Şimdi Ara

Neden Sadece Dünyada Yaşam Var (Ya Da Diğer Gezegenlerde Neden Buna Erişemedik)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
178
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Fermi paradoksunu biliyorum, o yüzden Fermi paradoksunu anlatmanıza gerek yok ama temel bir giriş yapacak olursak canlılığı yani bu dünyadaki karbon bazlı canlılığı biliyoruz en azından. Benim sizden istirhamım ''Fermi Paradoksu'' nu anlatmadan neden burada yalnız olduğumuza dair fikirlerinizi belirtmeniz. Çok teşekkür ediyorum şimdiden ama Fermi paradoksunun temel bilgilerini anlatmadan Fermi üzerine de tartışabiliriz yani tanıma gerek yok, canlılık neden var, diğer canlılar ilkelse bize zaten ulaşamayacaklar, ileri bir medeniyetse muhtemelen bizi ilkel buldukları için gelmeyecekler vs. gibi bilgiler mevcut. Sizin fikirleriniz nelerdir?

• Açıkçası böyle bir paradoksun varlığını bile tartışmalı buluyorum. Sonuçta belirli bir olasılık hesabına / matematiğe dayanıyor. Matematik de gerçekliğin kendisi değil tabii ki. Bilhassa karşımızda canlılık, kültür, uygarlık, akıl gibi son derece kompleks ve astrofizik olgulara nazaran görece istikrarsız fenomenler mevcutsa. Kainat uzay zaman bağlamının uçsuz bucaksız derinliğiyle devasa, buna mukabil insanlık yalnızca çok kısa bir müddettir mevcut, daha da kısa bir süre boyunca da "akıllı", o da yarım akıllı. İnsan aklından ziyade daha çok koşullanmalarının ürünü ve muhtemelen uygarlıkların ömrünü kozmolojik ölçeklerde çok kısa tutan aynı deterministik süreçlerden muzdarip. Bu kısa ömür derin uzay zaman bağlamının meydana getireceği kopuklukla ve zaten kısa ömürlü uygarlıkların görece nadirliğiyle beraber düşünülürse dış uzayın yabancılarından haber alamamak veya onların bizden haberdar olamaması kulağa çok makul geliyor. Hiç de paradoks gibi durmuyor. Ayrıca kozmik gürültünün içerisinde uzaylı ibarelerini bulmak ayrı bir problem, kültür geliştirip kısmen teknolojik hale gelebilmiş uzaylıların mesela elektromanyetik dalga temelli radyo vb teknolojileri geliştirip geliştirmeyeceği ayrı bir problem, uzay zaman derinliğinde ne kadar süre yayın yaptıkları ve nereden/ne zaman yayın yaptıkları ayrı bir problem. Ayrıca devasa mesafeler anlamlı bir iletişimi de alıkoyacaktır.

Kısaca demek istediğim daha en başından Fermi Paradoksu'nun ortaya çıkmasını alıkoyacak yığınla sorun veya problem mevcut. Uzaya sinyal yollayabilecek teknolojiye tarihlerinin bir anında erişebilmiş uygarlıklar ise astrofizik olgulara nazaran oldukça nadir ve genelde birbirlerinden izoleler (+ fazla uzun ömürlü, en azından gerçek anlamda "akıllı" değil de salt koşullanma temelli oldukları için istikrarlı değiller çünkü doğayla ve sosyal düzenleriyle koşullanarak bir yere kadar başa çıkabilirler)

Esasında bizim gibi "akıllı varlıklar" bizim onlara atfettiğimiz vasıfların ötesinde çok aşağılıklar ve dengesizler. İnsanoğlu aşağılık ve istikrarsız bir tür, geçmişi çok kaotik ve geleceği de belirsiz ve kaotik duruyor, neden dış uzaylıların da farklı olmalarını bekleyelim? :) Tüm bunlar zaten self destruktif ve sinyal yayma şiddet ve sıklıkları dengesiz uzaylıların - hadi olur da şans eseri görece lokal bir uzay zaman bağlamı paylaşıyorlardır - birbirlerini fark etmelerini güçleştirecek etkenler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

Çok teşekkür ederim hocam, açıklayıcı oldu. İnsan gerçekten gelişmeye devam eden bir tür. Yani en azından kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

• Rica ederim. Sizin için ne kadar iyi. Bireysel çabalar mevcut ama insanların ekseriyeti sıkıntılı. Kendim mükemmelim demiyorum, asla da iddia etmem ama bilimle ilgilenen birisi olarak gerçeğe karşı bir sorumluluk duyuyorum; en azından ifade etmenin, dile getirmenin, gördüğünü belirtmenin sorumluluğunu. Hiç çoktan bu da iyidir diyerek insan kendisini avutuyor. Bunu da yapmasak zaten tamamen nihilist olup çıkarız. Bu da olmaz. İngilizce tabirle bir relief oluyor en azından. Bir arınma. Katarsis.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.