Arkadaşlar selamlar. Forumda arama yaptım ama bulamadım. Belki içimizde kullanan vardır diye soruyorum. Bu lensi (Nikkor AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 G ED DX VR ) kullanan ve bize tecrübelerini aktarabilecek olan var mı? Hatta bir adım ileri gidersem, ve 18-105 i, Nikon AF-S Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G DX ED VR ile karşılaştırabilecek var mı desem? Tabii ki karşılaştırma zoom kabiliyetinden öte, fotoğraf kalitesi anlamında olmalı. Yarı amatör bir fotografçı olarak hem taşıması kolay, hem de kalitesi iyi bir lens arıyorum. Tabii ki fiyatı da makul olmalı. (biliyorum kolay değil )
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Bu ikilemi bende yaşamıştım ki 18-105 hakkındaki olumlu yorumlardan sonra denemeye karar verdim. Oldukça da memnun kaldım. 16-85 bence daha iyi olmasına rağmen 18-105 oldukça iş gördüğünden bence yeterli.
16-85 kullanmadım detaylarını bilmiyorum... ancak keskinlik açısından 18-105 ten çok daha iyi olduğunu zannetmiyorum. 18-105'e gelince,
+Çok keskin bir lens +Oldukça iyi bir renk reprodüksiyonu var.. ön eleman yanlardan fazla ışık yemiyorsa parasoley kullanıyorsanız oldukça iyi bir kontrast ve renkler elde etmenizi sağlıyor. -18 mm düzensiz deformansyon yapması.. Ama 24mm ve üzerine çıktığınız zaman herşey tamam -Odaklama hızı diğer AF-S modellere göre biraz yavaş. Çokta yavaş değil tabi ama AF-S bir lensten daha fazlasını bekliyor insan.
16-85 ile kıyaslarsak kullanmadım ama incelemelerden takip ettiğim kadarıyla ve özelliklerine bakarak kıyaslarsak: -Keskinlik olarak yakın olduklarını düşünüyorum 16-85 te çok keskin bir lens. -18-105 in daha geniş bir zoom aralığı ve kullanım alanı var.. -16-85 in geniş açısın 2mm daha fazla. (Önemli değil aslında ama geniş açıda az mm farkı tele dekinden biraz daha önemlidir.. Telede 2mm hiç birşey ifade etmez ama geniş açıda az dah olsa bir fark ifade eder) -16-85 de 2. nesil VRII teknolojisi ile daha iyi bir VRII özelliği var.
Kısaca kıyaslamak gerekirse genel tak dolaş açısından 18-105 biraz daha avantajlı. 18-105'in 18mm deki deformasyon miktarı ve 2mm fark göz önüne alınırsa: Geniş açıyı daha çok kullanırım dersen 16-85 tele deki 20mm kayıba rağmen daha iyi bir seçim olabilir. VR da senin için önemliyse 16-85 daha iyi.. Birde tele lensin ne olacak? başka almam dersen 18-105 daha iyi bir tercih, yok mutlaka 70-300 veya 70-200 gibi bir lens alırım diye düşünüyorsan 16-85i al...
@tonythetonguc @SnypeR
arkadaşlar yorumlarınız için teşekkürler. Özellikle @tonythetonguc uzun yorumun için klavyen dert göremesin :)
Bu lensler elinde olan ve bizimle fikir paylaşmak isteyen arkadaşlar olursa lütfen buraya yazsınlar fikirlerini. Sonuçta az buz para değil. Adam gibi bir karar vermek lazım..
@tonythetonguc geniş açı pek tarzım değil. Daha çok 55mm ve üstü kullanıyorum. sanırım 18-105 anlattıklarına göre daha iyi benim için
Ozaman telede nereye kadar kullanıcağını belirlersen son kararı verebilirsin.. Eğer 105 üzerini kullanmayacaksan yani 70-300 gibi 100mm üstü bir lens almayacaksan çoğu kullanımın 50-105 arasında geçecekse evet 18-105 daha iyi. Zaten bu koşullarda 16-85 senin için elverişsiz bir aralık teşkil ediyor. Ancak 105mm de yetmeyecekse ve 70-300, 55-200 veya 70-200 gibi bir tele lens takviyesi kesinlikle yaparım diyorsan 16-85 kesinlikle tercih sebebi olmalı... Tabi arada fiyat farkıda var sanırım. Son karar ihtiyaçlarına göre sende. Açıkçası bende 18-105 var şimdi yanına AF-S 70-300 ED VRII, Geniş açı olarakta aklımda tokina 11-16 almayı düşünüyorum. Böyle bir palete 16-85 kesinlikle daha çok yakışır ama 18-105i satıp 16-85 almaya değiceğini sanmıyorum... Sende niye 18-105 var dersen 18-105 D90 kit lensle birlikte aldığım için lens normal fiyatından 100-150$ daha ucuz bir fiyata gelmiş oldu, ayrıca ilk aldığım zamanlar neye ihtiyacım olacak bukadar kesin bilemiyordum tek ihtiyacım olan bir SLR ve beni en az 1 yıl idare edecek bir lensti.