Şimdi Ara

Nasıl Başardım? (YGS ilk 100)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
64
Favori
12.340
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Önemli: Lütfen xx ten aa ya çekmek için kaç net vb. Sorular sormayın. Bu seneki sıralama kırılgan duruyor. Çok oynayabilir çünkü. Tavsiyem ne geldiyse onu kabullenmeniz ve elinizden geldiğince çalışmanız. Çünkü emekleriniz mezuna kalsanız da işinize yarayacak. Halledebildiğiniz kadar konuyu halledin. Neti ve sırayı düşünmeyin.

Önemli not 2: 4000 tane birinci mi çıksaydı ygsde de? 2.Töder gibi mi olsaydı? 150 doğruyla ilk 1000e girilemeyen bir sınav? Ben bu zihniyeti anlamıyorum. Türkçesinde problem vardı belki ama bu ygsnin matematiği ve sosyali iyiydi. Fende biraz daha seçici sorular olabilirmiş. Eksiklerine rağmen son sene çalışıp şişirme netler alan öğrenciyle senelerce dersini takip eden öğrenci arasındaki farkı ortaya koydu.

Değerli Arkadaşlarım,

Sonucumu muhtemelen gördünüz. Ben çok da memnun değilim, bir sürü dikkatsizlik yapmışım çünkü. Ancak yine de LYS'de düzeltilebilir buluyorum.

Peki bu sonucu nasıl elde edebilirsiniz? Bu konuda sizleri bilgilendirmek isterim. Ancak buraya klişe önerileri yazmayacağım. Öyleyse başlayalım.

Genel öneriler- sınava çalışırken:

1- YGS'ye abanmayın. Ben son 180 günde hem YGS'ye hem de LYS'ye çalıştım. Gördüğünüz gibi YGS eşşekler gibi çalışmayı istemiyor. Gözlem ve yorum yeteneği istiyor. Temel bilgiyi uygulama istiyor. Özellikle de fende dikkat istiyor.

2- Bir konuyu işlendiği anda halledin ve kafanızda rasyonalize edin. O anda ciddiye almadığınız her konu başınıza bela olur. Tavsiyemin önemini LYSde daha iyi anlarsınız.

3- Iyi beslenin, iyi uyuyun. Ben nadiren 11den geç yatarım. Gittikçe yükselen tempoyla çalışın. Maraton koşuyorsunuz, 100metre değil.

4-Neyle karşı karşıya olduğunuzu bilin, sistemi deşifre edin ve stratejilerinizi geliştirin. Eğer seneye de bu seneki gibi olursa analizlerim şöyle:

ALES ve KPSS sorularından da derlenmiş YGS denemeleri var. Bu denemeleri çözün. Uzak durmanız gerekenler:
    -Final:soruların ösym ile alakası yok
    -Uğur:ygs matematiği ve sosyalini yakalayamadı. Fende de başarılı değildi. Türkçesi kısa ve zordu. Istediğimiz hem uzun hem zor
    -Zafer:ÖSSden kalma sorular
    -Yeni çıkan kitaplar:Hatalar vs. olma olasılığı fazla. Düzeltilmiş baskılar alınabilir ama ben tercih etmiyorum.

E peki ne çözelim?

1-Çıkmış sorular: YGS sosyali 37-3 yaptım. Son 3 hafta konusunu okudum, son 25 yılın sorusunu çözdüm. Öncesinde denemeden denemeye çözüyordum. Hammadde sorusu, kafkaslar vs. hep doğru.

2-Ales çıkmış sorular: Fazla geriye gitmeyin, matematikte son 5 seneyi çözebilirsiniz. Türkçeyi de öyle çözün. Matematiğim 38-2 ve iki soru da çok kolaydı, mallığıma yanlış yaptım. Türkçem 34-5-1 ve boşumu işaretlesem tutuyodu. Yanlışlarımın çoğunu hissettim. Türkçede daha çok dilbilgisi sorsalardı keşke, dilbilgim çok iyidir. 37-38 yapardım.

3-Karekök YGS Matematik: 11.sınıfta çok da zorlanmadan çözmüştüm. Problemlerini çözmedim ama sayılar kısmını, özdeşliklerini çözdüm. Özdebirde 28-1-1 yaptım matematiği.

4-Birey B YGS LYS matematik (klasik, gelişim değil): 10.sınıftan beri konuları öğrendikçe çözüyorum. Mat2 de sizi çok geliştirir. Problemlerini yine çözmedim.

5-Zaman denemeleri: Her ne kadar bu sene soru yakalayamamış olsalar da problemler ve olasılık soruları güzel, sizi geliştirecektir. Fende de konuyu idrak edip etmediğinizi anlarsınız yer yer yaratıcı sorular sordular.

6-fen bilimleri dershane içi denemeleri: Türkçesi ÖSYMden bile kaliteli. Hem uzunluk hem de zorluk açısından kaliteli denemeler.

7-arkadaşlarınızın yapamadığı sorular: ne kapsül satın aldım, ne de denge vb. branş denemesi aldım. Arkadaşlarımın o kaynaklarda yapamadığı soruları çözdüm ve onlara anlattım. Mutualist bir ilişkimiz oldu ;).

Branş branş tavsiyeler:

Türkçe: cümle ögeleri, anlatım bozukluğu, noktalama gibi sorularda içinizden sesli okuyun. Yani vurgulara ve tonlamalara dikkat edin. Ögeleri rahat bulursunuz, anlatım bozukluğu kulağınızı tırmalar ve noktalamayı zaten belirlersiniz.

Yazım kurallarında ise yazdığınız her şeyde kurallara uyun. Noktalamalara dikkat edin. Böylece yanlış yazılan sözcükler gözünüzü rahatsız eder.

Paragrafta yardımcı düşünceleri tespit ederek gidin. Anahtar kelimeleri çizerek gidin. Vakit kaybetmemeye başlarsınız. Sınavı bu sayede yetiştirdim. Kaynak:http://azimliyazar.blogspot.com.tr/2013/07/paragraf-cozme-teknikleri.html

Sosyal: Ortaokulda sosyali iyi öğrendim. SBSde 3 sene de tam yapmıştım. Neden sonuçları iyi analiz ederek tarihi, haritayla çalışarak coğrafyayı, 11de iyi öğrenerek felsefeyi ve dersleri dinleyerek (anlatılıyorsa tabi) dini iyi yaparsınız.

Matematik: Temeliniz iyi olsun. Ben problemleri ilkokulda öğrendim. Mantık neyin neye eşit olduğunu yakalamak. Sayılar konusunda sezgileriniz önemli. Olasılıkta ve per-komda sizden isteneni anlamak çok önemli.

Fen: SBS düzeyinde bilseniz yeter. Önemli olan tanımları iyi bilmek.

Edit1: Fende lise düzeyinde bilgi isteyen sorular da vardı. Ancak doğru yorumlamayla hepsi çıkarılabilir. Mesela fizik dalgalar demişsiniz. Sorudaki tabloda bütün cevaplar vardı.

Final Arslan Cingiz de ayrıntılı bir kitap. Gerek yok bence. MEB kitapları yeterli isteyen FEM konu anlatımlıya da çalışabilir. Fazlası vakit kaybı bence.

En düşüğüm: özdebir 3- 135 net (33-7,37-3,28-1-1,5-1-4,35-1-4)
    En yükseğim: uğur ygs8 - 156.25 net (2biyoloji 1din)
    Genelde:150-152 net
    YGS: 145 doğru 14y 1b

Not: lütfen özel mesaj atmayın, buradan yazın.

Edit 2: En önemlisi de kendinizi tanımak. Sınavı analiz etmek kadar sınavda yaşayacaklarınızı da öngörmek önemlidir. Bu amaçla deneme sınavları yapılıyor zaten. Denemelere gerçek sınav saatinde girmek, türkiye geneli sınavlara da ilk girmek önemlidir. Ortam etkisini ve bilinmezliği yüksek tutun. Hastaysanız, keyfiniz yerinde değilse sınava yine de girin. "Best case" ve "worst case"inizi bilin. Hatalarınız ve sonuçlarınız arasındaki örüntüyü/ilintiyi bulun. Nereden başlayacağınızı belirleyin. Mesela kendimi anlatayım:

Ben asla Türkçeyle başlayamam. Çünkü o kadar paragraf sıkıcı gelir bana. Enerjimi tüketir. Sosyalle başlasam bile etkisi sınırlı. Matematik ya da fenle girmek benim için mantıklıdır. Bu mantıkla ben MFTS sırasıyla çözdüm. Riskli taktiktir ama işe yarar. YGSyi yetiştirmemde faydası büyüktür. Siz de önem sıranız, yapamama korkusunun üzerinizdeki etkisi gibi faktörleri de dikkate alarak neyle başlayacağınızı bulun.

Bir önemli nokta da hatalarınızdan ders almak. Mesela mat ve geo sorularınızı çözdürdükten sonra bir de kendiniz o çözümü uygulayın. Ben bazen unuturum çözümü çünkü. Önceden çözmüştüm bunu/ çözdürmüştüm bunu dersiniz ama hatırlayamazsınız. Bundan kurtulmanın yolu çözümü bir de kendiniz uygulamanızdır.

Fen derslerinde de konuları gerçek hayatla ilişkilendirmek önemlidir. Etrafınızı gözleyin ve öğrendiklerinizin doğruluğunu görün. Deneyler yapın.

Bir de isteğim olacak. Dikkatsizlik yapanlar bu sorunlarına ne çözüm buldular? YGSde 5 sorum dikkatsizlikten gitti çünkü.

Edit 4: LYS kitap tavsiyeleri

Mat: Karekök LYS
    Geo: Karekok LYS
    Fiz: Palme A-B
    Kim: Palme LYS + Organik
    Bio: Fem SB

Bunları bitirenler için bir set daha yazacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murdertrk -- 26 Mart 2015; 7:45:45 >

• Expectium E kullanıcısına yanıt
    E Expectium demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

Orijinalden alıntı: Expectium

YGS Dedi dostum farkındaysan 10 , 11 , 12 çıkıyormu ygs de? Arkadaş çok haklı konuşmuş sbs düzeyinde çalışsan yapabilirdin sınavı.Sen 10 11 12 de ygs gördüğünü sanıyorsun galiba biraz saygı göster ve düşünürek yaz.

11. SINIF HATIRLADIĞIM KONULAR

KALDIRMA KUVVETİ
    DİNAMİK
    DENGE
    AĞIRLIK MERKEZİ
    HAREKET
    DALGALAR

KİMYA

BELKİ SBS DÜZEYİ OLABİLİR

BİYOLOJİ

İNSANLAR ÜNİVERSİTE BİYOLOJİ KİTAPLARINDAN ÇALIŞIYORLAR YGS BİYOLOJİYE SEN GELMİŞSİN BURDA SBS DÜZEYİ YETER DİYORSUN.

KİMSE BANA HİKAYE ANLATMASIN BİLADER, 1 NESİL HEBA OLMUŞ RESMEN 145 DOĞRU 14 YANLIŞ İLK 100 WAY BEA.
  • murdertrk M kullanıcısına yanıt
    Oncelikle tebrik ederim
    Peki lys fizik ve kimya soru bankasi onerebilir misin? Ikisinden de hedefim 27 ustu
    Ayrica kaliteli lys denemesi onerebilir misin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxxlrge -- 21 Mart 2015; 10:22:42 >
  • Dostum ygs 1 de 56bin oldum hedefim 30bine girip dokuz eylül elektrik elektroniğe gitmek ygsden önce lys çalışmadım sence nasıl bir yol izleyeyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: MasterHero

Dostum ygs 1 de 56bin oldum hedefim 30bine girip dokuz eylül elektrik elektroniğe gitmek ygsden önce lys çalışmadım sence nasıl bir yol izleyeyim
    dostum benim lys biraz sıkıntılı gibi hissediyorum. ygs 5k dan kötü bekliyodum 2600 geldi bu sefer üzerimde daha bi yük hissetmeye başladım. organik kimyam ve genel olarak kimyam çok kötü ne önerebilirsin kaynak veya çalışma olarak.

diğerleri güzel matematik ve geometri. fizikte son konular kaldı modern vs. sence oluru varmı
  • quote:

Orijinalden alıntı: muco66

dostum benim lys biraz sıkıntılı gibi hissediyorum. ygs 5k dan kötü bekliyodum 2600 geldi bu sefer üzerimde daha bi yük hissetmeye başladım. organik kimyam ve genel olarak kimyam çok kötü ne önerebilirsin kaynak veya çalışma olarak.

diğerleri güzel matematik ve geometri. fizikte son konular kaldı modern vs. sence oluru varmı

Alıntıları Göster
    Kardes sen insansin yaris ati degil

• quote:

Orijinalden alıntı: MfgorunumluTm

Kardes sen insansin yaris ati degil

Alıntıları Göster
    HE SBS DÜZEYİ FENLE FULL ÇEKERSİNİZ ZATEN 4 YIL BOŞA FEN GÖRÜYOR İNSANLAR LİSEDE.
  • affiliation kullanıcısına yanıt
    YGS Dedi dostum farkındaysan 10 , 11 , 12 çıkıyormu ygs de? Arkadaş çok haklı konuşmuş sbs düzeyinde çalışsan yapabilirdin sınavı.Sen 10 11 12 de ygs gördüğünü sanıyorsun galiba biraz saygı göster ve düşünürek yaz.
  • quote:

KALDIRMA KUVVETİ
    DİNAMİK
    DENGE
    AĞIRLIK MERKEZİ
    HAREKET
    DALGALAR

KİMYA

BİYOLOJİ

İNSANLAR ÜNİVERSİTE BİYOLOJİ KİTAPLARINDAN ÇALIŞIYORLAR YGS BİYOLOJİYE SEN GELMİŞSİN BURDA SBS DÜZEYİ YETER DİYORSUN.

KİMSE BANA HİKAYE ANLATMASIN BİLADER, 1 NESİL HEBA OLMUŞ RESMEN 145 DOĞRU 14 YANLIŞ İLK 100 WAY BEA.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi affiliation -- 21 Mart 2015; 11:08:00 >
    Güldürme beni üniversite biyoloji kitaplarından mı çalışıyorlar :D Sen sınava girmemişsin galiba.Aç ortaokul fen bilgisi kitabını biyolojisine bak ve ygs deki biyoloji ye bak farkı varsa gel konuş.O dedigin Fizik 11. sınıf konuları ygs nin tekrarıdır 9.sınıfta gördüğün konuların.Ekstra birşey görmüyorsun 9.sınıfın aynısı.
  • quote:

Güldürme beni üniversite biyoloji kitaplarından mı çalışıyorlar :D Sen sınava girmemişsin galiba.Aç ortaokul fen bilgisi kitabını biyolojisine bak ve ygs deki biyoloji ye bak farkı varsa gel konuş.O dedigin Fizik 11. sınıf konuları ygs nin tekrarıdır 9.sınıfta gördüğün konuların.Ekstra birşey görmüyorsun 9.sınıfın aynısı.

BU KİTABI KURANI KERİM GİBİ BAŞLARININ ÜSTÜNE KOYARLAR FEN LİSELERİNDE, MADEM BİLMİYORSUN KONUŞMA.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi affiliation -- 21 Mart 2015; 11:12:30 >

• Konuyu yazan kişinin temeli saglammis ygs de temel isi
    son seneyle biryere kadar. Tebrikler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: affiliation

quote:

BU KİTABI KURANI KERİM GİBİ BAŞLARININ ÜSTÜNE KOYARLAR FEN LİSELERİNDE, MADEM BİLMİYORSUN KONUŞMA.

Kardes arkadaşa katılıyorum fen liselerinim campbell ile çalışması sınavın campbell taezında oldugunu gostermez,sınav yorum gerektiren ve bencede sbsden bi kac tık üstü

• murdertrk M kullanıcısına yanıt
    Tebrik ederim
    ben fen lisesinde okuyorum. bırak üniv kitaplarını,hocalar palmenin normal konu anlatımlısını bile gereksiz ayrıntılı buluyorlar. Eğer resimdeki kitaba çalışanlar varsa olimpiyat için çalışyordur. lys için gerek yok, ygs için ise feci gereksiz ve zaman kaybı olur.
  • Fen Lisesi Öğrencisiyim ben de ilk kez gördüm bu kitabı. Biz Final Aslan Cingizden öteye gidemedik biyolojide.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mka193oo

Fen Lisesi Öğrencisiyim ben de ilk kez gördüm bu kitabı. Biz Final Aslan Cingizden öteye gidemedik biyolojide.
    DEMEK Kİ NETLERİN DÜŞMESİNİN SEBEBİ BU ARKADAŞLAR. ARTIK KİMSE BÖYLE KAYNAKLARDAN ÇALIŞMIYOR BU NEDENLE 140 NETLE İLK YÜZ ÇIKIYOR.
  • Bu seneki ygs fen sorularını çözün, ondan sonra konuşalım. Campbell i de biliyorum, general chemistry i de biliyorum, introduction to algorithms i da biliyorum. Üstelik Türkçesinden değil, birebir İngilizcesinden biliyorum. Girdiğim ygsyi de biliyorum. O göz sorusu için campbell a çalışman gerektiyse bir şey diyemeyeceğim. 7.sınıftaki kardeşime sordum doğru cevapladı. Özet: Fen anlamında ciddi çalışma ve bilgi birikimi isteyen bir sınav değildi.

Hedefim iyi bir üniversitede elektrik-elektronik okumak. Not: Bilgisayar, elektrik-elektronik, talaşlı imalat, kalıpçılık alanında da temelim sağlam. Proteus/eagle/solidworks kullanmayı da biliyorum. Yarış atı değilim, sınavın sadece bir ara basamak olduğunun bilincindeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murdertrk -- 21 Mart 2015; 11:55:35 >
  • quote:

quote:

KALDIRMA KUVVETİ
    DİNAMİK
    DENGE
    AĞIRLIK MERKEZİ
    HAREKET
    DALGALAR

KİMYA

BİYOLOJİ

Niye bağrıyosun?

• quote:

quote:

Hangi fen lisesindesin hocam da bunu yanınızdan ayırmıyosunuz? Sen de bilmeden konusmasayın keske. Bunu yanından ayırmayanlar biyoloji olimpiyatlarına hazırlananlar. İlk 3000 in girdiği içinde 499 ortalamalılarin da olduğu fen lisesinde dediğin durum yok.

• YgsTürkçe için hangi kitabı tavsiye edersin? Zor olsun.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.