Şimdi Ara

Neden kitap okumayı bıraktım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ah güzel öğrencilik yıllarım.. Feci okurdum o zamanlar. Her hafta kütüphaneden özenle seçtiğim farklı kategorilerde 5-6 kitabı birden alır, hepsini sırayla değil, aynı anda okurdum. 1 haftada biterdi ortalama 5 kitap. Cebimde taşıdığım küçük defterde sayfalarca kitap ismi ve bulunduğu rafı listeler, kitap almayacağım günler dahi raf aralarında tekrar tekrar gezerdim.

Fakat, içine kapanık yapıda bir insanım. Çok kitap okumaktan mı içime kapandığımı, yoksa içime kapanık olduğumdan mı çok kitap okuduğumu bilemedim hiç. Biraz sosyalleşmeliydim oysa, arkadaşlara vakit ayırmalıydım, yeni arkadaşlar bulmalıydım. Kitaplara uzak kalmalıydım yani biraz. Hatta öyle ki, 'Kitap okumanın zararları' isimli 14-15 maddelik güzel bir liste (şimdi kayıp) dahi yapmıştım. Planlı bir küsme süreci başladı maalesef.

Seneler geçti. Sosyal biri olmadım, sosyalliğin o kadar da gerekli olduğunu düşünmüyorum artık. Bunca senelik kitaplara küslüğümle kaldım. Aslında tam küslük değildi ama sadece duraklarda ve toplu taşımada yapılan okumalar yetmezdi. Bir de bilgisayarım vardı aslında, okuma alışkanlığımı tam yitirmemiştim; saatlerce wikipedia gibi bilgi yoğunluklu mekanlarda sörf yapıyordum. İşime de geliyordu hani, akşama kadar 1 kitaba vereceğim vakti onlarca farklı konuda makale okuyarak kullanıyor, konsantre bir şekilde bilgi sindirimi yapıyordum. Açıyordum tarayıcıda wikipediayı, Kafein makalesinden bi başlıyordum, tıklaya tıklaya İspanyol sömürgelerine yolculuk edip sonra Gödel diye bir herifle tanışıyor ve kapanışı Quaternion denen, bilmem hiç gerekmeyen ama o an merak edip ilgiyle okuduğum bir matematik makalesinde bugünlük yetsin diyordum. Arifin Manchester'a attığı gol halt etsin. Ama yine de kitap okumanın yerini tutmazdı. Çok şey hakkında malumatım vardı, ama hepsi çöp niteliğindeydi. Günlük sohbetlerde hiçbirinden bahsetme imkanım yoktu. Kim dinler 30 yıl savaşlarını, spor siyaset dururken...

Kitaba yeniden başlamalı...

Şimdi 6-7 aydır yine aktif okuma alışkanlığı için tempo tutmaya çalışıyorum ama ayda 1 kitap ortalamasını bile yakalayamadım daha. Yine de her ay 4-5 kitap alışverişi yapıp minik bir kütüphane oluşturmaya çalışıyorum, hatta geçen ay coşup 22 kitap almışım. Okuyacam ulan sabredin azıcık diye çıkışıyorum bazen sabırsız davranan kitaplarıma. Okuyacağım...

Hamiş, bırakmayın okuma alışkanlığınızı. 'Kitap' okuma alışkanlığınızı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Böcekli sümük -- 2 Temmuz 2018; 1:52:39 >

• Ben bir kere bıraktım. Anadolu'nun ücra denemeyecek ama bilinmeyen bir köşesindeki köyde geçirdiğim 3 senede sadece 20-30 kitap okumuşumdur. Onları da İstanbul'a dönmeyi kafaya koyduğumda okumaya başlamıştım.

Evet taşranın böyle bir etkisi var. Okuma alışkanlığını öldürüyor, sen de okumayan kitlelere ayak uyduruyorsun istemeden. Böyle bir havası var çünkü Anadolu'nun.

Keşke bırakmasaydım diyorum şimdi. 3 senede 20-30 değil 150 kitap okuyabilirdim düzenli bir planla. Okumamı engelleyecek hiç bir şey de yoktu üstelik. Günde 200-300 sayfa bile okuyabilirdim. Olan oldu ama bir daha bırakmak istemiyorum.

Son 10 gündür bir sayfa okumamıştım önceki 60 günde 20 kitap bitirdiğim için, iyice aptallaşmaya başladığımı hissettiğim için dün sabah Cemil Meriç'in bir kitabını okumaya başladım. 10 gün sonra büyük keyif aldım.

• ben de bırakmıştım, bilgisayar bağımlısı olmuştum liseye başladığımda. ilgisizlik hastalığından kaynaklandığını düşünüyorum. şimdi 5 aene sonra bir şeylerin yanşış gittiğini farkettim ve bütün ğaramı kitaplara yatırdım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Yapmayın hocam ya.Taşranın okumaya neden olumsuz katkısı olsun. Tam tersine daha verimli olur.
    Lotr'da Frodo, Gandalf gelmeden Shire'da çimenlerin içinde bolca kitap okuyordu.Gandalf gelince işler değişti.
    Neden kitap okumayı bıraktım?

Bence okumak biraz isteğe bağlı.İnsanlar biraz da pragmatist.Faydası,etkisi yoksa daha zor harekete geçiyor.Herkes böyle.Modern insan işte.

• quote:

Orijinalden alıntı: rat.planet

Yapmayın hocam ya.Taşranın okumaya neden olumsuz katkısı olsun. Tam tersine daha verimli olur.
    Lotr'da Frodo, Gandalf gelmeden Shire'da çimenlerin içinde bolca kitap okuyordu.Gandalf gelince işler değişti.

Bence okumak biraz isteğe bağlı.İnsanlar biraz da pragmatist.Faydası,etkisi yoksa daha zor harekete geçiyor.Herkes böyle.Modern insan işte.
    Kimse okumadığı için??

• Kitap okumak gerceklerle yuzlesmeyi gosteriyor ve insan tedirgin olup hayal dunyasina donmek istiyor kitap beyini aciyor :-)

• Güzel bir yazı olmuş hocam, şimdi tekrar kitap okumaya başladığınıza sevindim bu sefer okumayı bırakmayın.

İnsan, kitap okumalı diye değil, kitap okumak zorunda diye düşünenlerdenim ne yazık ki okuma oranı ülkemizde çok düşük. Kitaplar hayatta olup bitenlerle alakalı insanı düşünmeye sevk ediyor. Hemen örnekleyeyim, idam tartışması yapılıyor bu aralar mesela victor hugo’nun bir idam mahkumunun son günü romanını okuyanlar, idam olayına karşı şüpheci yaklaşırlar veya 1984 romanını okuyanlar otoriter rejimlere karşı boşvermiş olmaz, duyarlı olur, sistem eleştirisi yapabilirler. Kitaplar hayatı anlamamıza yardım eden, yalnız kaldığımız zamanlarda bize yarenlik eden, bizi alıp başka diyarlara götüren, hayal gücümüzü genişleten ve zihnimizi açan bir dost diye düşünüyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.