Şimdi Ara

Mustakil ev icin etkin kombi kullanimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
1
Favori
8.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Su anda mustakil bir evde oturuyorum ve elektrikli kombi taktiriyorum. Genel anlamda bunu etkin (min maliyet ile) kullanmak icin nasil bir kullanimin en ekonomik olacagi konusunda yardim ederseniz cok sevinirim. Bende elektrikli kombi var, ama tahmin ediyorum bu sorular mazot/dogalgazli kombiler icin de gecerli:

1. Kombiyi butun gun boyunca dusuk isida (18 veya 20 derece gibi) sabit isida tutmak, ve aksam kullanim saatlerinde isisini arttirmak mi daha iyi, yoksa kullanilmayan zamanlarda tamamen kapatip, sadece kullanim zamanlarinda acmak mi daha iyi? Duvarlari ve evi ilk isitmak maliyetli diye, butun gun - surekli acin diyorlar ama sormak istedim yine de.

2. Evde kullanilmayan odalardaki radyatorleri tamamen kapatmak dogru mudur? Yani evde hic kullanilmayan 2 oda var, bunlarin radyatorlerini tamamen kapatip, kapilari kapali tutmak ne kadar dogru? Bazilari, odalar arasi yalitim yoktur diye, az da olsa isitin diyor ama hic kullanilmayan bu odalari az da olsa isitmak tamamen israf gibi geldi bana.

3. Odalar kullanilmazken radyatoru kisik tutup, kullanim zamani geri tamamen acmak ise yarar mi? Ornegin yatana kadar yatak odasinin vanasini kismak, sonrasinda acmak ve oturma odasini kismak gibi.

4. Diyelim ki ev icin 24kw bir kombi gerekiyor. Burda dereceli olarak devreye giren daha yuksek kapasiteli bir sey almak daha az calisacagi icin daha iyi olur mu? Ornegin 24kw gereken yere 30kw almak kullanim maliyetini dusurur mu?

Umarim cevaplar herkesin isine yarar, simdiden tesekkurler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kobari -- 18 Ocak 2013; 23:57:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kobari

Merhaba,

Su anda mustakil bir evde oturuyorum ve elektrikli kombi taktiriyorum. Genel anlamda bunu etkin (min maliyet ile) kullanmak icin nasil bir kullanimin en ekonomik olacagi konusunda yardim ederseniz cok sevinirim. Bende elektrikli kombi var, ama tahmin ediyorum bu sorular mazot/dogalgazli kombiler icin de gecerli:

1. Kombiyi butun gun boyunca dusuk isida (18 veya 20 derece gibi) sabit isida tutmak, ve aksam kullanim saatlerinde isisini arttirmak mi daha iyi, yoksa kullanilmayan zamanlarda tamamen kapatip, sadece kullanim zamanlarinda acmak mi daha iyi? Duvarlari ve evi ilk isitmak maliyetli diye, butun gun - surekli acin diyorlar ama sormak istedim yine de.

2. Evde kullanilmayan odalardaki radyatorleri tamamen kapatmak dogru mudur? Yani evde hic kullanilmayan 2 oda var, bunlarin radyatorlerini tamamen kapatip, kapilari kapali tutmak ne kadar dogru? Bazilari, odalar arasi yalitim yoktur diye, az da olsa isitin diyor ama hic kullanilmayan bu odalari az da olsa isitmak tamamen israf gibi geldi bana.

3. Odalar kullanilmazken radyatoru kisik tutup, kullanim zamani geri tamamen acmak ise yarar mi? Ornegin yatana kadar yatak odasinin vanasini kismak, sonrasinda acmak ve oturma odasini kismak gibi.

4. Diyelim ki ev icin 24kw bir kombi gerekiyor. Burda dereceli olarak devreye giren daha yuksek kapasiteli bir sey almak daha az calisacagi icin daha iyi olur mu? Ornegin 24kw gereken yere 30kw almak kullanim maliyetini dusurur mu?

1- Akşamları istediğiniz ısının 1-2 derece altında diğer zamanlarda çalıştırın. Aksi halde soğuk havalarda 5-6 derece arttırmada fazla elektrik harcamanın yanı sıra konfordan da kaybınız fazla olur.
    2- Evde kullanılmayan odaları tamamen kapatmayıp, kısın. Odalar arası ısı yalıtımı yetersiz olduğundan, birbirini olumsuz etkiler.
    3- 1 ve 2. maddede yazdığım gibi yapın. Vanalarla sık oynamayın.
    4- Evin ısı kaybına göre kombi belirlenir. Çok katlı evlerde bazen 24 yerine 26-30 kW seçilebilir. Bunu evinizi inceleyen mühendis tespit edecektir.

Kolay gelsin.

• Ben de boyle tahmin ediyorum, ama gelen saticilar:

1. Mustakil evlerde cok isi kaybi oluyor, elektrikli kombi de cok hizli isitiyor. Onun icin gunduz kullanmadiginiz saatlerde tamamen kapamak daha ucuza geliyor dedi.

2. Hic kullanmadiginiz /girmediginiz bir oda ise eger, radyatoru tamamen kapatmak daha az sarfiyete sebep olur dedi.
  • Anladığım kadarı ile henüz almadınız elektrikli kombinizi, testi kırılmadan müstakil evde oturup elektrikli kombi kullanan birisi olarak bir tavsiyem var.
    Kaç metrekareyi ısıtacaksınız yazmamışsınız ama müstakil ev dediğinize göre ısıtacağınız alan en az 90-100 metrekare filan olmalı, ve radyatör kullanacaksınız. İzmir gibi bir yerde kullanan birisi olarak aylık elektrik maliyetinizi eylül'den başlamak üzere ay ay 200-300-400-500-750-600-500-200 son ay nisan gibi tahmin edebilirsiniz elektrikli kombi ile. Ki zaten bunu 3 aşağı 5 yukarı biliyorsunuz, elektrikli kombi ye de 30 kw lık yaklaşık 3.000 lira para vereceksiniz elektrik vs işleri dahil.
    Bütün bu masraflara rağmen ilk yıl kullanımından sonra da bu kadar maliyeti yapıp bunun yerine ne yapabileceğinizi araştıracaksınız çünki elektrik maliyetleri devamlı artıyor.
    Elektrikli kombi almak isteyenin muhtemelen doğalgaz imkanı yoktur, kömürlü kazan ile uğraşacak da zamanı ve fiziksel koşulları uygun değildir, bu sebepten muhtemelen pahalı da olsa elektrikli kombiye yönelir. Eğer ev kendinizin ise, yatırım gibi görerek ve aylık maliyet, doğalgaz ile kafa kafaya ve rahatlığı ile aynı ısınmak istiyorsanız, hava kaynaklı ısı pompası bakın. Evet ilk yatırım maliyeti neredeyse 4 katı ama benim şimdiki aklım olsa ilk başta hiç uğraşmadan (yaklaşık 3,5 sene evvel) taksit makit ne yapar bunu alırdım. Eğer doğalgaz gelmeyecek ise.
    Yok illaki elektrikli kombi diyorsanız, elektrik tarifenizi 3 zamanlı tarifeye geçirin , eğer gündüz evde yoksanız öğleden sonra saat 15-17 arası 2 saat çalışsın akşam saat 22 ile sabah 7 arası da full çalışsın normale göre daha fazla tasarruf edersiniz ve evi çok da soğutmamış olursunuz.
    Kolay gelsin

• Valla, cok haklisiniz ama aynen soylediginiz sebeplerden dolayi elektrikli kombiye yonelmek zorunda kaldim ne yazik ki! Yoksa, direkt isi pompasi almak en dogrusu...

Isitilacak alan 130 m2 civari ve 24kw aldik. Sizin verdiginiz maliyetler, nasil bir kullanim icin? Yani, hangi saatlerde yakiyorsunuz, ne kadar yakiyorsunuz, vs. ?

Tesekkurler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kobari -- 20 Ocak 2013; 13:03:19 >
  • Benim kullanım alanım 160-170 m2 aslında bi 40-50 daha varda orayı kışın hiç kullanmıyorum. Yerden ısıtma var evde biraz avantaj sağlıyor, ilk seneler o metrekareleri elektrikli kombi ile ısıtmanın ne maliyet getirdiğini görünce kombi kullandığım alanı 70-80 metrekareye düşürdüm, geri kalanı şömine soba da odun yakarak ısıtıyorum. Yine de 80 m2 eh işte ısıtma için geçen ay 400 lira verdim bu ay izmir bile çok soğuk yaptı sanırım 700-800 veririz.

Tarifem 3 zamanlı, kombi önce de yazdığım gibi akşam 10 ile sabah 7 arası devamlı açık, gündüz evde yokuz ama evin çok soğumaması için 15-17 saatleri arası 2 saat çalışıyor. Maksimum 45-46 derecede açıyorum yerden ısıtma da daha fazlası zor zaten, yine de bir katı yakıtlı veya doğalgazlı gibi ısınamıyoruz.

Tüm evi ısıtabilmek için devamlı arayış halindeyim hatta buradan da yardımcı olmaya çalışanlar oldu ama iş dönüp dolaşıp ısı pompasına çıkıyor (eğer doğalgaz yoksa).
    Katı yakıtlı kazan ile ısınırsınız ama, kazan için yer yapacaksın, kömürlük için yer yapacaksın, stokerli alsan bile en iyi ihtimal 2 günde bir karaya bulanacaksın, yanlış kömür alırsan ayvayı yedin, gerekli elektrik önlemlerini almazsan kazanı uçurursun, haftada bir temizliği var, pelet kazanı alsan iyisi neredeyse ısı poması fiyatına ayrıca peleti depolamak daha zor hacimli malzeme bi de peleti buldun bulamadın böyle uzar gider. Yada 12-15 bin TL vereceksin ısı pompası alıp geçeceksin.
    Sağda solda bunun için kredisi var turseff diye bahsediyorlar ama hiç bireysel uygulamasını bilen yok, netekim durum zor allah doğalgazı olmayan kolaylık versin.

• quote:

Orijinalden alıntı: kobari

Merhaba,

Merhabalar,

Ilıman/yarı ılıman bir yerde yaşıyorsanız ve yazları klima ihtiyacı oluyorsa çoklu sistem veya mono klima düşünülebilir...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Dis Mekan icin Projeksiyon
    7 ay önce açıldı
    Mustakil ev yapim fiyati.
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar merhaba.
    Tam da açmak istediğim konuyu bulunca buradan devam edeyim istedim. Ben de sizler gibi İzmir'de müstakil evde oturuyorum. Isıtma sistemi için arayış içindeyim. Daha önce bir elektrikli kombi başlığında yazmıştım, hatta elektrikli kombi kullanıp memnun olan bir arkadaş vardı, sağolsun çok yardımcı oldu.

Halihazırda evimizde stokerli kömürlü kazan var. Isıtma performansından memnunum aslında, ayarını tutturup güzel yakabilirsem, dışarısı 5 dereceyken evde şortla gezdiriyor, hakkını yemeyeyim. Fakat o kadar çok dezavantajı var ki, 3 senedir kullanıyorum, artık sıkıldım. Zaten söylenmiş ama, öncelikle kaloriferin seveceği bir kömür cinsi bulmanız lazım, mutlaka kuru olacak. Mümkünse kıştan önceki yazın alıp iyice kurumasını sağlamalısınız. Kömürü saklamak bir dert, taşımak, doldurmak bir dert. Hele kazanı 2-3 günde bir temizlemek! Anlatılmaz yaşanır. Ben kafamda bere, ağzım kulaklarım kapalı, gözümde şeffaf gözlük, eldivenler ve eski giysilerle giriyordum kaloriferin olduğu odaya. O kadar kötü kokuyor ki, bu kış bitiminde odayı yıkadım temizledimi hala hafiften kömür kokuyor. Ağzınızı ne kadar kapatsanız da ciğerlerinize, burnunuzun içine kömür tozu doluyor. O odaya her girişimde deli gibi duş almak zorunda kalıyorum. Bazen kömür sıkıştırıyor, kazan duruyor. Sabah bir kalkıyorsunuz, ev soğumaya yüz tutmuş... Yazsam 3 sayfa yazarım. Ama kazanı yakacak, gün içinde yanına uğrayıp kontrol edecek biri varsa, güzel...

Velhasılı kelam kömürden bezdim. Zaten eve akşam 8'de geliyorum, 3 saat sonra yatıyorum. 2 günde bir bu üç saatin 1 saatini kazanın başında harcıyorum. Haftasonları da temizliğiydi çuval taşımasıydı derken hayata küsüyorum. Şimdi alternatif arayışındayım.

Dökmegaz sistemlerini araştırdım, kurulum maliyeti yanında kombi almam gerekecek ve dökmegazın kendisi çok pahalı olduğundan vazgeçtim. Bu arada doğalgazın gelmesine ben diyeyim 3, siz deyin 5 sene var. Daha bizim ilçeye bile gelmedi...

Aklımda 2 alternatif var; birisi klima, diğeri evdeki mevcut tesisatı kullanabileceğim elektrikli kombi. İlk yatırım maliyeti daha düşük olduğundan elektrikli kombi ağır basıyor. Üstelik evin her yeri ısınacak. Tabii ki faturaya katlanacağız.

Biraz bilgi vereyim size; 2 kişiyiz, ben çok sıcağı sevmem ama eşim seviyor, o yüzden dubleks 3+1 evimizin en azından salon-mutfak-yatak odası ve banyosunu 22-23 derecelerde tutmam lazım. 2 oda hiç kullanılmıyor. Malum İzmir çok soğuk değil ama bizim evimiz tam müstakil, dört tarafı açık ve esen bir bölgede. Dış yalıtım yok ama iç cephe komple yalıtımlı, çatımız iyi. Genel olarak yalıtım orta şeker diyebilirim. Tüm camlar çift bu arada. Ev brüt olarak 140 m2 civarındadır tahminim ama kullandığımız kısmı 90 m2 kadardır diye düşünüyorum.

Klima kullansam, kaç tane ve nereye takacağım? Multi split daha mantıklı duruyor fakat bu sefer evin içinden borular geçecek. Banyoya klima takamayacağım, yatak odamızla banyo arasında da bir hol var, yatak odasına klima taksam banyoyu ısıtabilir mi? Bu hol aynı zamanda çatı katına çıkan merdivene bağlı yani yatak odasından çıkacak sıcak hava banyoya uğramadan çatıya gidecek.. Yani klima işi biraz muallak.

Elektrikli kombi evdeki mevcut tesisata bağlanacak, takması ve işletmesi çok kolay, tertemiz. Tüketimi haliyle yüksek ama biz zaten haftaiçi evde 3-4 saat duruyoruz. Haftasonları da mutlaka dışarı çıkılıyor, geziliyor vs. Yani kombi günde 6-7 saatten fazla yanmayacak. Zaten kış da olsa olsa 4 ay sürüyor burda. Sonrasında tüm evi ısıtmanın anlamı kalmıyor, üşümüyoruz. 4 ayda aylık ortalamam 500 lira olsa, 2000 lira eder. Ben zaten 3 ton kömür alıp bu parayı veriyor ve eziyetini çekiyorum.

Sizlere de sormak istedim, özellikle klima mevzusunu. Multi split klima ve elektrikli kombi arasında bana yardımcı olabilir misiniz? Salondaki klima hol + mutfağı, üst katta yatak odasındaki klima bu odayı + banyoyu ısıtır mı? Yani 2 tane fakat güçlü klima ile bu işi çözebilir miyim?

Elektrikli kombiyi sıfır alırsam 1900 lira civarında, 2. el alırsam 1000 lira civarında. 300 lira kadar da bir kurulum masrafı olacak. Klimada sanırım kurulum parası vermeyeceğim ama klimanın kendisi ne kadar tutar bilemiyorum.

• Nefis bir sunum yapmışsınız, kutlarım. Evin planı olmasa bile verdiğiniz detaylarla canlandırmak kolay...
    Elektrikli kombi ile sıcak sulu kaloriferik ısıtma homojen ısınma sağlaması bakımından klimadan daha üstün ve konforlu ama maliyetler bakımından kötü. Sonuçta yapacağınız yatırımı en fazla 3-4 yıl sonra doğalgaz gelirse DG kombisi ile yenilemeniz gerekebilir. İkincisi ve daha önemlisi, yazın soğutma için klima kullanacağınıza göre, önce klimayı kışın ısınmada deneyin. Tabi büyük kapasite ve mümkünse inverter klima olmasında yarar var. Kullanmayacağınız ev içi alanları kapalı tutun. İki büyük kapasiteli klima yerine 1 büyük + 2 küçük vb kombinasyonlar da düşünülebilir. Hiç olmazsa klimayı DG geldikten sonra da kullanmaya devam edersiniz. Ama elektrikli kombi işinize yaramaz artık...
    Bu soruyu klima bölümünde de sormanız iyi olur, zira klima üstatları orada...

• İlginize teşekkürler. Yarın zaman ayırabilirsem basitçe evin planını çizeyim size, daha net canlandırabilirsiniz kafanızda :) Sonrasında da klima bölümüne sorarım. Klima için yazın da kullanırsınız demişsiniz doğal olarak ama ben o detayı vermeyi atlamışım; açıkçası 3 senedir klimaya ihtiyacımız 3-5 kez olmuştur. O da gece, havanın çok nemli olduğu istisnai durumlarda. Kışın estiği gibi yazın da esiyor bizim ev, o yüzden klimaya alt katta hiç ihtiyaç duymuyoruz, üst katta da sadece uyurken ve o da dediğim gibi çok nadir. Şu an klima yok evimizde. Ama Karşıyaka'daki evimizde her odada var, klimasız bir hayat düşünülemez orda...

Yani klima alırsam, aynı kombi gibi 7-8 ay atıl duracak. O yüzden aklım kombiden yana. Fakat onda da dediğiniz gibi DG gelirse elde patlama ihtimali var. Ama ben DG'ın geleceğine inanmıyorum maalesef. Şehir merkezine (Konak) 30 km, en yakın doğalgaza (Narlıdere) 15 km uzaktayız ama burası İzmir, burda işler yavaş yürür :( Neticede klima, elektrikli kombiye göre yatırım maliyeti açısından daha pahalı olacak ama tüketim değeri düşük olacak. Konfor açısından ise kombi üstün. Çok kararsız kaldım :)

• Selamlar,

En yakın doğalgaz 15km mesafedeyse gelmesi yakın olabilir.:))
    İlk yatırım maliyetleri, işletim giderleri, olası kullanım süreleri, kullanım şekli (tüm alanlar veya kısıtlı alanlar) ve konfor bakımından yapılacak karşılaştırmada doğru verileri yerlerine koyduğumuzda, sanırım yine klima baskın çıkacaktır. Konfor olarak kombi üstündür ama tüm petekleri açıp tüm evi ısıtırsanız..Bunun da bir maliyeti olacaktır...
    Yazın klimaya 3-5 defa ihtiyaç oldu diyorsunuz ama iklim değişikliği süreci yaşıyoruz ve her geçen yaz bir öncekinden ortalama ve uç sıcaklıklar bakımından daha ileride oluyor bu 1. Ve de 2-Klimayı ilerde DG kullanmaya başladığınızda bile, mevsim geçişleri denilen ısıtma sezonu başları ve sonlarında, DG kombisinden daha düşük tüketimle ısıtmada da kullanabilirsiniz...

Olmadı, 2. el elektrikli kombi alabilirsiniz ki " zarar ne kadar küçükse kardır " mantığıyla açıklanabilir...

• İzmir öyle bir yer ki, her şey çok yavaş gelişir/değişir. Polemik yaratmak için söylemiyorum, gerçekten böyle. O yüzden doğalgazın gelmesi konusunda ümitsizim :) Gelse bile sitemizin kapısına kadar gelecektir, site arazisi içindeki yatırımı bizim üstlenmemiz lazım. Herkes kömürlü kalorifer kullanıyor ve yaş ortalaması yüksek. Muhtemelen yanaşmayacaklardır bu maliyete. Yani böyle bir sorunum da var.

Neyse doğalgazı bir kenara bırakayım, dediğiniz gibi klima da gayet mantıklı görünüyor. Ben basit bir plan çizip klima bölümüne sorayım en iyisi. İklim değişikliği konusunda hakkınız var, örneğin şu an burası o kadar nemli ki, hava 35 derece falan. Güneş alan mutfağım 27 derece gösteriyor! Klima iyi olacak gibi.
  • Arkadaşlar hangi markayı tavsiye ediyorsunuz? Ünmak markasını bilen var mı?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.