Şimdi Ara

Niçin Yalan Söylenir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
2.139
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün en küçük yalanın bile cinayetlere kadar gittiği bir Dünya'da yaşıyoruz. Bu yalan niçin söyleniyor?

• Belki kendi hatasını başkasına yüklemek için belkide daha rahat hissetmek için
  • Yalan konuma ve duruma göre değişir.Bazen beyaz yalanlar vardır ; yalandır fakat insanların iyiliği ve huzuru için söylenen yalanlardır.Bazen yalancı şahitlik vardır bu ise insanı ruhen öldürür.Yaşadığın süre zarfında o kadar dürüst olsanda bir kez yalan söylersen artık herkes senin yalan söylebileceğine inanır bu yüzden sen sen ol yalan söyleme Bence aciz insanların tek kurtuluş yoludur.
  • Self Preservation. Herkesin yalan söylediği bilimsel olarak kanıtı olan bir temeldir. İmzamdaki gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lev@ -- 17 Şubat 2011; 18:09:49 >
  • Everybody Lies...

İnsanlar niçin yalan söylerler bence bu bir dürtü yani o anda kim neden yalan söylediğini nasıl açıklayabilirki mesela ben bir çocugum ve bir vazo kırdım annem geldi vazoyu kim kırdı. dedi bende ben kırmadım dedim elbet gerçekler öğrenilecek yani bu konu gerçekten anlaşılmaz bir konu ama şunu biliyoruz 1 yalan söylediğinizde onu kapatmak için daha büyük bir yalan gerekir o yalanı kapatmak içinde yine daha büyük bir yalan gerekir elbet hata yapzacaksın çünkü çünkü hayatta hiçbirşey mükkemmel değildir ama yalan soyledıgınde hersey yerıne mükkemmel şekilde oturur.

Konuyu nereden nereye getirdim ve şuan düşündüğüm şey şu yalanlar olmasaydı belkide insanlar şuan olduğu kadar mutlu olmazlardı.
  • insan korktuğu için yalan söyler
  • "matematik nedir" "benlik kavramı" "savunma mekanizmaları"

bu 3 kavramın sonucu olarak yalan açıklanabilir ?

başlayalım ;

doğada var olan düzenlilikler soyutlaştırılır ve bağımlı olduğu gerçeklikten kopartılır.

Örneğin :

Bir apartmanda her daireye 5 yumurta dağıtan bir kapıcı "x" daireye kaç yumurta dağıtır ?

bu şu demek y=5x

diğer örnek :

bir alana her biri 5 m2 olan halılardan "x" tane döşenirse kaç m2 alan döşenmiş olur ?

bu da y =5x demek

demek istediğim artık y=5x bağımlı olduğu olaylardan kopup soyutlaşmış bağımsızlaşmış oluyor. Artık yumurta ve halıya gerek kalmadan y=5x kavramını soyut olarak var edebiliyoruz.

Bu soyutlama işlemini bütün imgeler için yapıyoruz. (piaget şemaları)

Artık elimizde iki tane küme var : gerçek imgeler + soyut imgeler = insan

Diğer iki kavramı burada direk açıklamaya kalkarsam sayfalar sürer ama en azından freud'un savunma mekanizmalarını düşünürsek

"insan bazen soyut imge dünyasındaki bir ŞEYİ kendisini var edebilmek adına gerçek imge dünyasındaki bir ŞEY yerine yerleştirebilir yani bu ikisini değiştirebilir

Buna kendisi bile inanabilir, attığı yalana inanan insanların olma sebebi de bundandır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mr.Özarslan

Everybody Lies...

İnsanlar niçin yalan söylerler bence bu bir dürtü yani o anda kim neden yalan söylediğini nasıl açıklayabilirki mesela ben bir çocugum ve bir vazo kırdım annem geldi vazoyu kim kırdı. dedi bende ben kırmadım dedim elbet gerçekler öğrenilecek yani bu konu gerçekten anlaşılmaz bir konu ama şunu biliyoruz 1 yalan söylediğinizde onu kapatmak için daha büyük bir yalan gerekir o yalanı kapatmak içinde yine daha büyük bir yalan gerekir elbet hata yapzacaksın çünkü çünkü hayatta hiçbirşey mükkemmel değildir ama yalan soyledıgınde hersey yerıne mükkemmel şekilde oturur.

Konuyu nereden nereye getirdim ve şuan düşündüğüm şey şu yalanlar olmasaydı belkide insanlar şuan olduğu kadar mutlu olmazlardı.

Çocuklara yalanın yalın yalan oldugunu ögretmediginiz zaman da yalan söyler.

• quote:

Orijinalden alıntı: eulogy

"insan bazen soyut imge dünyasındaki bir ŞEYİ kendisini var edebilmek adına gerçek imge dünyasındaki bir ŞEY yerine yerleştirebilir yani bu ikisini değiştirebilir

Buna kendisi bile inanabilir, attığı yalana inanan insanların olma sebebi de bundandır.

Bu yazıda yalan nedir çok iyi tanımlanmış ama

Neden yalan soylenir sorusunu fazla tatmin etmeyebilir

Ki bu konuda çok sebeb çıkartılabilir

İstenmedigi bir durum oldugunda durumu kontrol altına almak için...

Genel itibariyle kendi çıkarlarına ters duşmicek bir ortam bir durum yaratmak için de diyebiliriz

ama eulogy yalanın ne oldugunu çok iyi açıklamış bu yazıyı not alıcam
  • düşük hissetme ve aşağılanma olasılığına karşı bir nevi silah olarak görülür bence
  • quote:

Orijinalden alıntı: lev@

Self Preservation. Herkesin yalan söylediği bilimsel olarak kanıtı olan bir temeldir. İmzamdaki gibi.

Yanlış anlamayın ancak imzanızın neden ingilizce olduğunu sorabilir miyim?
  • Korkudan yalan söylenir,endişeden vs vs...
  • Doğruları kabullenmek zordur. Varolan gerçeği değiştirmek için yalan söylenir. İlk iletilerin birinde, yalan yüzünden insanların hayatını kaybettiği belirtilmiş. O boyuta gelmesi için iftiraya da gereksinim vardır.

İftira yalandan daha tehlikeli olabilir mi?
  • Çaresizlikten ya da egodan.Bunu adet edinmiş kişiler çok günümüzde.
  • Nedenini araştırmak niye yalan söylenir çünkü kişiye göre öyle gerekir.
  • Menfaatten, yaptığı yanlışı gizlemekten ve sahip olduğu veya olmak istediği herhangibir şeyi kaybetmekten korkulduğundan dolayı yalan söylenir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seymes -- 2 Mart 2011; 9:55:15 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: vural_kral

quote:

Self Preservation. Herkesin yalan söylediği bilimsel olarak kanıtı olan bir temeldir. İmzamdaki gibi.

Sevdigim sozleri imzamda topladim ingilizceydi orjinali.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: vural_kral

quote:

Sevdigim sozleri imzamda topladim ingilizceydi orjinali.

Mesajınızı "Türkçe" verseydiniz/paylaşsaydınız, kişiler için daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Not: Cevap için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vural_kral -- 2 Mart 2011; 13:41:48 >
  • belki de edünyada en çok merak edilen konulardan birisi bu..
  • bazen yalanlarla yaşamak daha kolaydır, çok daha kolay...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.