Ön sipariş ile aldığım MSI RTX 5090 Gaming Trio OC dün teslim aldım ve test ettim, 4070 ti super ile aradaki fark 90%, 4090 ile %40-%60 arası değişiyor Testleri Ubuntu 24x Ollama ile yaptım Gemma 2 9b q4 4070 ti super 80~ token/s 4090 110~ token/s 5090 150 ~ token/s phi4 ve deepseek gibi modellerde fark daha çok açılıyor. Oyun oynamadığım için o konuda bir şey söyleyemeyeceğim. ![]() Bu arada asus rog b650e-f anakart var, bios driver sorunu falan yaşamadım, fakat eski driver ile ekran kartını hiç görmüyor, yeni driver yüklemek şart. Kartı takmadan önce 50x serisi için çıkan 570.x olan driveri kurup sonra kartı takmak faydalı olabilir, boşta gpu sıcaklığı 37C, tam yükte 71C geçmedi. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maturax -- 8 Şubat 2025; 13:30:5 > |
NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (389. sayfa)
![](/static/forum/img/close.png)
![](/static/forum/img/popularite.png)
-
-
Hocam ben de orta seviye MSI B850 Gaming Wifi modeli var bu modeli de bile ekstra güç girişi koymuşlar.
Sanırım 600w ve üzeri besleme için faydalı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
12V-2x6 600W verdiğinden emin olun çünkü yükte 540W+ gördüm. Ayrıca tam performans almak için anakartta PCIe 5.0 x16 olması iyi olur. Benim fikrim fakat GPU kutusundan çıkan dörtlü konnektörü kullanmak yerine psunun kendi 12V-2x6 konnektörünü kullanmak daha sağlıklı olabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maturax -- 8 Şubat 2025; 13:31:50 > -
Suprim ve vanguarddan farklı olarak gaming trio ve alt serilerde normal bakır soğutmamı bişey var
Suprim ve vanguardda sadece "vapor chamber" denen zımbırtı var doğru mu
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
-
120 bin tl 3345 dolar ediyor orda bir hesap hatası var, siz o zamanın şartlarında o kartı yurtdışı fiyatının %20-25 üstüne almışsınız, ama Palit 120 bin Tl olması dediğiniz gibi normal değil. Astral için baktığımızda ise kartın şu an yurtdışı fiyatı 3080 dolar. Üzerine %25 koyduğunuzda zaten 138 bin tl eder. 139 bin tl ye ön sipariş yapıldı. Ha derseniz Asus fiyatı sonradan yükseltti daha uyguna gelebilirdi ona da kısmen katılırım ama bu kadar talep olan yeni çıkmış bir ürün için Astral özelinde fiyat absürt değil.
Edit: 4300 dolar yazmıştınız ona istinaden hesap hatası var demiştim, düzeltmişsiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UNNL -- 8 Şubat 2025; 13:57:55 > -
aradaki farkı çok detaylı incelemedim fakat gaming trio'nun soğutması yeterli bence, sıcaklıklar FE edition ya da gamerock dan daha iyi, astral ile aynı sayılır ciddi bir fark yok, fakat burada kasanın genel soğutmasıda önemli, sirkülasyonu iyi olmayan küçük bir kasanız var ise sıcaklıklar daha yüksek olacaktır.
https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-founders-edition/41.htmlwww.techpowerup.com
https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-5090-gamerock/40.htmlwww.techpowerup.com
-
O zaman bir nevi AI gibi mesajları birbirine cevap verdirelim? :)
-A
Alıntı
metni:FSP ye de elim gitmiyor diye o kadar kendim yazdıktan sonra bir çok arkadaş yapma güzel psu biz kullanıyoruz diyince seçeneklerde malum kısıtlı aldım. -RS
Alıntı
metni:Şimdi burası biraz işin gırgırı olacak ama son seçenek olarak da ''sadece PSU Tier List Uzmanı'' guru'ların fikrini de almak gerekebilir. :) -A
Alıntı
metni:Sisteme ne kadar Elektirik ile ilgili aparat eklersen bu ses uzuyor . Ama gariptir her şeye imkan dahilinde OC yaparsak psu dan 600 w dan fazla akım çekersek ( sırf denemek için yedek sistemden 6600xt taktım ) bu ses olmuyor . Psu yu eko moduna alır düzgün kullanırsak oynadığın yada kullandığın o program her neyse farketmiyor ilk yapıyor sonra yapmıyor . -RS
Alıntı
metni:Ardından IDLE-LOAD durumlarındayken ayrıca irdelenmesi iyi olur (20-25 dk kısmını okudum). Hatta bi' şekilde (imkanlar dahilinde) fazladan yüklere de tabi tutulabilir PSU (elde ne varsa takılması, komple sistem kararlılık testi vb.) zira bu şekildeki uygulamalarla da bu gibi seslerin kesildiği vakalar görülmüştür. -A
Alıntı
metni:Ana fikir bunun ses harici bir sıkıntısı yoksa şuan için Hayalini kurduğum psu yu alana kadar onun çalışmaya mahkum ediyorum . Bu da bana ders olsun sorunsuz kullandığım markalardan şaşmamam gerektiğini hatırlattı . Her halde dün yorulduğum kadar hiç yorulmamışımdır . -RS
Alıntı
metni:Bu arada, zaman zaman denk geliyorum da; sadece PSU Tier List vb. baremlere istinaden ürün seçimi yapanlar olduğu görülüyor yani bu gibi durumlara da bakıldığı zaman böyle bi' seviyede ne tartışalım ne konuşalım sorgulamasını yapıyorum ne yazık ki?
-
Şöyle bir ekonomik durum var.
Türkiye'de bildiğimiz dolar ile pratikte kullanılan dolar değeri farklı. Yani dolar şu an 35 TL olabilir ama biraz dururmu bilen biri şu an doların aslında en az 50-60 bandında olması gerektiğini bilir. Devlet doları bayadır baskılıyor.
Mesela en azından benzinin litresi 45 TL ki, benzin Türkiye yıllardır 1 $ a yakın olurken şu an 1.5 katı.
Ülkede enflasyon ne olarak %50-100 arasında değişirken, dolar yılda %20 bile artmıyor.
Tüm bunları aldığınız günlük şeylerde ya da diğer elektronik aletlerde görebilirsiniz. Yani biz doları evet şu an 35 TL olarak görüyoruz ama piyasada öyle değil.
Fiyatların bu kadar şişmesindeki sebeblerin biri bu. Diyebilirsiniz ki, arkadaş dolar bu kadar ürünlerde bu fiyattan gelmiyor mu? Evet ama hayır.
Kazıklamaları saymıyorum bu arada, kazıklama var, o yok demiyorum ama tüm sebep değil.
İşin sonu ülkenin ekonomosi o kadar saçma sapan ki, finansal hiç bir şeyi mantık çerçevesine oturtamıyoruz. Sağlam bir kriz patlamadan bu böyle gidecek, ki bu patlama sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada olacak.
-
Aynı PSU'dan bende aldım 5090'ımın gelmesini bekliyorum. Umarım bu sorun kronik değildir ve her alınan PSU'da yapmaz kutusunuda açmadım ama ocak başı almıştım iade edebilir miyiz ki?
-
Oyun için alacaksanız çok gereksiz bir masraf, zaten 40x serisi fazlası ile iş görüyor, ben kendi kullandığım bilgisayarda hala 4070 ti super kullanıyorum en az 5 yıl götüreceğine eminim, arada sırada oyun oynarım performansından da oldukça memnunum, 407 ti super ile 100-200 fps alıyorum, 5090 ile 400+FPS almak bana bir şey kazandırmaz zaten monitörlerim desteklemediği gibi reflekslerim ve gözlerimde 400+FPS nin karşılığını vereceğini sanmam
-
Gümrük muhabbeti dönmüş. Yukarıda ki arkadaş mağarasından yeni çıkmış galiba
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
napak :D kazıklanmamak için bütün tuşlara basıyoruz :D
-
www.n11.com
Msı Geforce RTX 5090 32G Gaming Trıo OC 32 GB GDRR7 512 Bit Ekran Kartı Fiyatları ve Özelliklerihttps://www.n11.com/urun/msi-geforce-rtx-5090-32g-gaming-trio-oc-32-gb-gdrr7-512-bit-ekran-karti-67360564200 bin lere yaklaştık
-
Kara borsa hocam. 132bin den dün satılıyordu. Almış satıyor işte
-
Dolar şuan bastırılmış durumda, bir çok yer bunu öngörerek aslında doları 40 yada biraz üstünden hesaplayıp bu paraları yazıyor, tabi bunu savunuyor değilim.
Şuan yurtdışında bile 2000 dolara bunu alan şanslı sayılıyor malesef
S tier 5090 Astral 3060 usd demişsiniz, benzer S tier 4090 kaç dolardı ve arada ne kadar farkı var anlatmaya çalıştığım bu.
Sorun sadece TR piyasasında değil, NV nin bir önceki seri 2000 usd bandında sattığı tepe modeli bu seride 3000 usd bandında satmaya karar vermesi.
Hesabı alan soru sordan saydırsın abi.. Hiç işim olmaz ama isteyene de söveceksin.
-
Var mıdır bu kadar para verecek enayi acaba ?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X