Şimdi Ara

Ocak veya temmuzda 2.el araba alınca mtv yi kim ödemeli?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
63
Cevap
1
Favori
51.604
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğiniz üzere yılda 2 kere mtv veriyoruz. Ocak veya Temmuz aylarından birinin içinde 2.el araba alıp satarken mtv yi alıcı mı ödemeli yoksa satıcı mı? Diyelim ki Temmuz da 2.el araba alıyoruz, gelecek 6 aylık dönemde arabadan alıcı yararlanacağına göre mtv yi onun ödemesi gerekir diye düşünüyorum, siz ne dersiniz?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Ocak veya Temmuz'da 2. El Araba Alırken MTV Ödemesi

1. el araç alım satımlarında motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ödemesi konusunda bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar, aracın satış tarihine göre değişmektedir.

Ocak Ayında MTV Ödemeden Araç Satışı

• Ocak ayında 2. el araç satışı yapıldığında, satıcı MTV'yi ödemekten muaf tutulur.
    • Alıcı, aracı teslim aldıktan sonraki ayın sonuna kadar MTV'yi ödemelidir.

Temmuz Ayında MTV Ödemeden Araç Satışı

• Temmuz ayında 2. el araç satışı yapıldığında, hem satıcı hem de alıcı MTV'den muaftır.
    • Alıcı, aracı teslim aldıktan sonraki yılın Ocak ayının sonuna kadar MTV'yi ödemelidir.

2 Taksit Ödemeden Araç Satışı

"2 taksit ödemeden araç satışı", MTV'nin iki taksitini ödemeksizin aracı satma işlemidir. Bu işlem, aracın satış tarihinin Ocak veya Temmuz aylarına denk gelmesi durumunda mümkündür.

Özet

• Ocak ayında araç satışı yapılırsa, satıcı MTV'den muaftır, alıcı bir ay sonra öder.
    • Temmuz ayında araç satışı yapılırsa, hem satıcı hem de alıcı MTV'den muaftır, alıcı bir sonraki yılın Ocak ayında öder.
    • 2 taksit ödemeden araç satışı, Ocak veya Temmuz aylarında yapılabilir.

Bu kurallara uyarak, 2. el araç alım satımlarında MTV ödeme yükümlülüklerinizi doğru bir şekilde yerine getirebilirsiniz.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bence alıcı ödemeli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BaZZaM

Bence alıcı ödemeli.
    Pazarlığa tabidir.

edit:
    mesela satıcı der ki;
    - Arabam 18bin tl, en son 17bin tl ye bırakırım ama 250 tl mtv yi sen ödersin.

ya da alıcı der ki:
    - Aracınıza 25 bin tl istiyorsunuz ama ben mtv size ait olmak üzere en fazla 23 bin tl verebilirim.

Karşılıklı anlaşmaya varılarak işlem tamamlanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bravaman -- 1 Aralık 2011; 11:59:45 >
  • quote:

Bence alıcı ödemeli.
    alıcı eğer kullanmayacağınız aracın mtv sini size yıkmak istiyorsa gitsin başka araba baksın kendine. en mantıklı boyle cevap verilebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bravaman

Pazarlığa tabidir.

edit:
    mesela satıcı der ki;

ya da alıcı der ki:
    - Aracınıza 25 bin tl istiyorsunuz ama ben mtv size ait olmak üzere en fazla 23 bin tl verebilirim.

Alıntıları Göster
    Araç alınırken konuşulmalıdır. Aksi halde mantıken alıcı ödemelidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bravaman

Pazarlığa tabidir.

edit:
    mesela satıcı der ki;

ya da alıcı der ki:

katılıyorum.

Mantıken şöyledir zaten; olayı borç olarak görmeyin. Kardeşim ben bu aracın devrini alıcam, ee satıcı da devir verebilmesi için aracın borçsuz olması lazım yani satıcı öder, yani olayı mtv veya ogs veya trafik cezası olarak görmeyin satış için aracın borcunun olmaması lazım buda satıcıyı ilgilendirir. Ama arkadaşın da dediği gibi önceden anlaşma yapılabilir yani arabanın piyasası ederi 18000 dir satıcıda bunun farkındadır ve aracın 500 Tl borcu vardır satıcı derki kardeşim 17 ye veririm borcuna karışmam alıcının da işine gelir.

• quote:

Bence alıcı ödemeli.
    Satıcı öder,

alıcı parasını cebine koyar sorunsuz sıkıntısız arabayı alır parayı verir gider. Zaten kanunlarda bunu desteklemekte. Satıcı bunun hesabındaysa ya anlaşacağı fiyatı ona göre belirlemeli ya da arabasını 1 ay erken satmalıdır.

Şahsen benim son arabamda paramla rezil olmuşluğum var buna benzer bir konuda, noterin sistem hatası yüzünden cebimden ekstra 400 liraya yakın para çıktı. Parayı alan satıcının çirkefliği yaşadığım stres de cabası.

Bu tür bir hesaba kafa yormak yerine son fiyatı kafanızda netleştirin olsun bitsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emtue -- 1 Aralık 2011; 12:35:17 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: emtue

Satıcı öder,

alıcı parasını cebine koyar sorunsuz sıkıntısız arabayı alır parayı verir gider. Zaten kanunlarda bunu desteklemekte. Satıcı bunun hesabındaysa ya anlaşacağı fiyatı ona göre belirlemeli ya da arabasını 1 ay erken satmalıdır.

Şahsen benim son arabamda paramla rezil olmuşluğum var buna benzer bir konuda, noterin sistem hatası yüzünden cebimden ekstra 400 liraya yakın para çıktı. Parayı alan satıcının çirkefliği yaşadığım stres de cabası.

Bu tür bir hesaba kafa yormak yerine son fiyatı kafanızda netleştirin olsun bitsin.

Alıntıları Göster
    Aranızdaki anlaşmaya bağlı ama bence alıcı ödemeli.

Neden: vergi aracın alındığı tarihten sonrası için olduğundan. Yani biz aracı kullanıp vergisini ödemiyoruz, vergiyi peşin verip araca biniyoruz

• quote:

Orijinalden alıntı: GreatWhite

Neden: vergi aracın alındığı tarihten sonrası için olduğundan. Yani biz aracı kullanıp vergisini ödemiyoruz, vergiyi peşin verip araca biniyoruz

Alıntıları Göster
    Arkadaşlar siz etik ve mantık üzerinden gitmişsiniz ama olay tüm gerçekliği ile ortada. Yukarıdaki mesajlardan birinde de arkadaş yazmış zaten. Satıcının aracını satabilmesi için veyahut devredebilmesi için aracın üzerinde bir borç ya da yükümlülük olmaması gerekir. Aksi takdirde aracın satışını veremez. Eğer bu detayı düşünüyorsa satıcı aracını bir ay önce satışa çıkarmalı hatta tamamen satmalıdır. Kesinlikle sen öde ben ödeyeyim münakaşası yaşanmamalı, sonuçta satıcının istediği bir bedel var, satmayı düşündüğü rakamın üzerine eklesin bunu, bu şekilde devam etsin. Yani basit manada kim öder sorusunun cevabı, istisnasız satıcıdır.

• aracın borcu cikacagi icin satisinin yapilamayacagi gibi bir ihtimal aklima geldi. sonucta borc cikkacak vergi kayitlarinda
  • quote:

Orijinalden alıntı: Roque_Jn

Arkadaşlar siz etik ve mantık üzerinden gitmişsiniz ama olay tüm gerçekliği ile ortada. Yukarıdaki mesajlardan birinde de arkadaş yazmış zaten. Satıcının aracını satabilmesi için veyahut devredebilmesi için aracın üzerinde bir borç ya da yükümlülük olmaması gerekir. Aksi takdirde aracın satışını veremez. Eğer bu detayı düşünüyorsa satıcı aracını bir ay önce satışa çıkarmalı hatta tamamen satmalıdır. Kesinlikle sen öde ben ödeyeyim münakaşası yaşanmamalı, sonuçta satıcının istediği bir bedel var, satmayı düşündüğü rakamın üzerine eklesin bunu, bu şekilde devam etsin. Yani basit manada kim öder sorusunun cevabı, istisnasız satıcıdır.

Ev alım satımında da alıcının ödemesi gereken tapu harcı vb. giderleri satıcının ödemesi adet olmuştur. Bunun adet haline gelmesi işlemin doğru olduğunu göstermez. Araç nasıl 0 alınırken MTV alıcı tarafından ödeniyorsa 2. elde de durum bu olmalı. Tabi pratikte satıcı MTV'yi fiyata ekler ama fiyata eklemediyse de MTV, bence alıcı tarafından karşılanmalı.

düzeltme: hatalı sözcük

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BaZZaM -- 1 Aralık 2011; 12:49:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: GreatWhite

Alıntıları Göster
    Araç borçsuz teslim edilir. Ama birkaç yıl önce kasım ayının ilk haftasında aracımı sattığım bir vatandaş 70-75 gün sonra beni arayarak Ocak ayı Bandrol'ünü benim ödememi talep etti. Kendisini neden o kadar süre ile dinlediğimi bilemiyorum, ilk başta şaka yaptıgını düşündüm, son derece ciddi oldugunu söyledi ve sen bu aracın bakımlarını, vergisini zamanında çözümlediğini söylemiştin dedi, vakti gelmeden hangi mantıkla bir sonraki yılın vergilerini ödeyeceğim şeklinde sorumu bile anlamak istemedi, Vatandaş bir garip.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ar ge

Araç borçsuz teslim edilir. Ama birkaç yıl önce kasım ayının ilk haftasında aracımı sattığım bir vatandaş 70-75 gün sonra beni arayarak Ocak ayı Bandrol'ünü benim ödememi talep etti. Kendisini neden o kadar süre ile dinlediğimi bilemiyorum, ilk başta şaka yaptıgını düşündüm, son derece ciddi oldugunu söyledi ve sen bu aracın bakımlarını, vergisini zamanında çözümlediğini söylemiştin dedi, vakti gelmeden hangi mantıkla bir sonraki yılın vergilerini ödeyeceğim şeklinde sorumu bile anlamak istemedi, Vatandaş bir garip.

Alıntıları Göster
    Bu konuda ben de bisey sormak istiyorum. Aralik ayi icerisinde bir bayiden, devirli arac satin almak icin fiyat aldim. Anahtar teslim olarak soylendi bana fiyat.

Aralik ayinin son gunu gidip soylenen fiyattan cok ufak bir pazarlik daha yapip kapora biraktik. Su anda da odememi tamamladim, aracin plakasini bekliyorum, sonrasinda bayiye gidecegim ve araci teslim alacagim. Noter icin vekalet birakmistim, dolayisiyla noter gitmeyecegim direk bayiden teslim alacagim. Noter ucretini ustlenmeyi kabul ettim.

Simdi sorum su, bu aracin 2012 MTV 1. taksidini kim odeyecek. Aralik ayinda anahtar teslimi fiyat verdikleri icin, eger aralik ortasi gibi gidip tescilini yaptirsaydim, 2011 2. taksidini bayi oderdi diye dusunuyorum. Ama tescil Ocaka kaldi. Bu durumda 2012 1. taksidini de bayi odeyemeli diye dusunuyorum.

2012 de %10 zam geldigi icin en fazla aradaki farki odemeliyim diye dusunuyorum, yorumlarinizi alabilir miyim?

• quote:

Orijinalden alıntı: CAGLARRR

Bu konuda ben de bisey sormak istiyorum. Aralik ayi icerisinde bir bayiden, devirli arac satin almak icin fiyat aldim. Anahtar teslim olarak soylendi bana fiyat.

Aralik ayinin son gunu gidip soylenen fiyattan cok ufak bir pazarlik daha yapip kapora biraktik. Su anda da odememi tamamladim, aracin plakasini bekliyorum, sonrasinda bayiye gidecegim ve araci teslim alacagim. Noter icin vekalet birakmistim, dolayisiyla noter gitmeyecegim direk bayiden teslim alacagim. Noter ucretini ustlenmeyi kabul ettim.

Simdi sorum su, bu aracin 2012 MTV 1. taksidini kim odeyecek. Aralik ayinda anahtar teslimi fiyat verdikleri icin, eger aralik ortasi gibi gidip tescilini yaptirsaydim, 2011 2. taksidini bayi oderdi diye dusunuyorum. Ama tescil Ocaka kaldi. Bu durumda 2012 1. taksidini de bayi odeyemeli diye dusunuyorum.

2012 de %10 zam geldigi icin en fazla aradaki farki odemeliyim diye dusunuyorum, yorumlarinizi alabilir miyim?

Alıntıları Göster
    Ocak ve Temmuzdan itibaren sorumluluk satıcıdadır..
    Vergi borcu varken araba satılamaz.. Noterde borç görünür..
    Bu işin pazarlığı falan olmaz.. Sakın böyle acemilikler yapmayın..
    Uyanık satıcıların tuzağına düşmeyin..

• quote:

Orijinalden alıntı: CAGLARRR

Alıntıları Göster
    bugün satişi vercem desem 04/01/2012 noterde 2012 ocak mtv ile karşilaşirmiyim yani aracin borcu varmi şu durumda yoksa 31 ocaktan sonrami noterde satişa engel olur .

• quote:

Orijinalden alıntı: ilyus

bugün satişi vercem desem 04/01/2012 noterde 2012 ocak mtv ile karşilaşirmiyim yani aracin borcu varmi şu durumda yoksa 31 ocaktan sonrami noterde satişa engel olur .

Alıntıları Göster
    ilyus@ evet karşılaşırsın.. 31 aralıkta satsaydın vergi ödeme problemin olmayacaktı.. ocak ayındayız artık borç senin borcun..
    vergini ödeyeceksin arabanı öyle satacaksın..

• quote:

Orijinalden alıntı: baboker

Ocak ve Temmuzdan itibaren sorumluluk satıcıdadır..
    Vergi borcu varken araba satılamaz.. Noterde borç görünür..
    Bu işin pazarlığı falan olmaz.. Sakın böyle acemilikler yapmayın..
    Uyanık satıcıların tuzağına düşmeyin..

durum aynen bu arkadaşın dediği gibidir...

mantıken alıcının ödemesi uygun görünmekle beraber, satış/devir yapılabilmesi için satıcının mtv yi ödemesi gerekir.

aslında devlet, peşin değilde sonrasında alsa mtv yi ( yani Ocak-Temmuz değil de, Temmuz-Aralık) sorun bir nebze daha mantıklı hal alır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-75E81FD3D

ilyus@ evet karşılaşırsın.. 31 aralıkta satsaydın vergi ödeme problemin olmayacaktı.. ocak ayındayız artık borç senin borcun..
    vergini ödeyeceksin arabanı öyle satacaksın..

Alıntıları Göster
    noter satışında borcu yoktur kağıdı isteniyor mu hala? bir de ne gibi belgeler lazım?
  • quote:

Orijinalden alıntı: evolvo

noter satışında borcu yoktur kağıdı isteniyor mu hala? bir de ne gibi belgeler lazım?

Arabanın vergi veya ceza borcu varsa,rehinliyse,hacizliyse noterin bilgisayarında görünüyor zaten. Borçları kapattıktan sonra aracın satışını yapıyorsunuz. Temiz kağıdı alma işi bitti yani.Ruhsat yanınızda olsa yeter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BARKU -- 4 Ocak 2012; 12:30:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BARKU

quote:

Orijinalden alıntı: evolvo

Arabanın vergi veya ceza borcu varsa,rehinliyse,hacizliyse noterin bilgisayarında görünüyor zaten. Borçları kapattıktan sonra aracın satışını yapıyorsunuz. Temiz kağıdı alma işi bitti yani.Ruhsat yanınızda olsa yeter.

teşekkürler...
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.