Merhaba arkadaslar, ODTU bilgisayar muhendisligi bolumunu derece ile bitirdim (ilk 10'da) ve suanda Amerika'da bir sirkette calismaktayim. Gectigimiz senelerde donanimhaberin sessiz takipcilerindendim. Simdi de hem bolumle alakali hem universiteyle alakali hem de sektorle alakali sorulariniz olursa cevaplandirayim istedim. Faydali olursa ne mutlu bana. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi catastrophic forgetting -- 25 Temmuz 2024; 3:56:35 > |
ODTU Ceng Derece Mezunu Soru/Cevap
-
-
Hocam tam aradığım kişisiniz. Bilkent CTIS öğrencisi olarak birkaç sorum olacak.
- ABD benim en çok gitmek istediğim ülke, özellikle de CA bölgesi. Fakat gidişin zor olduğu söyleniyor, siz bunu nasıl başardınız, sanırım master veya phd yaptınız ortalamanızın yüksek olduğuna bakılırsa.
- 1. sınıf öğrencisine ne önerirsiniz, ingilizceyi hallettik, bizim bölüm biraz uygulama ağırlıklı curriculum'a ek matematik, stat dersleri alacağım, onun dışında önerebileceğiniz şeyler var mı?
- Alan olarak back-end hoşuma gitti özellikle distributed systems. Sizin bu konuda görüşünüz nedir, sektörde iyi kazanan alanlar hangileridir
- California'da faang'lardan birinde çalışmak isteyen birine ne önerirsiniz, diyelim USA olmadı avrupa ofislerinden abd'ye geçiş var mı?
- İyi sayılabilecek bir üniversitede master yaptıktan sonra abd'den şutlanma şansımız yüksek mi? h1b vizesinin kuraya bağlı olduğu söyleniyor. Maddi durum yeterse abd'de master yapmak mantıklı olur mu?
-
ODTU veya diğer top tierlerden olmayan, hocaların pek proje üretmediği ve sağlam networklerinin olmadığı bir bilgisayar mühendisliği bölümünden Amerika'ya gitmek için ne tavsiye edersiniz?
-
- Ben master yapmadim mezun olmadan sirkette remote calismaya basladim sonrasinda sirket visa konaklama vs konularini halletti. Ancak evet arkadaslarimdan bircogu phd icin geldiler (ki yuksek ortalama yaptiysaniz ve researcherlik gibi bir pozisyon aklinizda varsa bu cok mantikli) ve sonrasinda industry'de calismayi planlayanlar cok fazla.
- Bu biraz mezuniyet sonrasi ne tarz bir is yapmak istedigine bagli, eger akademik dusunuyorum dersen verecegim tavsiyeler cok daha farkli olur ama sirkette yazilim muhendisligi tarzi dusunuyorum diyorsan gpt LLaMa gibi LLM'lerin coding skilleri cok yuksek olmasina ragmen hala algoritma ve data structure calismak mantikli oluyor (suanda dahi buyuk yazilim sirketlerinde ise alim mantiginda leetcode'a uzun sureli ugrasmis bir kisinin avantaji cok daha fazla oluyor, mulakatlar o tarzda oluyor cunki.) Eger direkt dersini almadan cok anlamayabilirim o konulari denirse de pratik yapmak her zaman iyi olacagi icin bir sirkette (herhangi bir sirket olabilir 1.sinif icin) ucretsiz de olsa staj yapmak derim (ancak anlamsiz ve farkli islerde calistiracak degil de oyle veya boyle yazilima CI/CD ye maruz kalabilecegini tarzda bir sirket olursa erkenden cok iyi bir deneyim olur).
- Back-end, database, cloud computing, distributed systems bu alanlar yogun talep olan front-end'e nazaran calisilmasini daha mantikli buldugum alanlar. Sektorde genel olarak yazilim alanlarinin neredeyse hepsinde dolgun maaslar odeniyor (ozellikle avrupaya kiyasla katbekat fark var).
- Benim cevremden boyle yapan bir arkadasim olmadi ama acikcasi dusunulebilecegi kadar kolay oldugunu dusunmuyorum cunki universite metaforu ile dusunursek o sirketler her bir ofislerini genellikle farkli fakulte gibi kullanir durumdalar (kesisimler olsa da genelde birimler farkli, calisilan konular farkli, alanlar farkli olabiliyor gordugum kadariyla). Bu nedenle gecis zor olabilir. Ustte de belirttigim gibi bu sirketlerde calismak isteyen biri icin yontem halen good-old leetcode:) bana halen enteresan bir bug gibi gelse de mantik bu.
- Master esnasinda calisacak bir sirketle anlasabilirsen (ki universite iyiyse en kotu ihtimalle bir startup ile anlasilacagini dusunuyorum) kalma sansin yuksek olur ki bu sekilde kalan kisiler oluyor. Ben mumkun olsa ve arzusu bulunsa halen kisilere phd yi daha cok tavsiye ederim ama maddi durumu iyi olan icin de master'a neden olmasin derim.
-
Ben buraya gelip gormeden once maaslari abarttiklarini dusunuyordum ancak usa icin bilgisayar muhendisi maaslari oldukca dolgun (avrupada birkac ulke haric maaslar buraya kiyasla cok daha az veriliyor). Fikir olusturmasi acisindan tabiki sirketin boyutundan lokasyonuna ve yaptigi ise kadar cok etken olsa da giris icin yillik 200k usd ortalama diyebilirim (brut), benim gozlemledigim.
-
Ben bu konuda iki acidan tavsiye vermek istiyorum (ikincisini yukarida biraz verdim). Oncelikle bu bahsettigin sekilde kisileri arastirip linkedin sayfalarini bulmani ve genel olarak ne yaptiklarini, hangi asamayla oraya geldiklerini check etmeni tavsiye ederim. Buraya bahsettigin sekilde gelen de bircok kisi oluyor ve onlarin deneyimleri yillar kaybetmeden kisa yoldan (bir miktar) tecrube yasamak gibi faydali olur, yanlis bir yola sapilacaksa onden bunun hata oldugunu gormek cok zaman kazandirir ornegin. Ikinci olarak da yukarida da biraz bahsettigim, lisanstayken mumkun oldugu kadar industryde deneyim kazanmak, basta stajyer olarak sirketlerde calismak, sonrasinda part-time calismak, sonrasinda mumkun olursa turkiyede ofisi olup uluslararasi ofisleri de bulunan sirketlerde calismak (bu sekilde cok fazla sirket var turkiyede, buralar cv'nizde bulundugunda direkt usa bazli bir sirket tarafindan da bilinebilecek bir sirket olursa guzel bir guven puani ekleyebilir olmayan duruma nazaran) seklinde tavsiye verebilirim.
-
Merhaba, ben Hacettepe bilgisayarda 2ye geçtim, stajla ilgili bir şeyi merak ediyorum, çevrenizde 2.sınıf yazında staj bulma sıklığı ne kadar? Kariyer fuarında gördüğüm kadarıyla büyük oranda 3 4te alıyorlar. Bir de güzel yerlerde stajlar için neyi ne kadar bilmemiz gerekiyor? Savunma sanayi için ortalama önemli, onun dışında sektördeki teknolojileri ne kadar öğrenmeliyiz (atıyorum benim backend için .NET, ML için de temel kütüphane bilgim olması yeter mi yoksa bunların kullanıldığı bir proje geliştirmeli miyim 2 sonuna kadar)
Son olarak hangi alanı seçeceğinize nasıl karar verdiniz? Alanlar arasında şu alana gidersen istihdamı azdır denecek bir yer var mı? (alan derken baya gömülü yazılımdan secure programminge kadar çok fazla seçenek var)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 25 Temmuz 2024; 5:38:3 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba, benim zamanımda da 2. sınıfta büyük şirketlerde staj bulmak zordu, çözüm ne derseniz ne yazık ki bu durumda bildiğim tek çözüm brute-force yani genel bi başvuru template'ı oluşturup çok fazla şirkete başvurmak, birçok yerden red yense bile ihtimalin fazla tutulması.
Şirketlerin staja kabulde baktıkları kriter çok değişkenlik gösteriyor, ama genel tavsiye olarak bir projede yer almak olabilir, öncesinde (örneğin 1. Sınıfta) küçük çaplı da olsa bir stajda bulunmuş olmak olabilir veya o ana kadar okulda yaptığınız ve beğendiğiniz orta çaplı bir ders projesi varsa onu öne çıkarmak diyebilirim (son dediğimin ilerleyen sınıflarda çok erkili olacağını düşünmesem de 2.sınıf için yapılmış olabilecek şeyler kısıtlı ve şirketlerde bunun farkında olduğu için bir artı oluşturabilir).
Hangi alanı seçeceğim konusunda bir hayli zorlandım, lisansta gördüğümüz konuların birçoğu hoşuma gitmişti, ama son sınıfta aldığım teknik derslerle bir alana biraz daha odaklanmaya karar verdim. Alanlar arasında istihdam farkı kesinlikle oluyor (ama bu bilgisayar mühendisliğinde bazı alanların önü kapalı anlamına gelmiyor, bazı alanlarda çok büyük talep var anlamında). Bir de bu çalışılmak istenilen şirkete bağlı, örneğin verdiğin embedded örneğinde eğer savunma sanayii düşünüyorsan fazlaca istihdam yapılıyor, ama pure bir yazılım şirketinde görece daha az oluyor. Direkt bu alanda istihdam en azdır demektense hangisinde istihdam çok onu diyebilirim. İnsanların dillerinde popüler olduğu gibi iş ilanlarında da en çok machine learning scientist, AI engineer vs görüyorum ve şirketlerin bu şekilde eleman aldıklarını biliyorum, şirketler bu dil modellerinin gelişmesiyle düşünebileceğiniz her alanda bunları entegre etmeye çabalıyorlar, bu nedenle NLP, deep learning computer vision alanlarında da istihdamın ciddi arttığını (hem direkt gözlem ile hem istatistiksel olarak) söyleyebilirim (tabi halk arasında popüleriteleri kadar artmış mıdır onu tartamam).
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Kaç mezunusun
2022
Merhaba, öncelikle ilgi ve alakanız için şimdiden teşekkür ederim.
İki sorum olacak
1) Low-Level programlama dillerine vakit ayırmak, özellikle C, günümüz şartlarında ne kadar mantıklı? DSA temelini ve dillerin arkaplanda nasıl çalıştığını anlamak adına önemli olduğunu düşünüyorum, ama sizin de fikrinizi merak ediyorum. Ne kadar üzerine düşülmeli bu tarz dillerin?
2) Staj yapmak için küçük ölçekli şirketlerin (start-up gibi) büyük ölçekli şirketlere (ASELSAN, Trendyol, Getir) kıyasla kişinin daha fazla alanda tecrübe kazanmasını sağladığına dair bir anlayış mevcut, bu anlayışın doğruluk payı sizin nezdinizde nedir?
-
Merhaba, rica ederim.
1. Ben birinci sınıfta alınan bir C dersinin senin de belirttiğin gibi "tamam bunu bunu yapıyoruz da, actually ne oluyor" anlamında önemli olduğunu düşünüyorum. Normalde niş bazı alanlar dışında C programlama piyasada çok az, ben en son 3-4 sene önce bir kodumu C,C++ ile yazdığımı hatırlıyorum. Yani aldığınız ders esnasında ilgiyle dinlemenin önemli ve yeterli olduğu kanısındayım.
2. Bu bence bir debate konusu, bahsedilen startup'ın nasıl bir startup olduğuna, kimler tarafından kurulduğuna, genç istekli kalifiye bir ekip mi yoksa çok motive olmayan kendi halinde bir ekip mi olduğuna bağlı olduğunu düşünüyorum. Büyük ölçekli şirketler biraz daha safe zone. Örneğin Aselsan'da staj için değil ama 1-2 yıl çalışıp orayı rampa olarak kullanıp yurtdışındaki büyük yazılım şirketlerine gidenleri çok gördüm (Böyle çok örneği olduğu için yurtdışındaki şirketlerde de Aselsan tanınırlığı artıyor, yani sonraki kişiler için daha da kolaylaşıyor, positive feedback gibi yani).
-
hocam bilgisayar mühendisliğinin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? yapay zeka olsun, bilgisayara olan yönelimin artması olsun bunları sektörü nasıl etkileyecek sizce?
-
Sektörün ciddi şekilde şekillenmesine sebep oluyor son gelişmeler (örneğin bazı şirketler artık github copilot kullanımını çalışanlarına zorunlu hale getirdi). Çalışma tarzı da büyük oranda değişmekte (önümüzdeki 2-3 senede çok değişeceğini düşünüyorum) önceden herhangi bir yazılımcı juniorsa onun bir supervisor seniorı oluyordu, senior ona belirli başlı şablonlarda yapılması gerekeni söylüyor, juniorda o kodu yazıyordu, sonrasında seniora sunuyordu, ve seniorın feedbackleri ile iterative olarak istenilen kodu/ürünü ortaya çıkarıyorlardı. Şuanda bu gittikçe LLM ile herhangi bir çalışan arasındaki ilişkiye dönmüş durumda, yani artık tüm çalışanlar bir nevi senior ve önemli olan senin alt çalışanın llm'e doğru taskı verip geri doğru feedbacklerle istenilen sonuca ulaştırabilmen (ama tabiki bu iş iyi bir yazılımcı bilgisayarcı değilse yapılabilecek bir iş değil, yani ilk akla geldiği gibi "o zaman 5. Sınıf çocuğu da istenileni yazdırarak ciddi bilgisayarcı olmuş olur" mantığı işlemiyor çünki şirketlerde yapılan tasklar lisansdaki ödevler gibi değil çok katmanlı constraintli ve birbirine bağlı oluyor). Yani uzun lafın kısası bu bir yandan bazı birimlerde alınması gereken kişi sayısını azaltmakla birlikte, sektörün daralmasından çok sektörün farklı bir işleyişe geçmesiyle sonuçalanacak diye düşünüyorum.
-
Merhaba hocam
Lisenin başından beri yani 7 yıl piyasada çalışıyorum önlisans öğrencisiyim şu an. Web sektörünün geleceği hakkında öngörünüz nedir? Sizce halen üzerine çalışılabilir bir alan mı?
-
Benim için cevaplaması zor bir soru, bu konuda çalışanlar arasında dahi tartışılıyor. Ancak benim öngörüm belirli bir daralma olmakla birlikte pek tabi web geliştirici talebi de olacaktır. Şirketler web developer iş ilanları vermeye neredeyse aynı hozda devam ediyorlar. Eğer ilgini çeken tek alan oysa tavsiyem yeni teknolojilerden geri kalmaman, o toolları productivity'ni katlayıcı birer araç olarak kullanman ki sektöre ayak uydurasın.
Teşekkürler, ben de iş ilanlarında nedense çok fazla ML+Backend gereksinimleri görüyorum muhtemelen seçmelilerimizi alana kadar bu ikisi üzerinden gidebilirim sanırım.
Son olarak üniversitede hocalarla / araştırma görevlileriyle birlikte çalışma işi nasıl oluyor biliyor musunuz? Yani ne tür faydası oluyor eğer yaptıysanız, önden bir gereksinim gerekiyor mu?
Teşekkürler şimdiden ve çok sorduysam kusura bakmayın
Rica ederim ne demek. Hocaların genelde ya kendi çalıştıkları bir proje oluyor, ya uluslararası bir projeye dahil oluyorlar ya da Tübitak projeleri oluyor (bazılarının da kendi şirketi ya da danışmanlık yaptığı şirketle ortaklaşa işi oluyor). Bahsettiğim ilk üç durum özellikle doktora düşünenler için daha faydalı oluyor çünki eğer hoca istekliyse ve proje iyiyse bu çalışmayla bir makale yazabiliyor ya da en azından second-author olarak dahil olabiliyorsunuz ki bu da doktora başvurulaeında kişiye öne çıkaran en önemli 2 kriterden biri. Akademi değil şirkette çalışma düşünenler için de faydası, projelerde illaki kodlama gereksinimi de oluyor bir deneyin elde ediyorsunuz ve ayrıca hocayla birlikte bir network kazanmış oluyorsunuz (genelde hocaların irtibat kurduğu, kendi alanında bildiği şirketler oluyor(en azından Odtü için böyle), ileride size oralarda çalışma için referans olabilir.). Eğer dördüncü durumsa zsten direkt hoca yardımıyla industry'de deneyim kazanmış oluyorsunuz.
Önden gereksinim konuştuğun hocaya, hocanın çalıştığı konuya bağlı (burada yapılabilecek en iyi şey, websitesinde çalıştığı alanları beğendiğin tüm hocalara mail atmak, projenizde çalışmak istiyorum, labınıza dahil olmak istiyorum vs gibi,) ama hocaların geneli ciddi bie background istemiyor, özellikle alt sınıflardaysanız deneyim kazanmak için yazdığınızı biliyor ve size bir nevi mentörlük ediyor.
-
hocam cs ile ilgili phd yaparken (ai, kriptografi gibi) lisansın cs yerine math ya da ee olması sizce büyük dezavantaj yaratır mı, math ve ee arasından bu durum için hangisini tercih ederdiniz, sıralamam en iyi yerlerde cenge yetmiyor sizce bunun için mezuna bırakılır mı? (5k sıralamam var mezun senemde en kötü sabancıyı kazanırım diye düşünüyorum)
Benzer içerikler
- yks sonuç belgesi hazırlama
- 1 paragraf sorusu kaç dakikada çözülmeli
- deneme kulübü fiyatları
- kırmızı reçete sicile işler mi
- üçgenler fasikül önerisi
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X