Ocak ve Temmuzdan itibaren sorumluluk satıcıdadır.. Vergi borcu varken araba satılamaz.. Noterde borç görünür.. Bu işin pazarlığı falan olmaz.. Sakın böyle acemilikler yapmayın.. Uyanık satıcıların tuzağına düşmeyin..
durum aynen bu arkadaşın dediği gibidir...
mantıken alıcının ödemesi uygun görünmekle beraber, satış/devir yapılabilmesi için satıcının mtv yi ödemesi gerekir.
aslında devlet, peşin değilde sonrasında alsa mtv yi ( yani Ocak-Temmuz değil de, Temmuz-Aralık) sorun bir nebze daha mantıklı hal alır.
Katılıyorum.
Vergi borcu var iken devir yapılamaz.
Mantıken satıcı aracı kullanmayacak da olsa, o vergiyi ödeyip aracı borçsuz satmak durumundadır.
Eğer konuşulmamışsa satıcının ödemesi lazım...
Eskiden temiz kağıdı uygulaması vardı, zaten o vergiyi ödemediyse temiz kağıdını alamazdı.
Temmuz da ikinci el araç aldım, MTV'yi ben ödedim
1 temmuz 31 ağustos arasında ya da 1 ocak 31 ocak arasında almak isterseniz vergi borcu ödenmemişse devrolmaz. önce satıcının vergiyi yatırması lazım. mesela ben 1 temmuzda gitmiştim. sonuçta 6 ay kullanacak benim. özel bir anlaşma yoksa alıcının ödemesi mantıklı.
satıcı vergi çıkınca şaşırdı. önce takıldım arkadaşa ödemem dedim. kızardı bozardı. sonra dedim şaka yaptım tamam buyur al. şunudiyebilir alıcı ben anlamam kardeşim bana aracı tertemiz teslim etmelisin. devri yap nasıl yaparsan yap.
Noterde borç çıksın çıkmasın, satıcı öder, adettendir, bu böyle olmuştur...Net...
satıcı öder. satarken borcu yoktur yazısı almak için ödemesi lazım...
quote:
Orijinalden alıntı: Biturbo
Noterde borç çıksın çıkmasın, satıcı öder, adettendir, bu böyle olmuştur...Net...
29 haziranda devir yapacaktık alacaktım arabayı. ama işler 1 temmuza kaldı benim yüzümden. simdi 6 ay da kullanacak bendim. benimmi ödemem lazımdı satıcının mı
Araç kimin üzerine ise mtv'yi o öder, zaten kanunen borç-harç vs. varsa araç satışı olmaz, olay bu kadar basit ve net..
Eğer pazarlıkta farklı bir anlaşma olmamışsa her zaman satıcı öder çünkü satış verebilmesi için temiz kağıdı alması gerekir onun için de vergi borcu olmaması gerekir.
sıfır araç alırken anahtar teslim tabiri geçtiği için örneğin 2 ocak 2012'de aldığınız aracın ocak-temmuz 2012 ilk dönem mtv'sini satıcı firma ödemeli. fakat ikinci elde durum farklı. ikinci elde diyelim ki 2 ocak 2012'de araç alıyorsunuz, mtv'nin son ödeme günü 31 ocak 2012 olduğu için aracın borcu yok siz alırken. bu durumda ocak-temmuz 2012 mtv'sini alıcı öder. fakat aracı 1 şubat 2012'de alırsanız aracın ocak-temmuz ilk dönem mtv'sini zaten satıcı ödemiştir. eğer ödenmemişse bu borç satıcıya aittir. aksi konuşulmadığı zamanlarda bence temel mantık bu şekildedir.
quote:
Orijinalden alıntı: lifeanddead
Araç alınırken konuşulmalıdır. Aksi halde mantıken alıcı ödemelidir.
+1
satıcı öder...daha önceleri araç satışından önce borcu yoktur kağıdı alınıyordu ve satıcı ocak1 bile olsa borcunu ödemeden kağıt verilmiyordu,şimdi artık noter bakıyor bu işlere..sonuç:satan öder..
satıcı ödemeli. (gerekirse satış fiyatına ekleyebilir vergi farkını, o satıcıya kalmış) satışlar anahtar teslim olmalı.
quote:
Orijinalden alıntı: wind06
sıfır araç alırken anahtar teslim tabiri geçtiği için örneğin 2 ocak 2012'de aldığınız aracın ocak-temmuz 2012 ilk dönem mtv'sini satıcı firma ödemeli. fakat ikinci elde durum farklı. ikinci elde diyelim ki 2 ocak 2012'de araç alıyorsunuz, mtv'nin son ödeme günü 31 ocak 2012 olduğu için aracın borcu yok siz alırken. bu durumda ocak-temmuz 2012 mtv'sini alıcı öder. fakat aracı 1 şubat 2012'de alırsanız aracın ocak-temmuz ilk dönem mtv'sini zaten satıcı ödemiştir. eğer ödenmemişse bu borç satıcıya aittir. aksi konuşulmadığı zamanlarda bence temel mantık bu şekildedir.
dediğiniz çok doğru. mesela aracımı 31 ocakta satarken noterdeki sistem borcu var aracı satamazsınız demez. satış gerçekleşir. olması gerekende zaten bundan sonra kullanacak kişinin aracın vergisini ödemesidir.
ha aksini soyleyen bir alıcıya zaten aracımı satmam orası ayrı konu.
Cevaplar celiskili olmaya basladi.
Kimi arkadaslar 1 Ocaktan itibaren arac borclu gozukeceginden satis olmaz demis, kimi arkadaslar da 31 Ocaka kadar borc gozukmez satis olur demis.
Hangi taraf dogru acaba :)
Bayideki satis sorumlusu arkadas, aralik ortasinda aradigimda anahtar teslim fiyat verdi. Yanliz ben 30 Aralikta gittim ve de plaka tescili Ocak ayina kaldi. Bu durumda zaten 2011 icin bayinin cebinden vergi cikmamis oldu. Bu durumda Ocaktaki vergiyi odemesi gerektigini dusunuyorum, anahtar teslimi demisti cunku
Biraz arastirinca, verginin 1 Ocak ve de 1 Temmuzda tahakkuk ettigini ve de odenmedigi taktirde devir yapilamadigini okudum
dediğiniz çok doğru. mesela aracımı 31 ocakta satarken noterdeki sistem borcu var aracı satamazsınız demez. satış gerçekleşir. olması gerekende zaten bundan sonra kullanacak kişinin aracın vergisini ödemesidir.
Bildiğim kadarıyla motorlu taşıtlar vergisi 1 ocak ve 1 temmuzda taahhuk eder, yani borçlu olursunuz. Bu borcun son ödeme tarihi ay sonudur.
Ama arac sahibi ayın birinde borçlu olmuştur. Ve bu borç ödenmeden araç el değiştiremez.
ben temmuz ayında sattığım aracımın vergisini ödemedim alıcı arkadaş ödedi.
bu konu benim de, alıcı arkadaşın aklına da gelmedi pazarlığı yaptık anlaştık kaporayı aldım satışı yapacağımız gün mtv yi ödeyecek misin dedi o an aklına gelmiş herhalde.
ben de kendisine ocak ayında aracı satın alırken mtv yi peşinen ödedim, neticede yılın ilk taksidini ben ödedim bundan sonra yani yılın ikinci yarısında kullanacak olan da sen olduğuna göre senin ödemen gerekir şeklinde detaylıca izah ettim. biraz düşündü ve bu mantıklı açıklama ile durumu kabul etti.
sonra notere geçtik aracın satışı için. sistemde verginin ödenmediği ve ödenmeden de satış işleminin yapılamayacağı söylendi. ben de bilmediğim için sordum yani daha temmuz ayındayız ödeme vakti olduğu için sorun çıkmaması lazım, yani mtv yi ödemeden satışı ağustos ayında yapmaya kalksak bu durumun olması normal ancak ödenebilir bir ay içerisinde olduğumuz için böyle olmaması gerekir diye düşünüyorum dedim. neticede sadece demiş oldum ödeme olmadan satış olmaz dedi noterdeki yetkili
sonra çıktık arkadaş ödemeyi zaten baştan kabul ettiği için sorun olmadı mtv yi ödedi ve hemen satışı gerçekleştirdik. ben yaşadığımı olayı detayları ile anlattım umarım yardımcı olabilmişimdir.
vergi iki taksitte alındığı için yani ödenip araca binildiği için ocak ve temmuz ayında araç alacakların vergiyi ödemesi gerekir.
he bir de şöyle bir durum var arkadaşların yazdığı gibi her şey için pazarlık dahilinde anlaşılabilir. mesela bu sene aralık ayında aldığım aracımın ocak vergisini de ben ödeyeceğim. bir bayi 34.250 herşey dahil fiyat verdi. benim aldığım ise mtv hariç 34.000 tl... 34.000 tl veren avrupa yakasında yani benim bulunduğum yakada olduğu için ben de kabul edip anlaştım
quote:
Orijinalden alıntı: bal974
quote:
Orijinalden alıntı: odrin34
quote:
Orijinalden alıntı: wind06
Bildiğim kadarıyla motorlu taşıtlar vergisi 1 ocak ve 1 temmuzda taahhuk eder, yani borçlu olursunuz. Bu borcun son ödeme tarihi ay sonudur.
Ama arac sahibi ayın birinde borçlu olmuştur. Ve bu borç ödenmeden araç el değiştiremez.
durum böyleyse 2 ocak (1 ocak resmi tatil olduğu için)'ta aracı satacak kişi borcunu ödemek zorundadır ki aracı satabilsin. yoksa zaten noterde araç borçlu gözükür ve satamaz. ya satıcı baştan alıcıya ocak-temmuz mtv'sini sen ödersin der ve anlaşırlar, ya yarı yarıya yaparlar ama hiçbir şey konuşulmamışsa araç o an borçlu olduğu için satıcı öder, borcu temizler ve aracını öyle satar.
Alici olursam ; ocaktan yada temmuzdan sonra ben kullanacagim icin ben oderim. Karsi tarafa odetmem. Satarkende ayni sekilde olmasini isterim. Kullanmayacagim arabanin vergisini odemek istemem.