Merhabalar ileride veri bilimi alanında çalışmak istiyorum ve bunun için öne çıkan bölümlerin başında istatistik ve bilgisayar mühendisliği gelmekte fakat iki tercih arasında kaldım. Masraf olarak hemen hemen aynı miktara geliceğini düşünüyorum istanbulda oturuyorum. Karşılaştırmayı masraf gözetmemksizin yaparsanız daha doğru olur. Birinde odtü öne çıkmakta diğerinde ise bilgisayar mühendisliği sizin görüşünğz nedir? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
ODTÜ İSTATİSTİK Mİ %50 YEDİTEPE BİLGİSAYAR MÜH. Mi
-
-
İlk başta ben de öyle düşünmüştüm fakat bilgisayar mühendisliği mi istatistik mi diye düşününce bi kafa karıştırmadı değil
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Forumda niyeyse istatistik hypelanmaya başlamış. Sebebini merak ediyorum, istatistik okuyanlar falan mı bastı burayı
Ceng %50 yeditepe fena üni değil.
-
Kebabcıya baktın mı hocam?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
İstatstik ve Bilgisayar Mühendisliği farklı alanları olan iki bölüm. Çaycılık olsa ODTÜ desek yeridir ama Yeditepe de çok iyi bir üniversite ve bölüm de iyi. Bence önce iş alanları olarak bir araştırma yapın, sonuçta iki seçenekte de işsiz kalmanız zor ama ne iş yapmak istediğiniz de çok önemli.
quote:
Orijinalden alıntı: babadol
İstatstik ve Bilgisayar Mühendisliği farklı alanları olan iki bölüm. Çaycılık olsa ODTÜ desek yeridir ama Yeditepe de çok iyi bir üniversite ve bölüm de iyi. Bence önce iş alanları olarak bir araştırma yapın, sonuçta iki seçenekte de işsiz kalmanız zor ama ne iş yapmak istediğiniz de çok önemli.Açıklamada da belirttiğim gibi veri alanına yönelmek istiyorum. Hali hazırda veriyle ilgili bir bölüm türkiyede olmadığından bu iki bölüm mezunlarınının da o alana yönelebildiğini gördüm o yüzden bu karşılaştırmayı sordum
Çalışmak istediğiniz alan big data,veri madenciliği,veri analizi gibi iş alanlarıysa Odtü İstatistik eğer yazılım ve diğer bilgisayar mühendisliği alanlarında çalışmak istiyorsanız Yeditepe seçin
-
quote:
Orijinalden alıntı: c keyfi bir sabittirÇalışmak istediğiniz alan big data,veri madenciliği,veri analizi gibi iş alanlarıysa Odtü İstatistik eğer yazılım ve diğer bilgisayar mühendisliği alanlarında çalışmak istiyorsanız Yeditepe seçin
Benim bildiğim kadarıyla veri bilimi alanında çalışmak istiyorsan yine bi master yapman gerecek veri bilimi üzerine. O yüzden bilgisayar müh okumak daha mantıklı gibi geliyor. Bilgisayar müh okurken istatistik bölümünde alamıycan önemli dersler var veri tabanı, büyük veri, veri madenciliği,machine learning falan istatistikte bu dersleri seçmeli olarak koymuyorlar diye biliyorum istatistik okursan bunları bir şekilde dışardan halletmen gerecek. Hadi diyelim veri bilimi düşündüğün gibi alan çıkmadı yazılıma kaymak istersen bilgisayar mühendisliğine gidersen alan değiştirmek daha kolay olur.
Bu linkede bakmanı tavsiye ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jenkem -- 16 Temmuz 2021; 15:6:41 >
-
evet bu arada veri bilimi daha yeni bir alan olduğu için iş verenler daha çok doktora ve master seviyesinde eleman arıyorlar
-
Teşekkürler
Yeditepe özelinde durum nasıl bilmiyorum ama genel olarak Bilgisayar Mühendisliğinde veri bilimi için bilmen gereken matematiğin çoğunu görüyorsun. Veri biliminde akademik kariyer hedefliyorsan istatistik düşünebilirsin çünkü akademide matematik biraz ağır basıyor ancak sektörde çalışacaksan kesinlikle bilgisayar mühendisliği oku
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-523C67B3CYeditepe özelinde durum nasıl bilmiyorum ama genel olarak Bilgisayar Mühendisliğinde veri bilimi için bilmen gereken matematiğin çoğunu görüyorsun. Veri biliminde akademik kariyer hedefliyorsan istatistik düşünebilirsin çünkü akademide matematik biraz ağır basıyor ancak sektörde çalışacaksan kesinlikle bilgisayar mühendisliği oku
Aslında genel araştırmamda istatistik bölümünün eğer yazılımı iyi bir şekilde halledersek daha avantajlı olucağı yönündeydi. Odtünün de ders programında bir ceng olmasa da yazılım derslerinin sık olduğunu görmüştüm. Mezunlarının konuşmaları da bu yöndeydi aslında. Kafa karıştırdı açıkçası
İşin icinde para faktörü yoksa kesinlikle yeditepe bilgisayar mühendisliği. Devlet kurumlarında çalışmayı düşünüyorsanız odtu istatistik daha doğru bir tercih olur. Bunun dışında hedefiniz veri bilimiyse bilgisayar mühendisliği altyapısı ile o alana yönelmek daha mantıklı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Nacizane Makine öğrenmesi alanında uzmanlaşmaya çalışan birisi olarak birkaç kelam yazayım eğer faydalı olursa. Veri bilimi veya makine öğrenmesi (bunun içine ister pekiştirmeli koy ister evrişimsel ister başka bir yaklaşım) içerisinde istatistik büyük yer kaplıyor. Çünkü geliştirilen algoritmalar netice de matematiksel modellerin sonucunda ortaya çıkan hesaplamalar silsilesi. Ancak burada bi kırılma noktası var oda teorik veya pratik uzmanlık. İstatistik bu alanın teorik temellerini öğrenmende sana çok faydalı olacaktır (Özellikle olasılık dersleri). Ama öte yandan (ders içeriklerini bilmediğim için) pratik açıdan bu bölümün sana ne katacağını iyi hesaplaman lazım. Demek istediğim akademik olarak teorik veri bilimi üstüne ilerlemek istiyorsan evet istatistik iyi bir tercih olabilir. Bu konuda mesela Prof. Ali Taylan Cemgil gibi olmayı hedefliyor olabilirsin. Çalışmalarına bakarsan daha çok teorik temelli çözümler ile makine öğrenmesi çalışıyor. (hatırladığım kadarıyla Bayes alanında uzmanlığı ) Bu demek değil ki Taylan hoca pratikte yok. Ancak çalışmalarından anladığım problemlerin teorik olarak doğru matematiksel/istatistiksel çözümleme de ve modelleme de çok iyi. Ancak bu tarafı seçersen oluşacak eksiklik yazılım temelidir, yada pratik taraf. Yazılım temelini kendi başına pek tabi ki atabilirsin. Ancak zaman alabilir. Çünkü yazılım veya kod geliştirme pratik ister. Birde bunlar yanı sıra veri bilimcileri genellikler "herşeyin" veri bilimcisi olmuyor. Bir alt alanda uzmanlaşıyorlar. Bunlardan günümüzde yaygını ve artış göstereni Biyoistatistik mesela. Bunu da göz ardı etmemen gerek. Tüm bunların yanı sıra şahsi fikrim ve gördüklerimden sonra şunları söyleyebilirim; malesef veri bilimi alanında (özellikle pratik alanda) çalışan sayısında patlama var. Çünkü zaten zibilyon tane hazır algoritma paketi sunulmuş. Ama teorik tarafında ülkemizde artış, pratik tarafa göre çok az. Hatta bu yüzden doktora bitmesi akabininde kısmen alan değiştireceğim. Örneğin, zaten hazırlanmış-işaretlenmiş sızma verilerine çeşitli algoritmalar uygulayıp yüzde bilmem kaç tahmin başarısını alan kendisini bilgi güvenliğinde veri bilimcisi sayıyor. Veri bilimcisinin görevi o verileri hazırlarken neye göre seçilmesi gerektiği, hangi doğru tekniklerle toplanmasıdır da aynı zamanda. Resimdeki "Subject Knowledge" kısmı da buradan geliyor. Yada kendi çalışmamdan örnekleyim, ben bioinformatik kısmında daha çok çalışmalar yürütmek niyetindeyim o yolda yürüyorum. Benimde pratik tarafım daha ağır basıyor yani hangi algoritmayı hangi önemli kısım seçme yaklaşımını kullanmam gerektiğini iyi biliyorum. Bende kolaylıkla elimdeki hazırlanmış bir veri kümesine çeşitli yöntemler uygulayıp sonuç çıkartabiliyorum. Ancaak, bu artık yeterli kalmıyor. Ben mecburen sonuçlarda bulduğum kısımları (mesela DNA parçası olarak SNP yada Gen) literatürde karşlaştırmam gerekiyor, yada bu genler daha önceden uzmanlarca belirlenmiş bir gen havuzuna dahil mi, dahilse o gen havuzunun temsil ettiği hastalıklar benim çalıştığım hastalıkla ilişkili diyebilirmiyiz...... diye diye birton bulgu üretmem gerekiyor. Yani Alan bilgisi de artık veri biliminde çok önemli yer tutuyor. Biraz fazla lakırdadık, şahsi tavsiyeme geleyim. Eğer akademik veya doktora seviyesinde bu alanda çalışan olma niyetin varsa istatistik oku ancak kesinlikle kendini yazılım okuyormuşcasına geliştir (en kötü R yada python dilinde) ve kendine temel gideceğin bir alan seç. Ha düşüncen yazılımcı olup veri bilimi konularında çalışmak iste o zaman Bilgisayar oku ve ihtiyacını çözecek algoritmaları öğren. Tabiki algoritmaların nasıl çalıştığını yada daha yalın tabir ile istatistiksel/matematiksel modellerini bilmen çok daha fazla fayda sağlar sana. Tüm bunların yanı sıra böyle bir alan tercihi yapmandan dolayı tebrik ederim, kendini iyi geliştirdiğin taktirde ileride iyi yerlere gelirsin ki ülke de bu alana olan ihtiyaç (tabiki kalifiye elemana) gerçekten çok fazla. Şunu da unutmayayım, veri bilimi (data science) interdisipliner olsa da aslen bilgisayar bilimlerinin alt dalıdır. |
Kebabcıya baktın mı hocam?
|
istanbulda bilg müh okumak yararınıza olabilir hocam sene içerisinde staj yapmak açısından linkedin iş ilanlarına baktığımda da benzer poziyonlarda aranan niteliklerde genellikle bilg müh aranıyor istisnaları da olacaktır tabii benim fikrim bu yönde |
Teşekkürler, biraz da olsa bu alanda çalışıyorum. Yetişmeyi hedefleyen arkadaşlara hiç yoktan fikrimizle yardımcı olmamız gerekiyor. Neticede ileride hayatları bunlara bağlı olabiliyor. |
Benzer içerikler
- 2026 dgs ne zaman
- hız ve renk problemler zorluk derecesi
- biyokimya tus puanları
- 21 yaşında üniversiteye başlamak
- derece için tyt ne zaman bitmeli
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X