bilkent ctis odtü eeyi geçtiğinde kıyamet kopacak |
ODTU Ceng Derece Mezunu Soru/Cevap (3. sayfa)
-
-
Hocam merhaba, bu sene odtu istatisik 1. sınıf olacağım. İleride data scientist veya ml ai data engineer olarak çalışmak istiyorum. Bunun için şimdiden ufak çalışmalara başladım. Bir kaç tane sorum olacaktı.
1) Çalışma olarak genel bir tavsiye verebilecek olursanız neler diyebilirsiniz?(Kendiniz yaptıysanız neler yaptınız veya etrafınızda gördüğünüz insanlar neler yaptı arkadaşlarınız veya tanıdığınız diğer insanlar)
2) Ekstradan data scientist veya ml engineer olmak kariyer olarak nasıl seçim olur iş ilanlarında genel olarak master veya phd artı olarak yazıyor.(çalışırken master yapma fikri gayet mantıklı geliyo şahsen) İlk mezun olunduğunda iş konusunda sıkıntı yaşanır mı?
3) Birde hocaların projelerine genel olarak kaçıncı sınıf gibi başvurmak daha mantıklı oluyo mu? Ortalamaya mı bakıyolar seçerken birde proje yapan hocaların büyük kısmı ceng hocası benim bölümüm stat olduğu için ekstra bir sıkıntı çıkabilir mi?
Hocam hafif uzun olmuş kusura bakmayın
-
- Benim zamanimla soyle onemli bir farklilik var; bu AI, ML, DL, NLP alanlari cok hizli degisim gosteriyor. Ben 1. siniftayken transformers paperi (modern dil modellerinin bircogunun kullandigi architecture) dahi henuz publish edilmemisti, yani o zamandan bu yana cok ciddi degismeler/gelismeler oldu. Ama birisi AI, ML alanlarinda ilerlemek istese de diger cs alanlarinda ilerlemek istese de ilk siniflarda verecegim tavsiye core derslerin iyi anlasilmasi olur (cunki uygulamada direkt kullanilmayacagi dusunulse de o dersleri ozumsemis olmaniz kariyeriniz boyunca onunuze cikan zorluklari handle etmede onemli yer tutuyorlar. Yani, temel programlama, data structures, algorithms derslerini iyi takip etmeni tavsiye ederim. (Bir de matematik (especially linear algebra) derslerini pur-dikkat dinlemeni tavsiye ederim, bu konularda kendini eksik hissetmemen ileride cok onemli oluyor, yoksa ciddi bir ayak bagi olur, ozellikle de akademik kariyer dusunenler icin).
- Data scientist, ml engineer, llm expert etc. son zamanlarda acilan is ilanlarinin cogunlugu bu islerde aciliyor (yukarida da belirttigim gibi, halk arasinda populer olduklari gibi sektorde de populerler) ve benim sahsi gorusum; populerliklerinin devam edecegini dusunuyorum (cunki bu is kollari akla gelebilecek her sektore/fielda entegre edilebilecek isler yapiyorlar). Bu nedenle ben ozellikle hangi alana yonelecegine emin olmayanlara da oneriyorum bunlari zaten. Ilk mezun olundugunda is konusunda sikinti (ozellikle bizim okul icin) cok gormedim, sadece kotu senaryoda istenilen seviyede iyi bir sirkette baslanilamayabilir ilk etapta.
- (Bu yazdigim biraz daha akademi odakli olacak) Beni daha iyi yonlendiren biri olsaydi ben hazirlikta dahi hocalara yazmaya baslardim, bunun bir senesi yok. Amerikada top unilerdeki bachelor ogrencileri lisansa basladiklari gibi hocalarin lablarinda yer aliyorlar. Ne yazik ki turkiyede bizim bazi hocalarimiz eski usul, tutucu olabiliyor. O konuda da istedigin alanda cok hocaya yazip bu konuya daha acik olan birine denk gelme ihtimalini artirmak en mantiklisi. Ortalama bakan olur bakmayan olur, ama ideal sartlarda ortalamadan ziyade ogrencinin motivasyonuna bakarlar. Ceng-stat farki icin elimde yeterli bilgi/veri yok ne yazik ki ama iyi izahla labina alacak ceng hocalari olacaktir diye dusunuyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi catastrophic forgetting -- 28 Temmuz 2024; 19:49:24 >
-
Hocam h1b vizesi ile mi gitmişsiniz amerikaya
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet H-1B ile, benim icin sorunsuz gecti (sirket gerekli dokumanlari istedi ve basvuruyu yapti sonrasinda interview vs halloldu) ama her sirkette boyle olmayabilir bu konuda net konusmak istemem.
-
Hocam amerikadaki top tier okullara doktoraya gitmek için ne yapmak lazım?
Buna çok uzun cevap verilebilir ama kısa cevap:
1- İyi gpa
2- Hocaların labında yer almak / research yapmak
3- Makale yazmak (2. şık ile direkt bağlantılı. Alandan alana değişse de CS için top tier konferanslar bellidir ve buralarda makaleniz olması çok büyük artı yazar (en azından second-author olsanız dahi iyidir), örnek ML alanında birkaç örnek konferans; ICML, ICLR, ICCV, CVPR, NeurIPS. Bunlar gibi.)
4- iyi referans bulmak (en önemli iki faktörden biri, hocalarınızın metworkü kuvvetli olması ya da onların da o top ünilerdeki hocalarla collaborationı olması, üzerine de sizin hakkınızda çok güzel bir referans yazması neredeyse olmazı oldurur diyebilirim.)
Hocam sizce bunlar hacettepe cengde yapılabilir mi?
Kesinlikle yapılabilir. Hacettepe Ceng önceki senelerde (bana göre) underrated bir bölümdü son yıllarda olması gereken sıralamalara geldi. Bir öğrenci şuanda Hacettepeye girdiyse bunları yapmaya yetecek kapasitesi zaten var demektir, ancak önemli olan azim ve süreklilik lazım ayrıca uğraştığı alanı sevmesi lazım (ona harcadığı saatleri zûl olarak değil keyif kaynağı olarak görecek). Ayrıca Hacettepeden mezun iyi kariyer yapmış (hem industryde hem de akademide) bildiğim çok isim var. Gördüğüm kadarıyla mezun profili ODTÜ'ye (biraz altında olmakla birlikte) yakın kalitede.
Cevaplar için sağ olun hocam. Forumdakilerde tam tersi, overrated diyorlar hacettepe ceng’e.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam çoğu sirket h1b vizesi ile uğraşmak istemiyorlar diyorlar doğrumu.. uzun vize prosuderlerinden dolayı.. sizin arkadaşlarınız arasında çok giden var mı abd ye h1b vizesi ile..bide abd de sizin çalıştığınız firma kurucusunun Türk olduğu bir şirket mi yoksa tamamen abd Şirketi mi
Sirket abd merkezli uluslararasi bir sirket (turkiye ile bir irtibati yok, hatta turkiyede subesi yok). Dedigim gibi benim durumumda bir sikinti cikmamisti ama ben de bazi sorun yasayanlari duydum ama ayrintili sebeplerini vs bilmiyorum (vize ile ugrasmak istemiyorlar mantigi startup ve sizden uzun vade fayda gormeyecegini dusunen sirketlerde olur, yoksa sizi istedikleri pozisyonda en uygun aday olarak goruyorlarsa o 4. 5. planda dahi kalmaz diye dusunuyorum (civarimda gordugum orta/buyuk sirketlerde mantalite bu en azindan)).
-
hocam ilginiz için çok teşekkürler bu arada çoğu arkadaş benim gibi teşekkür etmeyi unutmuş
-
Hocam öncelikle böyle bir konu başlığı açtığınız için teşekkürler.
Ben de ODTÜ CENG öğrencisiyim ve üçüncü sınıfa geçiyorum. Bu yaz biri Hollanda merkezli köklü bir şirketin İstanbul ofisinde biri de Ankara'da yeni kurulmuş bir şirkette olmak üzere iki staj ayarladım. İlk stajım henüz bitti. Şu an ikinci stajı da yapmamın ne kadar gerekli olduğuna dair bazı şüphelerim var:
Fazla disiplinli biri olmamam bölümün yoğunluğuyla birleşince bölümde öğrendiklerim harici ilgimi çeken alanlara yönelik yaptığım veya öğrendiğim fazla bir şey yok. İki şirketin de alanları farklı olduğu için çeşitli işlerin nasıl yürüdüğünü görmek benim için güzel olur diye düşünmüştüm. Fakat şu an yazın geri kalanını boş bırakıp ilk stajda edindiğim yeteneklerin(Backend Dev.) üstüne koymak ve ilgimi çeken alanlara(ML/CV) dair temel şeyleri araştırmanın daha faydalı olabileceğini düşünmeye başladım. Keza okul zamanı bu konularla ekstra ilgilenmeyi pek beceremiyorum. Bu yüzden iki sorum var:
- "Her ne olursa olsun, tecrübe olması açısından ne kadar staj yapabilirsek yapalım" mantığı ne kadar doğru bir mantık?
- Bölümde iken dersler, sosyal hayat ve ilgini çeken şeylerle uğraşmayı dengeli bir şekilde yürütebiliyor muydunuz? (Bu konuda sıkıntı yaşıyorum. Önümüzdeki senenin en yoğun sene olduğu da sıkça zikredildiğinden dolayı ufak da olsa iyileştirebilecek her türlü tavsiyenize açığım )
-
Rica ederim. Uzun suredir boyle bir konu acmayi planliyordum, sonunda pto'ya denk getirebildim. Umarim faydali olur.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X