Rica ederim. Yeni dönemde başarılar.
Benim cogunlukla staj ya da part-time calisma tavsiye etme sebebim, burada kisi belirli bir sorumluluk altinda oldugu icin calismasinda deneyim kazanmasinda itki gucu olusturmasi ve bunun is/staj suresince duzenli devam etmesi. Eger bir kisi ben munferid olarak calisacagim diyorsa,ve eger motivasyonunu hep koruyabiliyorsa ona da lafim yok. (Ama bu zamana kadar tecrubelerime dayanan, ve bircok arkadasimdan da gordugum, eger bir konuda kendim uzmanlasacagim, ornegin subat tatilimi/yazimi ona ayiracagim derlerse sonu duzenli calismaya varmayan, gittikce sonumlenen bir 'heyecan' olarak kaliyor. Birisi bunu asip, sanki bir yere paid calisiyormus gibi bir mantalitede devam edebilirse istedigi alanda cok iyi deneyim elde edebilir tabi.) 2. Bu kisiden kisiye cok degisen bir durum ama benim de arkadaslarimin da 3.sinif ve sonrasinda aktivite yogunlugumuz azalmisti (ve bu dengeyi ayarlamak da oldukca zor). (Yani kendi aramizda faaliyetlerimiz olsa da topluluklar vs konusunda katilan tek tuk kalmisti). Benim burada sahsi tavsiyem su olabilir, eger ilgilendigin bir spor dali varsa (tenis/masa tenisi, futbol/basketbol vs gibi) arkadaslarinla mini aktivitelerin yaninda haftalik belirli bir saat de onlarla ilgilenebilirsin. (tabiki bir duzen oturtup bi schedule icerisinde olmali.) Bu derslerin verdigi yorgunlugu atmak ve kafadaki overheat'i rahatlatmak icin faydali olur. Ama realist olmak gerekirse, akademik basari yapan arkadaslarimdan genel cevre nazarinda "cok sosyal" kalan olmamisti (ben de dahil). |
ODTU Ceng Derece Mezunu Soru/Cevap (4. sayfa)
-
-
Hocam faang şirketlerinden birindemi çalışıyorsunuz özel değilse
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hayır, benzer alanlarda çalışan ama o scale'de olmayan bir şirket.
Hocam yurtiçinde kalan odtü ceng mezunlarının maaşları hakkında bir bilginiz var mı? Diğer top üniler de olur.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Genel olarak haberim var (ama bi skala soyleyebilirim ve farkliliklar da olabilir), turkiyede (iyi sirketler icin) bilgisayar muhendisleri diger muhendislere kiyasla biraz daha yuksek maas aliyorlar. Zaten savunma sanayiine giderlerse giris maasi 70k ustu (bazisinin bazi birimlerinde 16 maas ustune 2-4 arasi ikramiye de aliyorlar performansa gore, bu fiyat o durumda daha da artar). En buyuk (turkiyedeki) 2-3 oyun sirketi 70-100 arasi, turkiyede subesi olan (turkler tarafindan kurulmus) ancak amerika merkezli 2-3 sirket icin ise 80-150k arasinda degistigini biliyorum. Ancak dedigim gibi bu benim cevremdeki arkadaslarimdan rastladigim ve orneklemelerin hepsi alaninda iyi sirketler. Bu yuzden her mezun bu maasi aliyor diyemem.
-
Konu güncel arkadaşlar. Şuanda izindeyim, müsait oldukça cevaplandırmayı planlıyorum.
-
hocam normalde 1 ay sonra soracaktım da aktif olursunuz olamazsınız bilemediğim için şimdi sorayım dedim. Yeni mezun olduğunuz için muhtemelen bazı dersleri almışsınızdır:
CENG223 Discrete Computational Structures (3-0)3
CENG382 Analysis of Dynamic Systems (3-0)3
CENG403 Introduction to Deep Learning (3-0)3
CENG465 Introduction to Bioinformatics (3-0)3
CENG476 System Simulation (3-0)3
CENG478 Introduction to Parallel Computing (3-0)3
CENG477 Introduction to Computer Graphics (3-0)3
CENG487 Introduction to Quantum Computing (3-0)3
CENG499 Introduction to Machine Learning (3-0)3
şu derslerden herhangi biri hakkında deneyiminiz var mı? rahattır, zordur, stattaysan girişme tarzı... mesela computer graphics'in benimle gram alakası olmadığını biliyorum shader c++ falan filan kısaca almamam gerektiği söylendi. bioinformatics'i de cengden almam herhalde. şuradan 3 ders alsam diğer departmanlardan pek seçmeli almama gerek kalmıyor. (eğer sistem düşündüğüm gibi işliyorsa). quantum computing aklımda giriş olduğu için muhtemelen basit bir şey ama onu da ceng yerine fizikten daha pratik olduğu adında yazan bir quantum dersini düşünüyorum. (kataloğa koymuşlar da 223 hariç garanti hangi ders açılıyor onu dahi bilmiyorum... attıklarımın bazılarının açılmama durumu da olabilir.)
kafamı karıştıran diğer konu discrete dersi. bu ceng'in mustıymış zaten. yurt dışı programları (yl) da discrete math'ı bazen ön koşul olarak koyabiliyor. ceng'de de bunun dışında discrete dersi yok gibi, kısaca bu yurt dışında aranan discrete math dersine mi denk geliyor bilginiz var mı?
-
Saydigin derslerden ne yazik ki sadece 3'unu aldim (223, 477, 499). Digerleri hakkinda ayrintili bilgim yok (hatta bazisi sanirim yeni acilmis, hic gormemistim cunki). Discrete'i bolum baskani Halit Oguztuzun veriyordu. Dersin icerigi teorik ilerlemeyi dusunenler icin guzel konular barindiriyor ama dersin hocasi beni biraz nefret ettirmisti, bolumde aldigim derslerde icerigini sevmedigim (ya da digerlerine gorece az sevdigim) sadece 2 ders var, birisi bu discrete digeri de software engineering dersi idi. Ben Amerikada birkac uninin discrete math icerigini duydum/denk geldim, alt basliklar benzer olmakla birlikte icerik bize gosterilenden daha detayliydi (kastettigim okullar mit, stanford, carneige mellon vs).
477'i ise zamaninda Tolga Can hoca veriyordu, kendisi mukemmel bir hocadir (bolumde benim icin net top-3'de) ve dersin icerigi de benim cok ilgimi cekmisti. Genel olarak donem boyu ray-tracing anlatiliyor aslinda, yani 3D ortamdan 2D bir duzleme goruntu nasil render ediliyor, bunun uzerine geciyor. Zamaninda son odev sanirim c++ idi ama bu algoritma dersindeki c++ gibi degil yani kesinlikle dile hakimiyetlik bir durum yoktu, gozu korkutacak bir olayi yok. Computer Vision/Graphic ilgisi varsa alinmasini hep tavsiye ederdim. Ama tabii su da var, Tolga hoca da ODTU'yu birakti, Amerikada akademisyenlige gecis yapti (benimle yaklasik ayni zamanda geldi :) ) ve suan veren hocayi veya icerikte ne degismeler oldugunu bilemiyorum.
499 dersi ozellikle de geldigimiz noktada ceng icin must ders olmasi gerektigini dusundugum derslerden. Neural networksden baslayarak regression, classification, svm, kernels vs bu alanin temel topiclerine asinalik kazandiran icerigi cok guzel bir ders. Gelin gorun ki (eger hala degismediyse) dersi Seyda Ertekin adli bolumun acik ara en kotu hocasi veriyor. Hocasi degistiyse alinmasini siddetle tavsiye edecegim bir ders, degismediyse de eger ben hocaya cok takilmadan konulara dalarim calisirim derseniz alinabilecek bir ders.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi catastrophic forgetting -- 7 Ağustos 2024; 22:41:5 >
-
Hocam benim 2 sorum var
1-) Odtü ceng mezunu birinin işsiz kalma olasılığı var mıdır? Çeşitli forumlarda odtü ceng mezunu olup 5 aydır iş bulamadığını söyleyenler var. Gerçeklik payı olabilir mi?
2-) Bilgisayar mühendisliği 2024 senesinde hâlâ okunur mu? Sektörde rekabetin çok fazla olduğu söyleniyor. Yapay zekânın da Bilgisayar mühendisliği için bir tehdit oluşturabileceği de gündemde. Tüm bu durumlar ışığında hâlâ Bilgisayar mühendisliği okunur mu?
1- Bu soru bana yıllar önce "mühendislikte işsiz kalma riski var" diyip garanti gördüğü hacette tıp'ı yazan arkadaşımı hatırlattı:) Bu soruya cevabım çok net, birisinin tıpta mezun olup işsiz kalma ihtimaliyle odtu ceng mezunu birinin işsiz kalma ihtimali aynı. Yani çok absürd bir durum olmalı, hayatta tamamen boşvermişliğe girmeli, hep yatmalı (ki bu durumda bile iş buluyorlar genelde) ki işsiz kalsın. Ancak şöyle durumlar olabiliyor, bazı arkadaşlarım mezun oldukları an bir işe girmediler, yalnız bu adamlara işsiz denilemez çünki girmeme sebepleri beklentilerindeki seviyede bir firmadan iş teklifi almamaları, yani örneğin bir arkadaşım savunma sanayiindeki en önemli firmadan teklif aldı, ama kendisi direkt yazılım odaklı bir şirketle devam edip yurtdışı düşündüğü için onu kabul etmedi ve yaklaşık 6 ay boştaydı. Uzun lafın kısası, odtü ceng mezunu işsiz kalmaz ama beklentisinin altındaki bir firmada iş bulabilir.
2- Evet kesinlikle rekabet çok arttı, ama bir nevi bunu kompanse eder tarzda sıralamalar da çok yükseldi, yani zaten şuan bilgisayar mühendisliğini X ünisinde ceng kazanan birisi, 6-7 sene önce aynı X ünisinde kazanan kişiden daha çalışkan/motive birisi. O nedenle şu halde istediğiniz bilgisayar bölümünü kazanabiliyorsanız mezuniyette de rekabet edebilirsiniz diye düşünüyorum (tabi severek çalışma ve motivasyonu korumayla birlikte). İkincisi, tabi bu yapay zeka konusu insanların aklını kurcalayan bir konu ve bilgisayar mühendisliğinin bazı alanlarında da daralmaya sebep olan/olabilecek bir konu, ama yine de yeni gelişmelerle birlikte 3-4 sene önce hiç olmayan sektör iş istekleri türüyor (çoğunluğu yapay zeka odaklı). Benim bu konuda kanaatim bilgisayar mühendisliği seven birisinin hala bu bölümü yazması gerektiğini, ancak mezuniyet sonrası yapmayı düşündüğü işte/işlerde ciddi update getirmesi gerektiği kanısındayım, şuanda konuşulan bazı konular çok out-date kalıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi catastrophic forgetting -- 11 Ağustos 2024; 10:38:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Cevaplar için çok teşekkürler hocam, çok faydalı oldu.
Size boşa bilgisayar/yazılım yazın demiyoruz, bakın örneği burada
Mezun olur olmaz jinuor yazılımcı bile yılda 200bin dolardan başlıyor 5 sene sonunda bonuslarla birlikte yıllık 1 milyondan fazla kazanacak
Abi kim 5 senede googleda l7 oluyo
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X