Servera mysql kurdum ve yeni bir kullanıcı belirlemek istiyorum. mysql.user tablosunda bakınca gördüm ki tanımlanmış pek çok yetki var. Bunlardan hangilerini seçmem güvenlik açısından riski en aza indirirken, kullanıcınında çalışmasını engellemez. Kullanıcının tablo oluşturma, veri ekleme silme update ve raporlama işlemlerini gerçekleştireceğini varsayıyorum. Bu işlemler için hangi yetkileri tanımlamalıyım.
ikinci sorum şu;
bu mysql kurduğum sunucuya bir başka sunucudan erişilmesine izin vermek istiyorum. Sadece bir tane sunucu ama genel bir izin değil. Bunu nasıl yaparım?
Yardımlarınız için teşekkür ederim
Ilk soruna doyurucu bir cevap veremeyecegim, ama zaten standart yetkiler en güvenli sekilde ayarlanarak gelmistir, ben simdiye kadar bir sorun yasamadim.
Sunucuya izin verme işini ise modemin yada server'in firewall ayarlarindan yapiyorsun, NAT ile belli bir IP den gelen 3306 nolu port istegini sunucuna yonlendirmelisin.
yani yeni bir kullanıcı tanımlayıp, root'un yetkilerinin tamamını ona da mı vereyim? hani benim güvenlikten kastım, adam kafasına göre yeni bi db oluşturamasın, kendi veritabanı dışında bir yere bulaşamasın. belki geçn sefer ifadem çok açıklayıcı olmamıştır.