Şimdi Ara

nasıl haberleştirebilirim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
468
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba. Bir uygulama için laptopumu iki ayrı ünite ile aynı anda haberleştirmem gerekiyor. Şu ana kadar laptop<->kabin bağlantısını ethernet kablosu üzerinden ftp voyager ile yapıyordum. Fakat işin içine ikinci bir üniteyi dahil edemedim. Normalde kabinlerin ip adresleri aynı. Yani ayrı ayrı yapabiliyorum. Elimde bir switch var.
    Kabinin bir servis birde lan girişi var. Lana yeni ip atadım. Normalde service çıkışının ipsi sonu 81. lanın ise 52 fakat landa subnet mask ve gateway ipleri yok. Yine belirtmem gerekiyor lan çıkışı ile ftp voyager üzerinden ve başka türlü laptop bağlantısı kuramadım.

Özetleyecek olursam; elimde bir laptop(ikinci gerekirse olabilir.) iki kabin ve birde 8 li switch var. Helva yapamıyorum.
    Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.[frndsp]
    İyi günler.

• Kabin ne demek? Bunun dışında;

Doğal olarak en temel şeyleri yazacağım. 3 cihaz için de aynı subnet'e sahip farklı IP adreslere sahip olmaları gerekiyor. 192.168.0.0 subnet, 192.168.0.x gibi de 3 farklı adres. Bu durumda ağ çalışır. Fazladan ne sorduğunu anlıyamadım. Ama diyorsan ki subnetler farklı ve değiştirme şansım yok o zaman da yönlendirici kullanmaktan başka şansın da yok demektir. Aslında dizüstü bilgisayarına ikinci ağ kartını takarak bu yönlendirme işlemini bilgisayarda da yapabilirsin. Zaten bu durumda da kabinleri de direkt makinana bağlıyarak ağı kurmuş olursun.
  • Dediğinizden şunları anladım; Subnet maskler 3 cihaz içinde aynı olmalı.
    2.adresler farklı olmalı.
    3.veyahut laptopa ikinci ağ kartını takarak her nekadar nasıl yapılabileceğini bilmesemde laptobumu yönlendirici olarak kullanabilirim.
    Eklemem gerekenler;
    -normalde her kabinin service çıkışındaki standart ve static ipleri 192.168.125.81 subnetmask 255.255.255.240 .Birebir bağlantı için Local area network properties de tcp/ip ayarlarındaki boş yerlere bunları giriyorum. Birde default gateway e 192.168.125.82. Fakat ftp voyager da connect için 192.168.125.1 giriyorum. Bunun nedenini de bilmiyorum. Ftpvoyager da 192.168.125.81 kabul etmiyor.
    -ftp voyagerda switche iki kabini bağladığım durumda aynı anda ikisini görmüyor normal olarak.
    - Kabinin önceden belirttiğim bir diğer lan çıkışına 192.168.0.52 ip atadım. ama bununla hiçbir şekilde bağlantı kuramadım.

Sormak istediklerim;
    Bu ip meselesi nasıl işliyor. Neden benim, bilgisayarımım Local area network properties ine kabin ip değerlerini girmem gerekiyor. Burası bilgisayara ait değil mi.
    - Dediğin diğer alternatifi düşünecek olursak bu iş için başka ağ kartı kullandığımda aynı ip li iki kabin olması bir sorun çıkarmaz mı.

ilgilendiğiniz için şimdiden teşekkür ederim.

• Evet, beni doğru anladın.

<b>"Sormak istediklerim;
    Bu ip meselesi nasıl işliyor. Neden benim, bilgisayarımım Local area network properties ine kabin ip değerlerini girmem gerekiyor. Burası bilgisayara ait değil mi."</b>

Bunu ben de anlamadım. Normalde böyle birşey yapılmaz ve yapılamaz zaten. Ama şunu da belirteyim, sana sorduğum bir soruyu hala yanıtlamadığın için tam bir cevap veremiyorum. Kabin nedir? Ne iş yapıyor? FTP Voyager dediğin iki kabinde de mi çalışıyor? Biraz bu detaylara girebilirsen, hatta çizip gönderebilirsen çok iyi olur. IP meselesinin nasıl işlediği aslında uzun bir konu. Ancak sana şunu söyleyim: IP adresleri ve alt ağ geçitleri elektronik bir işleme ("ve"leme) tabii tutularak bir ağ adresi bulunur. Ağ adresi aynı olan cihazlar birbirleriyle haberleşebilirler.

Dediğin gibi 192.168.125.1 ve 192.168.0.52 adresleri söylediğim bu işleme tabii tutuluduğunda 192.168.125.1 adresine sahip cihazın bağlı bulunduğu ağ adresi 192.168.125.0, 192.168.0.52 adresine sahip cihazın bağlı bulunduğu ağ adresi de 192.168.0.48 olacaktır. Gördüğün gibi farklı 2 tane ağ adresi var ve cihazlar birbirleriyle haberleşemiyorlar.

<b>"- Dediğin diğer alternatifi düşünecek olursak bu iş için başka ağ kartı kullandığımda aynı ip li iki kabin olması bir sorun çıkarmaz mı."</b>

Evet çıkarır, bu yüzden IP adreslerden birini değiştirmen gerekecek. Yönlendirme işlemi de o kadar ahım şahım birşey değil.

Hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz?

<b>"ilgilendiğiniz için şimdiden teşekkür ederim."</b>
    Rica ederim...

• Kusura bakmayın "kabin nedir?" sorusunu es geçmişim. Kabinden kastım bir cihazın kontrol ünitesi. Programını bu üniteye bir alternatif olarak belirttiğim şekilde aktarıyorum.
    İşletim sistemim win2000pro.
    Olayı biraz kurcalama ile sanırım çözdüm.
    Laptop<->K.Ü. bağlantısı şu şekilde işliyor. Normalde k.ünitesinin statik değerleri ip:192.168.125.81 Subnetmask:255.255.255.240 Default gateway: 192.168.125.95
    Local area network properties de ben subnet mask e bunu yazıyorum çünkü aynı maske altında tanımlanmalılar(C sınıfı olmak zorunda çünkü k.ü. ip değerleriyle oynayamıyorum ve bunu baz almalıyım.).Matematiksel "&" işlemine göre ağ adresim 192.168.125.80 oluyor. Bundan dolayı seçeceğim ip adreside bunu sağlıyacak şekilde 192.168.125.82 ile 192.168.125.95 arasında ip tanımlamam gerekiyor. Son olarak default gateway adresine de 192.168.125.81 girmeliyim çünkü daha sonra belirteceğim gibi kontrol ünitesi üzerinden bir geçiş söz konusu.
    Bu değerler ile sorun çıkmadan çalıştırabiliyorum.
    FTP voyager a gelince 192.168.125.1 yazarak erişiyorum. Çünkü bilgisayarım seçtiğim ipden ping atıyor. Bu 192.168.125.81 ipli gateway ulaşıyor. Bu da beni aynı ağ maskesi altında tanımlı olan 192.168.125.1 ip sine sahip kontrol ünitesi ftp server ına bağlıyor.
    Sadece 192.168.125.95 ipli kontrol ünitesi gateway ini tam açıklığa kavuşturabilmiş değilim. Kafamda şöyle birşey oluştu: Bu ip yi laptop->k.ü.1->k.ü.2 şeklinde bir bağlantı kurabilirimiyim. Çünkü bir service(x2) çıkışı birde lan çıkışı var. Service den laptobu bağlarım. Lanlardanda k.ü. ni bağlarım. Bunu da deniyecem.
    Yine aktarmak istediklerim;
    -Yukarıda yazdıklarım ne ölçüde doğru?
    -"gateway ini tam açıklığa kavuşturabilmiş değilim" meselesini açıklığa kavuşturabilir misiniz?
    -Kablolar cat5 fakat 4 kablo geçiyor içinden. Normalde birebir bağlantı için crosscable olması gerektiğinden bunlar bu şekildemidir. Orjnalliğini bozmak istemediğimden açmak istemiyorum. Çünkü switch kullanacağımda iki tarafınında aynı standarda sahip olması gerekiyor. İkisinide switch üzerinden bağladığımda sadece birini görüyorda.
    İki pcmcia ağ kartı ile deneyemedim henüz. Ama mantık herhalde aynı olacaktır. Sadece aynı anda bilgisayarımda iki ftp bağlantısı olacak herhalde.

Bu arada yok canım estağfurullah. O kadar yardımcı oluyorsununz.

• <b>-Yukarıda yazdıklarım ne ölçüde doğru?</b>
    Tamamı doğru.

<b>-"gateway ini tam açıklığa kavuşturabilmiş değilim" meselesini açıklığa kavuşturabilir misiniz?</b>
    Burada tam olaramk ne kastetdiğinizi anlıyamadım, ama benim eklemek istediklerim var.

Birincisi, sizin 192.168.125.81 adresli cihazınız için ağ adresiniz 192.168.125.80, IP aralığı da 192.168.125.80 ~ 192.168.125.95. Bunlardan 80 ile biten alt ağ adresi, 95 ile biten yayın adresi. Bu yüzden vereceğiniz IP adresi 95 ve 80 ile bitemez. FTP Voyager'ın adresini 192.168.125.1 olarak belitmişsiniz. Bunun da dahil olduğu ağ adresi 192.168.125.0. Adres aralığı da 192.168.125.0 ~ 192.168.125.15. Yani görüldüğü gibi 2 faklı ağ mevcut. Bunları bir araya getirmenin bence en pratik yolu ikinci ağ kartını takıp bu kartı da diğer adrese göre ayarlamanız olacaktır. Yani ağ kartlarından biri 192.168.0.80, diğeri de 192.168.125.0 ağına bağlı olacak. Böylece aynı ayna sen 2 ağa da bağlanabileceksin.

<b>-Kablolar cat5 fakat 4 kablo geçiyor içinden. Normalde birebir bağlantı için crosscable olması gerektiğinden bunlar bu şekildemidir. Orjnalliğini bozmak istemediğimden açmak istemiyorum. Çünkü switch kullanacağımda iki tarafınında aynı standarda sahip olması gerekiyor. İkisinide switch üzerinden bağladığımda sadece birini görüyorda.</b>

Çünkü IP çakışması var. O yüzden birini görüyor. Düz ya da çapraz kablo olayı da şu şekilde: Benzer cihazlar (anahtar-anahtar, pc-pc gibi) birbirleriylr çapraz diğerleri düz kablo ile bağlanır. Zaten normalde sekizli bu data kablosunun dört tanesi kullanılır. İki tanesi göndermek, iki tanesi de almak için. Ancak 10 mbps hızında çalışır. 100 mbps için 4 per de yani sekiz tel de kullanılır.

<b>Ama mantık herhalde aynı olacaktır. Sadece aynı anda bilgisayarımda iki ftp bağlantısı olacak herhalde.</b>
    Doğru.

• Dediğin gibi ikinci ağ kartını taktım. Fakat başarılı olamadım.
    Çünkü; 1. Dediğin şekilde "Bunları bir araya getirmenin bence en pratik yolu ikinci ağ kartını takıp bu kartı da diğer adrese göre ayarlamanız olacaktır. Yani ağ kartlarından biri 192.168.0.80, diğeri de 192.168.125.0 ağına bağlı olacak. Böylece aynı ayna sen 2 ağa da bağlanabileceksin." yapınca yemedi. 192.168.125.0 ağına göre ayarlayınca olmuyor. bence bunun nedeni k.ü. ipsinin 192.168.125.81 olması. Daha evvelki erişimlerde bunu gatewaye yazmıştım ancak bu şekilde olmuştu.

Yine sormak istediklerim. 1: İki ağ kartı bağlı olduğu durumda ftp ye bağlanırken bunlardan hangisinin ipsini kullanacağını nasıl ayarlayabilirim.
    2: ftp voyager da 192.168.125.2 e ping attığımda karşıma ftp altında ilgili dizinler değilde, "192.168.125.0/host:" beliriyor. Bu nedir ne işe yarar
    3: Aynı ip ye sahip iki makinaya aynı anda erişmenin başka yolu yokmu.
    4: K.Ü sinin network değerlerindeki Default gateway: 192.168.125.95 sizce ne olabilir. Çünkü bu değeri şu ana kadar hiç kullanmadım.
    İyi günler,

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yolları nasıl öğrenirim
    10 yıl önce açıldı
    Nasıl soyalleşebilirim?
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • <b>192.168.125.0 ağına göre ayarlayınca olmuyor.</b>
    Peki diğer ağ kartını da diğer adrese göre ayarladınız mı? Yoksa ikisine de aynı şeyleri mi yaptınız? Bakın, ben size örnek adresleri yazayım:

192.168.125.80 ağ adresi için IP 192.168.125.85, subnet mask: 255.255.255.240,

192.168.125.0 ağ adresi için IP 192.168.125.5, subnet mask: 255.255.255.0

<b>1: İki ağ kartı bağlı olduğu durumda ftp ye bağlanırken bunlardan hangisinin ipsini kullanacağını nasıl ayarlayabilirim.</b>
    Bunda ayarlanacak birşey yok. İşletim sistemi hangi karttan erişebiliyorsa onu kullanıyor.

<b>2: ftp voyager da 192.168.125.2 e ping attığımda karşıma ftp altında ilgili dizinler değilde, "192.168.125.0/host:" beliriyor. Bu nedir ne işe yarar</b>
    Bilmiyorum.

<b>3: Aynı ip ye sahip iki makinaya aynı anda erişmenin başka yolu yokmu.</b>
    Daha önce de belirttiğim gibi bir ağda aynı IP adresine sahip 2 cihaz olamaz. Ya da farklı ağlar olacak ki arada bir yönlendiriciyle bu cihazları konuşturabilelim. Yani iki ağ kartıyla yaptırmaya çalıştığım şey bu.

<b>4: K.Ü sinin network değerlerindeki Default gateway: 192.168.125.95 sizce ne olabilir. Çünkü bu değeri şu ana kadar hiç kullanmadım.</b>
    Dış dünyaya açılan kapıdır. Muhtemelen cihaza uzaktan erişim için kullanılıyor ya da cihaz raporlama yapabiliyorsa otomatik olarak gönderebilsin diye kullanışmış.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.