Şimdi Ara

Ocak veya temmuzda 2.el araba alınca mtv yi kim ödemeli? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
1
Favori
51.617
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ankarametinerr

quote:

Orijinalden alıntı: Biturbo

Noterde borç çıksın çıkmasın, satıcı öder, adettendir, bu böyle olmuştur...Net...

29 haziranda devir yapacaktık alacaktım arabayı. ama işler 1 temmuza kaldı benim yüzümden. simdi 6 ay da kullanacak bendim. benimmi ödemem lazımdı satıcının mı

Satıcının.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ankarametinerr

quote:

Noterde borç çıksın çıkmasın, satıcı öder, adettendir, bu böyle olmuştur...Net...

29 haziranda devir yapacaktık alacaktım arabayı. ama işler 1 temmuza kaldı benim yüzümden. simdi 6 ay da kullanacak bendim. benimmi ödemem lazımdı satıcının mı

Satıcının.

Alıntıları Göster
    selamlar
    bizim peder dün bir galeriye aracı satmış ama galerici vekaleti aldıktan sonra aracın ödemesinden ocak ve temmuz da ödenmesi gereken yani tüm yılın vergi tutarına kesik atmış.
    şimdi sadece ocak ayının vergi tutarı verilseydi satış olurmuydu?
    yoksa satış yapabilmek için tüm yılın vergisinin peşinen ödenmesi mi gerekiyor?

• quote:

Orijinalden alıntı: CAGLARRR

Bu konuda ben de bisey sormak istiyorum. Aralik ayi icerisinde bir bayiden, devirli arac satin almak icin fiyat aldim. Anahtar teslim olarak soylendi bana fiyat.

Aralik ayinin son gunu gidip soylenen fiyattan cok ufak bir pazarlik daha yapip kapora biraktik. Su anda da odememi tamamladim, aracin plakasini bekliyorum, sonrasinda bayiye gidecegim ve araci teslim alacagim. Noter icin vekalet birakmistim, dolayisiyla noter gitmeyecegim direk bayiden teslim alacagim. Noter ucretini ustlenmeyi kabul ettim.

Simdi sorum su, bu aracin 2012 MTV 1. taksidini kim odeyecek. Aralik ayinda anahtar teslimi fiyat verdikleri icin, eger aralik ortasi gibi gidip tescilini yaptirsaydim, 2011 2. taksidini bayi oderdi diye dusunuyorum. Ama tescil Ocaka kaldi. Bu durumda 2012 1. taksidini de bayi odeyemeli diye dusunuyorum.

2012 de %10 zam geldigi icin en fazla aradaki farki odemeliyim diye dusunuyorum, yorumlarinizi alabilir miyim?

Alıntıları Göster
    ocak ayında plaka tescil yapıldı ise borç gözükmez

• quote:

Orijinalden alıntı: tamsan

ocak ayında plaka tescil yapıldı ise borç gözükmez

Alıntıları Göster
    Satıcı öder, aksini söylemek bile ayıptır. Satacağı aracın fiyatını da ona göre düzenler. 15000e aracını vermez de 250 TL vergisini koyar da satar ama bunu pazarlıkta ayrıca bir husus olarak belirtmek etik değildir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: leidenfrost

Satıcı öder, aksini söylemek bile ayıptır. Satacağı aracın fiyatını da ona göre düzenler. 15000e aracını vermez de 250 TL vergisini koyar da satar ama bunu pazarlıkta ayrıca bir husus olarak belirtmek etik değildir.

Alıntıları Göster
    esas alıcının 31 temmuzdan önce almaya kalktığı arabanın motorlu taşıtlar vergisini sen öde demesi ayıptır. ben ödemem, aracımıda satmam.

yada baştan söylerim fiyatım budur. mtv yi ödemeyeceksen fiyatı o kadar tutar kadar artırırım derim.

olayın mantığı bundan sonraki vergi döneminde aracı kullanacak kişinin vergiyi karşılaması gerektiğidi gerçeğidir.

ben ocak ayında 2.el arac alayım. satıcıya 2 taksidi de ödemesini şart koşayım o zaman varmı böyle birşey...

• quote:

Orijinalden alıntı: odrin34

esas alıcının 31 temmuzdan önce almaya kalktığı arabanın motorlu taşıtlar vergisini sen öde demesi ayıptır. ben ödemem, aracımıda satmam.

yada baştan söylerim fiyatım budur. mtv yi ödemeyeceksen fiyatı o kadar tutar kadar artırırım derim.

olayın mantığı bundan sonraki vergi döneminde aracı kullanacak kişinin vergiyi karşılaması gerektiğidi gerçeğidir.

ben ocak ayında 2.el arac alayım. satıcıya 2 taksidi de ödemesini şart koşayım o zaman varmı böyle birşey...

Alıntıları Göster
    arabamı satmaya niyetlendim.
    hemen bugün vergi borcunu ödedim. 2013 te artık mtv borcu yok.
    eğer alıcıyla anlaşılırsa satış vermek için mecburen satan kişi ödemek zorunda kalacak. borçlu aracın satışı yapılamıyor malesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: ÇUMRALI

arabamı satmaya niyetlendim.
    hemen bugün vergi borcunu ödedim. 2013 te artık mtv borcu yok.
    eğer alıcıyla anlaşılırsa satış vermek için mecburen satan kişi ödemek zorunda kalacak. borçlu aracın satışı yapılamıyor malesef.

Alıntıları Göster
    Hem kanunen hem de vicdanen satıcının yükümlülüğüdür.
    İlk olarak Mtv'deki mükellefiyete bir trafik sigortası - kasko yükümlülüğü gibi bakamayız; zira bunlarda yararlanma söz konusu. Bir muayene sorumluluğu gibi de bakamayız. Nasıl ki yeni muayenesi yapılmış, ya da üzerinden bir sene geçmiş bir muayene söz konusuysa alıcıya dönüp de "arkadaş, 1 - 2 sene daha Tüvtürk'e uğramayacaksın, yarısını - üçte ikisini ver bakalım" demek abesle iştigal olursa aynı şekilde "arkadaş, şu ilk 6 aylık verginin geçen 15-20 günü bana ait geri kalanı (ya da tamamı) sana ait" demek de aynı şekilde abesle iştigaldir. Üstelik muayene mükellefiyeti araca, vergi mükellefiyeti de satıcıya ait olduğu için de daha da yanlıştır.
    Ocak ayında değil de Aralık ayının 20'sinde satsaydın aracını, kalan 11 günün vergi payını mı isteyecektin. Ya da Ocak'ta satamayıp Şubat'ta satarsan ödediğin 5 aylık vergi payını mı isteyeceksin... Sonuç itibariyle vergi borcu, mükellefiyeti araçtan çok kişiye bağlı bir durum olup, Ocak-Temmuz ayında satış yaparken pazarlıktan sonra fiyata dahil etmek adil olmayacağı gibi, alıcıyla arada anlaşma dışı bu yükü alıcıya yıkmak da asla adil değildir. 10-20 gün hesabı yapan satıcı arkadaşların; "alıcı verginin hesabını yapıyorsa satmam" dedikleri gibi, alıcının da aynı şekilde "almam" diyebileceği düşünülmelidir.

• Kesinlikle alıcı ödemeli.Sonuçta arabaya binecek olan alıcı
  • pburak1903 kullanıcısına yanıt
    Şubat'ta, Mart'ta sattığın ve Ocak ayı vergisi ödenmemiş arabanın borcunu da mı alıcıdan talep edeceksin dostum?
  • Satıcı öder diye biliyorum. Borcu varken aracı satamıyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: aktivat

Şubat'ta, Mart'ta sattığın ve Ocak ayı vergisi ödenmemiş arabanın borcunu da mı alıcıdan talep edeceksin dostum?

Ocak ayı içerisinde aracımı satacaksam tabiki de alıcı ödeyecek.Bu sene yazın sattığım aracın vergisinin 2. taksitini aracı alan kişi ödedi.Çünkü araca binecek kişi alıcı ve aracın vergisi olduğunu biliyor.Siz gidip aralık ayının son günü sıfır araç alınca temmuz vergisini bayi mi ödüyor sizin yerinize?Ama mart için aynı şeyi söyleyemem o zamana kadar aracımı satamamış olsamda vergisini öderim öyle satarım
  • Kimin odeyecegi kararlastirilmamissa eger normal sartlarda alici oder.

Normalde 1 ocakta trafige cikan bir aracin vergisi odenmelidir. Yoksa trafige cikamaz. Bu yuzden aslinda vergiyi oduyoruz ve bu odeme bize 6 ay boyunca araci kullanma hakkini veriyor. Yani once binip vergi odemiyoruz. Tam tersine once oduyoruz sonra biniyoruz.

Bu baglamda satan adam binmeyecegi bir aracin vergisini neden odesin. Ben aracimi 10 ocakta satsam zaten vergisini odedigim sure icinde oldugum icin alan adam da benim gibi once vergisini odeyip sonra da binmelidir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

Kimin odeyecegi kararlastirilmamissa eger normal sartlarda alici oder.

Normalde 1 ocakta trafige cikan bir aracin vergisi odenmelidir. Yoksa trafige cikamaz. Bu yuzden aslinda vergiyi oduyoruz ve bu odeme bize 6 ay boyunca araci kullanma hakkini veriyor. Yani once binip vergi odemiyoruz. Tam tersine once oduyoruz sonra biniyoruz.

Bu baglamda satan adam binmeyecegi bir aracin vergisini neden odesin. Ben aracimi 10 ocakta satsam zaten vergisini odedigim sure icinde oldugum icin alan adam da benim gibi once vergisini odeyip sonra da binmelidir.
    Demek ki; 1-30 ocak / 1-30 temmuz arasında 2.el araç almamak lazım.

Nasıl olsa! bu ay ve tarihler içinde araç sahibi, hem 1 ay kullanmış, MTV yi de ya ödemiş yada ödemediğinden dolayı faize düşürmüş olacak.
    Ödemeden de aracı satamayacağına göre...

Satıcının yapacağı MTV ödemesinden dolayı, bir miktar +makul fiyat koyarak söylemek olur. Onun haricinde "sen öde, ben ödeyeyim, falan filan" gereksiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Panthér

Demek ki; 1-30 ocak / 1-30 temmuz arasında 2.el araç almamak lazım.

Nasıl olsa! bu ay ve tarihler içinde araç sahibi, hem 1 ay kullanmış, MTV yi de ya ödemiş yada ödemediğinden dolayı faize düşürmüş olacak.
    Ödemeden de aracı satamayacağına göre...

Satıcının yapacağı MTV ödemesinden dolayı, bir miktar +makul fiyat koyarak söylemek olur. Onun haricinde "sen öde, ben ödeyeyim, falan filan" gereksiz.

Alıntıları Göster
    satıcı öder

• quote:

Orijinalden alıntı: prens3370

satıcı öder

Alıntıları Göster
    ocak ayından sonra araca satıcı binmeyeceği için alıcı öder.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mr.extreme10

ocak ayından sonra araca satıcı binmeyeceği için alıcı öder.

Alıntıları Göster
    Aslında borçsuz teslim açısından satıcı ödemeli. Ben alırken önceden benim ve satıcının aklına gelmediğinden, ortak ödemeye karar verdik yarısı o, yarısı ben. Kimse üzülmedi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bal974

quote:

Orijinalden alıntı: kocaballi

quote:

Orijinalden alıntı: baboker

Ocak ve Temmuzdan itibaren sorumluluk satıcıdadır..
    Vergi borcu varken araba satılamaz.. Noterde borç görünür..
    Bu işin pazarlığı falan olmaz.. Sakın böyle acemilikler yapmayın..
    Uyanık satıcıların tuzağına düşmeyin..

durum aynen bu arkadaşın dediği gibidir...

mantıken alıcının ödemesi uygun görünmekle beraber, satış/devir yapılabilmesi için satıcının mtv yi ödemesi gerekir.

aslında devlet, peşin değilde sonrasında alsa mtv yi ( yani Ocak-Temmuz değil de, Temmuz-Aralık) sorun bir nebze daha mantıklı hal alır.

Katılıyorum.

Vergi borcu var iken devir yapılamaz.

Mantıken satıcı aracı kullanmayacak da olsa, o vergiyi ödeyip aracı borçsuz satmak durumundadır.

Merhabalar.
    21 Temmuz'da araç satın aldım. Satıcı vergiyi ödemiştir, sanıyordum ama ödememiş, bugün ben ödemek zorunda kaldım. Satıcı, aracı 2. altı aylık dönemde benim kullanacağımı, dolayısıyla da verginin bana ait olduğunu söyleyerek ödemeye yanaşmadı. Fakat satıcının ya da alıcının kendine göre mantıklı sözleri değil, yasalar önemlidir. Satış sözleşmesi ve vergi makbuzunu avukata verdim, avukat benim adıma dava açacak. Avukat da bu konuya yabancı. Hangi yasa veya yönetmelik maddesine dayanarak dava açacak, bunu araştırıyor. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Satıcı ödemeden nasıl noter devrini yapıyor, derseniz bu, noterin hatası da olabilir, aracın çekme belgeli olmasından da olabilir. Neticede mağdur olan benim ve açtıracağım davaya yasal dayanak arıyorum. Yardımcı olabileceklere teşekkürler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: maviufuklar

quote:

quote:

quote:

mantıken alıcının ödemesi uygun görünmekle beraber, satış/devir yapılabilmesi için satıcının mtv yi ödemesi gerekir.

aslında devlet, peşin değilde sonrasında alsa mtv yi ( yani Ocak-Temmuz değil de, Temmuz-Aralık) sorun bir nebze daha mantıklı hal alır.

Katılıyorum.

Mantıken satıcı aracı kullanmayacak da olsa, o vergiyi ödeyip aracı borçsuz satmak durumundadır.

Merhabalar.
    21 Temmuz'da araç satın aldım. Satıcı vergiyi ödemiştir, sanıyordum ama ödememiş, bugün ben ödemek zorunda kaldım. Satıcı, aracı 2. altı aylık dönemde benim kullanacağımı, dolayısıyla da verginin bana ait olduğunu söyleyerek ödemeye yanaşmadı. Fakat satıcının ya da alıcının kendine göre mantıklı sözleri değil, yasalar önemlidir. Satış sözleşmesi ve vergi makbuzunu avukata verdim, avukat benim adıma dava açacak. Avukat da bu konuya yabancı. Hangi yasa veya yönetmelik maddesine dayanarak dava açacak, bunu araştırıyor. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Satıcı ödemeden nasıl noter devrini yapıyor, derseniz bu, noterin hatası da olabilir, aracın çekme belgeli olmasından da olabilir. Neticede mağdur olan benim ve açtıracağım davaya yasal dayanak arıyorum. Yardımcı olabileceklere teşekkürler.

Çekme belgeli araç aldığınız için bir dayanağınız olacağını sanmıyorum.
    Çünkü araç trafikten çekilmiş, yani mtv'den muaf hale getirilmiş ve bu şekilde satışı yapılmış.
    Noterin bir suçu yok.

Sonrasında siz aracı trsfiğe kaydettirmek istediğinizde bu borç oluşmuş.
    Yani bu borç sizin borcunuz, çünkü siz bu aracı trafiğe sokmak istemişsiniz.

Bunlar benim kişisel görüşlerim, avukat değilim.
    Ğrofesyonel bir avukat daha iyi açıklayacaktır.

Selamlar

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: maviufuklar

quote:

quote:

quote:

Katılıyorum.

Merhabalar.

Alıntıları Göster
    satıcı ödemeli

• quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

Bu mesaj silindi.
    Aracı borçsuz teslim etmesi gerektiği için satıcının ödemesi gerek.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.