Şimdi Ara

Mutfak Dolabı Altına Led Işıklandırma Yapacağım Ama Sorularım Var!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
4.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, uzun süredir ben de mutfak dolabı altına sizin yaptığınız gibi bir aydınlatma düşünüyorum. Bu yüzden dolapları yaptırırken oraya kablo çektirdim, boşta bekliyor. Birkaç sorum var, yanıtlarsanız memnun olurum:

1- 2 metrelik bir şerit kullanmak istiyorum, doğrudan dolabın altına yapıştırmak istiyorum. Tehlike yaratır mı? (Isınma vs.)
    2- İç mekan şerit ledlerden mi kullanmalıyım yoksa silikonlu olanlar var. Lavabo yakınında olacağı için sorun çıkarır mı?
    3- Soğutucu kanal diye bir şey gördüm gittigidiyor'da. Sanırım şeridi bunun içine koyuyoruz. Gerekli midir?
    4- Ortalıkta fiş, kablo vs görünmesin diye elektriği prizden alsın istemiyorum, kablo ile arasına anahtar koyacağım. Aç-Kapa şeklinde olmasını istiyorum.
    5- RGB led kumandası diye bir şey var, bu kumandadaki farklı renkleri alabilmek için led şeridinin de aynı şekilde renkli mi olması gerekiyor?
    6- Trafo kullanmamız şart mıdır? Yani RGB kumanda alsak, güç kablosu, led ve anahtarı bu kumanda modülüne bağlasak yeterli mi yoksa yine de trafo kullanmalı mıyız?
    7- Trafo boyutu fotoğraflarda net belli olmuyor, ne kadar büyüklükte? Dolap altında taç var, buradan görünecek kadar büyük mü acaba?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

• Biraz yardımcı olmaya çalışayım;

1) Tehlike yaratıp yaratmaması biraz sana kalmış. Güzel bir işçilikle tehlikesi olmaz.
    2) Ben şerit led kullandım herhangi bir sorun olmadı. Su gelmediği sürece sorun olmaz.
    3) Ben soğutucu kullanmadım, ısınma da yok denecek kadar az ama burada önemli olan kullandığın ledlerin gücü olacaktır. Güçlü ledler ısınır ve soğutucu gerekebilir.
    4) Anahtar'ın sonrasına ayarlı dimmer tarzı ürünler kullanırsan daha güzel oluyor. Dimmer'i ebay'dan ucuza alabilirsin bu şekilde ışığın şiddeti de ayarlı olur.
    5) Evet, renkli led olması gerekiyor. Ama mutfak vs için pek kullanılşı olmaz diye düşünüyorum.
    6) Led'lerin voltajına göre trafo olması lazım. Belki komple set olarak satılıyormu bilmiyorum ama ben adaptörü ayrı aldım.
    7) Adaptör boyutu notebook adaptörü kadar fazla büyük değil. Ben de dolabın alt kısmına görünmeyecek şekilde yerleştirdim altından bakmadığın sürece belli olmuyor.

• öncelikle cevaplar için teşekkür ederim. ben trafo kullanacaktım ama adaptör kullanmışsınız. nasıl bağladığınızı gösterir bir kaç foto ekler misiniz zahmet olmazsa. bir de bağlantı sırasını nasıl yapmam gerekir? yani gelen kablodan itibaren:
    kablo-anahtar-trafo-dimer-led gibi mesela.
    sonra adaptör falan nereye ne şekilde yerleştirdiniz fikir olması açısından.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anadolu -- 27 Ekim 2015; 17:57:12 >
  • Anadolu A kullanıcısına yanıt
    slm şeritle yapma derim ben beyazlar eninde sonunda sönükleşiyor emeğine acırsın konya sokakta demir merdivenlerden inince tam karşındaki dükkanda yakup sanırım adı vitrinde aliminyum led var hem orda ışığını görürsün yada bundan tak basitttir orada ondanda var http://www.buyincoins.com/item/40265.html#.Vi-jIH7hAps
  • Şerit ledler bildiğim kadarıyla 12v. Bunda sıkıntı yok.

Adaptör veya güç kaynağı alırken amper değerine dikkat edin. Eğer düşük amperli bir güç kaynağınız/adaptörünüz olursa (ledler 12v 2A çekerken 12v 1A bir adaptör kullanırsanız mesela) güç kaynağınız fazlaca ısınıp zarar görebilir. Ama tersi durumda (örneğin; 2a çeken ledlere 3A güç kaynağı kullanırsanız) sorun olmaz, hatta iyi olur.

Neden iyi olur. Her metrede 0,4A çeken bir led şeridiniz varsa atıyorum metre başına (Düzeltme) 0,6A güç kaynağı kullansanız uygundur (şahsi kanaatimdir). Çünkü bu şerit 5mt ise ve siz 0,4x5=2A güç kaynağı kullanırsanız. Limitinde çalışarak uzun süreli çalışmada yine ısınma sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gergozen -- 28 Ekim 2015; 4:01:05 >
  • Ben mutfağa dekor amaçlı mavi tek şeritli led bağladım tek şeritli olduğu için 2 amper şerit led trafosu yeterli geldi yaklaşık 3.5m led kullandım. Kullanacağınız ledin çekeceği amperi hesaplayıp ona göre trafo alınız. Benim em yakından çekebileceğim priz olduğundan yaklaşık 30cm bir kablo çektim prizren trafoya. Trafo ile priz arasına anahtar bağladım. Bizim mutfakta da alt tarafta taç var ve görünmüyor fazla kalın değil trafo. Hatta olayı geliştirdim kendi yaptığım bir alkış anahtarını da bağladım. İstediğim zaman alkış ile açıp kapatıyorum gelen misafirlere supriz oluyor
    Bağlantı basit trafo üzerinde l ve n yada AC yazan yerlere prizren gelen kabloları bağlayın yeri farketmiyor. Ledin artı ve eksi kablolarını da trafonu. Artı eski çıkışlarına bağlayacaksınız.
    Şunu söyleyeyim geçen sene bunları yaparken anahtarı bağlayamadım sürekli sigorta atıyordu , bu foruma yazdım sonra yaptım. Bu forum la tanıştıktan sonra da elektronik devrelere merak sardım bir çok devre yaptım bu sayede. Kendimdeki eksikliği bu hobi ile doldurdum ve hala yeni şeyler öğreniyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• trafo mu yoksa adaptör mü kullanmayı önerirsiniz? adaptörü prize takmak gerekiyor ve ortada dolaşan kablo priz görüntüsü istemiyorum. bu yüzden sanırım trafo mantıklı. trafoyu da bir şekilde dolap altında gizlemek gerekiyor. boyutunu göreceğim önce. sesle çalışan bir anahtar yerine, dimmer veya dokunmatik takmak istiyorum. Sırayı şu şekilde mi takip edeceğim?

elektrik-->trafo-->dimmer-->led

sanırım rgb olayı mutfakta çok gerekli değil. balkonda otururken renkli ışık hoş olabilirdi sanki ama pavyon gibi mi olur bilemedim görmediğim için. Bu yüzden garanti olsun normal beyaz ya da sıcak beyaz kullanacağım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • linkteki ürünler pek hoş gelmedi gözüme. alüminyum led gibi bir şey yok google'da. alüminyum profillerin içine yerleştirilmiş normal şerit ledler var. sonuçta asıl malzeme aynı olduğundan bunları da zamanla sönükleşmeyecek mi?
    Fakat bu profiller çok daha güzel görünüyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Anadolu

trafo mu yoksa adaptör mü kullanmayı önerirsiniz? adaptörü prize takmak gerekiyor ve ortada dolaşan kablo priz görüntüsü istemiyorum. bu yüzden sanırım trafo mantıklı. trafoyu da bir şekilde dolap altında gizlemek gerekiyor. boyutunu göreceğim önce. sesle çalışan bir anahtar yerine, dimmer veya dokunmatik takmak istiyorum. Sırayı şu şekilde mi takip edeceğim?

elektrik-->trafo-->dimmer-->led

sanırım rgb olayı mutfakta çok gerekli değil. balkonda otururken renkli ışık hoş olabilirdi sanki ama pavyon gibi mi olur bilemedim görmediğim için. Bu yüzden garanti olsun normal beyaz ya da sıcak beyaz kullanacağım.

Adaptör de iş görür (içini açıp, bacakları kesip, delik açıp, kablo çekilebilir. Veya içi çıkartılıp başkaca şık bir kutuya yerleştirilebilir. Ama gerek var mı ?
    Ben olsam bu işler için üretilmiş havalandırması iyi bir trafo tercih ederdim.

elektrik-->trafo-->dimmer-->led dizilimi doğru. Zaten dimmeriniz 12v girişli olacaktır.

RGB olayını şahsen sevemedim. Ev sahibimiz mavi bir ışık döşetmiş odalara. Canlı renkler giyince karanlıkta parlıyoruz :)

• Anadolu A kullanıcısına yanıt
    bende muftağa taktım 3lülerden 4adet gece lambaya gerek kalmadan işini yapabilirsin takması basit vida yada çivi ile çakılır ama diğer silkonlu silikonsuz rgblerde zamanla sönüyor sararıyor para değil
    söküp takması adamı yorar. alırken sor bunlar zamanla sönermi diye ne diyecekler sana..
    http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-yapi-malzemeleri-5630-led-aliminyum-pvc-bar-238570110/detay
    http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=aliminyum+led

• quote:

Orijinalden alıntı: Anadolu

öncelikle cevaplar için teşekkür ederim. ben trafo kullanacaktım ama adaptör kullanmışsınız. nasıl bağladığınızı gösterir bir kaç foto ekler misiniz zahmet olmazsa. bir de bağlantı sırasını nasıl yapmam gerekir? yani gelen kablodan itibaren:
    kablo-anahtar-trafo-dimer-led gibi mesela.
    sonra adaptör falan nereye ne şekilde yerleştirdiniz fikir olması açısından.

Sıralama şu şeklide;

1) 220v elektriğin faz'ını basit aç-kapat anahtara girdim.
    2) Anahtardan trafoya giriyorum (220v AC - 12V DC)
    3) Adaptörün 12V çıkışını dimmere giriyorum.
    4) Dimmer'in çıkışından ledleri besliyorum.

Trafo ya da adaptör fark etmez. Led'e göre uygun voltta ve amper'de güç kaynağı olsun yeterli.
    Resim olarakhttp://tinypic.com/r/jpjwue/9 buradaki sanırım yardımcı olur.

• hocam bir kaç yere sordum ama kimse zamanla ışığın azalacağı konusunda bir şey demiyor. "bizim ledler farklı" diyor :)

bu arada bağlayacağımız trafo (metal) pek güven vermiyor, kasa açık olduğunda lavabo üzerinde olacağı için tehlikeli olmuyor mu? su sıçrama ihtimaline karşılık.
  • Burada ledlerle ilgili yaptığım bir kaç çalışma var. Belki işinize yarar...

https://www.youtube.com/playlist?list=PLpxgjqdoym7dItD8mhgfbc-t4MS-w69dg
    [DHTUBE=https://www.youtube.com/playlist?list=PLpxgjqdoym7dItD8mhgfbc-t4MS-w69dg]
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.