Şimdi Ara

ODTÜ Mezunu Mühendisler (Bilgisayar, Endüstri, Makine, Havacılık ve Uzay, Metalurji) soru cevaplıyor (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
13
Favori
7.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    hocam matematik mezunu pek çok kişi bilgisayar mühendisliği alanına yöneliyor. Pek çok artısı var, özellikle yapay zeka ve makine öğrenmesi alanlarında çok sağlam bir matematik temeliniz oluyor. Biraz zorlanırsınız, çok emek harcamanız gerekir, ama matematik muhtemelen programalama sektörüne kaymak için en iyi alanlardan biri bence. Bilişim alanında pek çok alana yönelebilirsiniz, matematik zeka ile bilgisayar mühendisliği için gerekli düşünme yöntemi çok benzer olduğu için normal bir yazılımcı olarak çalışabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: manesfirst

Hocam bence Hacettepe bilgisayar gayet iyi. Bizim kurumumuzda çok fazla hacettepeli arkadaş var, ve tam ingilizceye geçmesi de baya iyi oldu. Sırf ODTÜ için istemediğiniz bir bölüm okumaya değmez bence. Öncelikli olarak üniversite değil, bölüm tercihi yapmanız daha uygun olacağını düşünüyorum.
    akademik kadroda mı hocam
  • UçanSpagett1 U kullanıcısına yanıt
    Hocam çalışma koşullarından kastınızı tam anlamadım. Daha spesifik olarak sorarsanız söyleyebilirim. Ama nelerle uğraştığımı anlatayım.

Biz TÜBİTAK BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde kamu kurum ve bakanlıkların yazılım ihtiyacının giderilmesi ve dijital dönüşümlerini sağlayabilmek için onlara yazılım projeleri yapıyoruz. Projelerimizin tamamı web tabanlı, yani web uygulamaları geliştirmekle uğraşıyoruz. Bu projelerin gereksinimlerinin çıkarılması, tasarlanması, kodlanması, test edilmesi, dokümantasyonunun yazılması gibi baştan sona tüm aşamalarında görev yapıyoruz. Ben de bu tarz bir projede yazılım mühendisi olarak görev yapıyorum.

Bunun haricinde mülakatlara giriyorum, stajyerlere eğitim veriyorum ve stajyerlere, part-time ve yeni giren arkadaşlara mentorlük(danışmanlık) yapıyorum. Onun dışında inşallah genel katılıma açık eğitimler de vereceğim. Farklı farklı işlerle uğraşıyorum anlayacağınız :) Eğer öğrenmek istediğiniz daha özel bir alan varsa sorabilirsiniz, yardımcı olmaya çalışırım inşallah.

• Merhabalar,
    Bilgisayar - elektronik hedefliyordum 3100 küsürat bir sıralama geldi.
    Şimdi ne yapsam hiç bilemedim. Fikrinizi almak isterim odtülüsünüz rasyonel düşünürsünüz eminim ki
    Önümde 5 seçenek var.

1-Hacettepe Bilgisayar(6-8K arası bir sıralamayla kapatacak. Ama kendime yazık mı etmiş olurum diye düşünüyorum sadece. Ayrıca çok da araştırmadığım bir yer. Körleme yazmak da istemem.)

2-TOBB Bilgisayar(Büyük ihtimalle tutmayacak, ya kıl payı kaçar ya da sonuncu olarak girerim.
    Kampüsü yokmuş o büyük bir eksidir)

3-Bilkent / ODTÜ Endüstri(Endüstri veya makineyi düşündüm özellikle odtü için. ODTÜyü kampüsüyle, murat abisiyle, kimliğiyle yani üniversite olarak çok sevdim. ama ben sene başından beri de bilgisayar elektronik diye çalıştım. Sadece bölüm olarak içim elvermiyor.)

4-ODTÜ Havacılık ve Uzay(uçak mühendisi olarak çalışıyoruz galiba buradan çıkınca, iş imkanları iyi falan diyerek ailemi ikna edebilirim kesinlikle. )

5-Ankara Tıp(Bütün ailemin sülalemin istediği şey. Tıp sevmesem de istediğim yerler kaçınca tadım kaçtı. Tıp yazıp kurtulsam mı diye de düşünüyorum. )

• themontana kullanıcısına yanıt
    Hocam bu tarz mesajları görünce ben çok mutlu oluyorum :) İnşallah hayırlısıyla okulu bitirebilirsiniz.
  • raaitben10 kullanıcısına yanıt
    Hocam bunu pek tavsiye etmem. Genelde bu tarz yapan arkadaşlar 1-0 geriden başlıyorlar. ODTÜ EE'nin kötü bir bölüm olduğunu söylemiyorum, sadece eğer bilgisayar alanında çalışmak istiyorsanız EE yazmayın arkadaşlar, üzülürsünüz. İkisi çok farklı mühendislikler, birbirlerinin yaptıkları işi yapamazlar.

Eğer ODTÜ CENG tutmuyorsa bilkent yarım bursluyu ailenizin maddi durumu kaldırabilecekse kesinlikle yazın derim, bilkent çok çok kaliteli bir okul. Eğer maddi durumunuz el vermezse ankara için TOBB tam burslu veya istanbul için İTÜ yazabilirsiniz.

Sırf okul için bir bölümü tercih etmeyin bence hocam, İTÜ veya TOBB'dan mezun olduğunuzda da ODTÜ mezunu ile aranızda uçurum olacak değil.
  • Sorum ODTÜ metalurji ve malzeme mühendisliği ile ilgili.
    Hocam sosyal medyada ve yakın çevremde o bölüme giden insanların kanser tarzı hastalıkları geçirme riskinin daha yüksek olduğunu duydum.Bu bilgi ne kadar doğru?Böyle bir sıkıntı fazlaysa bile bu sıkıntının olmadığı alanlara yönelebilir miyiz?
    Ayrıca bölümle ilgili olarak yurtdışı olanakları diğer mühendisliklere göre nasıl(kendini geliştirme konusunda sıkıntısı olmayan birisi için soruyorum.)?
  • slytherinlisayısal kullanıcısına yanıt
    Hocam eğer bilgisayar istiyorsanız çok elektriğe bulaşmayın derim. İstediğiniz mesleği yapmak, benim fikrime göre, refah ve paradan daha önemli. TOBB, İTÜ veya bilkent bilgisayar yazabilirsiniz durumunuza göre.
  • WhoiS_AttaCK W kullanıcısına yanıt
    yok akademik kadro değil hocam. Benim çalıştığım iş arkadaşlarımdan pek çok hacettepeli var.
  • Vezhack2 kullanıcısına yanıt
    Hocam ilk başta bence istemediğiniz bölümü yazmayın derim.

Hacettepe bilgisayarda yazık etmiş olmazsınız. Çok iyi bir bölümdür, ben oradan mezun olup açıkta kalan pek görmedim. Bizim şirkette de büyük bir kısmı hacettepe mezunu. TOBB tam burslu da güzel bence. 1. sıraya TOBB tam burslu, 2. sıraya hacettepe bilgisayar yazabilirsiniz bence. Eğer maddi durumunuz el verirse bilkent yarım burslu hepsinden iyidir yalnız onu da belirteyim. Eğer el vermezse dediğim gibi mantıklı olacaktır.
  • Bu mesaj silinecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aysuzx -- 7 Ağustos 2020; 15:13:2 >
  • aysuzx A kullanıcısına yanıt
    Ben de tıp ve ee arasındayım. Dediğiniz yaşamaktan korkuyorum ben de. Şimdi iyice kararsız kaldım.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • konu güncel arkadaşlar
  • hocam ben uzun süredir bilgisayar istiyordum bu alana ilgiliyim ve tek hedefim bu. Sıralama 5000 gelince hacettepeyi düşünmeye başladım. Dün tanıtım videolarını izleyeyim dedim, bölüm başkanı tanıtım yayınına cafeden katıldı ne sesi anlaşıldı ne o soruları duyabildi saçma sapan bir yayın oldu. Tanıtımı bile düzgün yapamayan cafeden katılan bir okula gitmek hata mı olur diye düşünmeye başladım. ODTÜ endüstri yazıp bilgisayarla çap yapmaya çalışsam nasıl olur? Şartları vs nelerdir? 1. sınıfta vs çok çalışsam bile çap kabul alamayıp endüstride istemediğim bir şekilde ortada kalma olasılığım var mı?
  • Kaennn kullanıcısına yanıt
    Hocam 2. dediğinizi kesinlikle yapmayın bence. ÇAP yapması çok zor ve istemediğiniz bir bölümden bir ton ders almak zorunda kalacaksınız.

Hacettepe bilgisayar gerçekten iyidir. Biraz sıkıntılar olmuş olabilir ama ilk defa yapıldığı için olmuş olabilir, biraz daha işte rahat ortamımız var diye göstermeye çalışırken işi berbat etmiş olabilirler :)

Bizim kurumda pek çok arkadaş hacettepe mezunu ve iyi şirketlere çok rahat girebiliyorlar. Savunma sanayinde, TÜBİTAK'ta, diğer büyük şirketlerde işe girmede hiç sıkıntı olmuyor. Ki sıralaması gittikçe arttığı için piyasadaki değeri de giderek artıyor. Bence hacettepe bilgisayarı gönül rahatlığı ile yazabilrisiniz.
  • manesfirst M kullanıcısına yanıt
    teşekkür ederim
    Efendim talihsizliğinize çok üzüldüm. Diyecek bir argümanım yok, olsa da demeye yüzüm yok başta.
    Siz de haklısınız. Geçmiş olsun. Saygılarımla.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • konu güncel
    Öncelikle belirtmeliyim ki, kadınlara kadınlığından dolayı yapılan bu saygısız, seviyesiz, cahilce ve belki de insanlık dışı olarak adlandırabileceğim tavrı asla kabul etmiyor; şiddetle karşı olduğumu belirtmek istiyorum. Fakat takdir edersiniz ki, bu yapılanlar kurumlara ait lekeler değil de oradaki bunu gerçekleştiren kişilere ait olması gerekir. Diğer türlü hem kurum suçsuz yere zan altında kalır, hem de kişiler gerekli cezaları almadan hayatlarına devam ederler. Ben isterdim ki bir kurum yerine o kurumdaki size yapılan yanlışın altında imzası bulunan kimseleri eleştirin.

Zor günler geçirdiğinize şüphem yok, mutlaka anlattığınız gibidir. Fakat sizin böyle zorluklar yaşamış olmanız bana öyle geliyor ki bilgisayar mühendisliğini kötü yapmıyor. Çünkü hayatınız mezun olduğunuz andan itibaren daha farklı şekillenmiş olsaydı, belki de bu konuyu siz açıyor olacaktınız. Kaldı ki arkadaşlarınızdan mutlaka sizinle zıt düşünen insanlar vardır, öyle düşünmelerinin sebebi de muhtemelen onların karşısına daha iyi diyebileceğimiz fırsatların çıkmış olmasıdır.

Bana öyle geliyor ki, gururunuza dokunan bir durumdan dolayı epey sinirle yazmışsınız bu yazıyı. Yine hak veriyorum çünkü çoğu insan benzer tepkiyi verir ama burada sormamız gereken şey, doktor olunca kimse gururuna dokunamıyor mu? Yada mühendis isen gururuna dokunurlar, böyle yaşamayı bilmelisin gerçeği mi var? Yakın bir arkadaşımın özel hastanesi var, burada da çalışan onlarca doktor var haliyle. Kendisinin bir telefonu ile hastaneye doktorun geldiğini bilirim. Yine benzer şekilde özelde çalıştığından dolayı haftasonları bile hastaneye çağrılan doktorlar biliyorum. Aslına bakarsanız mesele özel sektör ile ilgili. Yani sizin mesleğiniz ile ilgili değil. Tıp alanında özel sektörü daha az gördüğümüz yada doktorlar mecburi hizmete tabi tutulduklarından dolayı özelde doğrudan çalışmadıkları için dışarıdan daha "gururlu" duruyor olabilir. Ama bunun o meslek ile ilgisi olmadığı açık.
    Örneğin, siz şu an savunma sanayinde çalıştığınız söylüyorsunuz. Ben de aynı şekilde, o firmalardan birindeyim. Sizce, biri size yöneticiniz dahi olsa emreder bir tavırla ahkam keserek iş verir mi? Benim çalıştığım yerde bu yok, eminim sizde de şu an yoktur.

Özetle, en başlarda yaşadığınız ve bilgisayar mühendisliğinden kaynaklı olmayan sorunlara gençlerin tıp a yönlendirmesini yaparak bence çözüm üretmiş olmuyorsunuz. Aksine, belki de daha mutsuz bireylerin geleceğe taşınmasına ve buna benzer saygısız tavırların daha fazla yaşanmasına imkan tanıyorsunuz. Yaşadığımız kişisel sorunlar yada mutlulukları mesleğin geneline yaymamak sanıyorum ki en doğru hareket olacaktır.

Tekrardan yaşamış olduğunuz saygısız ve kabul edilemez tavırlar için üzüntümü dile getiriyorum. İyi günler dilerim.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.