Bir arkadaşım rica etti kendisinin banı varmış da buraya ileteyim mesajını
Selamlar öncelikle. Benim sorularım metalurji ve malzeme mühendisi hocamıza ama bunlar biraz daha genel sorular oldu sanırım. Kim cevaplayabilirse artık :) Çok teşekkür ederim.
1) Ortalamayı 3.5+ tutmaya çalışan bir öğrenci için staj olanakları nasıl olabilir, bilgi verebilir misiniz? Youtube’daki tanıtımda Mercedes’te staj yapmış birisi vardı, ODTÜ’de iyi bir öğrenci bunun gibi zirve firmalarda staj şansı yakalayabilmek için neler yapmalı?
2) ODTÜ’de teknik olmayan derslerin neredeyse bölüm dersleri kadar önem taşıdığı doğru mu? Dil dersi veya bir müzikal enstrüman dersi seçtiğimiz taktirde gerçekten bunları öğretiyorlar mı?
3) Bölümler arasında yatay geçiş yapmak ne kadar zor? Biraz bahsedebilir misiniz? Yüksek ortalaması olan biri belki de çok zorlanmadan geçebilir diyebilir miyiz?
4) Çift ana dala başvurduk ve kabul aldık diyelim. İki bölümü beraber yürütmenin çok zor olduğunu herkes söylüyor ancak bunun için sosyal hayatı tamamen bir kenara mı bırakmalıyız? EE ve CS çapı yapıp ikisini de 3.9 küsur ortalamayla götüren birisi vardı, böyle şeyler için tabiri caizse “hayatsız” olmak mı gerekiyor?
5) Metalurji malzeme bölümü yabancı ülkelere kıyasla ülkemizde ilgi olarak biraz daha geride kalıyor sanırım, bu maaşlara da yansıyor mu? Diğer dallar ile arasında maaş açısından büyük farklar var mı?
6) Bölümdeki hocalarla araştırma veya proje yapmak istediğimiz zaman tavırları ne yönde oluyor? Bölümdeki hocaların genel olarak öğrencilerle iletişimi nasıl?
7) YDT’de 1700. oldum, bunu belgeleyip hazırlığı geçme imkanım var mı? Hazırlık okuyacaklar için bir kur sınavı oluyor mu yoksa muafiyet sınavına göre mi sınıflar belirleniyor?
Sorular fazla oldu sanırım, vaktinizi aldım. Çok teşekkür ediyorum tekrardan
Metalürji ve malzeme mühendisliği
İş yerlerinde malzeme ve metelurju mühendisliği yerine makine mühendisi alindigi doğru mu? İşveren burda daha az maaş vermek için yapıyor diyen var?Yani makinecilerin metal isleme diye bir dersleri var mı ya da bir makineci metal isleme dersi falan alsa mvmm nin yaptığı işi yapabilir mi?Mvmm bir kisi sizce hangi alanda çap yapmali ?Bir de bu meslek YTÜ ya da Marmara da okunur mu? (Yaptığım kesin olmayan araştırmalar sonucu YTÜ teknik olmasına rağmen Marmara'ya göre bu alanda lab imkani ve staj olarak daha gerideymis.Bir de Marmarada %100 ing iken YTÜ de %30.)
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Walter H.White
kullanıcısına yanıt
Ben özel bir üniversitede yüksek bursla okudum ve üstüne odtü masterı yaptım. dediğin gibi yüksek not ortalamam var, benim gibi sınıfta 30 kişi daha vardır, yarış öss ile bitmiyor herkes yarışmaya devam ediyor. 3.90'lar 4.0'lar havada coşuyor. bütün arkadaşlarım almanca aldılar ikinci yabancı dil olarak. devlete gidenler de almanca kursuna gittiler. mühendislikte almanca iyidir size katkısı yüksek olur. ben rusça aldım. bir faydası olmadı. almancası ve ingilizcesi iyi olan bir arkadaşımız mercedes'e almanyadaki ana merkezinde işe girdi, doktorasını almanyada yaptı, bitince de türkiye mercedes fabrikasına geçti. almancaya çok önem veriyorlar.
odtüde sadece bölüm dersleri var. dil dersi müzikal dersi falan yok. dil dersi hazırlıkta ve sonrasında alınan ingilizcelerden ibaret. topluluklara katılırsınız kurslara gidersiniz. ben çince kursuna, ebru kursuna, salsa kursuna gittim. kampçılığa, fotoğrafçılığa ne bok varsa katıldım. her şeyi yaptım. topluluk başkanlığı da yaptım. gezdim tozdum. erasmusa work and travela da gittim. ona rağmen yüksek not ortalaması ile iyi bi derece ile bitirdim. gezmenize çok engel değil bence. ama hiç gezmeyip sadece ders çalışan tipler de vardı. özellikle odtüde okuyup hiç kentparka gitmemiş çarşıda doğru düzgün yemek yememiş tipler var.
yatay geçiş çok zor. bir bilgisayar mühendisi arkadaşımız matematiğe geçmek istemişti. sonra onu ikna ettiler hem matematik hem bilgisayar mühendisliği okudu. çift anadal çok saçma. o çocuk kriptocu oldu. belki işine yarar ama sadece bilgisayardan da kriptocu olursun. zaten sana o matematiği calculusu bilmem ne öğretiyorlar. ben de yan dal yaptım güzel sanatlardan. ne boka yaradı bilmiyorum.
bir kadın arkadaşım hem matematiği hem bilgisayar mühendisliğini 4.0 ortalama ile bitirdi, üniversite birincisi oldu. sonra kapı kapı iş aradı. o çok övündükleri t ile başlayan rezil yerden 2. çocuğuna hamile iken ilk çocuğundan dolayı yarı zamanlı çalışmaya geçti diye tekmeyi yedi. bunları yapan bir kurumu hala övdüğünüz için Allah sizi de affetmez. beni de 4 aylık hamile iken attılar. ben iş hemen iş buldum ama hamile olduğumu gizlediğim için. bunlara tekrar girip bu postu da silmek istemiyorum. ne oldu çift bölüm bitirdi de ne oldu?
metalurjinin maaşları arasındaki farkı bilmiyorum. bilenler de söylemez. hiçbir mesleği çok para kazanmak için seçmeyin, sonra büyük hayal kırıklığı yaşarsınız aynı Y kuşağının çoğu gibi.
hocalar öğrencileri sallamıyor çoğunlukla. epostana bile cevap vermezler. ama genç ve istekli hocalarla projeler yapabilirsiniz.
hazırlığı geçmek için toefl gerekir. onun dışında okulun kendi sınavı vardır, ona girer geçersiniz. evet kurs oluyor, hemen kayıt olun bir kursa gidin derim. hazırlık geçenler hayata 1-0 önden başlar. ben mal gibi iyi ingilizceme rağmen hazırlık okudum ondan biliyorum.
kısasa kısas; sizler bu ülkenin geleceği kıvılcımlarsınız. ne yaparsanız yapın en iyisi olmak için çalışın çabalayın, sizleri alev olarak görmeyi çok isterim ve buna ülkemizin çok ihtiyacı var. biz sizin takım lideriniz, proje yöneticiniz, abiniz ablanız olacağız. biz Y kuşağıyız ama diğerleri gibi olmayız. biz Y kuşağını değersizleştiren, bizleri meslekten soğutan X kuşağı gibi olmayız. sizleri mutlu etmeye çalışırız. buna eminim.
saygılarımla.
manesfirstM
kullanıcısına yanıt
Ordan biran önce kendinizi kurtarmanızı Cenabı Allahtan niyaz ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme