Şimdi Ara

NVIDIA GeForce RTX 50 Serisi [ANA KONU] | [DLSS4-MFG-AI-TSMC4N-PCIE5-GDDR7] (487. sayfa)

14 Kayıtlı Üye (3 Mobil) ve 24 Misafir (7 Mobil) - 28 Masaüstü10 Mobil
5 sn
10.339
Cevap
270
Favori
425.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
59 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
6. Sırada  bugün en iyi #1
Sayfa: önceki 485486487488489
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ATX 3.0 ile ATX 3.1 Farkları ile ilgili yazmışlar ama incelemek isteyen olur diye iletiyorum

olupixel.com
    ATX 3.0 ile ATX 3.1 Farkları
    https://olupixel.com/konu-atx-3-0-ile-atx-3-1-farklari.html
  • ICEBERK kullanıcısına yanıt

-7900 almayın.

-4080-5080 arasındaki anlamlı fark mfg ve daha yüksek oc potansiyeli.

-4080'i kaça alacağınız önemli ama sıfır alırsanız onu da ucuza alamayacaksınız. sıfırdan yeni alan birisi 5000 serisi almalı, ileride satışı daha kolay olur, daha az zarar ettirir. tabii 2-3 ay daha piyasanın oturmasını beklemeniz gerekecek. stok yok, abuk fiyatlara satıyorlar.

4000 serisi bir karta sahip insanlar biraz sabretmeliler ama yeni sistme kuracaklar için Nvida cephesinde en uygun seçim RTX5080 bence.

Nvidia takıntınız yoksa veya ben yaptığı işe bakarım diyorsanız Amd RX7900XTX çok güçlü bir kart ve yeni gelecek 9070 de düşünülebilir tabi.

Bütçenize göre artık.

• MacGyver. kullanıcısına yanıt

Kabloda hiçbir değişiklik yok. GPU ve PSU tarafındaki soketlerde güncelleme mevcut.

• tricky1183 T kullanıcısına yanıt

2-3 sayfada bir açıklıyoruz ama yine aynı konuşmaları görüyorum.

Nvidia ATX 3.0 ile 4090'ların kablo erimesinin sebebini kablonun tam oturtulmadığından kaynaklandığını düşündüğü için ATX 3.1 ile algılama pinlerinin boyunu kısaltıp olası bir soketi tam oturtamama durumunda sisteme güç vermeyerek erimenin önüne geçmeyi hedeflemiş.

Sorun şu ki kabloyu tam oturtamamak evet bir sorun ama tek sorun değil.Hem ATX 3.0 hemde 3.1 amper dalgalanması ve özellikle 2 pine tüm yükün verilmesi sorunu var.25 amperleri bulan değerler söz konusu.Pinler arasında dengeleme problemi var bu da üretim hatası.

Tek sorunun kablonun tam oturtulmaması olarak baktıkları için o sorunu kısmen çözmüşler ama diğer kronik ve yazılımla çözülemeyecek problem tüketimin daha yüksek olması sebebiyle artarak devam ediyor.Şuan tek çözüm PSU firmalarının amper değerlerini ve kablonun pinlerine gelecek gücü dengeleyici veya sınırlandırıcı bir üretim yapmaları veya Nvidia'nın geri çağırma yapıp soketleri revize etmesi.Nvidia asla hatasını kabul edip revizyona gitmeyeceği için şuan 3.0 veya 3.1 tartışmasına gerek yok.Çok fazla tak çıkar yapılmamış pinlerinde aşınma,göçme,gözle görülür boy farkları yoksa hemen hemen tüm kurulumlarda risk aynı.

Bazı PSU üreticileri bu konu üzerinde çalışmalara başladı ve dengeli amper veren çıkışlı psu'lar bir kaç aya gelebilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 0nurKaplan 0 kullanıcısına yanıt

Evet hocam, chat gpt de durumu revize etti:

Önceki yanıtımda, ATX 3.1 standardının bekleme süresi (hold-up time) için minimum 16 ms gereksinimini koruduğunu belirtmiştim. Ancak, güncel kaynaklara göre, ATX 3.1 standardında bu süre 12 ms’ye düşürülmüştür. 

Hold-up süresi, güç kaynağının giriş voltajındaki bir kesinti veya düşüş sonrasında, çıkış voltajını belirli bir süre boyunca stabil tutabilme kapasitesini ifade eder. ATX 3.0 standardında bu süre 17 ms olarak belirlenmişken, ATX 3.1 standardında 12 ms’ye indirilmiştir. 

Bu değişiklik, güç kaynaklarının enerji verimliliğini artırmayı hedeflerken, bazı durumlarda sistem kararlılığı üzerinde etkili olabilir. Özellikle, güç dalgalanmalarına duyarlı sistemlerde, daha kısa bir hold-up süresi, ani güç kesintilerinde sistemin daha hızlı tepki vermesine neden olabilir. Bu nedenle, güç kaynağı seçimi yaparken, sisteminizin ihtiyaçlarını ve olası güç dalgalanmalarını göz önünde bulundurmanız önemlidir.

Özetle, ATX 3.1 standardı, bekleme süresi gereksinimini 12 ms’ye düşürerek enerji verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır. Ancak, bu değişikliğin sistem kararlılığı üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek ve güç kaynağı seçiminizi buna göre yapmak önemlidir.

Selamlar

• AlperMetin kullanıcısına yanıt

Kablo tam oturmazsa oluşacak ark sebebiyle tehlike olabiliyor ama akım dengesizliğine yapacak bir şey yok, Asus bile bir şey yapamamış sadece kontrol ve uyarı birimi ekleyebilmiş. Bu manada Nvidia'nın çözmesi gereken ciddi donanım ve tasarım sıkıntısı var, sadece bios ve sürücü üzerinden giderilebilse zaten çoktan halledilirdi...

• QuasarFX kullanıcısına yanıt

Halledilemez hocam soketin değişmesi lazım veya dediğim gibi PSU üreticileri konuyu üstlenip korumalı özel psu üretmesi lazım ki bu işe başlayanlar var

rtx 60 serisine kadar muhakkak ciddi güncelleme alacaktır.Bu durum hem ekran kartı hemde psu tarafında olacaktır tabii.atx 3.2 mi 3.5 mü yoksa farklı rakam olarak isimlendirir orası önemsiz.

• cato16 kullanıcısına yanıt

doğrudur, kabloda fiziksel değişim yok, yanlış ifade etmişim, teşekkürler.

• MacGyver. kullanıcısına yanıt

7900 neden önermediniz hocam. Güç kaynağı değiştirmeden en iyi f/p iyileştirmeyi 7900XTX alarak yapabiliyorum kağıt üstünde.

• PSU tarafında yapılan güncelleme ve insanlara yeni Psu aldırma girişimi çok ters tepebilir, zaten pahalı ürünler, fahiş fiyat artışlarına yurt dışında bizdekinden daha çok tepki var.

Nvidia'nın hatayı üstlenip tasarımında revizyon yapması gerek, yoksa güven kaybetmeye devam eder.

@Dark matter

• AlperMetin kullanıcısına yanıt

Hocam benim sorgum atx 3.1 ile 3.0 standardi arasinda hususi olarak “hold-up” suresi ile ilgili idi. Bundan mutevellit bu standartlarin, nazaran hangisinin guvenilir olduguna dair daha onceden belirtilen kaninin aksine sonuclara ulastigim icin arkadaslara bir kez daha sordum.

50 serisine ozel, ozellikle kablolar arasindaki dengesiz guc paylasimi ve buna dair kablo dayanim/isinma ve hatta yanma problemleri ile ilgili tek bir seyden bahsetmiyorum.

Ben atx 3.1 ile ilgili daha derinlikli bir bilgim olsun diye bazi seyleri soruyorum. Sanki atx 3.1 kullanalim, sorunumuz kalmaz bu yeni cikan problemler ile ilgili diye bir sey soylemis olmak icin ne kadar konuyu yanlis aksettirmis olabilirim acab?

Ilginc yani bir de hala yaziyoruz anlamiyor musunuz diye beni kastederek bir seyleri daha iyi bildiginizi anlatiyorsunuz

Siz okudugunuzu ne kadar anliyorsunuz acaba?

Tamamen katılıyorum.

5080 ekran kartı için tavsiye edilen Psu 850 watt ben kartı almadan önce parçaların tüketeceği max tüketim olarak 625 watt olarak hesapladım ve psu yükselterek maliyeti daha artırmak istemedim kendi adıma..5080 ve mevcutta sahip olduğum 750 watt psu sorunsuz kullanıyorum 10 gündür.. ekran kartının max 360 watt harcadığı tesleride yaptım olumsuz bir durum yaşanmadı kimseye tavsiyede bulunmuyorum ama elimdeki imkanları değerlendirmek istedim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rfncskn -- 19 Şubat 2025; 14:21:1 >

Ne yazıkki her yeni çıkan teknolojinin ilk örnekleri hep sorunlu olmuştur.Bu ilk değil sonda olmayacak.Geçmiş dönemde birçok örneği mevcut.Sadece pc ye özgü değil yani.Konuya dönersek evet tepki görecektirr muhakkak ama gelişmenin önü kesilmez.Nvidia psu yapımcıları ile iyi koordine olup acilen çözmesi lazım bunu.rtx 50 de çözülür diyorduk ama hala devam etmesi can sıkıcı bir durum.Elimizden sadece güç girişlerini iki taraflı takıp çıkarırken çok dikkatli olmak geliyor.

• tricky1183 T kullanıcısına yanıt

Bir şeyleri daha iyi bilmiyorum hocam sizde birşeyleri daha az bilmiyorsunuz.Sadece sizin özelinizde değil genel olarak bu durum sorgulanmaya devam ettiğini gördüğüm için önüme gelen ilk atx muhabbetini alıntılayıp genel bilgi geçtim.Sizin mesajda bahsettiğiniz konu başka farkındayım.Yine sizi dışarda tutarak söylüyorum burada hala konunun ATX veya kullanıcı hatası olduğunu düşünen kör olmuş Nvidia fanları var maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: ICEBERK

7900 neden önermediniz hocam. Güç kaynağı değiştirmeden en iyi f/p iyileştirmeyi 7900XTX alarak yapabiliyorum kağıt üstünde.

amd'nin market payı %12'ye kadar düştü, artık amd alan yok.

sanırım rasterize performans ve vram fazlalığı açısından 7900 istiyorsunuz ama dlss ve fg devreye girdiğinde ve RT açılınca işler çok değişiyor. yine de karar sizin tabii, hangi fiyatla alacağınıza göre değişebilir.

Yüzde yüz katılmakla birlikte Nvidia pek hata kabul eden bir firma değil ve bu hatayıda kabul etmeyecekler bu bariz belli.Her gpu alımında yeni bir PSU alma zorunda kalmaktan bıktık ama Nvidia'nın pek umrunda değil :)

• Arkadaşlar mesajlarınız için teşekkürler, sonuç olarak benim psu standartlarının değişmesi ve güvenlik önlemlerinin alınmasına iten şey Nvidia'nın ekran kartlarında ki gereksiz güç isteği artışı. Zamanında çift gpu AMD kartlar tanıtıldığında 300w sınırını aşacaklar diye dalga geçilip linç edildiği dönemlerden şimdi geldiğimiz dönemde ki şirket ve durum savunmalarını görünce cidden şaşırıyorum.

• 
Sayfa: önceki 485486487488489
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.