Şimdi Ara

ODTÜ EE/ITU EHB

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Açıkçası benim bu konuda buralardaki öğrenciler ve mezun olanlar ile konuşarak edindiğim düşüncem top 6 üniversitenin içindeki (Sabancı-İTÜ-Boğaziçi-Bilkent-ODTÜ-Koç) herhangi birisinin tercih edilme sebebi üniversite faktöründen çok kendi hırsına ve çalışmasına bakar ayrıca lisans ders programı da meslekte fark yaratmaya yarayacak bir şey içermiyor. Bu yüzden düşüncem sadece ODTÜ ya da İTÜ yönünde zaten. Hatta İstanbul'u kendi adıma daha avantajlı görüyorum. Yine de bu iki üniversite arasında gözden kaçırmış olabileceğim bir durum var mı diye öğrenmek istedim.
    Bu konular ucu çok açık konular kesin bir cevabı da yok ama eğer verdiğiniz cevabın yanında cevabınızın sebebini(mümkünse öznel yargıdan kaçınmak için kaynak paylaşarak, sidik yarıştırmadan) ve bu ünilerden hangisinde okuduğunuzu belirtirseniz hem bana hem aynı durumdaki diğer arkadaşlar için iyi bir kaynak olur diye düşünüyorum.

Şimdiden teşekkürler

• Legolas. L kullanıcısına yanıt
    Hangi yönlere dayanarak bu yorumu yaptığını belirtirsen bana baya yardımcı olmuş olursun çünkü baya ezici bir üstünlük var diyorsun lig farklıysa
    istatistik falan olarak mı? odtülü bir bilgisayar mezunuyla konuştum zamanında baya iyi yere gelen arkadaşları vardı hatta sınıf arkadaşlarından birisi udemy i kurmuş falan, onunla biraz konuştuğumuzda mezunların ciddi yerlere gelebildiğini ama bunun üniversite başarısından çok kendi hırs faktörleri olduğunu söylemişti çünkü odtüden pek parlak olarak çıkamamış tanıdıkları varken yıldız teknikten, itüden vs çok başarılı olmuş arkadaşları da olduğunu söylemişti. istatistikler için linkedin harici erişebileceğim bir yer biliyor musun?
    Dün itü'den bir arkadaştan duydum şu sözü: "itü dışardan ne kadar parlaksa, içerden o kadar b.k"

O yüzden şu an okuyanlara sor bence :) mezunlardan ziyade...
  • Merhabalar,
    İTÜ ‘de Elektronik okuyorum. Senin mesajına rastgeldim sonra konuşmaları okudum ardından sırf bunları yazabilmek için üye oldum. Bilmeni isterim ben de zamanında senin yaşadığın evrelerden geçtim üniversite seçimi baya stresli olmuştu forumlarda falan baya gezmiştim benzer şeyler yazıyordu İTÜ hakkında, hala da aynı şeyler. Bu kadar kişinin üniversite ile ilgili deneyimi olmadan nasıl düşüncesi olabiliyor anlamış değilim ben tarafsız bir şekilde gözlemlerimi anlatmaya çalışırım.
    Neyse öncelikli olarak son derece haklı bir çıkarım yapmışsın baya iyi bir yer kazandın ama seni ilerletecek olan şey yine sensin. Buraya gelip boş boş çıkan da var baya ilerleyip uluslararası yarışmalarda dereceyle dönen gruplarımız da var.
    İTÜ’nün hazırlığından pek iyi bahsedilmez genelde o konuda pek yorum yapamayacam, ben hazırlık okumadım. Ancak şunu söyleyebilirim bu üniversiteler zaten dil eğitimi için yok. Yani sana zaten İngilizce öğretmek gibi bir zorunlulukları yok. Bu demek mi ki hocalar İngilizce bilmiyor. Hayır kesinlikle değil hocalardan iyi bilen de var pek iyi bilmeyen de her üniversitede olduğu gibi mesela benim bir hoca hiç mi İngilizce bilmez diye düşündüğüm tek bir hoca oldu. O da senin top 6 diye bahsettiğin grupta vakıf üniversitelerden birinden gelmişti. Ben genelde bilenlerle hatta ABD’den gelenlerle karşılaştım ayrıca. Dersleri İngilizce almak çok mu önemli o konuya gelince. Hayır aslında pek değil İngilizce terminoloji bil ve düzeyin advanced olsun da hangi dilde aldığın kimsenin pek umurunda olmaz. Genelde İTÜ hariç her okulda İngilizce ana dil gibi bilindiği ve öğretildiği için(!) insanlar der ki nasıl olur ya sizde hocalar ingilizce bilmiyor mu? Halbuki erasmus için de başvururken şunu fark edeceksin Almanya, Fransa gibi ülkeler lisans için kendi diliyle eğitim yapıyor, ama adamlar şu aralar füzyon enerjisini enerji üretmede kullanmak gibi işler yapıyorlardı yanlış hatırlamıyorsam. Her ne kadar vakıf üniversitelerimizin elektronik bölümleri gibi her yıl onlarca Toni Stark çıkarıp MİT'lere yollayamasalar da (oraya da gelecem). Bu sebeple bazı hocalar çok iyi ingilizce bilmesine, bazıları yurt dışında eğitim görmelerine rağmen derslerde yabancı yoksa pek ingilizce kullanmak istemeyebilir. Zaten biraz sömürge zihniyeti kaçıyor dersi anlatan türk, öğrenciler türk ama hoca türkçe kelime edemiyor. Bunu yadırgayan insanlar da her bayramda "Türkçe yok olursa Türkiye yok olur" gibi ezberletilmiş öğeler ağızlarına alırlar. Bana biraz ikiyüzlüce geliyor.
    Vakıf üniversitelerinde genelde para ile baya iyi hocalar getirtilir. Bu gayet doğru referans olarak da işe yarar ABD'deki üniversite başvurularında. Vakıftan giden baya insan olduğu da söylenir bu da doğru. Ancak bu üniversitelere başvuran insanlar çok çok çok başarılı insanlardır. Kabul oranı bu insanlar arasından %10 civarıdır belki o kadar bile yoktur. Hatta %10dan baya aşağı alabilirsin, o görünen oran genelde ABD vatandaşlarını seçme eğilimindeler. Yurt dışından gidip öğrencisi olacaksan über başarın olmalı sadece not da değil sadece Çin ve Hindistan'dan toplam her yıl binlerce kişi (biraz kabarık nüfusları sağ olsun ) 4 ortalama ile zaten buralara başvurur sadece not ortalaması pek işine yaramaz. Burs verme oranı desen yine onun %10unu al belki alma. Biliyorsun ki vakıf ünilerinde okuyan insanların profiliyle devlettekiler tam olarak aynı değil. Çan eğrisi meselesi Bu üniversitelerden kabul almak oldukça büyük başarıdır ancak verecek yılda 60000 USD'ye sahipsen. Bu sebeple devlet ünilerinden gerçekten ya bursu da kazananlar gidiyor ya da yine baya başarı sayılabilecek parayı basanlar gidiyor. O kadar paran varsa yavaştan başla vakıf üniversitelerine zaten.
    Son olarak birkaç detaydan bahsetmek isterim elbette her üniversitenin çeşitli sorunları vardır mesela bizimkinde YÖK düzenli olarak her sene kontenjan arttırır baya sinir bozucu olabiliyor ya da şimdi kim bilir rektörümüz kim olacak her ne kadar okulu pek akademik olarak etkilemeyeceğini düşünsem de bu da bir sorun.Bir yakınım yine bu top 6 üniversitelerden vakıf olan birinde Elektrik Elektronik okuyor %50 bursla. Çoğu şeyin para üzerine döndüğünü söylemişti. Mesela bazı alanda özelleşmek için açılan dersler katılımcı azlığından dolayı dönemde 1 değil yılda 1 açılıyor (çünkü lecturer için para ödenmeli) ve bu senin mezun olabilme sürene doğrudan etki yapabiliyor. Ya da bir mühendis olarak tarih fakültesinde ders almak, mühendislere özel tarih dersi açılmaması (yine para yüzünden) var olan enerjini alanınla ilgili olmayan yerlere tüketmene sebep olabiliyor. (tarih dersi için 4 vize gibi) Bunları eleştirmek de oldukça haklı bir şey. Ancak İTÜ'de gördüğüm şey bazı adamlar düzgün çalışmıyor, ezberleyip geçmeye bakıyor, notu 2/4 gelmiş üniversitem çok kötü diyor, hocaları okulu falan eleştiriyor. Pek bunları takmamanı öneririm çünkü bu adam nereye gitse oraya kötü der zaten. Evet devlet üniversitesi olduğu için gerçekten çok büyük bir öğrenci topluluğuna sahip vakıf üniversitelerine göre. Ancak yine kendi alanım için konuşursam İTÜ bir uydu haberleşme merkezine sahip olan Türkiye'de 2 üniversiteden biri. Burada dünya çevresiki uydulardan gelen veriler incelenir mesela. Oldukça iyi bir imkan. Yeterince hırslıysan önün burada çok açık. Bakanlıklarla projeler falan yürütüyor çok büyük paralar akıtılıyor bu sayede ve bir teknik üniversite olduğu için tüm bu para mühendislik birimlerine harcanabiliyor.Eğer dünya üniversitesi olacaksa İTÜ'nün kat etmesi gereken oldukça yol var ama ilk olarak yapması gereken bu öğrenci kitlesi yerine gerçekten hırslı insanlar alabilmek. Bu konu baya uzar uzadı da zaten umarım yardımcı olabilmişimdir.

• Kitic K kullanıcısına yanıt
    Telekomünikasyon mu hocam? Kaçıncı sınıfsın ingilizce mi tr mi?

Ne kadar ugrasmissin paragraflar yazmissin. Takdir ettim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam herkes kendi çöplüğünde ötüyor, Ankara'da bulunan ASELSAN, HAVELSAN, TAİ vs. kamu ve özel kuruluşlar ODTÜ-Bilkent ağırlıklı alır. Fakat İstanbul'da özel sektör düşünüyorsan yüksek mertebelerde ODTÜ'lüden daha fazla İTÜ'lü olacağından iş bulup yükselebilmen daha kolay olur.

Bir farklı yönü ise Ankara'nın İstanbul'a göre biraz daha yerel kaçması. İstanbul'da Bilkent-ODTÜ diğer üniversiteler kadar bilinir, fakat Ankara'da Bilkent-ODTÜ-Boğaziçi mezunu harici üniversitelere "en iyi" gözüyle bakılmaz. Bu tamamen öznel bir yorum olup garsonundan tutun mal-mülk sahibi insanlarla yaptığım konuşmaların sonucudur.

Edit:Ekleme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AvşalıTavşan -- 9 Kasım 2016; 4:10:4 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BOUN-ODTU-ITU
    3 ay önce açıldı
    İTÜ EHB vs ODTÜ EE
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.