Şimdi Ara

Nikon DSLR ailesine yeni üye: D500

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
239
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

CES 2016 fuarı kapsamında kısa süre önce yeni amiral gemisi D5'i duyuran Nikon, ayrıca ilginç bir sürpriz yaparak D500 model isimli yeni DSLR fotoğraf makinesini de kullanıcıların beğenisine sundu.

Nikon'un çok uzun zamandır yenilenmesi beklenen üst düzey APS-C sensörlü DSLR modeli D300S'in yerini alan D500, oldukça sağlam görünen bir gövde ile geliyor ve bünyesinde D5'le aynı EXPEED 5 görüntü işlemcisi ve 153 noktalı otomatik netleme sistemi yer alıyor. Saniyede 10 kare seri çekim yapabilen ve RAW (Sıkıştırılmamış 14bit) modunda dahi 79 çekime kadar gidebilen D500, 20.9MP çözünürlükteki APS-C CMOS sensör üzerine kuruluyor.

Nikon D500'ün dikkate değer bir diğer özelliği ise Samsung'un NX1 ile yaptığına benzer SnapBridge isimli teknolojisi. Bu teknoloji ile Bluetooth LE kablosuz bağlantı altyapısını kullanarak akıllı telefonlarla sürekli olarak iletişimde kalabilen DSLR fotoğraf makinesi, çekilen görüntülerin telefonlara aktarılarak sosyal medya ile paylaşılması sürecini bir adım daha ileriyle taşıyor.

Nikon DSLR ailesine yeni üye: D500

Video tarafında Nikon D5 gibi büyük bir şaşkınlık yaratan ve 4K video (30p) çekim yeteneğine sahip olan Nikon D500, 50-1,640,00 ISO arttırılmış ISO aralığını aktif şekilde kullanıyor ve düşük ışıkta çok yüksek performans ortaya koyabiliyor. 3.2-inç boyutundaki hareketli ekranı kolay kullanım için dokunmatik tasarlanan DSLR, hızlı XQD hafıza kartları üzerine veri aktarımı gerçekleştirebiliyor. HDMI üzerinden görüntü aktarabiliyor olması da dikkatlerden kaçmayan ürün, geniş aksesuar desteğiyle de çok daha güçlü hale getirilebiliyor.

Nikon'un uzun bir beklentiyi sona erdiren yeni DSLR'ı D500, gövde olarak 2000$ fiyat etiketiyle 2016 Mart ayında raflardaki yerini alıyor. 

• Makina güzel.Fiyat ondan da güzel.

• Ha geldi ha gelecek derken sonunda Nikon Dx serisinin efsane üyesi D300s' in yerine beklenen D400/500' ü duyurdu. Fakat bir karışıklıkta devam etmekte. Dx serisinde 7000 serisi mi 400/500 serisi mi olacak bundan sonra? Bu kadar dallandırıp budaklandırmak biraz saçma geliyor.

• BekirHan kullanıcısına yanıt
    Farklı sınıflara ve dolayısıyla fiyatlara sahipler.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • özünde iyi olan nikon makinaları bu saçma model isimlendirmesinden vazgeçse daha çok kullanıcısı olur ))

Canon bu konuda daha iyi ))

Canon kullanıcısı olarak geçen sene Nikon'a geçmeyi düşünmüştüm ama elimdeki lenslerin yeniliği ve temizliğinden dolayı zarar etmemek için 6d ile yola devam etmek istedim.

ama D600 gibi 6d sınıfı makina alacakdım.

Bu makina canon 7D mark2 ile aynı sınıfta. gönül ister her birinden bir tane almak kullanmak )))
  • Bence malesef çok gecikti. Yıllardır bekliyordu insanlar, nikon keçioğlu keçi inadıyla bekletti insanları. Pek çok insan da artık daha fazla sabredemeyip ya 35mm formata ya da aynasız sistemlere geçtiler çoktan. Olympus, sony ve fujifilm cephesine çok müşteri kaybetti nikon. Tamam şu anda kağıt üstünde gayet leziz bir gövde ama fiyata baktığımızda 2000 dolarlık etiket bir dx format için hiç de mantıklı gelmiyor. Kuş fotocusu değilseniz ve nikon dx lenslere ağır yatırım yapmamışsanız sırf gövdesi tank hisli diye d500'e bu kadar para vermeyi akıllıca bulmuyorum. Pentax'ın ff makinesi geliyor ve muhtemelen 2bin doların altında çıkacak ve hızlıca fiyatı düşecek. Pazarda 6d, d610, ve pentax k1 gibi 35mm gövdeler olacakken bu kadar fahiş bir fiyata nikon d500'ü nasıl satmayı hedefliyor anlamadım. 600 dolara pentax k3, 1000 dolara xt1 gibi çok ciddi gövdeler varken 2000 dolara nikonun işi çok zor, kısa sürede fiyat düzenlemesi yapması lazım.

• Lord Sparhawk L kullanıcısına yanıt
    Bu bir pro dx. Profesyoneller için yani. O yüzden zaten D5 ile çoğu özelliği ortak. 6D, D610 falan çok farklı makineler. Onlar giriş seviye full frame. Sensörüm iyi olsun ama gerisi çok önemli değil diyenler için. D500 ise tamamen profesyonel ve her şekilde son teknoloji. Karşılaştırılamaz yani.

Diğer her türlü kullanıcıya göre D3XXX, D5XXX, D7XXX ve D6XX serisi var. Hatta biraz daha ileri seviye kullanıcılar için D8XX serisi. Bu makine onların hepsinden üstün. Üstün dedimse birisi de gelip "dx fx'in fotoğraf kalitesini bulamaz" demesin. Çok iyi satış yapacaktır ve fiyatı 1500$ seviyesine düşünce çok daha artar bu sayı. 7D M2'ye de acayip bir rakip gelmiş oldu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Bu bir pro dx. Profesyoneller için yani. O yüzden zaten D5 ile çoğu özelliği ortak. 6D, D610 falan çok farklı makineler. Onlar giriş seviye full frame. Sensörüm iyi olsun ama gerisi çok önemli değil diyenler için. D500 ise tamamen profesyonel ve her şekilde son teknoloji. Karşılaştırılamaz yani.

Diğer her türlü kullanıcıya göre D3XXX, D5XXX, D7XXX ve D6XX serisi var. Hatta biraz daha ileri seviye kullanıcılar için D8XX serisi. Bu makine onların hepsinden üstün. Üstün dedimse birisi de gelip "dx fx'in fotoğraf kalitesini bulamaz" demesin. Çok iyi satış yapacaktır ve fiyatı 1500$ seviyesine düşünce çok daha artar bu sayı. 7D M2'ye de acayip bir rakip gelmiş oldu.

Tamam da, bir pro dx olması onun piyasanın en pahalı dx'i olduğu gerçeğini değiştişmiyor. 7xxx serisi ile son derece pro fotolar elde edilebiliyor.

Giriş seviyesi d610 ve 6d dediğiniz aletler full frame, sensor alanı neredeyse iki kat daha fazla d500'den. Bu size iso performansından, alan derinliğine, vizorden, detaya kadar her konuda ciddi bir avantaj sağlıyor. 610un giriş seviyesi bir ff olması onu d500'ün altına koymaz. Fotoğraf makinesi anlamında hala d500'den üstün. Şu an d500'ün genel tüm makinelere oranla öne çıkan tek özelliği yeni af sistemi. Yoksa çekim hızı, ön belleği vs dediğim gibi kuş fotoğrafçıları veya spor fotorafçıları gibi niş bir kitleye yönelik.

Pro dx olması sadece profesyonellere yönelik yapılmış anlamına gelmez. Parası yeten herkes alıp kullanabilir. Burada temel sorun makinenin 2000 doları hak edip etmeyeceği. Kendi 2bin dolar. Yanındaki kit 1000 dolar ki gayet vasat bir lens. O fiyata fahiş bir lens. Pro amaçlı kullanacak adam kit lensle kullanmayacaktır ve lens yatırımı yapacaktır. Şimdi sıfırdan dx lens birikiminiz yoksa, 2bin dolar gövdesine, bir o kadar da lensine yatırım yapmak günümüzde dx ve fx formatlı aynasızlar varken, daha ucuza ff'ler varken ne kadar mantıklı olur? Ben bunu diyorum. Kime mantıklı olur? Sadece spor ve kuş fotoğrafcılarına. Onun dışında mantıklı değil. 1500 dolar civarı olsa tamamdı. Şu an fiyat performans oranı çok düşük ve geç kaldı. Ben 2007den beri dx format kullanıyorum artık dx'e devam edeceksem fujinin aynasız sistemleri ya da ff sisteme geçmek çok daha mantıklı geliyor.

7xxx serisinde 24mp sony sensör var ki ne kadar başarılı olduğu yıllardır ortada, d500'deki 20mp sensörü kimin yaptığı belli değil ve nasıl çıkacak o da belli değil. Kesin olan 5 ve 7xxx serisi ile fotoğraf kalitesi anlamında gayet karşılaştırılabilir. Makinenin olayı; "seri çekim kabiliyetli pro gövde" olması. Yani kuş ve spor fotoculuğu. Ama içinde bulunduğumuz teknolojik gelişmelerin olduğu dönemde biraz gereksiz kalan bir gövde artık. Fuji ve sony cephesi dslr cephesini ezmeye devam edecek, nikon zamana uymada çok geri kaldı. fflerin iyice ucuzladığı dönemde pro dx bir gövdeyi çok pahalı ortaya çıkardı. Benim tahminim ilk başta insanların hevesinden hızlı satılacak sonra satışları fiyatı düşmezse hızla azalacak ve hedeflenen niş kitlesi almaya devam edecek anca. Hatırlatırım bugüm 36mp ff sony a7r gibi bir canavar bile 1800 dolar ki sensörü piyasadaki en iyi sensörlerden.

Hedeflediği kitle zaten küçük. Bu tamamen başka bir gövde. D610 ile nasıl karşılaştırabiliyorsunuz? Farklı dünyaların gövdeleri bunlar. O zaman D300S de hiç satılmasaydı? Full frame gövdeler varken niye D300S aldı insanlar?

Bunu alan adam alan derinliği, iso performans vs. için almıyor. Tamamen aksiyon amaçlı bir gövde bu. Amacınız buysa D610 veya 6D alınabilecek en mantıksız gövdeler. D500 ise teorik olarak en iyisi. Yani Bugatti Veyron isteyen adama "yok sen Bentley al o daha konforlu" demek gibi birşey sizin dediğiniz. Adam konfor, kalite istemiyor ki. Adam hız istiyor. Sporcular, atletler, kuşlar, uçaklar, aksiyon çekimleri gibi amaçları var bu gövdenin. Bu makineyi alacak kişi 2000$ etikete takılmayacaktır zaten. Profesyonel biri için en iyisi lazım ve aradaki fiyat farkını kısa sürede kapatır. Ayrıca bu makine çoğu zaman tele foto lensle kullanılacağı için 1.5 crop faktör de çok önemli.

20mp sensörün nasıl çıkacağı tabii ki belli değil ama ileri gitmiş olacağı kesin. Çözünürlüğü düşük tutmaları ve sensör teknolojisinin getirdikleri ile D610'a yakın iso performansı sunması şaşırtıcı olmaz. Bu iso aralığını veriyorlarsa bir bildikleri var demek ki.

Özelliklere bakarsak;

D500'ün vizörü %100 görüntü veriyor ve büyütme oranı 1X. Yani D610'un vizörüyle aynı seviyede. Ayrıca vizörü daha aydınlık.

Odaklama sistemini söylemeye bile gerek yok. D4S bile rakip değil. Hatta vizörü kaplama alanına bakarsak D5 de rakip değil.

Otomatik olarak af micro ayarlama yapabiliyor. Bu uzun zamandır istenen bir özellikti.

Otomatik odaklama yaparak saniyede tam 10 tane raw fotoğraf çekebiliyor. Buffer ise muhteşem. Tam 200 raw fotoğraf kadar.

Gövde D810 ile aynı su geçirmezliğe sahip.

Çok daha hızlı kart kullanımına olanak sağlıyor.

Wifi, nfc, bluetooth ve anlık paylaşımlar için sürekli telefonunuzla bağlantıda kalma.

Hareketli, dokunmatik ekran.

4K video. 4K timelapse. Ayrıca videoda active d-lighting kullanılabiliyor. Bu da dinamik aralığı geniş videolar anlamına geliyor.

Tek şarjda 1250 fotoğraf çekim imkanı.

Daha söylenecek çok şey var ama bu makinenin kimleri hedef aldığını açıklar sanırım bunlar. Krop faktörü ve odaklama sistemini düşününce şu anda tek rakibi 7D M2 olarak gözüküyor ve teorikte ondan çok daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu gerçek. Bakalım kullanım sırasında ne kadar başarılı olacal.

• Canon 7D ve NikonD300S ten sonra. canon 70D ve 6D kullandım. 5D ve 5D mark2 de kullandım biraz. hiçbirinden Canon7D den aldığım keyfi almadım. ergonomisi çok yüksekti. çok hızlı ayarları yapıyordum. kasa kalitesi veya elimin değdiği herşey kalitesi ile kendini hissettiiyordu.

70d ve 6D kasa olarak nerdeyse aynı. ama 6D tabiki giriş seviyesi Full Frame makine 7D 2008 de çıktı 6D ise 2012 de çıktı yada öyle birşey. tabi ki Full Frame olması ve en az 5 sene daha yeni bir teknolojiye sahip olmasından dolayı fark vardı ama o 7D deki rahatı alamadım . imaj kalitesi ona göre yüksekti tabi.

7d mark2 makinayı full frame ihtiyacım olmasından dolayı alamadım. gönlüm onda kaldı. hiç görmeden kullanmadam aha yeni makinam bu olmalıydı dedim. ama uygun fiyatlı Full Frame ihtiyacım vardı. elimdeki lenslerden ve kullanım amacım ile alakalı.

bu D500 de bu sınıf bir makina olduğu için bilen bilir ve alır. bu tarz makinaları insan kullanınca anlıyor farkı.

yoksa forum ortamında adamlar için canon 5xx,6xx,7xx, yada 50D,60d,70D aynı makina. sensorden dolayı. ama işte gerçekte öyle değil. ben o yüzden zamanında 7D aldığım için memnunum 60D alsam pişman olurdum.

Bu nikon gerçekten çıkardığı foto makinalarına isim koymada kafası basmıyor.

zamanında çıkarmış Nikon 700 ondan sonra çıkarmışsın 800 ve 800E hadi 810 tamam e sonra çıkardın 750D .? bu ne iş ? 600 ile 610 arasında mı olacak nedir ???

bu konuda canon u hep sevmişimdir. isimlendirme açısından tek rakamlı makinalar pro makinalar. iki ve üç rakamlı makinalar yarı profosyonel 4 rakamlılar en alt sınıfı. gerçi yeni çıkardığı 1xx seriside başlangıç seviyesi 4 rakamlılar gibi. burada biraz saçmalamışlar :D

sonuçta iyiler yani isimlendirme açısından.

• VYC Majoris kullanıcısına yanıt
    Hangi farklı sınıflar bunlar acaba? D500 full frame body' de corp sensörlü acayip bir cihaz. Yani dx serisini d7xxx ile sürdürselerde d7xx/d8xx vs serilerinde fx ile devam etseler. Bu seriler pro olsa, diğerleri mid level olsa. Bu kadar karıştırmak anlamsız geliyor bana hocam. Pazarlama politikası ok' de. d610 falan alınır istediklere paraya neredeyse.
  • BekirHan kullanıcısına yanıt
    Bence karışıklık yok.

D3XXX serisi en alt seviye giriş.

D5XXX serisi daha yüksek özellikli giriş.

D7XXX serisi enthusiast denen ileri seviye amatörler için.

D6XX serisi giriş seviye full frame. Yani D3XXX serisinin full frame hali. Tek farkları sensör boyutu değil tabi ama bu serinin asıl amacı sensör büyüklüğü. Başka bir alanda pek uzmanlığı yok.

D7XX serisini D5XXX'in full frame karşılığı

D8XX serisini ise D7XXX serisinin full frame karşılığı olarak görebiliriz.

Geriye de Pro DX denen crop gövdeli profesyonel makineler ve bunların full frame karşılığı plan Pro FX sınıfı kalıyor.

Yani 4 sınıf ve bunların içinde de dx ile fx olmak üzere 2 sistem var. Bence gayet açık.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

Hedeflediği kitle zaten küçük. Bu tamamen başka bir gövde. D610 ile nasıl karşılaştırabiliyorsunuz? Farklı dünyaların gövdeleri bunlar. O zaman D300S de hiç satılmasaydı? Full frame gövdeler varken niye D300S aldı insanlar?

Bunu alan adam alan derinliği, iso performans vs. için almıyor. Tamamen aksiyon amaçlı bir gövde bu. Amacınız buysa D610 veya 6D alınabilecek en mantıksız gövdeler. D500 ise teorik olarak en iyisi. Yani Bugatti Veyron isteyen adama "yok sen Bentley al o daha konforlu" demek gibi birşey sizin dediğiniz. Adam konfor, kalite istemiyor ki. Adam hız istiyor. Sporcular, atletler, kuşlar, uçaklar, aksiyon çekimleri gibi amaçları var bu gövdenin. Bu makineyi alacak kişi 2000$ etikete takılmayacaktır zaten. Profesyonel biri için en iyisi lazım ve aradaki fiyat farkını kısa sürede kapatır. Ayrıca bu makine çoğu zaman tele foto lensle kullanılacağı için 1.5 crop faktör de çok önemli.

20mp sensörün nasıl çıkacağı tabii ki belli değil ama ileri gitmiş olacağı kesin. Çözünürlüğü düşük tutmaları ve sensör teknolojisinin getirdikleri ile D610'a yakın iso performansı sunması şaşırtıcı olmaz. Bu iso aralığını veriyorlarsa bir bildikleri var demek ki.

Özelliklere bakarsak;

D500'ün vizörü %100 görüntü veriyor ve büyütme oranı 1X. Yani D610'un vizörüyle aynı seviyede. Ayrıca vizörü daha aydınlık.

Odaklama sistemini söylemeye bile gerek yok. D4S bile rakip değil. Hatta vizörü kaplama alanına bakarsak D5 de rakip değil.

Otomatik olarak af micro ayarlama yapabiliyor. Bu uzun zamandır istenen bir özellikti.

Otomatik odaklama yaparak saniyede tam 10 tane raw fotoğraf çekebiliyor. Buffer ise muhteşem. Tam 200 raw fotoğraf kadar.

Gövde D810 ile aynı su geçirmezliğe sahip.

Çok daha hızlı kart kullanımına olanak sağlıyor.

Wifi, nfc, bluetooth ve anlık paylaşımlar için sürekli telefonunuzla bağlantıda kalma.

Hareketli, dokunmatik ekran.

4K video. 4K timelapse. Ayrıca videoda active d-lighting kullanılabiliyor. Bu da dinamik aralığı geniş videolar anlamına geliyor.

Tek şarjda 1250 fotoğraf çekim imkanı.

Daha söylenecek çok şey var ama bu makinenin kimleri hedef aldığını açıklar sanırım bunlar. Krop faktörü ve odaklama sistemini düşününce şu anda tek rakibi 7D M2 olarak gözüküyor ve teorikte ondan çok daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu gerçek. Bakalım kullanım sırasında ne kadar başarılı olacal.

3 mesajdır benim yazdıklarım dışında hala makineyi savunuyorsunuz fiyatı görmezden gelerek? O zaman size 4k video ve 200 buffer veriyor diye 4k dolara da satsınlar hala sorun olmayacak o fiyat sanırım?

Neden karşılaştırmayacakmışım, bir fotoğraf aleti olarak insanlar verecekleri para limitinde gayet de güzel alabilecekleri ürünleri karşılaştırabilir. Bunda anormal olan hiçbir şey yok. Özellikle de fotoğrafcılıkta artık belli bir çıtayı aşan insanlar bir sonraki adımlarında yapacakları ciddi yatırım konusunda elbette farklı platformlar arasında bir karar vermek zorunda kalabilir.

Bana d500 şöyle de böyle de amacı böyle de diye anlatmayın, fotoğrafcılığa 3 ay önce başlamadım. Makinenin şu andaki üstün yanları ben de biliyorum ama sizin inatla anlamak istemediğiniz ve şu an dünyada da değerlendirilen konu;

"nikonun bu gövdeyi olması gerekenden geç ve pahalı çıkardığı."

En baştan beri de benim konuda makineyle eleştirdiğim durum da bu. Özelliğine, şusuna busuna girmiyorum. Bu daha önemli bir konu. Çünkü artık pazarda işler çoktan değişti. Kaldı ki pazarda hız verebilen tek gövde de bu değil, yıllardır seçenekler zaten mevcuttu ve canon, 7d serisi ile çoktan müşterileri çalmıştı. Çünkü dile kolay d300s'ten beri 7-8 sene geçti. Bu makine sizin de benim de yazdığımız gibi hedef kitlesi küçük niş bir kitle artık. Burada anlaşıyoruz. Şu anki en iyi dx gövde olduğunda da anlaşıyoruz. Ama şunu anlatamıyorum ben sanırım; şu an k3 gövde 600 dolar, 7d gövde 800 dolar, 7d mark ii gövde 1100 dolar, bu ise 2000 dolar ve asla o farkı hak edecek bir üstünlüğü bulunmuyor. Bu fiyat bir üst ligdeki gövdelerin fiyatı artık. Spor ve kuş fotocusu değilseniz bu fiyata bunu almak absürd ben bunu diyorum. Yoksa 10 numara alet, benim de yaklaşık 6 yıldır beklediğim gövdeydi ama iş işten geçti artık.

Bu arada; d500'ün vizorü d610dan küçük. Aradaki dx formattan dolayı gelen 1,5 çarpanı unutuyorsunuz. d500 şu an pazardaki en büyük dx vizorüne sahip olsada 0,67 oranla, d610 bir ff olmasından dolayı hala 0,7 büyütmeli daha büyük vizore sahip. Ki bu da nikon d3x, d4 gibi canavarlarla aynı değerdir.

Siz de bunun profesyoneller için olduğunu ve onlar için fiyatın çok da önemli olmadığını, ayrıca piyasaya çıkan her ürünün belli miktar yüksek fiyatttan çıktığını ama zamanla düştüğünü unutuyorsunuz. Kaldı ki bir ürünün rakibi yoksa ona istenen fiyatın yüksek olduğunu söyleyemeyiz. Bir makine her açıdan diğer tüm gövdelerden üstün durumdaysa onun f/p olarak diğer makinelerden düşük olduğunu söylemem ben.

En büyük rakibi 7D M2 ve onun çıkış fiyatı 1800$. D500 ondan sadece 1 sene sonra çıktı ve büyük üstünlükleri var. 7D 1 sene içinde 300$ indirim gördü ve şu anda 1500$ seviyesinde. D500'ün de kısa sürede bu indirimi göreceğini düşünürsek 1700$ seviyesinde 7D M2'ye göre çok daha mantıklı bana kalırsa. 7D M2'nin ne kadar tutulan ve satılan bir model olduğunu düşünürsek D500 hiç de "satılmayacak kadar pahalı" olmuyor benim gözümde. Tam tersi f/p olarak daha başarılı. Canon'un 7D M3'ü muhtemelen en azından 3 sene sonra tanıtacağını düşünürsek D500'ün avantajı iyice ortaya çıkacaktır. 3 sene boyunca en büyük rakibinden önde olacak.

Önceki mesajımda vizör konusunda dx çarpanını unutmadım. Unutsaydım "D500'ün büyütme oranı 1X, D610'un ise 0.7X. Yani D500'ün vizörü %40 daha büyük" derdim. Bunun yerine; farkın neredeyse anlaşılamayacak seviyede olmasından dolayı "aynı seviyede" dedim zaten. D500'ün FX gövdelerdeki vizörden eksiğinin olmadığını ve DX gövdelere göre çok farklı olduğunu belirtmek istedim.

Benim bu konuda söyleyeceklerim bu kadar çünkü anlatmak istediklerimi aktarabildiğimi düşünüyorum.

• 4k olarak 30 dakika cekiliyor diye gördüm.toplam 30 dakika mı yoksa 30 dakika cekip durdurup yine 30 dakika mı cekiyorsun.varmı bilgisi olan.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.