...
  • 5 üniversitede bitirseniz, yüksek lisansta yapsanız vizyonunuz yoksa 3k maaş ile çalışırsınız, kitap okumamış, sosyal yönünü geliştirmemiş, kendini ifade edemeyen, iş bitirici olmayanların için iş hayatı zor..

Bu arada konuyu açan kardeşimize 10 defa ünv ismini sormuşlar geçiştirmiş, daha okuduğunuz okulun ismini hazmedemediyseniz nasıl iş görüşmesinde kendine güvenen bir izlenim çizip istediğiniz işi ve maaşı alacaksınız :/
  • Bence cok abartmissin. Ben lisansimi elektronik ve bilgisayar ögretmeni olarak yaptim, suan isvicre'de yazilim mühendisi olarak calisiyorum (isvicre'de computer science da yüksek lisans yaptim) ve hayatimdan memnunum. Elbette sikintilar da cektim ama meslegimi sevdigim icin kendimi gelistirme yoluna gittim.

Lise döneminden beri kendimi gelistirmek icin calisiyorum ve hala calisiyorum. Haftasonlari ya da aksam vakitleri kendimi güncel tutmak adina yeni seyler ögreniyorum. Alanimda en iyisi olmak icin gayret ediyorum, herkes misil misil uyurken ben calisiyordum ve bunu bir zorunluluktan dolayi zevk aldigimdan dolayi yapiyordum ve hala yapiyorum. Günde 4-5 saat uyuyorum vs vs

Türkiye'de kalsaydim orada da iyi bir is bulup calisirdim. Belki ilk islerim cok iyi olmazdi (aslinda bir süre calistim) ancak onlari bir basamak olarak kullanip ilerlerdim. Daha meslege yeni atilmissin ve hemen pes etmissin ve kit bilginle digerlerine "mühendis olmayin" diyorsun. Sucu kendinde aramalisin. Sen orta düzey hatta bana kalirsa kendini gelistirememis bir mühendis olarak cocuk gibi agliyorsun. Kendini cok iyi gelistiren insanlar her zaman bir acik kapi bulur öyle ya da böyle. Kendi sinif arkadaslarimdan biliyorum. Yazilim derslerinin sinavlarina kodlari ezberleyerek giren insanlar tanidim ve mezun olunca iki satir kod yazamayan mühendisler. Elbette ki bu tip bos gereksiz insanlarin is bulamamasi ya da zorluk cekmesi normal.

Tanidigim yeni mezun bir arkadas 6500 tl ile ise girdi ve anlasmasina göre yakin zamanda maasi 10 bin tl ye cikacak.. Peki o kisiyle senin farkin ne? O kisi, üniversite okurken bir sürü proje yapti profesyonel anlamda, gecesini gündüzüne katip kendini gelistirdi, benim cok tecrübem olmasina ragmen bazi konulari benden cok daha iyi biliyor.

Velhasil kelam, kendi tembelligini herkese mal etme. Kendini iyi gelistirmis, uzmanlasmis biri öyle ya da böyle iyi bir is bulur. Kahvede caycilik yapan elektronik mühendisi de var, fotografcilik yapan da ya da yüksek yerlerde calisan da.. Is sende bitiyor. Benim yillardan ögrendigim sey bu. (Genc mühendis adaylari icin yazdim yoksa konu sahibine cevap verme zahmetine bile girmem)

• Tek bir şirket üzerinden koca mesleği bitirmişsin. Bence de mühendisliği bırakmanda fayda var

• Hayırlı olsun kardeşim bende fen fakültesi bitirdim. Üniversiteye giderken programlama öğrendim ve şuan yazılımla uğraşıyorum. Ticaret iyidir. Bende farklı sektörlerde ticaret yapmak istiyorum. Kısmet bakalım Allah çalışanın yanındadır.
  • Oğuzhaan kullanıcısına yanıt
    Sakarya Üni, şu anda Airties'te çalışıyor.
  • Biz de işverenler genelde senden çok var bugün seni kapının önüne koysam yarın senden daha düşük ücretle çalıştıracak personel bulurum kafasında.

O yüzden az çok bir şey bilen tecrübe kazanmış nitelikli personel yurt dışına kaçıyor.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.