Şimdi Ara

OBP SİSTEMİNDEKİ MANTIK HATASI (CİDDİ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
433
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar biliyorsunuzki virgüllerin dahi önemli olduğu bu sınavda OBP nin verdiği puanın değeri paha biçilemez. Fakat bu verilen bu puanda bi mantık hatasının oldugunu düşünüyorum.

Şimdi bir A öğrencisi lise yıllarını yazılılara çalışarak girsin defter tutsun özetle okumanın hakkını versin. Son yılda ygs lys çalışıp 21bininci olsun. Okulda bu öğrenciyi 18 bine atsın. 20 binle kapatan diş hekimliğine versin tercihini kazansın ve yatıp kalkıp obp ye dua etsin. Sıkıntı yok burda

Şimdi birde B öğrencisi düşünelim adam lise 1 2 3 te kitabın ağzını açmasın yazılılarda kopya peşinde koşsun yazılıdan 45 alınca sevinsin. gezsin dolaşşın pc oyunlarında sokakta sinemada takılsın vs vs vs. 12. sınıfta işin farkına varıp başlasın ders çalışmaya. Bu B öğrenciside 1 yıl ders çalışmanın hakkını versin. İşte bu noktada işin ucu zekaya çıkıyor. Ve o A öğrencisinin 4 yılda aldığı birikimi bizim B öğrencisi 1 yılda kazanıyor. B öğrencisi giriyor sınava 18 bininci oluyor okul onu 24 bine atıyor ve istediği bölüme giremiyor.

Burada açıkça belliki B öğrencisi A öğrencisiden daha zeki, çalışma verimi olarak daha üstün , Ve istese A öğrencisinin üstesinden gelemeyeceği birçok şeyin üstesinden gelebilecek konumda. Ayrıca O mesleği A öğrencisinden daha sağlıklı yapacak bir kafaya sahip. Fakat gelin görünki ÖSYM A öğrencisi B den daha üstün diyor.

Verdiğim örnekte A öğrencisi çok var. Ama şunuda söyliyeyimki B ' de çok var. OBP Nin yaktığı çook öğrenci var.

Bence sistem şu olmalı. YGS-LYS ortalaması alınmalı. Herkes Ham puanına göre yerleşmeli. OBP'nin verdiği katkı girilen üniversitede işe yaramalı. B öğrencisi üniversiteye gitti obpsi düşük olduğu için ünv'de sınıfı geçmek için normal puanın üstünde bir puan almalı. A öğrenciside gittiği ünv.'de gene çalışmalı.Fakat extra birşey yapmamalı.

Benim görüşüm bu

Edit : Gidilen bölümü tabiki A öğrencisi daha çok hakediyor fakat B öğrencisi bölümde çok daha başarılı olabilir. Arkadaşlar dile getirmiş fakat özel okullardaki OBP haksızlığını hiç dile getirmedim bile o ayrı bi mevzu ayrı bi haksızlık...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ViVaaa -- 28 Temmuz 2015; 22:00:53 >

• Kanka haklısın da yapacak bir şey yok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Andac21 A kullanıcısına yanıt
    işin acı kısmı o zaten. Daha güzel daha iyi bir sistem yapılabilir...
  • Ben de b öğrencisi dediğin tiptenim ama a öğrencisi eşek gibi çalışmış hak etmiş okul puanı onu öne atacak tabi ne var bunda?

• A öğrencisi çok zeki olmadığı halde her Allah'ın günü emek etmiş çalışmış. Belli ki iş hayatında da aynı özenle ve aynı sorumlulukla hareket edecek. Bence bu çok daha önemli.

Zekâ Allah vergisi ama çalışmak bizim elimizde olan bişey

• Obp siz 27k idim b öprencisiyim sadece son sene çalıştım obp beni 31kye attı hukuk 28k ile kapattı ve ben mezuna kaldım böyle saçmalık olmaz
    ama saçmalığın daniskası her okulun farklı zorlukta sınavları var benim okulymda sınavlar baya zordy iyi bi anadolu lisesindeydim ama ben mattan 50 60 alıtken benden daha düşük puanla iyi olmayan bi liseye giden arkadaşım yata yata 100 alıyodu sözlüleride öyleydi ben mattan 45 sözlü aldığımı bilirim işte saçmalık burda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akpaha -- 28 Temmuz 2015; 14:55:45 >
  • Bir yerlere gelmek istiyorsan ülkemiz için zeka ya fazla gerek yok bir çok yerde çok çalışman yeterli oluyor, birinin 1 kerede anladığı şeyi sen 5. defada anlıyorsan ve onu geçiyorsan ünvan, meslek, kariyer herşey de önüne geçiyorsun en zekiler her zaman her işin başında herşey de ön planda olma durumu yok.

Bende diyorum bu obp saçma diye ama eskiden şöyle yapılırdı lisenin üniversite sınav başarısına göre ek puan alırdı öğrenciler, yani x okul y okulundan daha başarılı olsun bu iki okulda ortalaması 80 olan öğrenciler olsun başarılı olan okuldaki öğrenci 3-5 puan daha fazla alırdı ve okul kalitesinden diğerini geçerdi bir nebze olsada denge vardı şimdi okul farkı yok ister Şırnak da oku ister İstanbul da.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 4 yıl çalışan zeki öğrenci de 1 yılda alabilirdi tüm bilgiyi. Bunun meyvesini de almalı. Özel okul gibi faktörleri dahil etmezsek obp adaletlidir.

• Tamamıyla öznel bakış açısıyla yazılmış, sadece son sene çalışanın hakkını gözeten OBP'deki asıl adaletsizliği görmeyen bir yazı olmuş. OBP'yi insanların istememesinin sebebi özel okullarda notların şişirilip hak etmeyenlerin fazladan puan almasıyla ilgili.. Ulan adam 4 yıl çalışmış.. 4 YIL. OBP onu öne atacak tabiki son sene çalışan madem zeki 4 yıl neredeymiş aklı.. Yahu bir yazı yazıyorsunuz her ayrıntıyı düşünün bari, OBP'yi bende istemiyorum ama tek sebebi özel okullardaki adaletsizlik..

• Super zeka birisi olarak soyluyorum . Ben mesela buyuk bir sirkete sahip olsam yanima zeki insan almam calisan insan alirim .

• Obp mantıksız da senin önerin çok mu mantıklı.Bence obp ya tamamen kalkmalı ya da etkisi azaltılmalı

• Hala anlamadınız adamlar zeki insan değil kolayca boyun eğen sisteme uyum sağlıcak insanları arıyor bu sınavın ve eğitimin falan amacı bu yoksa iq testiyle alırdı üniversiteler.
    Sisteme uydun gençlik yıllarında çalış dedik çalıştın 500 soru çöz günde evden çıkma dedik çıkmadın afferim ödülün bi okadar daha çalışacağın gözde fakülte sakın sözümüzden çıkma bak daha askerliği var iş hayatı var geleceğini düşün ;) Kısaca böyle diyolar...
  • sefa reyiz gelmiş
  • eskiden böyle bişe vardı galiba. Okulun en yüksek alan kişisi okul puanı tam alıyordu(70 diyelim ). en yüksek 2. kişisi bi oby den (69.5) puan aldı diyelim. bu sefer kolejlerde , yüksek puan veren okulların bi önemi kalmıyodu...........Bencede böyle olsun :atıyorum: A Kolejden cıkan bi cocuk 98 ort alsın en yüksek okuldaki kişi 99.5 alsın. B fen lisesindeki bi cocuk 88.5 ort gelsin okulun en yüksek puanlı ögrenciside 90.0 puanı olsun. A ile B ögrencisine gelen okul puanları eşit olsun. Bu sefer herşey eşit olur haksızlık olmaz. Ama baştaki insanların pek umrunda degil kendi cocuklarıda zaten koleje gidiyor puanlar zaten tavan ne gerek var olan fen lisinde 70 almaya calısan insanlara oluyor . Adalet mi : HAYIR
  • dostum haketme meselesi ayrı. İşin kafa tarafı ayrı.

Kim hakediyor dersen tabiki A öğrencisi hakediyor. Fakat kafa olarak B öğrencisinin alınması daha mantıklı olur. A öğrencisinin yaptıgını B öğrencisi yapsa derece yapacak kapasiteye sahip olabilir. 1 yıllık çalışma ile 4 yıl çalışan adamı yakalamak herkesin yapabileceği iş değil. Yapanıda ödüllendirmek lazım ben bu görüşteyim
  • ViVaaa V kullanıcısına yanıt
    Sınav anıydı, heyecandı vs her şey önemsiz, zeka belirliyor sıralamayı öyle mi?

A öğrencisi de o bilgiyi 1 yılda alabilecek kapasitede belki, nereden biliyorsun?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ViVaaa

dostum haketme meselesi ayrı. İşin kafa tarafı ayrı.

Kim hakediyor dersen tabiki A öğrencisi hakediyor. Fakat kafa olarak B öğrencisinin alınması daha mantıklı olur. A öğrencisinin yaptıgını B öğrencisi yapsa derece yapacak kapasiteye sahip olabilir. 1 yıllık çalışma ile 4 yıl çalışan adamı yakalamak herkesin yapabileceği iş değil. Yapanıda ödüllendirmek lazım ben bu görüşteyim

Senin dediğin şu Ali 4 yıl çalışıyor OBP 90, 20 bin oluyor; Mehmet 1 yıl çalışıyor OBP 65, 18 bin oluyor burada üniversiteyi hak eden Mehmet.. Tabiki Mehmet de hak ediyor adam 18 bin olmuş ancak illaki 3 yıl yatmasının bir cezası olmalı. 20 bin olan Ali OBP ile ne güzel 17 bin olup Diş hekimi oluyor bu da 3 yıl çalışmasının ödülü.. Eğer son sene çalışmakla herkes avantajlı olacaksa geriden gelen nesiller bunu nasıl örnek alacak? O zaman Lise 1'deki adam Mehmet Abi son sene çalıştı kazandı bende yatarım son sene çalışırım demez mi? O zaman eğitimde ülke gelişir mi? Bak dostum bir düşünce öne sürülüyorsa her ayrıntı düşünülmeli..

• Okul puanı olsun ama aobp'ye dönülsün tekrar.Bu sistem tamamen art niyetli bir uygulama.Her okulun sınavları bir değil,bazı hocalar sözlüye 90-100 verirken sınav ortalamasını veren de var.Ama aobp olursa bunların önüne geçilmiş olurdu.
    Ek olarak bu sistemin değişmesiyle ortaokuldaki 3 senelik sbs çalışması boşa gitmiş oldu mesela.Eğer liseye başlamadan değişseydi kesinlikle bitirdiğim liseye gitmezdim.

• lan ben 4 sene boyunca kaç kez sabahladım sınavlar içinn ve son sene çalışan B öğrencileri hep beni geçti sınıf 1.si olmama rağmen
    bence 0,6 katsayısı 2-3 filan olmalı asıl

bir de şöyle düşün obp kalkar veya dediğin gibi olursa lisenin ilk 3 senesi ders çalışmak diye birşey olmaz anarşi başlar :D
  • aobp eylede adalet olmuyoki en iyisi hepsi kalkmalı bu sayede zamanla sbs de kalkar herkes en yakın okula gıder lıse telaşı olmaz geleceğini düşünen derslerıne sarılır yıne boşlamaz derslerını
    öğrenciler derslerı boşlamasın dıye obp yada aobp kullanmak çok saçma ders çalışmayan çeker cezasını üniversıte sınavında zaten
    10 sene önce mezun olan adamda gırıyo sınava sanki müfredat vs aynıydı şimdikiyle
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.