up |
odtü iibf mezunlarının çalıştıkları yerler ve istatistikler(detaylı) (10. sayfa)
-
-
yine canımız yandı 1k'dan econ işletme gireceklere hayırlı olsun
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam selamlar ODTÜ pols ve ui arasında tercih yapmayı düşünüyorum sanırım pols okuyorsunuz bölüm nasıldır güzel midir fikirlerinizde bir değişiklik var mı? Pols ve ui arasında tercih yaparken tam olarak neye dikkat etmemi önerirsiniz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aezi -- 19 Temmuz 2024; 13:5:28 >
Selamlar dostum,
Oncelikle kendimden bahsedeyim bolume isletme iktisat tutmadi iibf catisi altinda ve top tier unide oldugu icin yolumu bulurum diye girdim, derslere karsi ilgim sifirdi ve daha once siyaset bilimi hakkinda ne kitap okudum ne de bilgim vardi ilk girdigimden beri hedefim yatirim veya finans sektoruydu. Ilk 2 sene bence dersler keyifli ve ve okumasi da kolay interdisipliner okudugumuz icin tam siyaset okudugumu hissetirmedi yani hukuk,econ,sosyoloji,ui,stat' ( econ ve stat tabi intro dersleri) hatta isletmeden hr falan aliniyor suan ilk sinifta. 3.Sinif benim acimdan bolumden biraz sogudugum donem oldu cunku artik interdisipliner olayi kalmadi hardcore siyaset dersleri basladi ve ben bu sirada bir araci kurumda remote staj yapiyordum dolayisiyla iyice uzaklastim derslerden, yalniz soyle bir detay var dersler 2 sectiona ayriliyor soyadina gore section2'deki arkadaslarim yine ilk 2 sinifta oldugu gibi rahat okudular ve iyi not verdiler ben ilk sectionda oldugum icin hem hocalar zordu hem de notlari kitti hem de beklentileri fazlaydi yani soyle diyim harbiden 3.sinifta oturup o siyasetle ilgili akademik okumalari yapman gerekecek yoksa patliyorsun ya da benim gibi stratejik davranip ust donemlerden tanidik edinip onlarin notlarindan faydalanip bir sekilde gecmeye bakacaksin Yani ilgin varsa bence bolum super gelir sana cidden donemimdekilerin cogu bolumu sevkle hevesle okuyor hocalarla iletisim kurmak kolay alaninda yetkinler vs ama ilgin yoksa ozellikle kurumsal hayati gormeye basladiktan sonra bir de 3.sinifta siyaset derslerinin yogunlasmasiyla benim gibi zorluklar yasayabilirsin ne diye buraya geldim vs vs diye ozellikle 2.donem cok fazla kopus yasadim bolumden. Ezcumle, ben yine burayi yazardim cunku ailemin durumu iyi degildi durumu iyi olsa bilkent econ yuzde 50 veya bilgi econ tam burslu gidecektim. Marmara ybs ve/veya boun turizm vs bu derslerle ugrasmazsin gorece daha sektor odakli dersler alirsin okey ama finans/yatirim alanina yonelmen cok zor buralardan iibf etiketi gerekiyor benim fikrime gore, ama atiyorum sales/marketing istiyorsan boun turizm daha mantikli olur veya yazilim/bilisim dusunuyorsan tabi ki marmara ybs. buralari genel is istihdami acisindan kiyaslarsan bence farki yoktur o yuzden ben yine okul secerdim odtu iibf'de okurdum.
Ezcumle,
ODTU SBKY avantajlari
-bolumun kolay olmasi bu sayede yuksek gpa yapmak ve ilgi alanlarina rahatca vakit ayirmak (ben vaktim bol oldugu icin kripto ve borsa'da uzmanlastim mesela ama bu spor vs hobi de olabilir ha keza- yuksek gpa de isletme corporate finance or econ minor icin super firsat bizim donemde 10-15 econ minor yapan var.)
- Mezunlarinin cok cok iyi yerlerde olmasi ( Eger atilgan ve girisken biriysen linkedinden mezunlarla iletisim kurup erken siniflarda staj koparabilirsin yapanlar taniyorum. - ayrica ornek olmasi acisindan suan staj yaptigim bankada (tr'nin en iyi iki bankasindan biri) 10 vice president'tan 2'si odtu sbky mezunu )
ODTU SBKY dezavantajlari
- Kamu yonetimi alanindaki derslerin yetersizligi ve bolum hocalarinin siyaset bilimi agirliginda olmasi ( yine kamu dersleri var ama gunun sonunda illa ki secmelilerde siyaset dersleri de almak zorunda kaliyorsun azligindan dolayi)
- Ogrencilerin network kafasinda olmamasi ve staj bulmada yasadigi zorluklar ( Yani bizim donem ozellikle boyle herkes birbirinden kopuk ve benim cevremdekiler harici dogru duzgun staj yapabilen yok bunun sebebi bir bolume kendilerini kaptirip kurumsal hayattan uzaklasmalari iki de network kafasinda olmadiklari icin nasil staj kovalanir bilmemeleri oldugunu dusunuyorum cunku mesela ben ve 2 arkadasim bolume girdigimizden beri underdog psikolojiyle kovaladik ve hani staj yapmamiza ragmen farkli yerlerden de donut aliyoruz vs.)
Pols ve Ui farkina gelirsek dersler ozelinde kamu yonetiminden dolayi bence bizim bolum daha okunabilir ne biliyim ben atiyorum secmelide commercial law, public finance, world trading system vs alabiliyorum ama ui'ci bunlari alamiyor onlarin secmelileri komple sozel ve akademik tabi bu gunun sonunda bir fark yaratmaz ama ben ui tutsa da kamu yonetimi detayindan dolayi pols okurdum suan. Diger bir fark ui okuyanlarin foreign trade departmanlarinda ve disislerinde daha fazla sansi oldugu eger bu alanlarda spesifik hedef varsa ui tercihi daha isabetli olur. Onun haricinde okurken zorluklari, staj/is bulma, yurtdisina cikma oranlari vs pek bir fark yok. yani ne biliyim isletme tutmadi pols oldu diye uzulebilirsin ama ir tutmadi pols tuttu diye bir sey kaybetmiyorsun sadece o tercih doneminde algi'dan dolayi ui kulaga ve goze daha hos geliyor.
-
saglik olsun bazi insanlar uni'de daha basarili olup yks'de ki sonucunu telafi edebiliyor bazilari da yks'de istedigi yeri kazanip sonra unide o kadar basarili olamayabiliyor o yuzden umudunu diri tut her zaman
-
Teşekkürler hocam gayet faydalı oldu.Saglicakla kalin
Rica ederim dostum sen de saglicakla kal
-
Son up, sorusu olanları bekliyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam LinkedIndeki verilere göre mezun sayısına oranla büyük şirketlerde çalışan oranı çok az gibi , Boğaziçi vb. de böyle bu arada . Bunun sebebi mezun sayısının çap vb ile fazla gözükmesi olabilir bu yüzden sizden de öğrenmek isterim . Mesela bölümden mezun 3 kişi düşünelim : İlki en iyi %3 , ikincisi %20 , üçüncüsü %50 lik başarı diliminde olsunlar . Bunları ayrı ayrı değerlendirirsek hangi şirketlerde çalışabilirler ?
Aynen muhtemelen dediğin gibi ya mezun sayısı fazla görünüyor ya da şirkette çalışanların tamamı çıkmıyor.
Diğer soruya gelirsek kendi bölümüm için cevap veriyim diğerlerine de az çok hakimim ama sbky için sordun diye varsayıyorum.
Yeni mezun olan için üç klasmana ayırıyorum (maaş ve prestij açısından)
Top 1 : İş ve Garanti'de uzman yard/müf yard olarak başlayanlar, top fmcg şirketlerde (pg unilever pmi cocacola may diego vs) satış pazarlama finans veya management trainee olarak başlayanlar, Dışişlerinde aday diplomat olanlar, Mb ve spk'da uzman yardımcısı başlayanlar ve LSE gibi ünilere mastera gidenler -- bölümün %15'i
Top 2 : Big4'te audit/tax olarak başlayanlar, Qnb, akbank, ykredi vs yine müf yardımcısı/mt olarak başlayanlar, daha düşük fmcglerde başlayanlar, yükseğe trde veya sırf yurtdışı diye odtü ayarı ünilerde devam edenler - bölümün %70'i
Top 3 : 6-12 ay arası iş arayanlar (top2'deki yerlere geçiyorlar) , işsizliği ötelemek için yine odtü sbky'de yükseğe devam edenler ya da odeabank alternatif bank kuveyt falan o bankalarda başlayanlar - bölümün %15'i
Genel olarak böyle derdim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 27 Temmuz 2024; 12:46:9 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Böylesi daha gerçekçi gözüküyor .
Finans ilgimi çektiği için merak ediyorum da özellikle MBde ve diğer büyük bankalarda güncel ne kadar kazanıyorlar bilginiz var mı ?
Pozisyondan pozisyona değişiyor müf yardımcıları en çok parayı alıyor bankalarda başlangıç için. Mb büyük bankalardan daha çok veriyor.
Asgari ücretin minimum 3 maksimum 5 katı veriyorlar diyebilirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 27 Temmuz 2024; 13:26:7 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X