Şimdi Ara

Neden doğalgaz ile ısınan evlerdeki peteklerde üfürücü fan sistemi yok?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
2
Favori
23.715
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bu bir fikirdir. Ve merak ediyorum.
    Doğalgazlı kombiyle ısınan bir evde peteklerin alt tarafına ikişer veya üçer üfürücü fan yerleştirilse. Petek ısısı 45 yada 50 dereceye ulaştığında çalışsa. Odanın iç ısısı istenilen sıcaklığa daha çabul gelmezmi?
    Aslında bu sistem saç kurutma makinalarındaki mantıkla aynı.

Siz şimdi fan çok ses yapar diyeceksiniz. Bunun çözümleri var. Sessiz çalışan fanlar var.
    Şimdi soracaksınız, bu fanlar sürekli çalışırsa içerisi daha çabuk soğuyabilir. Hayır bu fanlar sürekli çalışmayacak. Peteklere monta edilen bir termostad sayesinde bu fanlar üflemeye başalyacak. Yani petek ısısı 45 veya 50 dereceye ulaştığında fan devreye girecek ve içeriyi daha çabuk istenilen ısıya ulaştıracak. Petek ısısı 45 derecenin altına indiğinde fan üflemesi duracak. işte bunu termostad yapacak. Aslında burada bir elekrik aksamı kurulması gerekiyorki, bu yapılabilecek birşey.

Sizce nasıl bir fikir. Bu yapılabilirmi? Yapılırsa verim alınabilirmi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ultimatetnctr -- 10 Aralık 2011; 14:47:31 >

• 1. Kombiler sıcaklık farkını kapatmak için değil, sezon başından itibaren üşünmeyecek en düşük sıcaklığı korumak için kullanılır/kullanılmalıdır. Hem konfor hem de tasarruf açısından bu yaklaşım geçerlidir.
    2. Diyelim 1-2C'den daha fazla sıcaklık farkı var ve kombinin bu farkı kapatmasını istiyorsunuz. Mekan yalıtımlı ise zaten fark kısa sürede kapanacaktır. Yalıtım iyi değilse bu süre uzayabilir, işte bu durumda fanın devreye girerek ısınmayı hızlandıracağı beklentisi makul gibi görünür.
    3. Isınma dediğimiz olay,sıcak peteklerden aldığı ısıyla sıcaklığı artan havanın yükselerek yayılmasıdır. Petekler özellikle pencere altlarına konur ki sıcaklığın en düşük olduğu pencere kenarlarında ısı kaybı sıcak hava tarafından telafi edilsin ve ortamın sıcaklığı da yükselsin.
    4. Eğer fan sıcak havayı pencere kenarında yukarı doğru üfleyecek bir düzenek oluşturulursa belki bu süreci hızlandırabilir. Deneyerek görmek lazım.
    5. Diyelim fan ısınmayı hızlandırdı, ama kullandığı elektrik miktarı getireceği tasarrufu geçip gitmesin...

• Bu yazdığınız olay daha çok kamuya ait elektrik parası devletin cebinden ödenen iş yerlerinde oluyor..İlavae bir fan ile boşuna elektrik sarfiyatı devamlı alttan yukarı üfleyip duruyor..Üflemese ne olacak ? O kutadki bakır boroularda sıcak su dolaştığı müddetçe çevreye ısı veriyor..Evlerde gereksiz..Çünkü ısınan hava kendi halinde dalga dalga yukarıya doğru dağılıyor..
  • Benzer mantıkla çalışan fan coil cihazları mevcut. Maliyetleri oldukça yüksek, bu sebeple tercih edilmiyor olabilir. Ben araştırma yaparken bu ürünlerle karşılaştım ve açıkçası maliyeti sebebiyle vazgeçtim.
  • perdeler uçmasın,sesyapmasın,toz kaldırmasın die artı gerek yok artı gerek varsada fancoiller var
  • quote:

Orijinalden alıntı: CesmeSokak

Bir kaç sene sonrada onları bize kasnaklarlar, merak etmeyiniz bizde yeni moda diye alırız.

20 sene önce o sistem Raks fabrikasında vardı, bir arkadaş devlet yeri demişte raks devlet yeri değildi vede ortam çok daha iyi ısınıyordu o şekilde, daha çabuk ısı dağılımı olduğu için tasarruf bile oluyordu.

Hem yazıhaneler hemde fabrikanın içi.

Dedim ya 5 seneye kadar yeni moda diye bizi kekler sanayicimiz.

Hocam burdaki amaç zaten ekonomik ısınmak. Önemli olan bu.
    Zaten siz kendiniz soyluyorsunuz. Ortam hem daha çabuk ısınıyor, hemde tasarruf oluyor diye.
    Ben bu sistemi kendi evime kendim yapacagim. En fazla 50 tl harcarım.
    Ben bu sistemin tasarruflu olacağına inanıyorum.
    Ha unutmadan peteklerden çıkacak olan hava perdeleri ucuracak kadar olmayacak. :) çok yavaş olacak. Zaten hızlı olursa bundan verim alınamaz. Hızlı olursa sıcak hava değilde, daha ılık hava çıkar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ultimatetnctr -- 12 Aralık 2011; 21:09:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ultimatetnctr

Arkadaşlar bu bir fikirdir. Ve merak ediyorum.
    Doğalgazlı kombiyle ısınan bir evde peteklerin alt tarafına ikişer veya üçer üfürücü fan yerleştirilse. Petek ısısı 45 yada 50 dereceye ulaştığında çalışsa. Odanın iç ısısı istenilen sıcaklığa daha çabul gelmezmi?

Siz şimdi fan çok ses yapar diyeceksiniz. Bunun çözümleri var. Sessiz çalışan fanlar var.
    Şimdi soracaksınız, bu fanlar sürekli çalışırsa içerisi daha çabuk soğuyabilir. Hayır bu fanlar sürekli çalışmayacak. Peteklere monta edilen bir termostad sayesinde bu fanlar üflemeye başalyacak. Yani petek ısısı 45 veya 50 dereceye ulaştığında fan devreye girecek ve içeriyi daha çabuk istenilen ısıya ulaştıracak. Petek ısısı 45 derecenin altına indiğinde fan üflemesi duracak. işte bunu termostad yapacak. Aslında burada bir elekrik aksamı kurulması gerekiyorki, bu yapılabilecek birşey.

Arkadaşım söylediğiniz mantıklı aslında ,ha tassaruf olur mu onu bilemem ama ısıtma daha hızlı olur o kesin.
    Aslında fancoil kadar kuvvetli fan olmasına gerek yok,çünkü soğutma yok.Soğuk hava ağır olduğu için fan hızı yüksek olur fancoillerde .Siz bence bilgisayar kasa fanlarından kullansanız yeterli olur.Tüketimi de az üstelik o fanların.

ha derseniz neden piyasada böyle ürün yok.Fiyat fiyat fiyat.....

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mbirol

quote:

Arkadaşım söylediğiniz mantıklı aslında ,ha tassaruf olur mu onu bilemem ama ısıtma daha hızlı olur o kesin.
    Aslında fancoil kadar kuvvetli fan olmasına gerek yok,çünkü soğutma yok.Soğuk hava ağır olduğu için fan hızı yüksek olur fancoillerde .Siz bence bilgisayar kasa fanlarından kullansanız yeterli olur.Tüketimi de az üstelik o fanların.

ha derseniz neden piyasada böyle ürün yok.Fiyat fiyat fiyat.....

Aynen bende öyle düşündüm. Bilgisayar fanları kullanacağım. Hatta elimde şu anda boşta bir tane powe supply var. Onuda bağladımmı tadından yenmez :)
    Fakat bu sistemi ancak seneye yapabilirim. Şu anda boş zamanım yok.
    Ben en azından %10 ile %20 arasında bir tasaruf sağlayacağıma inanıyorum.

• Bende şunu yazıyorum. Odanın belli bir ısıya gelme zamanı daha kısa olur..Başka bir faydası olmaz. Neden ? Sıcak hava sirkülasyonu azıcık daha fazla olur..İlave bir GETİRİSİ OLMAYACAKTIR...Çünkü odayı ısıtan sıcak su ile odaya gelen ısının , radyatörleden, peteklerden odaya boşaltılması...Ne kadar fan üflese ilave bir ısı odaya gelmeyeck..Çok açık bir ifade bir havuza fıskiyeden su doluyor...Bu radyatör olsun....Havuzun giderinden su akıp gidiyor...Burasıda evin odanın ısı kaybı olsun...Siz fanı koyunca aynı havuzun içine SUYUNU YİNE O HAVUZDAN ALIP O HAVUZA BOŞALTAN çok küçük bir fıskiye daha koyuyorsunuz...Şimdi bu ikinci fıskiyenin havuza faydası ne olacak ?..Havuza dolan su aynı...Birinci fıskiye ne akıtıyorsa o kadar...Boşalan su aynı...Havuzun gideri ne kadarsa o kadar . İkinci çok küçük fıskiye suyu havuzdan çekip havuza boşaltıyor...Düşüncem böyle böyle...Saygılarımla..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 13 Aralık 2011; 15:46:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Bende şunu yazıyorum. Odanın belli bir ısıya gelme zamanı daha kısa olur..Başka bir faydası olmaz. Neden ? Sıcak hava sirkülasyonu azıcık daha fazla olur..İlave bir GETİRİSİ OLMAYACAKTIR...Çünkü odayı ısıtan sıcak su ile odaya gelen ısının , radyatörleden, peteklerden odaya boşaltılması...Ne kadar fan üflese ilave bir ısı odaya gelmeyeck..Çok açık bir ifade bir havuza fıskiyeden su doluyor...Bu radyatör olsun....Havuzun giderinden su akıp gidiyor...Burasıda evin odanın ısı kaybı olsun...Siz fanı koyunca aynı havuzun içine SUYUNU YİNE O HAVUZDAN ALIP O HAVUZA BOŞALTAN çok küçük bir fıskiye daha koyuyorsunuz...Şimdi bu ikinci fıskiyenin havuza faydası ne olacak ?..Havuza dolan su aynı...Birinci fıskiye ne akıtıyorsa o kadar...Boşalan su aynı...Havuzun gideri ne kadarsa o kadar . İkinci çok küçük fıskiye suyu havuzdan çekip havuza boşaltıyor...Düşüncem böyle böyle...Saygılarımla..

Hocam dediğinize katılıyorum.
    Peki odada modilasyonlu bir oda termostadı varsa.

Termostad yokken söylediklerinizde haklısınız.
    Oda tetmostadının görevi içeriyi en kısa zamanda istenilen ısıya getirebilmek.
    Işte fanlar bunu gerçekleştirecek.
    Bence bunun verimli olup olmayacağını deneme yapmadan anlayamayız.

Yalnız şu gerçektirki, petekler pencere altına koyulduğu için, peteklerdeki ısının çoğu pencereden gelen soğukla yok okuluyor.
    Işte fanlardan çıkan ısı bence pencereden gelen soğuğu odanın iç ısısı arasında bir denge kuracak.

• Deneyip sonucunu burada yazarsanız hep birlikte okuyalım..saygılarımla. Oda termostadını gözünüzde büyütmeyin. En kısa zamanda odayı istenen sıcaklığa o getirmiyor..Kombinin yolladığı sıcak su getiriyor.Termostadın bulunduğu yer İstediğiniz sıcaklığa ulşınca kombiye komut yolluyor..Bu derece tamam . Yanmayı kes diyor..GEREKSİZ GAZ YANMASINI İSRAFI ÖNLEMİŞ OLUYOR..işte ekonomi, tasarruf..saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taşkafa -- 13 Aralık 2011; 16:12:01 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: taşkafa

Deneyip sonucunu burada yazarsanız hep birlikte okuyalım..saygılarımla. Oda termostadını gözünüzde büyütmeyin. En kısa zamanda odayı istenen sıcaklığa o getirmiyor..Kombinin yolladığı sıcak su getiriyor.Termostadın bulunduğu yer İstediğiniz sıcaklığa ulşınca kombiye komut yolluyor..Bu derece tamam . Yanmayı kes diyor..GEREKSİZ GAZ YANMASINI İSRAFI ÖNLEMİŞ OLUYOR..işte ekonomi, tasarruf..saygılarımla.

Evet iceriyi ısıtan kombinin göndermiş olduğu sıcak su.
    Benim düşüncen şu, oda termostadını 23 dereceye ayarladık. Farzedelim,
    Fan sistemi olmadan odayı istenilen ısıya 10 dakika içinde getiriyorsa.
    Fan sistemiyle bu süre belki 6 dakikaya düşecek. Işte tasarruf burda ortaya çıkacak.
    Fakat oda termostadı olmadan tasarruf mümküm değil. Oda termostadı yokken kombi petek ısısına göre hareket edeceği için, bu fan sistemi sadece konforu arttırmış olur. Tasarruf olmaz.
    Yani oda termostadı şart.

Bu sistemi ancak birkaç ay sonra kurabilirim. Çünkü şimdi buna ayıracak vaktim yok.
    Saygılarımla.

• quote:

Orijinalden alıntı: Shi gan

Hele şimdi fansız kombileri yurdum insanına satsınlar onada sıra gelir, yeni bir şey değil 20 sene önce raks fabrikasında kullanılıyordu, ama dedim ya önce bunu kattırakanzi sonrada onu yeni model diye kaktırakanzi.

Hocam olaya şu gözle bakın.
    Şimdi bu sistem çıktı ve satılıyor diyelim.
    Ve bu sistemin normal yani fansız peteklere göre %30 tasarruflu kesin diyelim. Siz olsanız tesisatı değiştirmek istediğinizde fansızımı seçerseniz? Yoksa %30 kesin tasarruf sağlayan sistemi mi?
    Bence olaya bu gözle bakmak lazım.
    Ve ayrıca bu sistem %10 bile tasarruf sağlasa kar kardır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Çok eski bir konu ama bugüğnlerde bu konu üzerine çalıştığımdan dolayı yazmak ve size de sormak istedim. Bu konu ile ilgili herhangi bir girişimniz oldu mu? Oldu ise nasıl sonuç aldınız?

Benim bilgi birikimim ile düşününce şu sonuca vardım. Bu dediğinizi kombili bir evde kullanırsanız herhangi bir tasarruf sağlayamazsınız. Tek faydası evin belki bie miktar daha kısa zamanda istenilen ısıya gelmesi olabilir. Örnek vererek açıklayacakolursak
    Diyelim ki eviniz 15 derece. Kombiyi açtık 50 Derecede yakıyoruz. 50 derece ısıya sahip olan sıcak su peteklerden geçerken odanın 15 derecelik ısısından dolayı ısının bir miktarını odaya bırakarak 40 derece olarak kombiye dönecek taki oda ısısı termostatın ayarlandığı dereceye gelene kadar bu şekilde devam edecek. Arada örneğin oda 20 dereceye gelince 50 derece gelen su 43 derece olarak geri dönecek. Kombi bu 40-43 derece ye soğuyan suyu ısıtacak.
    Radyatörlere fan takarsak peteklerde dolaşan sıcak suyun ısısnı daha hızlı bir şekilde odanın havasını ısıtmasını sağlayacağız. Aynı durumda 50 derece ile kombiden çıkan su daha fazla ısı bırakarak 35 derecede geri dönecek. Kombide daha çok soğumuş olan suyu tekrar 50 ye çıkarmak için daha fazla yakıt harcayaca.

Enerjinin korunumuna göre belli bir miktar yakıt ile elde edebileceğimiz ısı belli. Fan sadece daha hızlı bir şekilde ısınma sağlar kannatindeyim.

Benim sorunum ise eşit ısınmayan odalar. Bizim kıt akıllı mütahitler, tesisatçılar kaloriferciler radyatörleri koyarken hiçbir hesaplama planlama yapmadıkları için kuzey cepheye bakan odalar diğer odalara göre daha soğuk oluyor. Bu odalara fan takarak ısının o odalara daha fazla gitmesini sağlayabilirmiyiz? Bence sağlayabiliriz. Peteklarin üstüne ısıfan yerleştirip üflenen havanın direkt tavana depğil odanın ortasına gitmesi yada fanları emiş gibi çalıştırıp ısıyı aşağpıya üfleterek denemeler yapacağım. Bakalım odaların ısı derecelerinde ne gibi değişiklikler olacak.

• quote:

Boyle bir urun icat ettiler hem de 1w elejtrikle calisiyor 100tl civarinda birseydi meraktan almak istemiştim ama sonra Vazgeçtim bu yazdigin mantikla calisiyordu eğer alirsan burada yorumlarini bekleriz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• https://www.youtube.com/watch?v=2p38iI_n1ak

Senin fikri uygulamışlar izlersin bir ara
  • arkadaşlar,işyerimde kullanmak üzere 2.el fancoiller arıyorum.ulaşabileceğim site,adres yada telefon konusunda yardımlarınızı bekliyorum,teşekkürler.
  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt

denediniz mi acaba ?

• veliahht V kullanıcısına yanıt
    Maalesef deneyemedim ısıfan diye bir ürün zamanında satılmış ama herhangi bir yerde bulamadım. Sanırım üretimi durmuş. Kendim yapmam gerekti ama ben de bir türlü başlayamadım. Evdeki dengesiz ısınma sorununu çözünce üstünde durmadım.
  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt

nasıl çözdünüz acaba ?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.